Има живот со ХИВ

Womenените над 50 години кои живеат со ХИВ се занемарени

Не се само геј, трансродови луѓе и МСМ кои се премногу ранливи на ХИВ. Womenените на Сисгенерос се исто така

Слика од Милен2401 од pixabay

Mulher Vivendo Com HIVWomenените над 50 години кои живеат со ХИВ се демографска група која е особено запоставена во истражувањето.

Специфичните критериуми за дијагностицирање на жени со ХИВ дури и не беа воспоставени скоро 15 години по почетокот на епидемијата..1 Што ни кажуваат епидемиолошките податоци и академските истражувања за ХИВ и стареењето, посебно за жените?

Многу жени постари од 50 години се дијагностицирани

Од речиси 25% од ново дијагностицираните стари лица (50 и постари) се жени, дали постојат специфични фактори што ги ставаат во поголем ризик?

 

Неодамнешната анализа покажа дека менопаузата е фактор, бидејќи жените во менопауза може да имаат повеќе случаи на сувост на вагината, што може да предизвика кинење за време на сексуалната активност и да го зголеми ризикот од пренос на ХИВ.

Ова издание на Истражувачкиот преглед на ПОЗ сумира дополнителни современи рецензирани истражувања за старечки жени со ХИВ/СИДА.

Womenените во оваа студија имале помеѓу 50 и 95 години.

 

Оваа студија ги разгледа навиките за тестирање на ХИВ кај постарите жени кои посетуваа медицинска клиника во Грузија. Истражувачите интервјуираа 514 жени, на возраст меѓу 50 и 95 години, и откри дека само една третина некогаш биле тестирани за ХИВ.

 

Исто така, тие обрнаа посебно внимание дали постарите жени со висок ризик учествуваа во испитувањата. Womenените во студијата биле сметани за високи ризици доколку имале секс со машки партнери од висок ризик, како што се мажи кои користат интравенски лекови, сексуална работа или кои веќе биле затворени.

 

Резултатите:

 

Само 45% од постарите жени со висок ризик беа заинтересирани да се тестираат за ХИВ, наведувајќи го недостатокот на потреба, перцепираниот недостаток на ризик или претходно тестирани како оправдување.

Womenените со висок ризик кои не беа заинтересирани да се тестираат беа поверојатно да бидат постари од другите учесници и поверојатно Афроамериканки.

Бренан и соработниците ги анализираа податоците од Кохортната студија за третман на ХИВ во Онтарио за луѓе на возраст од 50 години и постари кои живеат со ХИВ/СИДА. Околу 11% од учесниците беа жени на возраст од 50 години и повеќе. Повеќе од две третини од учесниците живееле со ХИВ повеќе од една деценија и скоро 90% имале неоткриено вирусно оптоварување. Agените кои стареат со ХИВ/СИДА, кои учествуваа во студијата, доживеаја повисоко ниво на стигма, ниска слика за себе и неприспособливи вештини за справување од другите учесници. Меѓутоа, овие жени, исто така, пријавиле високо ниво на социјална поддршка, добро здравје и имале помали шанси да користат цигари и алкохол. 

 

Оваа студија опфати 290 лица над 50 -годишна возраст кои живеат со ХИВ/СИДА и ја оцени употребата на кондоми. Истражувачите откриле дека само 20% од хетеросексуалните жени во студијата биле сексуално активни.

PrEP и I = I се фактори кои го влошуваат занемарувањето на кондомите

Имале поголема веројатност да бидат богати, да пријават добро здравје и да одржуваат врска. Сепак, само 12% редовно користеле кондоми.

Четири проценти од овие жени пријавиле имајќи сероконкордентна врска, во која и двајцата партнери живееле со ХИВ, и практикувале нередовна употреба на кондоми.  (Забелешка: PrEP и I = I се фактори кои го влошуваат занемарувањето на употребата на кондоми, и сифилис или гонореја, на пример, се сериозни СПБ кои PrEP и I = не можам да ги спречам).

 

Три проценти од жените во студијата биле во серодискордантна врска каде жената е позитивна, а нејзиниот партнер не е, и вежбаше нередовна употреба на кондомиНа Нередовната употреба на кондоми беше поврзана со тоа да сте во првата врска и да знаете помалку за ХИВ/СИДА.

Досада и жени над 50 години кои живеат со ХИВ

Голуб и соработниците проучуваа фактори кои ја зголемија веројатноста за употреба на кондоми кај ХИВ-позитивните жени над 50-годишна возраст. Откриле дека имаат „цел во животот“, „Домен на животната средина“ и „автономија“ значително ја зголемија веројатноста за употреба на кондоми.

„Целта во животот“ беше дефинирана како процес на гледање подлабока смисла за предизвиците на животот.

Авторите сугерираат дека ова може да ја одразува духовноста на поединците и да има духовна пракса може да ја зголеми желбата да учествува во превентивни однесувања.

 

„Доминација на животната средина“ и „автономија“ може да ја зголемат употребата на кондоми бидејќи укажуваат дека на жената во врска more е попријатно да разговара за контрацепција и да се залага за нејзините сексуални потреби.

 

Josephозеф Бјанко и неговите колеги истражувачи бараа фактори кои ќе ја зголемат придржувањето кон антиретровирусна терапија за жени кои живеат со ХИВ над 50 -годишна возраст.

Негрижа во лекувањето

Нешто повеќе од половина од жените во студијата правилно ги земале своите антиретровирусни лекови.

Оние кои се занимаваа со справување со избегнување (игнорирање на стресот за да се заштитат) и имаа помала социјална поддршка, се сметаа дека имаат поголема веројатност да станат депресивни.

Сепак, студијата не најде значајна корелација помеѓу недостатокот на социјална поддршка, стратегии за избегнување, депресија и придржување. Всушност, истражувачите не најдоа психолошки или социолошки фактори што предвидуваа придржување кон земање лекови од страна на жената.

 Во оваа квалитативна студија, 19 жени кои живеат со ХИВ над 50 -годишна возраст беа интервјуирани за нивниот сексуален избор.

За овие жени, главните бариери за сексуални и романтични врски беа страв од стигма, негативна слика за телото и непријатност во однос на откривање.

 

Стигмата ги намали стапките на сексуални и романтични парови затоа што се плашеа да не бидат осудени како „валкано“ или „лошо“На Негативната слика за телото, предизвикана од несакани ефекти на анти-ХИВ лекови и/или менопауза, исто така, влијае на романтичните и сексуалните парови. Исто така, непријатноста при откривањето влијае на стапката на секс и интимност.

Среде сето ова, верувам дека, иако сум маж, мислам дека можам да вметнам нешто интересно во овој текст, бидејќи тоа се контекстуализира:

Ја истрижив косата минатиот петок и берберот го знае мојот ХИВ статус. Иако навистина не ми е грижа што луѓето имаат тенденција да кажат, и секој што ме познава добро знае како реагирам на одредени глупости. Берберот, одблизу, ми рече:

 

„Дали твојата рака е ваква поради СИДА?

Речиси станав од столот и го испратив на #¿$?%! Но, јас одговорив:

 

- Поради дејството на ХИВ од 1994 година и, исто така, поради првичното отскокнување дадено од АЗТ ...

 

- Леле, излегуваш со многу жени, нели?

 

Патем, тој ме предложи како промискуитетен, но јас кисело одговорив:

 

-Да, тоа беше еднаш ноќта, понекогаш двапати и, додадов, лажење. Во некои случаи три или дури четири. На крајот на краиштата, јас сум диџеј ...

 

Тоа е тој:

 

„Рудниците паѓаат убивајќи нели“?

 

Јас одговорив со поглед да и замолчи.

 

Видете, разговорот отиде понатаму, бидејќи сечењето траеше речиси триесет минути, имав МАНЕ!

 

Факт е дека нема повторно да ја шишам косата во тој салон.

 

Суштината на овој краток дијалог го покажува следново: Стигмата и предрасудите создадени од кафените медиуми, од верските лицемери (кучиња) удрија и останаа. Се плашам да го кажам тоа НИКОГАШ, НИКОГАШ И НИКОГАШ НЕМА ДА ПОМИНЕ и, за жал, се влошува во односот со и со жените.

 

По преводот ...

 

Оваа непријатност дојде од минатите негативни искуства, каде жените доживеале отфрлање, како и на страв од идно отфрлање.

 

И има луѓе кои велат дека социјалната смрт не постои и е глупост да се игнорира, на пример, дека во Бразил, ⅓ од економски активната популација би одбила да работи заедно со лице кое живее со ХИВ - таква личност, тие кажи- и дека с everything е нормално (...) само земи пилула. А има и такви кои, како комуникатори и креатори на мислења, кои, без поим, им даваат простор на ваквите изјави!

 

Сара Гласер објаснува:

 

Во мојот преглед на современите истражувања за стареењето кај жените кои живеат со ХИВ/СИДА, открив дека повеќето студии се фокусирале претежно на употреба на кондоми и вклучиле мали примероци и тесни опсези на студии.

 

Многу написи вклучуваат женски прашања, но тие не ги разделија жените и мажите во нивната анализа..

 

Како резултат на тоа, има малку информации за специфичните предизвици со кои се соочуваат постарите жени со ХИВ. Идните студии би имале корист од анализата надвор од сексуалната активност, со похолистички пристап.

 

Исто така, постои голема потреба од формативно истражување за транс жени кои стареат со ХИВ, и сето тоа подобро ќе ги информира превентивните, третманите и услугите за поддршка на жените.

Јас, Клаудио, се прашувам и ве прашувам вас, жените: Дали е тоа семејно насилство? Дали е тоа структурно насилство? Дали е тоа расизам или структурен расизам? Или, с still уште на село, сега со екстремно структурно насилство, низок капацитет за перцепција на ризик, поради лошото образование и ниското ниво на образование?

 

Не знам ... Она што ве уверувам е дека посветувам повеќе внимание на тоа

 

Akers, A., Bernstein, L., Henderson, S., Doyle, J., & Corbie-Smith, G. (2007). Фактори поврзани со недостаток на интерес за тестирање за ХИВ кај постари жени изложени на ризик. Весник за женско здравје, 16 (6), 842-858.

 

Бренан, диџеј, Емлет, Калифорнија, Брененстул, С., и Руеда, С. (2013). социодемографски профил на постари лица со ХИВ / СИДА: родови разлики и сексуална ориентација. Канадски весник за стареење / La Revue Canadienne du Vieillissement, 32 (1), 31-43.

 

Лавјој, ТИ, Хекман, Т.Г., Сикема, К.Ј., Хансен, Н.Б., Кочман, А., Сухр, Ј.А., ... & Johnsonонсон, J.Ј. (2008). Модели и корелати на сексуална активност и однесување при употреба на кондоми кај луѓе над 50 години кои живеат со ХИВ/СИДА. СИДА и однесување, 12 (6), 943-956.

 

Golub, SA, Botsko, M., Gamarel, KE, Parsons, JT, Brennan, M., & Karpiak, SE (2013). Димензиите на психолошката благосостојба предвидуваат постојана употреба на кондоми кај постарите луѓе кои живеат со ХИВ. Стареење меѓународен, 38 (3), 179–194.

 

Bianco, JA, Heckman, TG, Sutton, M., Watakakosol, R., & Lovejoy, T. (2011). Предвидување на придржување кон антиретровирусна терапија кај постари лица заразени со ХИВ: умерената улога на полот. СИДА и однесување, 15 (7), 1437-1446.

 

Сара Гласер е координатор во заедницата и соработник на AVODAH во GMHC.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина