Има живот со ХИВ

Негационизам и одрекување од СИДА И негативизам за СИДА Продолжува закана?

Негационизмот на науката, нешто од средниот век, опстојува! Дали се тие лошо информирани луѓе? Или злонамерен? Само Бог и ѓаволот, знаеш, нели?

Тековната култура на негирање на науката се протега на ХИВ како и секогаш, првично со други идиоти, како што е Пит Дуесберг (Дашберг?)

Negacionismo e Negação da AIDS
За многумина, науката е иста како онаа на фотографијата! Само не!

Негационизам и негирање за СИДА тие отсекогаш биле проблем, како што е, на пример, страница што прикажуваше неколку негативни страници и го користеше името на моето за да биде научно спротивставена. Процесот се исплатеше и, доколку ги има, веќе не ми е гајле!

Aи покрај скоро секојдневниот напредок во науките за ХИВ, сенката на негирање на СИДА (за лаги, би рекол) е сè уште голема, фрла сомнежи и расеаност кај оние на кои им треба, многу, многу пати повеќе грижа.

Иако главните неистомисленици (Питер Дусберг, Селија Фарбер) можеби веќе не можат да го сфатат медиумското внимание што го имаа во 1980-тите и 90-тите години - кога многу помалку се знаеше за ХИВ и страв, тоа обезбеди подготвена платформа за оние што беа на маргините на легитимната наука - нивните пораки и методи и денес имаат влијание.

 

Унапредувајќи го ова истражување, најдов важни информации на Википедија и ги ставив тука, истакнато:


Негација на СИДА-та е одбивање да се признае дека вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ) предизвикува синдром на стекната имунодефициенција (СИДА), и покрај убедливите докази.

Некои од неговите поборници го отфрлаат постоењето на ХИВ, додека други прифаќаат дека ХИВ постои, но тврдат дека тоа е безопасен минлив вирус, а не причина за СИДА. 

Додека ја препознаваат СИДА-та како вистинска болест, тие ја припишуваат на одредена комбинација на сексуално однесување, рекреативни лекови, неухранетост, лоши санитарни услови, хемофилија или ефекти на лекови што се користат за лекување на ХИВ инфекција (антиретровирусни).

Научен консензус е дека доказите кои покажуваат дека ХИВ е причина за СИДА се убедливи и дека тврдењата за негирање на ХИВ / СИДА се псевдо засновани на теории на заговор, дефицитарно расудување и погрешно прикажување на научните податоци, главно застарените, користени како основа за расудување без темели.

Со отфрлањето на овие аргументи од страна на научната заедница, демантистот за СИДА сега насочува кон помалку научно софистицирана публика и емитува главно на Интернет.

Текстот кажува повеќе за ова и е во спротивност со оваа информација од Википедија.

И покрај недостатокот на научно прифаќање, негацијата на СИДА-та имаше значително политичко влијание, особено во Јужна Африка под претседателство на Табо Мбеки. Прочитајте го говорот на Нелсон Мандела, ве молам.

Научниците и лекарите предупредија на човечката цена на негирањето на СИДА-та, што ги обесхрабрува ХИВ-позитивните лица да користат докажани третмани.

 

Истражувачите од јавното здравство му припишуваат на 330.000 340.000 до 171.000 35.000 смртни случаи поврзани со СИДА, со XNUMX XNUMX други ХИВ инфекции и XNUMX XNUMX ХИВ инфекции кај бебиња, на долгогодишната влада на јужноафриканската влада со негативизмот за СИДА. 

Прекинот на употребата на антиретровирусни третмани е исто така голема глобална грижа, бидејќи потенцијално ја зголемува веројатноста за појава на соеви на вирусот отпорни на антиретровирусни лекови.

Извор Демантизам за ХИВ / СИДА - Википедија - Врска до крајот на статијата

 


 

Отфрлањето на вашите идеи како медицинска „надуеност“ или остатоци од помалку просветлено минато го минимизира ефектот што го има негирањето врз перцепцијата на јавноста за ХИВ, како и неискажаните стравови и емоции што ги поттикнуваат.

Во 2010 година, истражувањето спроведено на 343 возрасни со дијагностициран ХИВ открило дека секој петти учесник веруваше дека нема докази дека ХИВ предизвикува СИДА. Секој трети верува дека научниците расправаат дали ХИВ предизвикува СИДА (!!!).1   

Овие верувања влијаеле на нивното придржување кон третманите. Учесниците кои веруваа дека научниците дебатираат дали ХИВ предизвикува СИДА, имаат значително помала веројатност да земат антиретровирусна терапија. Оние што земале лекови поретко ги земале редовно доколку пријавувале негирачки убедувања.

Каде и кога започнува негирање и негирање на СИДА?

 

Според Оксфордскиот речник, одрекувач е „лице кое одбива да ја признае вистината на концептот или предлогот што е поддржано од повеќето научни или историски докази“.

Крис Хуфнагл, постар адвокат на Клиниката за закон за технологија и јавна политика на Самуелсон, на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, ја проширува дефиницијата наведувајќи:

Ова исто така ги дефинира негациите и негирањето на СИДА:

„Бидејќи легитимниот дијалог не е валидна опција за оние кои се заинтересирани да ги заштитат предрасудените или ирационални идеи од научни факти, единствено се прибегнуваат кон употреба на реторички тактики (вербален илузионизам - јас Клаудио, јас ги нарекувам Ментира и лажговци). „

Некои реторички тактики идентификувани од Тара Ц. Смит, вонреден професор по епидемиологија на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Ајова и д-р Стивен Новела, Медицински факултет на Универзитетот Јеил, вклучуваат:

  1. Да се ​​прикаже доминантната наука како интелектуално компромитирана или водена од интереси (на пример, пристрасна од „Пари од дрога“).
  2. Селективно изберете кои власти да веруваат и кои да ги отфрлат за да се структурира аргумент за заговор или да се предложи дека се докажува докажана наука.
  3. Намалување на статусот на одбиена наука до длабоко вкоренета (често прогонувана) вера, истовремено карактеризирајќи го научниот консензус како догматски и супресивни.
  4. „Ставање сидра на бродот во движење“, барајќи повеќе научни докази за отколку што е моментално достапно, а потоа инсистира на нови докази кога овие барања се исполнети.

Ранлив на негирање и негирање и негирање на СИДА или негирање на СИДА?

 

Во меѓувреме, припадниците на јавноста кои прифаќаат верувања засновани врз негативност честопати се сметаат за ранливи на дезинформации или измами или немаат едукација неопходна за да се донесе информирана проценка. Истражувањата од Универзитетот во Конектикат се чини дека укажуваат на спротивното.

Од корисниците на Интернет во студијата кои одобрувале одредено верување за негирање на СИДА, бројните доверба и кредибилитет биле поголеми за една мејнстрим медицинска страница (Медицинско училиште Тафтс) отколку за две места за негирање (Матијас Рат, atонатан Кембел). 

Ова се чини дека укажува на тоа дека негативните пораки не поттикнуваат толку многу лични убедувања, но ги потврдуваат сомневањата и сомнежите на оние кои не сакаат (или не можат) да прифатат медицински факти против нивната најдобра проценка. фактори / психијатриски.

Според студијата на ЦДЦ, само 44% од Американците дијагностицирани со ХИВ се поврзани со медицинска нега.

Negacionismo da AIDSДезинформацијата за ХИВ - поврзана со страв од откривање и недостаток на соодветна грижа за ХИВ - се смета за една од главните причини зошто многумина избираат да го одложат третманот до појава на симптоматска болест, најсериозната компликација на негативноста и негирањето на СИДА или негирањето на СИДА .

Значи, иако негирањето на СИДА за некого може да изгледа како античка историја, нејзината способност да збуни и вознемири останува потентна како и секогаш.

Превод на Клаудио Соуза од оригиналот напишан од Од Myејмс Михре и Денис Сифрис, д-р и клинички прегледани  од овластен лекар 

Ажурирано на 15 февруари 2021 година


Извор на материјата: Демантизам за СИДА: Античка историја или постојана закана? Демантизам за ХИВ / СИДА во Викепедија

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата