Има живот со ХИВ

Анти-ХИВ лекови големиот пресврт

Лекови против ХИВ, пред лек!

Лекови за ХИВ Важни точки 

  • Постојат повеќе од 30 антиретровирусни лекови во шест класи на лекови; овие се наведени подолу.
  • Секоја класа лекови го напаѓа ХИВ на различен начин.

Постојат шест главни типови („класи“) на антиретровирусни лекови.

Секоја класа лекови го напаѓа ХИВ на различен начин. Општо земено, лекови од две (или понекогаш три) класи се комбинираат за да се обезбеди моќен напад на ХИВ.

Повеќето луѓе започнуваат со третман на ХИВ со два лека во класа на инхибитори на нуклеозид / нуклеотид на обратна транскриптаза во комбинација со инхибитор на интеграза, ненуклеозиден инхибитор на реверс транскриптаза или инхибитор на протеаза - оттука и „тројна терапија“.

Нуклеотидни инхибитори на реверзна транскриптаза (NRTI)

Најновите вести и Истражување за третман на ХИВ

Нуклеотидни инхибитори на реверзна транскриптаза (NRTIs) и инхибитори на нуклеотидни обратни транскриптази (NRTIs), генерално наречени NRTIs, работат кон дејство на ХИВ протеин наречен обратна транскриптаза.

Откако ХИВ вирусот ќе го ослободи својот генетски материјал во клетка домаќин, реверзната транскриптаза ја претвора вирусната РНК во ДНК, процес познат како „обратна транскрипција“. НРТИ ја прекинуваат изградбата на нов фрагмент на провирусна ДНК, прекинувајќи го процесот на обратна транскрипција и прекинувајќи ја репликацијата на ХИВ.

'Рбетот на третманот

Оваа класа на лекови понекогаш се нарекува 'рбетниот столб' на комбинација од прв третман на ХИВ. Ги вклучува следниве лекови:

Ненуклеозидни инхибитори на реверзна транскриптаза (NNRTI) Инхибитори на реверзна транскриптаза

ненуклеозидите (NNRTI) исто така се насочени кон обратна транскриптаза, но на поинаков начин од NRTI.

ННРТИ се мешаат во ензимот реверзна транскриптаза врзувајќи се директно со него, блокирајќи го процесот на обратна транскрипција.

Инхибитори на интеграза 

интегразата е насочена кон протеин во ХИВ наречен интеграза, кој е неопходен за репликација на вирусот.

Интегразата е одговорна за вметнување на вирусна геномска ДНК во хромозомот домаќин. Интегразата ензим се врзува за ДНК на клетката домаќин, подготвува област во вирусната ДНК за интеграција, а потоа го пренесува тој обработен ланец во геномот на клетката домаќин.

Инхибиторите на интеграза го запираат развојот на инфекцијата со вметнување во ДНК на човечките клетки.

  • Биктегравир е достапна само во комбинираната таблета Биктарви.
  • долутегравир е исто така познат како Тивикеј. Вклучено е во комбинацијата на таблети Јулука e Триумек, e Довато.
  • Елвитегравир е достапен само во комбинирани таблети Genенвоја e Стрибилд.
  • O е исто така познат како ралтегравир Исентрес.

Инхибитори на влез 

Инхибиторите за влез спречуваат ХИВ да влезе во човечките клетки. Постојат два вида:

Инхибитори на CCR5 и Инхибитори на фузија.

За да влезе во клетката домаќин, ХИВ мора да се поврзе со два одделни рецептори на клеточната површина: ЦД4 рецепторот и ко-рецепторот (CCR5 или CXCR4). Штом ХИВ се залепи за обете, неговиот плик може да се спои со мембраната на клетката домаќин и да ги ослободи вирусните компоненти во клетката. Инхибиторите на CCR5 спречуваат ХИВ да го користи ко-рецепторот CCR5 кога се врзува за него, блокирајќи го влегувањето на вирусот.

Инхибиторите на CCR5 воопшто не работат и многу ретко се користат при третман од прва линија. Вие би направиле тест за да видите дали овој вид на третман ќе биде ефикасен пред да започнете. Инхибитор на CCR5 е лиценциран во Европа:

Инхибитор на фузија (енфувиртид) се користи само за луѓе кои немаат други опции за третман. Функционира со нарушување на фузијата на протеинот на обвивката ХИВ со ЦД4 клетката.

Инхибитори на протеаза (IP)

Инхибитори на протеаза (ПИ) ја блокираат активноста на ензимот протеаза, кој ХИВ го користи за да раздели големи полипротеини на помали парчиња потребни за собирање нови вирусни честички. Иако ХИВ сè уште може да се реплицира во присуство на инхибитори на протеаза, добиените вируси се незрели и не можат да заразат нови клетки.

  • O може да се пласира под името атазанавир Рејатаз, но исто така се достапни и генерички верзии. Атазанавир е вклучен во комбинираната таблета Евотаз.
  • Дарунавир може да се пласира под името Презиста, но исто така се достапни и генерички верзии. Дарунавир е вклучен во комбинацијата на таблети одговор e Симтуза.
  • Лопинавир е достапна само во комбинираната таблета Калетра.

Засилувачки лекови

Лековите на засилувачот се користи за да се "зголемат" ефектите на инхибиторите на протеазата. Додавањето на мала доза на засилувач во антиретровирусен предизвикува црниот дроб побавно да го расклопи примарниот лек, што значи дека тој останува во телото подолги периоди или на повисоки нивоа. Без зајакнувачки агенс, пропишаната доза на примарниот лек би била неефикасна.

Режими на comprimido сингл.

Постојат некои апчиња со фиксна доза кои комбинираат два или три антиретровирусни лекови од повеќе од една класа во една таблета што се зема еднаш на ден. Дознајте повеќе за ова на нашата страница Режими на единечна таблета.

Инхибитори на Третман со ХИВ (Вирус на хумана имунодефициенција) Видови на антиретровирусни лекови

Амелија onesонс Мај 2019 година

СИДА: Триесет години подоцна! Затоа што тие премногу го комплицираат светот!

долутегравир

СИДА: Lifeивот со ХИВ

ХИВ: Како се однесуваr

[ID на paypal_donation = 165601]


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата