Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Неисполнетите основни потреби може да бидат поврзани со ниски стапки на трајна вирусна супресија кај ХИВ-позитивните жени транссексуалци

PТранс луѓето, жени, кои живеат со ХИВ, имаат помала веројатност да имаат одлична приврзаност кон антиретровирусен третман (АРТ) и трајно сузбивање на вирусното оптоварување, во споредба со другите групи, објавија истражувачите во Интернет изданието на ЛГБТ здравје. Студијата исто така откри дека многу трансродови жени кои живеат со ХИВ се борат со основните животни потреби, вклучително и храна и домување.

Во студијата учествувале луѓе кои биле згрижени со ХИВ во САД.

„Трансексуалните жени кои се грижеа за ХИВ беа социо-економски повеќе маргинализирани од машките и женските„ не транссексуалци “; поголем процент на трансродови жени имале помал приход, биле бездомници и немале здравствено осигурување, велат авторите на студијата.

Трансексуалните жени живеат со висок ризик од заразување со ХИВ. Во САД, преваленцата на ХИВ кај транс жените е зголемена на 28% и, глобално, се проценува, околу една петтина од транссексуалните жени живеат со ХИВ.

Постои загриженост дека трансродовите жени имаат помала веројатност да бидат вклучени во грижата за ХИВ поради стигмата и дискриминацијата. Неколку студии го истражуваа ова прашање, сепак истражувањето спроведено покажа дека транс-жените имале слични стапки на задржување на нега, апсорпција на АРТ и вирусна супресија во споредба со другите групи.

Нос истражувачи Центрите за контрола на болести и превенција (CDC) тие сакаа дополнително да ги проучат карактеристиките и потребите на трансродовите жени кои живеат со ХИВ, овојпат користејќи податоци засновани врз популација.

Затоа, тие ги испитаа информациите добиени преку проектот за амбулантски медицински мониторинг - годишно пресечно истражување на лица кои примаат грижа за ХИВ - помеѓу 2009 и 2011 година. Тие ги споредуваа карактеристиките и потребите на трансродовите не-машки и женски трансродни жени.

Приближно 5700 лица учествуваа во студијата и 1.3 идентификувани како трансродови.

Резултатите покажале дека многу транссексуални жени биле социјално маргинализирани.

Повеќе од 80% од жените идентификувани како „не белци”И кој имаше приход помал од 20.000 УСД годишно. Една петтина (дваесет проценти) пријавиле бездомништво и приближно една третина немале здравствено осигурување. Повеќе од 30% пријавиле употреба на лекови за рекреација (sic).

Сепак, трансродовите жени имале високо ниво на употреба на АРТ, со повеќе од 90% кои добиле антиретровирусен третман во претходната година. Приближно три четвртини пријавиле 100% придржување во претходните три дена и близу 70% имале вирусна супресија (под 200 копии на кубен милилитар крв [Норма на преведувачот: Јас сум изненаден од ниската ефикасност на тестовите за вирусно оптоварување во САД, ова, во Бразил, само едно вирусно оптоварување со помалку од 40 копии на вирусна РНК на милилитар крв се смета за потиснато во неговиот најнов тест, но само 50% имале трајно потиснување (неоткриено вирусно оптоварување на сите тестови во претходната година) )

Во споредба со не-транссексуалните жени и мажи, значително поголеми пропорции на транссексуални жени биле со ниски примања, биле бездомници и немале здравствено осигурување. Стапката на употреба на дрога била поголема кај транссексуалните жени во споредба со жените кои не се транссексуалци.

Стапките на апсорпција на АРТ беа слични кај трансродовите жени и не-машките и женските Туранѓани. Сепак, транссексуалните жени имаат помала веројатност да имаат совршено придржување кон третманот (стр. 0,01) и трајно потиснување на вирусот (неоткриено вирусно оптоварување) (стр. 0,01)

„Овие резултати ја сугерираат потребата да се испита што се случува со транссексуалните жени откако ќе се препише АРТ со цел подобро да се разбере што може да се меша со придржување кон лекови и долгорочно сузбивање на вирусите“, коментираат истражувачите.

„Една можност е преостаната потреба за услуги за поддршка бидејќи трансродовите жени се со поголема веројатност да бидат маргинализирани социо-економски.

Всушност, транссексуалните жени имаа повисока стапка на прием за услуги за поддршка, вклучувајќи управување со случаи (71 наспроти 61), поддршка за придржување (28 наспроти 20), превенција и советување (50 наспроти 39), услуги за ментално здравје ( 46 наспроти 32) и услуги за семејно насилство (4 наспроти 2).

Значително повисоки пропорции на трансродови жени имале неисполнети потреби за храна (13 наспроти 7) и дом (13 наспроти 7). {Белешка за уредникот. На добар португалски јазик тие се гладни и „живеат во живо“.}

„Извонредните разлики во трајното сузбивање на вирусите и неисполнетите потреби за основни услуги треба дополнително да се истражат“, заклучуваат истражувачите. „ЦДЦ ќе го следи напредокот со цел да се намалат здравствените разлики меѓу трансродовите лица кои живеат со ХИВ“.

Од Мајкл Картер Објавено: 3 јули 2015 година Превод на Клаудио Соуза од оригиналот во Неисполнетите основни потреби можат да бидат поврзани со слабите стапки на трајно сузбивање на вирусите кај трансродовите жени со ХИВ.

Не е неопходно да се биде транссексуалец или трансвестит за да се бориме против трансфобијата, ниту е потребно да се биде црнец за да се бориме против расизмот ... Ниту пак е потребно да се биде ХИВ позитивен за да се бориме за каузата на ХИВ позитивните луѓе. Вклучете се во оваа борба!

Рекламирање / спонзорство

Пан Маромба го поддржува Соропоситиво.Орга

За ова видео. Панела Маромба придонесува како катализатор за донации за комерцијализација во „Одржливост Поситива“, наша иницијатива, од парот кој е ХИВ позитивен. Организации веќе 15 години, со цел да се добие одржливост за оваа страница.

Белешка на уредникот:

Имав неколку разговори со Наташа Рокси, која, патем, малку недостасуваше и покрај тоа што не ја покажа својата благодат, таа не пишува за Транс и ЛГБТ заедницата до која е подостапна и, природно, поради поголемо разбирање што го има на тема каде што би бил како слеп човек кој се обидува да го дефинира синото небо на друг слеп човек. Сепак, овој текст падна во мојот скут и видов дека има уште повеќе напуштен „сектор“ во рамките на „транс сегментот“, што е оној на транс жените. И ... да се соочиме. И покрај „достигнувањата“, многу е тешко да се биде жена тука во Бразил. Флертување, малтретирање, сексуално вознемирување, бескрупулозни работодавци кои рекламираат дека треба да вработат вработени, но вклучуваат услов за дискреција: „Добар изглед“.

Ова, за мене, е веќе фактор кој ги открива третите намери: да се вработува лошо, да плаќа помалку и да се обидува да поседува сексуално, во добро и во лошо. Ако ова е веќе тешко за жена наречена „нормална“, како ќе бидат работите кога сте црна, транссексуална и сиромашна. На тоа додадете позитивна ХИВ серологија и тоа е готово. Бидејќи, со должно почитување што морам да го покажам во однос на здравствените работници како што е д-р Сигрид Соуза, одговорна за инфектологија на универзитет чиј град ми избега од сеќавањето, или „мојот доктор“, д-р Наоми, која во моменти кога моето здравје таа беше поделикатна, се повлече, го соблече стетоскопот, зеде памук, лента и газа за да ми направи важен прелив на стомакот, па дури и медицинската сестра Камила, која, со оглед на мојата привремена кревкост, дејствуваше повеќе од 50 луѓе и ме поминаа во збирката испити, и многу други, дека не би завршил да пишувам ако сакам да ги именувам сите и да ја опишам нивната величина како професионалци и луѓе, има многу здравствени работници кои имаат предрасуди и служат со предрасуди , ова е многу точно и сиромашно за овие девојки, кои живеат во такви ситуации.

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза