Има живот со ХИВ
peshkova Russian Federation, Barnaul Deposit Photos https://br.depositphotos.com/portfolio-1144687.html?sh=AXdD7Y34Uos3o6ck2F0J

Клиничка латентност на ХИВ инфекција и патека од акутна ХИВ инфекција

Акутна ХИВ инфекција или примарна ХИВ инфекција е почетната фаза на вирусот на хумана имунодефициенција и трае сè додека телото не создаде антитела против вирусот

Акутната ХИВ инфекција или примарната ХИВ инфекција е почетна фаза на вирусот на имунодефициенција кај луѓето и трае сè додека телото не создаде антитела против вирусот. Се развива и по период што може да помине 2-4 недели откако некој ќе се зарази со ХИВ. Познато е и како примарна ХИВ инфекција или акутен ретровирусен синдром. Во текот на оваа почетна фаза, вирусот се размножува со голема брзина.

Клиничка латентност на ХИВ инфекција. е она што се случува по ХИВ инфекцијата. Исто како што примарната инфекција може да нема симптоми, клиничката латентност е, генерално, предавнички тивка. Така, таа отиде кај мене и, кога го зедов првиот удар, веќе бев толку поткопана што бев „нокаутиран во првата рунда.

Менингитисот што ме удри со глава и ме сруши со месеци можеше да биде фатален. Сепак, јас сум тука!

Говорејќи за симптомите на акутна инфекција, таа се развива, всушност може да се развие, по период што може да биде 2 до 4 недели по договор на лице ХИВ. Оваа фаза е позната и како примарна ХИВ инфекција или акутен ретровирусен синдром. Во текот на оваа почетна фаза, вирусот се размножува со брза, огромна брзина!

За разлика од другите вирус, дека имунолошкиот систем на телото може нормално да се бори, може да се бори против ХИВ, сепак, не постои начин да се елиминира од телото; ниту од имунолошкиот систем, ниту од антиретровирусни лекови; инфекцијата може да се контролира, но не и целосно да се елиминира. Подобро да прочитате и да дознаете повеќе за ...

… Акутна ХИВ инфекција и подобро да знаете што е тоа

За долго време, вирусот ги напаѓа и уништува имуните клетки, оставајќи го имунолошкиот систем не може да се бори против други болести и инфекции. Кога тоа ќе се случи, може да доведе до ХИВ во напредна фаза, позната како СИДА-та или фаза 3 на ХИВ.

Можно е да се зарази со ХИВ од лице со акутна ХИВ инфекција поради високата стапка на вирусна репликација во текот на овој период.

Сепак, повеќето луѓе со акутна ХИВ инфекција дури и не знаат дека се заразиле со вирусот.

Ова е затоа што првичните симптоми тие исчезнуваат сами од себе или можат да бидат во заблуда за друга болест, како што е грипот. Стандардни тестови за антитела на ХИВ не може секогаш да открие оваа фаза на ХИВ.

Кои се симптомите на акутна инфекција?

Симптомите на акутна ХИВ инфекција се слични на симптомите на грип и други вирусни заболувања, така што луѓето може да не се сомневаат дека имаат заразено со ХИВ.

Всушност, Центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценува дека од 1,2 м (милиони) луѓе кои живеат со ХИВ во САД, околу 14% од нив не се свесни дека имаат вирус. Полагањето на тестот е единствениот начин да се знае.

Симптомите на акутна ХИВ инфекција може да вклучуваат:

 • осип
 • Треска
 • треска
 • Главоболка
 • faderiga
 • воспалено грло
 • ноќно потење
 • губење на апетит
 • чиреви кои се појавуваат во устата, хранопроводот или гениталиите
 • оток на лимфните јазли
 • болки во мускулите
 • дијарејаeia

Не можат да бидат присутни сите симптоми и многу луѓе со акутна ХИВ инфекција немаат никакви симптоми.

Меѓутоа, ако некое лице покажува симптоми, тие можат да траат неколку дена или до 4 недели, а потоа да исчезнат дури и без третман.

ХИВ и лимфни јазли и лимфни јазли и ХИВ

Што предизвикува акутна ХИВ инфекција?

Акутна ХИВ инфекција се јавува 2-4 недели по првичното изложување на вирусот. ХИВ е пренесени од:

 • контаминирана трансфузија на крв, главно пред 1985 година,
 • споделување шприцеви или игли со некој што живее со ХИВ;
 • контакт со крв, сперма, вагинални течности или анални секрети кои содржат ХИВ,
 • бременост или доење ако мајката има ХИВ. О

ХИВ не се пренесува случајно преку физички контакт, како што е гушкање, бакнежидржејќи се за раце или споделувајќи прибор за храна.

Плунката не пренесува ХИВ.

 

Кој е изложен на ризик да се зарази со ХИВ?

ХИВ може да влијае на луѓето од која било возраст, пол, раса или сексуална ориентација. Сепак, факторите во однесувањето можат одредени групи да стават на зголемен ризик од ХИВ.

Како се дијагностицира ХИВ инфекцијата?

Ако здравствен работник се сомневаат дека некое лице има ХИV, тие ќе направат серија тестови за да проверат дали има вирус.

Стандарден тест за скрининг на ХИВ не мора да открие акутна инфекција со ХИВ.

ХИВ инфекција: ХИВ-лекови спречуваат инфекција со ХИВ-инфекција

Тест за антитела.

Многу тестови за скрининг на ХИВ бараат антитела кон ХИВ наместо самиот вирус. Антителата се протеини кои препознаваат и уништуваат штетни материи, како што се вируси и бактерии.

Присуството на одредени антитела обично укажува на моментална инфекција. Сепак, може да потрае неколку недели по првичното пренесување за да се појават ХИВ антитела.

Ако резултатите од тестот за антитела на лицето се негативни, но вашиот лекар верува дека тој или таа може да има ХИВ.

Здравствениот работник исто така може да побара од вас да го повторите тестот за антитела неколку недели подоцна за да видите дали се развиени антитела.

Други тестови за ХИВ

Некои тестови кои можат да откријат знаци на акутна ХИВ инфекција вклучуваат:

 • Тест за вирусно оптоварување ХИВ „РНК“
 • крв на антигенот p24 на
 • комбиниран тест за антигени антитела против ХИВ (исто така наречен тестови од 4-та генерација)

Крвниот тест за антигенот p24 го детектира антигенот P24, протеин кој се наоѓа само кај лица со ХИВ. Антигенот е туѓа супстанца која предизвикува имунолошки одговор во организмот.

Тестот од 4-та генерација е најчувствителниот тест, но не секогаш открива инфекции во првите 2 недели.

Луѓето кои имаат тест од 4-та генерација или тест на крв за присуство на антигенот p24, исто така, треба да го потврдат својот ХИВ статус со тест за вирусно оптоварување.

Секој што бил изложен на ХИВ и може да страда од акутна ХИВ инфекција треба веднаш да се тестира, без оглед на имунолошкиот прозорец, бидејќи е потребно да се утврди дали инфекцијата веќе постои,

Ако здравствен работник знае дека некој имал неодамнешна изложеност на ХИВ, тој ќе користи еден од тестовите што може да открие акутна инфекција со ХИВ.

Имунолошки прозорец ризик од пренесување на ХИВ и орален секс!

Како се третира ХИВ инфекцијата?

O tratameне Соодветната грижа е клучна за луѓето со дијагностициран ХИВ +.

Здравствените работници и научниците се согласуваат дека раниот третман со антиретровирусни лекови треба да го користат сите ХИВ-позитивни луѓе кои се подготвени да започнат да земаат дневни лекови.

Раниот третман може да ги минимизира ефектите на вирусот врз имунолошкиот систем.

Поновите антиретровирусни лекови генерално многу добро се толерираат, но секогаш постои можност за несакани ефекти.

Ако некое лице верува дека има несакан ефект или алергиска реакција на лекот, треба веднаш да се јави кај својот лекар.

Симптомите на ХИВ инфекција се слични на вирусите!

Подобрувањето на вашиот начин на живот може да помогне

Покрај медицинскиот третман, здравствените работници исто така може да предложат одредени прилагодувања на животниот стил, вклучително и:

 • јадете здрава, урамнотежена исхрана за да помогнете во зајакнување на имунитетот
 • секс со кондоми или други методи на бариера за да се намали ризикот од пренесување ХИВ на други лица и заразување со сексуално преносливи инфекции (СПБ)
 • го намалуваат стресот, што исто така може да го ослаби имунолошкиот систем
 • избегнувајте изложување на лица со инфекции и вируси, бидејќи имунолошкиот систем на луѓето со ХИВ може потешко да одговори на болеста
 • редовно вежбање за да останете активни 
 • чувај хоби
 • намалете или избегнувајте консумирање алкохол и инјектирање лекови
 • користење чисти игли при инјектирање на лекови
 • престанете да пушите

Кои се изгледите за некој што живее со ХИВ?

Нема лек за ХИВ, но третманот им овозможува на луѓето со ХИВ да живеат долг и здрав живот. Изгледите се подобри за луѓето кои започнуваат со третман пред ХИВ да го оштети нивниот имунолошки систем.

Раната дијагноза и правилниот третман помагаат да се спречи прогресијата од ХИВ во СИДА.

Успешното лекување ги подобрува очекувањата и квалитетот на животот на некој што живее со ХИВ. ХИВ обично се смета за хронична состојба и може да се контролира на долг рок.

Третманот исто така може да му помогне на некој што живее со ХИВ да постигне неоткривачко вирусно оптоварување, од кое нема да може да пренесува ХИВ на сексуални партнери.

Како може да се спречи акутната ХИВ инфекција?

Симптомите на ХИВ инфекција се слични на вирусите!

Акутната инфекција со ХИВ може да се спречи со избегнување изложеност на крв, сперма, анални секрети и вагинална течност од лице кое живее со ХИВ.

Подолу се дадени неколку начини да го намалите ризикот од добивање ХИВ:

 • Намалете ја изложеноста пред, за време и после секс. Различни методи на превенција се достапни, вклучувајќи кондоми (машки и женски), профилакса пред изложеност (PrEP), третман како превенција (TasP) и профилакса по експозиција (PEP).
 • Избегнувајте споделување игли. Никогаш не споделувајте и повторна употреба на игли кога инјектирате дрога или тетовирате. Многу градови имаат програми за размена на игли кои обезбедуваат стерилни игли.

ХИВ и ризици од зараза

 • Преземете мерки на претпазливост при ракување со крв. Ако ракувате со крв, користете латекс нараквици и други бариери.
 • Тестирајте се за ХИВ и други СПБ. Тестирањето е единствениот начин лицето да знае дали има ХИВ или друго СПБ. Оние со позитивен тест потоа можат да побараат третман што на крајот може да го отстрани ризикот од пренесување на ХИВ на нивните сексуални партнери. Тестирањето и приемот на третман за СПБ го намалува ризикот од нивно пренесување на сексуален партнер. 
 •  луѓето кои користат лекови за инјектирање не треба да споделуваат игли, шприцеви и други облеки
 • Луѓето кои без кондом или друг метод на бариера мора да го променат овој начин на гледање на работите

Акутната инфекција со ХИВ, накратко, трае помеѓу две и четири недели. Но, ХИВ инфекцијата, со средствата што ги знаеме, не може да се излечи и ќе остане во вашиот живот сè додека не постои лек за тоа или не заврши вашиот живот.

Во моментов постои долгорочна перспектива за ХИВ и секогаш велам: има живот со ХИВ.

Но, јас, Клаудио, ве уверувам:

 

Да се ​​живее без ХИВ е многу подобро.

https://soropositivo.org/2020/04/22/redemsevir-tem-sido-promissor-em-testes/


Извор на материјата: СИДАМПАТ

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Остави коментар

Научете да снимате совршено БЕЗ користење скапи камери и опрема и изненадете ги сите со вашите фотографии, дури и ако сте почетник. Курсот за онлајн фотографија е развиен така што вие, почетници, можете да го подобрите знаењето што е од суштинско значење за изведување на сите видови фотографија, следејќи едноставни упатства и со фантастични резултати.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата