Има живот со ХИВ

Лоша функција на бубрезите поврзана со зголемен кардиоваскуларен ризик за лица со ХИВ

Má Função renal associada com aumento de risco cardiovascular para pessoas com HIV, Blog Soropositivo.Org
Бубрежна структура, важен „филтер“ кој ја ослободува нашата крв од токсините што ги создаваме или ги внесуваме кога пиеме алкохол и други работи. Секогаш запомнувајќи дека злото не е употреба, туку злоупотреба ...

Бубрежното оштетување е поврзано со зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања (ЦВБ) кај ХИВ-позитивни лица, според податоците од големата кохортна студија за набудување објавена во електронското издание на „Journalурнал за заразни болести“. Во рок од пет години следење, повеќе од една петтина од луѓето со сериозно нарушена функција на бубрезите развиле кардиоваскуларни заболувања во споредба со помалку од 2% од лицата со нормална функција на бубрезите. Дури и земајќи ги предвид возраста и несаканите ефекти на антиретровирусните лекови, сериозно нарушената функција на бубрезите остана поврзана со кардиоваскуларни болести, со зголемување на стапките помеѓу 30 и 40%.

„Во оваа голема и хетерогена група на ХИВ-позитивни лица наоѓаме силна поврзаност помеѓу кардиоваскуларните настани и централно доделените напредни нивоа на бубрежно оштетување, пишуваат авторите. „Високите стапки на ЦВБ забележани кај постари лица со блага до умерена бубрежна инсуфициенција и ја истакнуваат потребата од интензивирање на следењето и потрагата по ефективни профилактички мерки за борба и спречување на влошување на бубрежната функција и последователните ЦВБ во стареењето на ХИВ-позитивната популација ”

Врската помеѓу влошената бубрежна функција и кардиоваскуларните заболувања е добро утврдена кај општата популација. Сепак, студиите за анализа на односот помеѓу бубрезите и кардиоваскуларните заболувања кај луѓето кои живеат со ХИВ имаат тенденција да бидат мали и врската помеѓу проценетата стапка на гломеруларна филтрација (eGFR) - маркер за функцијата на бубрезите - и кардиоваскуларните болести биле малку истражено.

За да се поправи овој јаз во знаењето, истражувачите кои собирале податоци за несакани дејства против лекови против ХИВ, создадоа (Д: А: Д) студија, дизајнирана од супсудија, за да се утврди врската помеѓу проценката на бубрежна функција од eGFR и кардиоваскуларни заболувања. Студијата Д: А: Д вклучува единаесет големи набationalудувачки групи во Америка, Европа и Австралија.

Луѓето кои имале најмалку две мерења на eGFR помеѓу 2004 и 2015 година имале право за вклучување. Кардиоваскуларните болести беа дефинирани како потврдени ако станува збор за срцев удар, мозочен удар, инвазивни кардиоваскуларни процедури или ненадејна срцева смрт.

Населението од студијата беше составено од приближно 35,357 лица. Тие беа претежно бели (48%), машки (74%) и просечната возраст на почетната линија беше 41 година.
Имаше разумно преваленца на кардиоваскуларни фактори на ризик: 42% биле пушачи, 4% имале дијабетес, 9% хипертензија и нешто помалку од 1% имале претходен кардиоваскуларен настан. Глобалниот просечен петгодишен ризик од хронично заболување на бубрезите беше само 0,3%, а просечниот ризик од кардиоваскуларен настан беше 2%.

Имаше јасна врска во границата помеѓу возраста и функцијата на бубрезите. Од учесниците на возраст под 40 години, 87% (n = 13,660) имале нормална (eGFR> 90 ml / min / 1,73 м2) почетна бубрежна функција и само 0,04% имале напредно бубрежно оштетување (eGFR <30 / min) / 1,73 м2). Спротивно на тоа, само 16% од учесниците на возраст од 60 години и повеќе имале нормална бубрежна функција на почетокот и 0,8% потврдиле напредно бубрежно оштетување. Предметите беа следени во просек од осум години. За тоа време, 1357 лица доживеале 1646 кардиоваскуларни настани, инциденца од 5,2 на 1000 лица-години на следење.

Просечната eGFR пред настан со кардиоваскуларни заболувања беше значително помала (eGFR 85ml / min / 1,73m2) кај луѓето кои живеат во настан во споредба со оние кои corостана без настани (eGFR 94ml / min / 1,73m2). Постоеше јасна врска помеѓу почетните нивоа на eGFR и настаните со кардиоваскуларни заболувања. Во текот на пет години следење, 2% од луѓето со eGFR над 90 ml / min / 1,73 м2 претставија настан, зголемувајќи се на 4% од оние со eGFR помеѓу 90 ml / min / 1,73 м2, 11% од оние со нивоа почетна eGFR помеѓу 30-60 ml / min / 1,73 м2 и 21% од лицата со tfge линија под 30 ml / min / 1,73 м2. Во првичната анализа, постоеше силна врска помеѓу влошувањето на основната линија на eGRF и ризикот од кардиоваскуларни болести, стапката на инциденца (IRR) се зголемува од 1,00 во tfge> 90 ml / min / 1,73m2 на 14.09 во eGFR <30 ml / мин / 1,73 м2. Сепак, прилагодувањето за возраста ги објасни повеќето врски помеѓу eGFR и кардиоваскуларниот ризик на нивоата на tfge над 30ml / min / 1,73m2.

Сепак, сите нивоа на eGRF под 80ml / min / 1,73m2 беа поврзани со поголема инциденца на кардиоваскуларни заболувања од приближно 30-40%. Ова откритие остана во суштина непроменето по прилагодувањето за употреба на анти-ХИВ лекови поврзани со влошување на бубрежната функција. Прилагодување за резултатот на ризик во Фрамингам - десет години за ризик од кардиоваскуларен настан - објасни некои од односите помеѓу тековниот eGFR и кардиоваскуларните настани, но не во иста мера како само возраста.

Подетална анализа покажа дека луѓето со највисока оценка за ризик од пет години за заболување на бубрезите имаат двојно зголемување на нивниот петгодишен ризик од кардиоваскуларни болести, во споредба со лицата со умерен среднорочен ризик од заболување на бубрезите (IRR, 2,56, 95% CI, 2,22 95). Пропорцијата на луѓе со кардиоваскуларен настан кои доживеале фатален кардиоваскуларен настан е силно поврзана со сегашната оценка на eGFR, се зголемува од 4% за лица со eGFR струја> 90 ml / min / 1,73 м2 на 25% за оние со струја eGFR <30ml / min / 1,73m2.

„Во голема современа група на лица инфицирани со ХИВ, забележавме силна врска помеѓу потврдата за влошување на функцијата на бубрезите и нарушената ЦВБ, заклучуваат авторите. „Нашите откритија ја потенцираат потребата од засилена контрола во земјите во подем, особено ЦВБ кај постари лица со континуирано ниско ниво на eGFR.

Преведено на 23 година од Клаудио Соуза од оригиналот во Лоша функција на бубрезите поврзана со зголемен кардиоваскуларен ризик за лица со ХИВ објавено од Мајкл Картер на: 18 г.

Прегледано од Мара Мацедо
Референца
Ryom L et al. Бубрежно оштетување и кардиоваскуларни заболувања кај ХИВ-позитивни лица; o Д: А: Д студија. Ј зарази Дис, издание на Интернет, 2016 година.

 

 


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата