Има живот со ХИВ

Womenените во ХИВ серодискардантни врски имаат помала веројатност постојано да земаат PrEP доколку доживеат насилство во интимни односи

Справувањето со насилството во интимните односи е поврзано со зголемен ризик од лошо придржување кон профилакса пред-изложеност (PrEP) кај жени во серодискардантни врски во субсахарска Африка, ова е во онлајн изданието на Весник за стекнат имунодефициентен синдром. Генерално, 16% од жените кои доживеале насилство во интимни односи (IPV) и ова определи под-оптимална употреба на придржување кон PrEP околу 50%, кога придржувањето се проценува со кој било метод на броење, апчиња или концентрации на плазма тенофовир .

„Ова е прва студија за испитување на поврзаноста помеѓу придржувањето кон IPV и PrEP, пишуваат авторите. „Womenените кои пријавија IPV во изминатите 3 месеци имаа зголемен ризик од мало придржување кон PrEP“.

Се покажа дека PrEP го намалува ризикот од ХИВ инфекција кај различни популации, вклучувајќи геј мажи, хетеросексуални мажи и жени и корисници на дрога со инјекции. Затоа, го препорачуваме PrEP како дел од сеопфатните програми за превенција на ХИВ, насочени кон високо ризични популации.

Ефективноста на PrEP е поврзана со придржување. Насилството во интимни односи е поврзано со поголема инциденца на ХИВ, намалена употреба на кондом и недоволно оптимално придржување кон антиретровирусна терапија. Затоа, можно е насилството во интимни врски да влијае и на придржување кон PrEP.

Истражувачите од неодамнешните студии на Партнери во ПРЕП ги анализирале податоците добиени од 1785 ХИВ-негативни жени во серодискардантни врски вклучени во студијата. Месечно лице-в-лице интервју, од жените беше побарано да ги пријават своите искуства за вербално, физичко или економско однесување пред насилство во интимни односи.

Истражувачите ја оценија врската помеѓу злоупотребата на партнерот и под-оптималното придржување кон PrEP. За проценка на придржувањето беа искористени две мерки: број на апчиња (помалку од 80% од дозите дефинираат мало придржување) и мерење на нивото на тенофовир во плазмата (ниско придржување дефинирано како нивоа под 40 ng / ml). Длабински интервјуа со подмножество на жени дадоа увид во тоа како насилството во интимните односи влијае на придржувањето и индивидуалната намера да се одржи PReP, како и стратегиите што се користат за одржување на придржувањето кон PrEP во контекст на „насилните односи“.

Учесниците имаа просечна возраст од 33 години и 70% остварија приход во претходните три месеци. Огромното мнозинство (99%) биле во брак. Просечното времетраење на врската беше 13 години, а жените се изјасниле во серодискодискордантни врски во просек од 1,4 години.

truvada-300x202За време на 35 месеци следење, 288 жени (16%) пријавиле насилство во интимни врски на 437 студиски посети (0,7% од вкупниот број). Од овие жени, 69% пријавиле насилство во интимни односи при една посета, 20% во две посети, 7% во три посети и 5% во четири или повеќе посети. Најчестата форма на насилство во пријавените интимни врски била вербална, проследена со физичко и економско. Womenените со извештаи за насилство во интимни односи во изминатиот месец имале помала веројатност да пријават злоупотреба, отколку жените со извештаи за злоупотреба кои имале сексуални односи имале секс со кој било партнер во нивната компаративна студија на неодамнешни партнери (69% наспроти 81%), но најверојатно поврзано со извештајот за незаштитена сексуална активност (22% наспроти 13%). Тие исто така беа оние кои најмногу пријавија дека имале сексуални односи со партнери кои пријавиле секс со друг партнер (20% наспроти 15%).

Овие извештаи за насилство во интимни односи биле слични во повеќето аспекти со жените кои не пријавиле насилство од партнерот.

Придржувањето проценето според бројот на апчиња е високо (95%) кај повеќето жени, без оглед на насилството пријавено во интимни односи. Бројот на апчиња сугерираше придржување под 80% до 7% од студиските посети и 32% од мерењата на тенофовир во плазмата беа под оптималното ниво.

Општо земено, жените имаа 50% поголема веројатност да имаат несоодветна приврзаност кон PrEP доколку во претходните три месеци доживеале насилство во интимни односи. Оваа асоцијација беше конзистентна, без оглед дали адхеренцијата се мери со бројот на апчиња (RAR, 1,51; 95% CI, 1,17-1,89, p = 0,001) или тенофовир во плазматските концентрации (RAR, 1,51; 95 CI %, 1,06-2,15, p = 0,02).

Сепак, влијанието на насилството врз интимните односи врз придржувањето веќе не е значајно по три месеци.

violencia-contra-a-mulher

Кога „видовите“ насилство во интимните односи биле разгледувани одделно, истражувачите откриле значителна врска помеѓу несоодветното придржување и вербалното злоставување (RAR = 1,65; 95% CI, 1,17-2,33, p = 0,005) и ниско придржување кога имало злоупотреба на економска моќ од страна на партнерот што извршил насилство (РАР = 1,48; 95% ЦИ, 1,14-1,92, стр = 0,003). Врската помеѓу слабата приврзаност и физички насилниот партнер не беше значајна, но поголема фреквенција на физичко малтретирање од страна на партнер беше поврзана со помало придржување кон третманот (p <0,001).

Вкупно имало 48 нови ХИВ инфекции кај жени. Сепак, живеењето под насилство во интимни односи не го зголеми значително ризикот од сероконверзија. Седум жени дебатираа за насилство во интимни односи за време на длабински интервјуа со вработените. Причините за форма на злоупотреба од погодените партнери засегнати од придржување вклучуваат стрес и заборавеност, секојдневно рутинско трчање, прескокнување на дози и партнери за лекови кои трошат лекови.

Стратегиите за надминување на овие предизвици и зачувување на високото придржување вклучуваат испраќање на деца да извлекуваат фрлени апчиња или објаснување на настаните на клиничкиот персонал, кои беа во можност да понудат терапија за замена.

„Напорите да се водат жените со IPV PrEP мора да препознаат низок ризик од придржување и мора да се оценат интервенциите за да се промовира придржувањето кон PrEP во контекст на насилството, заклучуваат авторите. „Некои жени во нашата студија пријавија стратегии за одржување на придржување кон ОТИ и лекциите од овие примери на еластичност може да помогнат во развојот на успешни интервенции. Ваквите интервенции може да ја зголемат користа од PrEP преку промовирање на ефективна употреба кај популација со висок ризик за инфекција со ХИВ. ”

Мајкл Картер
Објавена: јуни 20 2016

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во Womenените во ХИВ серодискардантни врски со помала веројатност постојано да земаат PrEP доколку доживеат насилство од интимен партнер. Прегледано од Мара Мацедо.

Референца

Робертс СТ и др. Насилство во интимни врски и придржување кон профилакса пред изложеност (PrEP) кај африкански жени во ХИВ серодискардантни врски: проспективна кохортна студија. Ј Стекнато е A immune Defic Synr имуно, онлајн издание. ДОИ: 10.1097 / QAI.0000000000001093, 2016 година.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата