Има живот со ХИВ

Studiesените не се земени предвид во студиите за лекови или дури и за лекување на инфекција или ХИВ или СИДА

Група жени состанок во креативна канцеларија

Иако жените сочинуваат околу половина од случаите на ХИВ ширум светот, тие остануваат во голема мера исклучени од клиничките испитувања кои тестираат лекови, вакцини и потенцијални лекови за вирусот или СИДА, потврдуваат истражувањата.

Во анализата опфатена неколку децении, вклучително и работа направена во 2012 година, истражувачите откриле дека жените обично сочинуваат околу 11% од учесниците во испитувањето кои бараат решенија за епидемиите на ХИВ / СИДА. Слично на тоа, студиите за лекови биле само околу 19 проценти жени и само 38 проценти од лицата во испитувањето на вакцините биле жени.

„Врз основа на претходните студии во други области на здравјето, не беше изненадувачки, но можеби и разочарувачки, со оглед на тоа што скоро половина од луѓето што живеат со ХИВ се жени“, изјави авторот на студијата, д-р Мирјам Курно, кој направи анализа додека работел како главен уредник на „Journalурнал на меѓународното здружение за СИДА“, рече тој по е-пошта.

Истражувањата во области како што се срцеви заболувања, карцином и депресија, исто така, имале историско мало учество на жени, како и напредни испитувања врз луѓе кои тестирале експериментални лекови, забележуваат Курно и неговите колеги во списанието за синдроми на стекната имунолошки дефицит.

Иако може да има смисла да има помалку жени во студиите фокусирани на болести кои несразмерно влијаат на мажите, резултатите од истражувањето може да ги игнорираат специфичните пола, штета или придобивки кога процентот на мажи и жени во студијата е крајно различен од она што се случува во реалниот свет, рече постар автор на студии д-р Ширин Хеидари по е-пошта.

Тоа е затоа што, дури и кога болеста е иста, жените можат да имаат различни симптоми од мажите и да реагираат на уникатни начини на третманите што се тестираат.

„Неуспехот за систематско проучување на родовите и родовите разлики во истражувањата во здравството доведува до помалку лекови базирани на докази за еден или друг пол“, рече Хајдари, кој е претседател на комитетот за родова политика за Европската асоцијација на уредници на науки.

Анализата на родовите диспаритети во испитувањата за ХИВ вклучи повеќе од 500 студии објавени во истакнати медицински списанија во текот на неколку децении.

Ограничување на анализата е тоа што, потпирајќи се на објавената работа, не може да забележи никакви разлики во родовиот состав на поновите есеи што сè уште не се завршени, признаваат авторите.

Можно е барем некои студии во анализата да не биле направени за да се фаворизираат мажите, но на крајот да се запишат помалку жени учесници заради препреки што можат непропорционално да влијаат на жените, како што се недостаток на грижа за деца или стари лица или ограничен транспорт или времето за учество, забележа Мери Фулкс, истражувач за биостатистика на универзитетот Georgeорџ Вашингтон во Вашингтон

Неодговорено прашање од анализата е зошто жените со подобност можеби одлучиле да не учествуваат, рече Фулкес, кој не беше вклучен во студијата, преку е-пошта.

Понекогаш, критериумите за запишување на судењето можат да бидат премногу ограничувачки за да се запишат доволно жени, на пример, забрана за бремени жени, жени кои дојат или жени на раѓање. Во минатото, критериумите за подобност исклучуваа голем број жени, дури и во тестови за ХИВ дизајнирани да учат жени-пациенти, истакна д-р Моника Ганди, специјалист за ХИВ на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско.

Под-застапеност на жените во тестови за ХИВ може да значи дека наодите се од ограничена употреба во третманот на жени-жени, рече Ганди, кој не беше вклучен во студијата, преку е-пошта.

„Кога се грижам за ХИВ-инфицирана жена во мојата клиника, не знам дали овој нов и возбудлив третман или стратегија се однесува конкретно на неа, ако студијата не вклучува доволно луѓе во оваа или онаа студија што личат на неа“, рече Ганди.

ИЗВОР: bit.ly/1JKDP44 Синдроми на стекната имунодефициенција, дневник на Интернет, 8

(Здравство на Ројтерс) - од страна на Лиза Рапапорт


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата