Има живот со ХИВ

Социјална смрт и СИДА 1/3 од Бразилците одбиваат да работат со ХИВ позитивни лица

Слика од алмеида од pixabay

Без социјална смрт? Па, 1/3 од Бразилците одбиваат да работат заедно со луѓе кои живеат со ХИВ или СИДА, дури и претпочитаат да ја изгубат работата!

Социјална смрт и сида: Бразилските работници не прифаќаат да работат со ХИВ позитивни лица

Discriminação, morte social e preconceito
Слика од Викторија Бородинова од pixabay

Па, просечна личност која одбива да работа со ХИВ позитивна тоа е 20% во светот како што покажува истражувањето на ООН.

Ова истражување спроведено од УНАИДС пред седум години и укажа на тоа скоро 30% од Бразилците би одбиле да работат заедно со луѓе со ХИВ, вирусот што предизвикува СИДА,

Така генерирање на непобитен: Социјална смрт.

Оваа студија беше спроведена во повеќе од дваесет земји.

СИДА-та беше предмет на состанок што започна во неделата во Австрија, каде беше 18-ти Меѓународна конференција на ООН за СИДА и ги собра, пет дена, научници, политичари, религиозни, волонтери и уметници да разговараат за болест што однесе повеќе од 30 милиони животи.

И, во 2008 година, за жал, имаше бројка повеќе од триесет и три милиони луѓе, човечки суштества, како што објавија од ООН.

 

Социјалната смрт има причини и последици

И затоа, „поради“ дискриминацијата на носителите на вирусот што предизвикува СИДА,

Preconceito, discriminação e morte social
Слика од Волфганг Екерт од pixabay

Па, стекната имунодефициенција, што не се пренесува со социјален контакт на работното место. Затоа, бразилската влада Дилма Русеф забрани, на крајот на мај 2010 година, компаниите во нашата земја толку машки да бараат испитување на откривање на ХИВ на нивните работници, во процесот на вработување.

Сепак, ќе останеше друга правна дупка, но во истиот законодавен процес беше утврдено дека работодавците не можат да тестираат и професионалци кои веќе се дел од персоналот на кои било компании.

На луѓето им се допаѓа тоа

Извештајот исто така појаснува дека, кај испитаниците ширум светот, 61,2% би се согласиле да работат рамо до рамо со лица заразени со вирусот СИДА, додека 20,1% претпочитаат да не го делат истиот работен простор под никакви околности.

Сепак, тука во Бразил, предрасудите се уште поразителни:

Повеќе од педесет проценти од испитаниците велат да, тие би работеле заедно со лицата со ХИВ.

Погледнете дека скоро триесет проценти од луѓето и онака би одбиле да го сторат ова. Па, тие би претпочитале, според нив, да останат без работа!

Социјална смрт и сида. Само шест земји на планетата имаат повисоки стапки на дискриминација од овие во Бразил!

Morte Social e AIDS 1/3 dos brasileiros se recusam a trabalhar com soropositivos, Blog Soropositivo.Org Меѓу земјите кои учествуваа во истражувањето на УНАИДС, предрасудите имаат само поголемо влијание отколку во Бразил во земји како Летонија, Индонезија, Кина, Франција (!) Египет и Летонија.

Од друга страна, меѓу другите 19 земји, како што се:

  • Индија,
  • Јамајка,
  • Мексико,
  • Јапонија,
  • Соединетите држави,
  • Русија (!) и Јужна Африка, предрасудите се многу помали отколку во Бразил.

Според извештајот на УНАИДС, СИДА-та сè уште се смета за еден од најважните проблеми во светот.

- Прифаќањето на луѓето кои живеат со ХИВ е поголемо во земјите од Субсахарска Африка и Карибите!

И забележете дека, изненадувачки, осумдесет проценти од интервјуираните луѓе демонстрираа и демонстрираат позитивни ставови!

Истражувањето на тема социјална смрт и СИДА го спроведе Зогби!

Така, истражувањето, спроведено во партнерство со „Зогби Интернешнл“, интервјуираше 11.820 илјади луѓе!

Интервјуата беа спроведени преку Интернет помеѓу 30 март и 27 април 2010 година.

Значи, иако се чини малку, во Бразил имаше 804 интервјуа и тоа го привлекува нашиот социјален профил со сиви мастила!

И покрај ваквиот отпор на споделување активности на работното место, Бразил се покажа една од земјите со најголема одбивност за ограничувања на патувањето против лицата со ХИВ. Очигледна глупост!

Мерки кои спречуваат инфицирани лица да влегуваат во земји.

Од друга страна, 75% помалку бразилци испитаниците не се согласуваат со овој вид ограничување - во Кина, 61% од испитаниците ја одобруваат мерката.

Бразилците се против ограничувања на патувањето, но не би работеле заедно.

И не разбирам!

Социјална смрт и СИДА Само луѓето без вид, самиот проблем и живот, не ја препознаваат врската

Белешка на уредникот. СЕ ОДГОВОРИ ПОРАДИ, БЕЗ РАБОТА, ОВИЕ ЛУЕ, LИВЕТИ СО ХИВ И НЕВРАБОТЕНИ луѓе можат да добијат работа, не можат да се смеат, не можат да си дозволат да ја напуштат земјата, ОСВЕН JИП, ОДИТЕ ВО ПАТАГОНИЈА… <3

 

Во извештајот на ООН се вели дека Бразилците се поделени во однос на можноста на владата (ите) да се соочат со СИДА-та. Според истражувањето, половина од испитаниците веруваат дека земјата знае како да се бори против болеста, а нешто помалку од половина, околу 40% велат дека Бразил не се соочува со проблемот како што треба.

За Бразилците, она што спречува поефикасна работа во борбата против болеста е, пред сè, достапноста на ресурсите, проследена со предрасуди кон превозниците и количината на здравствени услуги.

Резултатот од ова е дека една четвртина (25%) од Бразилците велат дека се предмет на заразување со вирусот. Во САД и Јужна Африка, оваа стапка е околу 5% и 14%, соодветно.

Morte Social e AIDS 1/3 dos brasileiros se recusam a trabalhar com soropositivos, Blog Soropositivo.Org
На денот на испораката на Топ блогот трофеј, прв ставен во рангирањето од академското жири

 

Социјална смрт и сида во мојот живот

Јас, Клаудио Соуза, поминав низ процес на избор во две фази во една од овие компании за аутсорсинг на трудот.

Поминав и бев ангажиран да работам во она што ќе ми биде омилено на аутсорсингот.

Ги предадов сите документи за регистрација и ми рекоа да почекам до петнаесет дена за да започнам со обука.

Затвореното место

Без да навлегувам во премногу детали јас Отидов таму на 17-ти ден да видам дека моето место е затворено. Начинот на кој ме фатија, тотално неподготвен за таа ситуација, завршив да ги враќам документите што го докажаа вработувањето.

Меѓу нив, оној што имал податоци за пополнување на сметка за плата.

Значи, го изгубив единствениот документ што ќе ми овозможи да докажам нешто против нив.

И, исто така, може да се скенира и објавена овде како доказ дека компанијата што би ја именувал тука, за дискриминирање кон мене за откривање, со неизбежни средства, дека сум PLWHA...

Сето ова и покрај и тогашниот избран претседател Дилма Русеф воспостави закон со кој се прави криминал за секој чин на дискриминација на луѓето кои живеат со ХИВ или СИДА. Кликнете овде за да дознаете повеќе.

Кажи ми те молам. Дали loveубовта имунизира?

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина