Има живот со ХИВ

Мојот пријател има ХИВ - Како можам да помогнам?

Мојот пријател има ХИВ! Како можам да Ви помогнам? Дали постои ризик? Дали е безбедно за мене да допрам, бакнувам, прегрнувам или дури и да водам loveубов со лице кое живее со ХИВ со ХИВ?

Meu Amigo Tem HIV, Meu Amigo Tem HIV – Como Posso ajudar?, Blog SoropositivoПостојат многу работи што можете да направите за да му помогнете на пријател или близок на кој неодамна му е дијагностициран ХИВ:

 • Разговор Бидете достапни да имате отворени и искрени разговори за вирусот СИДА и разберете го овој израз. овој вирус може да предизвика СИДА, но не секогаш ќе биде фатален случај да се зарази вирусот и да се развие СИДА. Следете го водството на лицето на кое му е дијагностициран ХИВ. Тие не сакаат секогаш да зборуваат за тоа или можеби не се подготвени. Можеби ќе сакаат да се поврзат со вас на ист начин како и пред да бидат дијагностицирани.
 • Направете работи што сте ги правеле заедно пред дијагнозата; зборувајте за работите за кои зборувавте пред дијагнозата.
 • Покажете им дека ги гледате како иста личност и дека тие се повеќе од дијагноза!
 • Сите ние сме луѓе, со лични карактеристики, со повеќе детали, помалку аспекти, со темни емотивни конфигурации, несомнени и несомнени детали ... Размислете за себе и за сите тајни на вашата младост. Оние многу шушкави !!! Оние кои, за уште десет години, ќе бидат глупави и бесмислени, затоа што никој друг нема да сака да ги знае.

Значи, во овој текст имате неколку совети за оваа многу човечка тема, што е, повторувам, овој:

Мојот пријател има ХИВ - Како можам да помогнам?

Можеби ќе треба да му помогнете да препознае одредена реалност: На кого, зошто и како да му кажете на другото лице дека овој пријател има ХИВ.

Знаеш, пред зачудувачката реалност на мојот пријател, мојот пријател има ХИВ “, треба да го натераш да го види следново: За кој сè уште ти е гајле? За кој би се убиле или сеуште се убивате денес? Никој од нас не е збир или одземање на лабораториски, медицински или клинички дијагнози! 

 • Слушај Да се ​​дијагностицира ХИВ е вест што го менува животот. Но, тоа е како што вели Силвија: Карактерот на лицето не се менува, тој останува ист!
 • Колку и да претпоставуваме, потврдата е катаклизма од астрономски размери! Слушајте ја вашата сакана и понудете ја вашата поддршка. Уверете ги дека ХИВ е здравствена состојба што може да се контролира. Постојат лекови кои можат да лекуваат ХИВ инфекција и помогнете им да останат здрави.
 • Научи Едуцирајте се за ХИВ: што е тоа, како се пренесува, како се третира и како луѓето можат да останат здрави Додека живеел со ХИВ. Дознајте за што е тоа CD4 e вирусно полнење.
 • Да се ​​има солидно разбирање за ХИВ е голем чекор напред во поддршката на вашата сакана, ова лице кое живее со ХИВ. Оваа веб-страница е добро место да започнете да се запознавате со ХИВ. Имајте ги на располагање овие ресурси на вашиот ново дијагностициран пријател, ако тој сака. Знаењето дава моќ, но запомнете дека вашиот пријател можеби не ги сака информациите веднаш.
 • Поттикнете го третманот. На некои луѓе на кои неодамна им е дијагностицирана, можеби е тешко да го направат првиот чекор кон лекување на ХИВ. Вашата поддршка и помош може да бидат корисни. Со рано поврзување со ХИВ медицинска нега, започнување на третман со лекови за ХИВ (наречена антиретровирусна терапија или АРТ), придржување кон лекови и престој во грижа, луѓето со ХИВ можат да го држат вирусот под контрола и да спречат инфекција со ХИВ да прерасне во СИДА. 

Третманот. Дали на овој пријател кој има ХИВ навистина му е потребен третман?

Научете! ТИЕ третман против стекнат вирус на имунодефициенција се препорачува за сите лица со ХИВ и треба да се започне што е можно побрзо по дијагнозата. Охрабрете го вашиот пријател или член на семејството да посети лекар и да започне третман со ХИВ што е можно поскоро. Ако немаат лекар специјализиран за ХИВ, можете да им помогнете да најдат. 

Поддржете придржување кон лекови. Важно е луѓето кои живеат со вирусот што предизвикува СИДА да ги земаат своите антиретровирусни лекови како што е пропишано секој ден, во секое време, точно како што утврдил лекарот. Прашајте ја оваа личност дали можете нешто да направите за да го поддржите во воспоставувањето рутина за третман и како да се придржувате до тоа. Исто така, прашајте кои други потреби и како можете да помогнете во одржувањето на овие рутини. Дознајте повеќе за придржување кон третманот.

 • Добијте поддршка. Грижете се и добијте поддршка ако ви треба. Упатете се на другите на какви било прашања, грижи или вознемиреност што може да ги имате, така што дијагностицираното лице може да се фокусира на грижа за сопственото здравје.
 • Можете да Бето Волпе, +55 13 99723-9499 голема референца за активизам, еластичност, loveубов кон животот, loveубов кон ближниот и храброст. Или за мене, Клаудио Соуза, на +55 11 940 675 078.
 • Ако сте сексуален партнер на некој на кој му е дијагностициран ХИВ, треба да бидете тестирани и за вашиот сопствен ХИВ статус. Ако сте негативни, разговарајте со вашиот лекар за PREP (профилакса пред изложеност), земање лекови за ХИВ секојдневно за да се спречи инфекција од вирусот на имунодефициенција. ТИЕ PREP се препорачува за луѓе со висок ризик од ХИВ инфекција, вклучувајќи ги и оние кои имаат долга врска со партнер кој има ХИВ. Ако сте позитивни, поврзете се со третманот и лекувајте го ХИВ што е можно поскоро.

Што ако саканата личност ви каже дека има ХИВ?

Можеби познавате некој што има вирус. Ако вашиот пријател, член на семејството или соработник бил ХИВ позитивен веќе некое време и само ви кажал, еве како можете да поддржите:

 • Признајте. Ако некој ви го открил вашиот ХИВ статус, заблагодарете му се што верува во вашите приватни здравствени информации.
 • Парче Доколку е соодветно, прашајте дали има нешто што можете да направите за да им помогнете. Една од причините што тие избраа да ви го откријат својот статус е тоа што им треба сојузник или адвокат, или можеби ќе им треба помош за одреден проблем или предизвик. Некои луѓе се јавни со оваа информација; други луѓе го чуваат приватно. Прашајте дали другите луѓе ги знаат овие информации и колку се приватни во врска со вашиот ХИВ статус.
 • Увери. Информирајте ја лицето, преку вашите зборови или постапки, дека ХИВ-статусот не ја менува вашата врска и дека ќе ги чувате овие информации доверливи доколку сакате.
 • Научи Едуцирајте се за ХИВ. Денес, многу луѓе кои живеат со ХИВ се на АРТ и го имаат вирусот под контрола. Другите се во различни фази на лекување и нега. Не правете претпоставки и барајте насоки од вашиот пријател.
Колку луѓе, мојот читател, драг мој читател, пропуштив на овој час, во замрзнување на јајца

И видете, после сето ова, можете ли да го наведете овој текст, многу специфичен за оние што штотуку биле дијагностициран како лице кое живее со ХИВ и дајте разберете дека вие не.

Не е нормално да се има ХИВ. Не е нормално да имате какво било заболување. Ова се нарекува да се биде болен. Но, да се биде болен е една работа, дискредитирање на вашите можности во животот, добро, ова е сосема друга работа, што јас, Клаудио Соуза, ја имам поминато еднаш, во време кога немаше ниту една пилула, ниту една пилула, како шупак кажа. Но, живот, читател, читател, пријател или незадоволство што доаѓа тука да се грижи, ло, животот продолжува! Со тебе или не, таа продолжува и порано или подоцна те влече и тебе.

Најдобро е да станете, да ја истресете прашината ...

https://soropositivo.org/2019/06/13/diagnostico-recente-de-hiv-informacoes-para-voce-aqui/

Но, на крај разбрав: Има живот со ХИВ! И животот во целост. Може, знам, вистина е, биди малку покомплициран живот. Но, тоа е живот! Има живот.

Извор на содржина: ХИВ.gov   

Последен ажуриран датум: 15 година

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.