Има живот со ХИВ

Дали е сигурен 60-дневниот имунолошки прозорец за ХИВ?

Брз брз тест за ХИВ четврта генерација, 30 до 60 дена сигурен? Дали е доволно овој имунолошки прозорец?

Кредит за слика на ИгорВетушко - Портфолио ИгорВетушко

Имунолошки прозорец - факти: Што е ХИВ?

Дали е сигурен имунолошкиот прозорец од 30 до 60 дена? Тестот од 4 -та генерација е сигурен, дали можам да бидам сигурен? Кој е периодот на имунолошкиот прозорец за тестирање за ХИВ? Одговарав на ова прашање многу години и сега имам нови податоци што треба да ги објавам. Читајте, расудувајте и разбирајте. Ако треба, разговарај со мене.

Тука сме да помогнеме!

Што е ХИВ?

ХИВ значи вирус на човечка имунодефициенција. ХИВ е вирус што може да доведе до синдром на стекната имунодефициенција на СИДА / СИДА кој, ако не се третира правилно ...

За разлика од другите вируси, човечкото тело не може целосно да се ослободи од ХИВ, дури и со третман. Значи, бидејќи се заразувате со ХИВ, ќе го носите во текот на вашиот живот.

ХИВ го напаѓа имунолошкиот систем на телото, поточно ЦД4 клетките (Т-клетки), кои му помагаат на имунитетот да се бори против инфекциите.


Кои се симптомите на ХИВ?

Постојат неколку симптоми на ХИВ. Не секој ќе ги има истите симптоми. Тоа зависи од личноста и фазата на болеста во која се наоѓаат.
Како имав ХИВ, поминав низ фаза 1: Акутна инфекција со ХИВ

Во рок од 2-4 недели по ХИВ инфекцијата, околу две третини од луѓето ќе имаат болест слична на грип. Ова е природен одговор на организмот на ХИВ инфекција.

Симптоми слични на грип може да вклучуваат:
Овие симптоми може да траат од неколку дена до неколку недели. Но, некои луѓе немаат никакви симптоми во оваа рана фаза на ХИВ.
Не претпоставувај! ХИВ, или СИДА, не е, не е и никогаш не била казна. Одредени религиозни луѓе ги кажуваат овие работи. Но не и Христос!
Не претпоставувајте дека имате ХИВ само затоа што имате еден од овие симптоми. Тие се слични на оние на речиси сите вируси. Меѓутоа, ако верувате дека можеби сте биле изложени на ХИВ, направете тест.
Не навивај! Изродот не ве носи никаде

Еве што да направите:

Најдете сајт за тестирање за ХИВ во ваша близина - Можете да направите тест за ХИВ во канцеларијата на примарниот лекар, вашиот локален здравствен оддел, здравствена клиника или многу други места. Користете го Пронаоѓачот на услуги за ХИВ за да најдете место за тестирање на ХИВ во ваша близина.
Нарачајте ХИВ тест за неодамнешна инфекција - повеќето ХИВ тестови откриваат антитела (протеини што вашето тело ги произведува како одговор на ХИВ), а не самиот ХИВ. Но, може да потрае неколку недели по инфекцијата за вашето тело да ги произведе. Други категории тестови можат да детектираат ХИВ инфекција порано. Кажете му на вашиот лекар или клиника ако мислите дека неодамна сте биле изложени на ХИВ. И прашајте пред употреба дали нивните тестови можат рано да откријат инфекција.
Знајте го вашиот статус- по полагањето на тестот, проверете дали ги знаете резултатите од тестот. Ако сте ХИВ позитивни, посетете лекар што е можно поскоро за да започнете со третман со лекови за ХИВ. И бидете свесни: кога сте во рана фаза на инфекција, имате висок ризик да го пренесете ХИВ на други лица. Важно е да се преземат чекори за да се намали ризикот од пренесување. Постојат превентивни алатки како кондом (кондом), профилакса пред експозиција (PrEP.) Што може да ви помогне да останете негативни, или ПЕП, што е медицински итен случај!
Фаза 2: Клиничка латентност

Во оваа фаза на клиничка латентност, вирусот с still уште се размножува, но на многу ниско ниво. Луѓето во оваа фаза може да не се чувствуваат лошо или да имаат какви било симптоми. Оваа фаза се нарекува и хронична ХИВ инфекција.

Без третман со ХИВ, луѓето можат да останат во оваа фаза 10 или 15 години, но некои побрзо ја минуваат оваа фаза.

Ако земате лек за ХИВ секој ден, точно како што е пропишано, постигнете и одржувате неоткривање на вирусно оптоварување, го заштитувате вашето здравје и го намалувате ризикот од пренесување на ХИВ на вашиот сексуален партнер (и).

Но, ако виралното оптоварување може да се открие, полесно е да се пренесе ХИВ дури и кога нема симптоми. Важно е редовно да посетувате лекар за да го проверите вирусното оптоварување. Терапевтски одмор е речиси самоубиство.

Еве нешто јасно, симптомите на ХИВ не се симптоми од оваа фаза 3: СИДА


Дали симптомите на ХИВ значат дека имам ХИВ?

Симптомите на ХИВ се многу, исклучително генерички. Не преминувајте од впечаток дека ги имате овие симптоми до дефинитивната изјава: Имам ХИВ

ХИВ инфекцијата е можност ако сте имале незаштитен сексуален однос, ако користите инјектирање лекови кои споделуваат облека, но тоа треба да се докаже со тест.

Знам дека е застрашувачка можност дека станала личност која живее со ХИВ. Затоа е важно да се знае одговорот на ова прашање:

Дали имам ХИВ?

A
Единствениот начин со сигурност да знаете дали имате ХИВ е да се тестирате. Не можете да се потпрете на очигледните симптоми на ХИВ за да знаете дали сте носител на вирусот.

Познавањето на вашиот ХИВ статус обезбедува важни информации за да можете да преземете чекори за да бидете здрави вие и вашиот партнер (и):

Ако вашиот тест е позитивен, можете и треба да земате лекови за лекување на ХИВ. Со земање на лекови за ХИВ како што е пропишано, вирусното оптоварување ќе се намали. До точка каде што ниту еден тест не открива присуство на ХИВ, вирусното оптоварување не може да се открие.
Тоа е најдоброто нешто што можете да направите за да останете здрави.
Имајќи неоткриено вирусно оптоварување го отежнува пренесувањето на вирусот.
Ако вашиот тест е негативен, постојат превентивни алатки, освен кондоми, достапни денес повеќе од кога било.

Луѓето читаат за симптомите на ХИВ и ги мешаат со симптоми на СИДА.

А, растојанието што постои помеѓу овие две реалности постои дури и во календарот.

Патот, природниот пат на еволуцијата на болеста, ХИВ инфекцијата и нејзините симптоми, е многу различен од сето она во што обично верувате. Верувајќи сам, во време кога барав смрт, бев измамен и завршив со ХИВ затоа што верував дека ќе биде ова:

„Лопата, и топката“! Не, тоа не е.

Симптомите на ХИВ и знаците за СИДА НЕ СЕ ИСТИ! Можете да прочитате дел од мојата грешка овде, во оваа многу јасна изјава каде што велам дека, за мене, не размислувам за лекување, со оглед на моите грешки.


Ако сте бремени и верувате дека имате ХИВ!

Ако сте бремени, треба да бидете тестирани за ХИВ за да можете да започнете со третман доколку сте ХИВ позитивни. Ако ХИВ-позитивната жена се лекува за ХИВ во раната бременост. го намалува ризикот од пренесување на ХИВ на бебето.

Државата Сао Паоло, во Бразил, беше првата држава што го искорени вертикалниот пренос. И Сантос, првиот град во земјата Текстот продолжува по видеото, но видеото е многу важно за вас и вашето бебе!

Само-тестирање за ХИВ е исто така опција. Само-тестирањето за ХИВ им овозможува на луѓето да направат ХИВ тест дома или на друга приватна локација. Можете да купите комплет од аптека. Вашиот лекар може да ви даде еден доколку го имате. Некои здравствени оддели или организации во заедницата, исто така, обезбедуваат комплети бесплатно.


Психосоматиката е наука! не луд

Тажното страдање на оние што живеат со страв од соматизација

Јас не сум луд / луд! И невозможно е да се сумира оваа работа! Прочитав толку многу за соматизацијата што кога ќе сфатам проблем, го ставам на списокот на работи што треба да ги забележам и не е невообичаено тоа да биде сумирање. Вие, оние кои поблиску ме следат, ме гледате на многу погрешен начин . И СЕ ПЛАШАМ! И јас едноставно не мочам од страв на моменти затоа што бањата е многу близу до собата. Сè може да се сумира и, верувам, можеби дури и смртта, и од тука на мојот стол, од пациент што чита и учи, во желбата да пишува и да води, се прашувам дали каталепсијата, како и нарколепсијата, не се резултат на процеси соматизација. Се сеќавам, како дете, знаејќи ја смртта на еден актер, тој беше многу драг актер, а неговата смрт беше толку огромна што актерската екипа реши да оддаде почит на ТВ, и не можам да кажам дали беше во живо , и тие исто така решија да го завршат романот. Подоцна, овој актер, не знам зошто, мораше да биде ексхумиран и беше пронајден со лицето надолу на ковчегот. Таков е мојот страв од такво нешто што решив да бидам кремиран! Ова е еден од моите стравови и имам долга низа од нив. На пример: Кога ќе бидам кремиран, дали ќе се разбудам и ќе ги вкусам ужасите на смртта на овој начин, жив изгорен? Ова е еден од најголемите стравови, но други не ми недостасуваат и нема да ги вербализирам за да не ширам бран страв во вас!

Соматизации! Ова не е лудо!

Ова е краток текст каде што зборувам за луѓето кои страдаат најмногу од животот со ХИВ. Оние кои не го склучиле договор, но веруваат во тоа и живеат на соматизација, инсистирајќи дека тие се реалност. подоцна во овој текст, интересна врска води до текст на научник од оваа област. Враќајќи се кај оние кои доаѓаат кај мене во страв од погрешни тестови, тие ги гледаат симптомите на болеста во најчестите органски манифестации на животот, на кои ретко обрнуваме внимание или забележуваме, чисто и едноставно затоа што веруваме дека тие се заразиле, ХИВ. Некои страдаат со вина. Другите се плашат, иако не сум сигурен што, покрај самиот ХИВ. Другите сметаат дека ХИВ е еден вид „казна“. И, на овие, оние кои го гледаат ХИВ-то како таков, како казна, ги прашувам: Кое е најжалното нешто што е направено за оваа казна? Ако кажете дека лицето е такво или печено и дека живее на погрешен начин, ве повикувам да го прочитате овој текст, за да видите дека самата патека честопати е надвор од ликвидација, тесна и темна!

Дали ракот е казна?

Дали ракот, тогаш, би бил повеќе казна? Имам нешто да кажам за тоа. Пред десет години, можеби и повеќе, едно лице се обиде да добие тетратка за мене со личност која даваше огромни донации за луѓе болни од рак. Таа побара тетратка за мене и лицето рече - „СИДА-та е болест што може да се спречи“! И јас ти велам: Рак исто така! Добри мисли и добри дела можат. Имајте на ум дека ХИВ, РАК и која било патологија се тесно поврзани со законите на причините и последиците. Закони што спиритистите добро ги знаат и, затоа е сосема точно, одредени работи, вклучително и ХИВ, не можат да се избегнат!

Аеродинамична сопирачка

И, го велам ова: за мене, ХИВ, за мене, служеше како итна сопирачка! Бев надвор од контрола долго време и ќе завршев убиен ако ништо не се стори! Не можев да избројам колку куќи и семејства имам уништено, и затоа ХИВ беше благослов за мене. Овој благослов што ме промени, всушност ми помогна да станам она што сум сега.

Некој што многу луѓе го сакаат и, ако ме знаат како што сум, само ќе презираат кон мене ХИВ дојде кај мене со цел да се подобрам себеси и, всушност, тоа го направи. Никогаш казна.

Никогаш, никогаш и никогаш казна. И ова ви го кажувам за вие, кои се најдовте со ХИВ, да го набудувате патот што ве доведе до оваа просторија, каде што сме сега заедно, сакале ние или не.

Речиси договорено. Речиси, разберете, нема да дозволам


Д -р Драуцио Варела е врвна личност, тој беше очевидец на доаѓањето на СИДА во Бразил

Д-р Драусио Варела е еден од докторите и личностите што најмногу ги почитувам во сегашната Република Бананагва!

Забележувам појава на луѓе кои се плашат од фоликулитис како показател за присуството на ХИВ во нивниот крвоток. И тоа се вклопува во тој друг начин на размислување каде што лицето открива (…) дека лицето „Х“ може или може да живее како носител на ХИВ и има појава.

Оди во очај.

Фоликулитис и имунолошки прозорец имаат не многу блиска врска и не треба да бидат вашиот најголем извор на сомнеж и страв. ХИВ ќе се манифестира на други, многу посилни начини! Мора да прифатите наука и медицина. Не се занесувајте од с everything што велат и пишуваат. Обрнете внимание, разум, размислете и гледајте го животот како што навистина е!

Подолу е краток вовед во текстот на веб-страницата на д-р Дриоо Варела. Веднаш забележувам дека текстот е подолг, со добра покриеност и потребните фонтови. Му благодарам на разбирањето на вработените во ДВ, ве поздравувам со почит, ви благодарам за информациите! Се надеваме дека може да допре до многу мачни луѓе

Фоликулитис е името што се дава на акутно или хронично воспаление на фоликулите на косата, сложена структура формирана во мали вдлабнатини на кожата, каде што се раѓаат и растат влакната.

Фоликулите на косата се шират низ човечкото тело, освен на дланките, стапалата и преодните области помеѓу кожата и мукозните мембрани, како што се усните, на пример.

Иако може да се појави на кое било место на телото каде што има коса, регионите најранливи на појава на лезии се лицето, скалпот, пазувите, бутовите, задникот и препоните.

Благи воспалителни состојби може да се развијат поволно со основна хигиенска нега.

Најсериозните може да доведат до трајно губење на косата и трајни лузни.

Секој од нас може да доживее епизоди на фоликулитис во одреден период од животот. Сепак, црните, азијците, дебелите или луѓето со низок имунитет имаат поголема веројатност да развијат болест. 


Дали е сигурен 30-дневниот имунолошки прозорец? Да, но може да има грешки во тоа. Постојат клучни точки што треба да се разберат.

Ако треба целосно да го разберете одговорот на вечното прашање: „Дали е сигурен 30-дневниот имунолошки прозорец“, треба да ги земете предвид овие фактори како клучни!

Современите тестови за ХИВ можат да откријат повеќето инфекции во рок од еден месец по изложувањето.
Тие можат да откријат скоро сите инфекции за два месеци.
Лабораториските тестови од четвртата генерација имаат пократки периоди на прозорец отколку брзи тестови и само-тестови.

Дали е сигурен имунолошкиот прозорец од 30 до 60 дена? Да, но треба да бидете свесни за многу детали и имајте на ум дека SUS тестирањето и лекарите се сигурни, брендовите може да варираат, но методите, реагенсите, нереактивните и, за жал, неодредените резултати за ХИВ тестовите се, во кратки, сите исти, со идентични методологии. Обидете се да имате на ум дека секогаш се истите антитела, специфични за истиот вирус, што ги бараме на овие тестови.

Значи, не треба да одите од еден до друг CTA за нови и повторени тестови. Непотребна драма и, да се разбереме, земјата е многу, многу лошо, кога станува збор за здравјето и, за жал6е, ресурсите се ретки и се намалуваат. На Порконаро не му е грижа (гнев).

С still уште се појавува епидемија на нова психолошка состојба, па дури и поголем проблем, со опасна психијатриска позадина, која ми покажа многу работи. И, меѓу нив, огромното незнаење и целосната дезинформација во врска со епидемијата на ХИВ. Она што ме прави сигурен дека, колку и да сакам да престанам и да се чувствувам исцрпено, не можам да запрам со Блог Серопозитив.

Дали имам намера да се сметам себеси за толку важен? Можеби, но идејата да бидам неопходна и корисна ми прави добро.

Дури и кога го чувствувам ножот во грлото

Другата работа е сексуална догма. Сè уште сме исти и живееме како нашите родители, добро привлече Белчиор.

Постои, исто така, опасна и лажна претстава дека ХИВ / СИДА, или која било друга состојба, мириса на казна.

Прочитај го ова:

Да бев само јас, не ќе ме интересираше.
Но, ги имам сопругата, бремена и ќерка ми „во нејзиниот стомак“!
Јас сум *** мене!

Дали е тоа предрасуда или не? Кажи ми самиот! Па, јас го гледам вака:

Лицето што ми го кажува тоа, мисли, за мене, токму тоа: дека јас сум ѓубре (да не пишувам што навистина мислев), дека го заслужувам тоа низ што минувам и дека, да, јас ** јас самиот!

Ова не е неодамнешна фотографија


Колку трае периодот на имунолошки прозорец на различни тестови за ХИВ?

Тешко е да се каже точно колку трае периодот на прозорецот, бидејќи има варијации помеѓу поединци и тоа е тешка тема за истражување, новоинфицираните лица треба да знаат точно кога биле изложени на ХИВ и потоа да обезбедат неколку примероци на крв за време на наредните денови и недели. Така, ако 30-дневниот имунолошки прозорец е сигурен, секогаш ќе зависи од други фактори!

Сепак, студија на д-р Кевин Делејни и неговите колеги пресметала периоди на прозорецот за серија тестови за ХИВ.

Сите овие анализи беа засновани на примероци од плазма. Периодите на прозорците имаат тенденција да бидат подолги неколку дена при тестирање примероци на крв со прсти или орална течност, како што би било нормално кога се користат брзи тестови на места за нега и уреди за само-тестирање. За жал, точните бројки за тоа колку периоди на прозорецот сè уште не се објавени.

Анализата на истражувачите потврдува дека лабораториските тестови од четвртата генерација (кои детектираат и антитела и антиген p24) откриваат ХИВ инфекции помеѓу една и три недели пред најстарите тестови само за антитела. Покрај тоа, нивните податоци сугерираат дека упатствата во некои земји кои препорачуваат нов тест 90 дена по можната изложеност на ХИВ се повнимателни отколку што треба да бидат.


Лабораториски тест од четврта генерација се препорачува во упатствата на Обединетото Кралство и САД, како и Бразил.

Таа користи примерок од плазма или крвен серум и може да открие антитела на имуноглобулин G (IgG), антитела на имуноглобулин М (IgM) и вирусен антиген p24 (протеин содржан во вирусното јадро на ХИВ, кој може да се открие пред антитела). Вообичаено користените тестови од овој тип вклучуваат Абот архитект ХИВ Аг/Аб, ГС Комбо Аг/АВ ОВIAС и Сименс Комбо ХИВ Аг-Аб.

Просечниот период на прозорец е 18 дена (интерквартилен опсег од 13 до 24 дена). Ова покажува дека половина од сите инфекции би биле откриени помеѓу 13 и 24 дена по изложувањето.
99% од ХИВ-инфицираните лица може да се забележат во рок од 44 дена по изложувањето.

Достапен е брз тест од четврта генерација (Одреди ХИВ-1 /2 Ag / Ab Combo). Иако резултатите од оваа анализа при тестирање на плазма беа во голема мера слични на еквивалентни лабораториски тестови, периодот на прозорецот најверојатно ќе биде неколку дена подолг кога се тестира крвта со прст (на прстот), бидејќи тестот најчесто се користи.


Обрни внимание Периодот на имунолошкиот прозорец е среден и да, имунитетниот прозорец од 30 е сигурен, но во некои случаи, може да биде предмет на грешки!

Но, не временските катастрофи на години и години. овие случаи може дури и да постојат, но тие се бесконечно мали реткости.

Достапни се брзи тестови од трета генерација на лице место. Тие можат да детектираат и антитела на имуноглобулин Г (ИгГ) и имуноглобулин М (ИгМ). Примерите вклучуваат INSTI HIV-1 / HIV-2 и Uni-Gold Recombigen ХИВ тестови. Проценетиот период на прозорец за INSTI при тестирање на плазма е како што следува:

Просечниот период на прозорец е 26 дена (интерквартилен опсег од 22 до 31 ден). Ова покажува дека половина од сите инфекции би биле откриени помеѓу 22 и 31 ден по изложувањето.
99% од ХИВ-инфицираните лица може да се забележат во рок од 50 дена по изложувањето.

„Негативниот резултат од тестот за четврта генерација извршен четири недели по изложувањето, многу веројатно е да се исклучи инфекцијата со ХИВ.

Периодот на имунолошки прозорец веројатно ќе биде подолг за неколку дена!

Сепак, овие проценки беа базирани на плазма тестови. Во пракса, тестовите обично се прават на крв од боцкање прсти и периодот на прозорецот најверојатно ќе биде неколку дена подолг.


Сепак, овие проценки беа засновани на плазма тестови. Во пракса, тестовите обично се прават на крв со прсти или орална течност и периодот на прозорецот веројатно ќе биде подолг за неколку дена.

Бидете свесни: 99% од лицата заразени со ХИВ ќе бидат откриени во рок од 57 дена од изложувањето.
Многу брзи и непосредни тестови се опишани како втора генерација. Тие можат да детектираат антитела на имуноглобулин Г (ИгГ), но не и антитела на имуноглобулин М (ИгМ) или вирусен антиген p24.

Бидејќи овие две супстанции се откриваат пред ХИВ инфекцијата отколку IgG антителата, тестовите од втората генерација имаат подолг период. Примерите вклучуваат OraQuick Advance Rapid HIV 1/2, Clearview HIV 1/2 STAT-PACK и SURE CHECK HIV 1/2.

Просечниот период на прозорецот е 31 ден (интерквартил опсег од 26 до 37 дена). Ова укажува на тоа дека половина од сите инфекции би биле откриени помеѓу 26 и 37 дена по изложувањето.
99% од ХИВ-инфицираните лица може да се забележат во рок од 57 дена по изложувањето.

Сепак, овие проценки беа засновани на плазма тестови. Во пракса, тестовите обично се прават на крв со прсти или орална течност и периодот на прозорецот веројатно ќе биде подолг за неколку дена.


Плаќајте многу, многу внимание: уреди за само -тестирање и имунолошки прозорец

Во оваа студија не беа вклучени уреди за само-тестирање.

Сепак, повеќето само-тестови се модифицирани верзии на комплети за брзо и навремено тестирање, кои првично беа развиени за здравствени работници. Повеќето се базираат на тестови од втора генерација, па најверојатно ќе имаат релативно долги периоди на прозорци.

Некои, вклучително и оние во само-тестот за ХИВ INSTI, се базираат на тест од трета генерација.

Исто така, не беше вклучено само-тестирање.

Во Обединетото Кралство, ова обично вклучува испраќање примерок од крв од боцкање прст за да се тестира во лабораторија со тест за антитела/антигени од четврта генерација. Плазмата се извлекува од примерокот со центрифугирање.

Во теорија, тестот ќе биде подеднакво точен со плазмата од само-собраниот примерок од крв од прсти, како и со венска крв, вклучително и за акутна (неодамнешна) инфекција.


Имунолошки прозорец и научни текстови. Дали овие бројки се секогаш точни?

Во некои ситуации, овие броеви треба да се толкуваат со претпазливост:

Кога се прави тестирање со примероци на крв од прст или орална течност (наместо крвна плазма), периоди на прозорецот веројатно ќе бидат подолги.
Поединци на профилакса пред експозиција (PrEP) или профилакса по експозиција (PEP) може да имаат одложен одговор на антитела, продолжувајќи го периодот на прозорецот.
Податоците се базираат на лица со ХИВ-1 подтип Б (форма на ХИВ најчесто се среќава во западните земји) и можно е тестовите да бидат помалку чувствителни на други подтипови.


Референци

Користена литература Британска асоцијација за сексуално здравје и ХИВ. Изјава на БАШ / ЕАГА за периодот на прозорецот за ХИВ, 2014 година.

Дилејни К.П. и сор. Време до појава на реактивност на тестот за ХИВ по инфекција со ХИВ-1: импликации за толкување на резултатите од тестовите и повторно тестирање по изложеност. Клинички заразни болести 64: 53-59, 2017 година.

Дилејни К.П. и сор. Време од инфекција со ХИВ до најрано откривање за 4 тестови за нега одобрени од FDA. Конференција за ретровируси и опортунистички инфекции, апстрактна 565, 2018 година.


Важно видео ако сте бремени


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата