Има живот со ХИВ

Периферна невропатија - член N. 01

Понекогаш ова е мојот очај. Livedивеев на улица, бев студен, гладен, мачен, осамен, копнеж. Но, тоа беше невропатијата, нејзината физичка болка што ме расплака Волфганг Клаусен од pixabay

Периферната невропатија е постојана тема во мојот живот и навидум воинственост во корист на мене, што е, исто така, се обидувам да алармирам и на други луѓе!

 

Специјална периферна невропатија

 

Neuropatia Periférica – Artigo N. 01, Blog Soropositivo.Org Периферна невропатија Помеѓу триесет и четириесет проценти од луѓето кои живеат со ХИВ некако се исто така погодени од невропатија и, бидејќи јас сум од оние што одат во чаршија, плаќаат за риболов, каде што НЕШТО СЕКОГАШ ПОБЕДУВА „рибам молив“, тоа е повеќе колку е природно што имам периферна невропатија и, на некој начин, Бог беше дури и многу eousубезен кон мене, бидејќи обично оваа слика ги започнува своите манифестации преку нозете и, ако моите нозе беа како што се моите раце, не можев повеќе да одам.

 

Искрено му благодарам на Бога секој ден што се разбуди и, пред да заспијам, што ме однесе таму, во времето на мојот сон. И може да биде полошо на илјада начини! И на толку многу начини сум среќен што ова е само мој проблем.

Со овие два пасуси, признавам личен интерес за оваа публикација и за следните шест, што би го сторил, еден ден до завршувањето на овој „специјален за периферната невропатија.

Ви благодарам што прочитавте. 

Барам тивки молитви и му благодарам на Бога за сè и секого и им благодарам на сите за сè “.

Периферна невропатија

Преглед - Предметите ќе добиваат врски со секоја нова публикација:

Содржина

 1. Преглед
 2. Симптоми
 3. Причини
 4. Дијагноза
 5. Третман
 6. Компликации +

Периферната невропатија се развива кога нервите на екстремитетите на телото, како што се рацете, стапалата и рацете, се оштетени. Симптомите зависат од тоа кои нерви се засегнати.

Во Велика Британија се проценува дека скоро 1 од 10 лица на возраст од 55 години и повеќе се погодени од периферна невропатија.

Периферна невропатија и периферен нервен систем

Периферниот нервен систем е нервната мрежа што се наоѓа надвор од централниот нервен систем (мозок и 'рбетниот мозок).

Вклучува различни категории на нерви со свои специфични функции, вклучително:

 •   сензорни нерви - одговорен за пренесување сензации, како што се болка при допир;
 • моторни нерви - одговорни За контрола на мускулите;
 • автономни нерви - одговорен за регулирање на автоматските функции на телото; како крвен притисок и функција на мочниот меур.
Neuropatia Periférica – Artigo N. 01, Blog Soropositivo.Org
Слика од Герд Алтман од pixabay

Симптоми на оваа невролошка дисфункција можат да бидат:  

Главните симптоми на невропатија може да вклучуваат:

Вкочанетост и пецкање во горењето на рацете или нозете, чувство на прободување или остра болка во погодените области.

Губење на рамнотежа и координација, мускулна слабост особено во стапалата. Овие симптоми се обично постојани, но можат да одат и да си одат. 

Кога се консултирате со вашиот лекар, важно е да ве информираме ако ги почувствувате првите симптоми на оваа невролошка состојба.

Тоа вклучува:

 Болка, пецкање или губење на сензација во стапалата, губење на рамнотежа или слабост, расекотина или чир на стапалото што не се подобрува. исто така се препорачува луѓето со поголем ризик од периферна невропатија, како што се лица со дијабетес, да прават редовни прегледи и, доколку е можно, прегледи.

Моето лично искуство на ова започна околу 2013 до 2014 година и имаше многу парадокси, како што е едната рака, обично десната рака, очигледно во пламен, без можна леснотија, додека левата рака изгледа како да е во кофа со ладна вода.

Од друга страна, Мара ми рече дека кога излегла дома рано ја видела мојата рака како се отвара и затвора. Неврологот ми објасни дека мозокот ја согледува разликата и ќе ги проверува одговорите. И бидејќи овие одговори беа „неквалитетни“, тој мозокот kept „продолжи да тестира“.

Беше иритирачко и фрустрирачко, самото нешто, овие проклети тестови, често се случуваа дури и кога бев буден (буден), во кое било време и многу сесии за терапија со Маира започнаа со одредена тема, која беше заменета со друга сè додека би дошол до овие тестови и соли од канцеларијата што плаче лекарот ќе праша за вашите симптоми и може да организира некои тестови за да помогне во идентификувањето на основната причина.

Потрагата по невролог е многу важна 

И бидете внимателни кога пребарувате. Последниот совет (r) совет со кого се консултирав ме праша дали сум бил промискуитетен да се заразувам со ХИВ ... и не го испратив тоа по ѓаволите и не знам зошто.

Факт е дека, дури и со закажано враќање, никогаш не помислив да го побарам повторно.

Може да бидете упатени во болницата за да видите невролог, специјализиран за здравствени проблеми кои влијаат на нервниот систем.

Оваа работа, овие тестови, често се случуваа дури и кога бев буден (буден)

Лекарот ќе праша за вашите симптоми и може да организира некои тестови за да ви помогне да ја идентификувате основната причина.

Може да бидете упатени во болницата за да видите невролог, специјализиран за здравствени проблеми кои влијаат на нервниот систем.

Ограничувањето на штетата на периферната невропатија е важна цел!

Neuropatia Periférica – Artigo N. 01, Blog Soropositivo.Org
Слика од вишну вијајан од pixabay

Да немаше водство од д-р Ф., од Ц. Ивасе, сега ќе бев во многу сериозна ситуација!

Општо, колку порано се дијагностицира периферната невропатија, толку е поголема можноста за ограничување на оштетувањето и спречување на други компликации. Д-р Валтер исто така беше многу важен во „работата“ за контрола на болката!

Дознајте повеќе за дијагнозата на периферна невропатија.

Причини за периферна невропатија:

Во Обединетото Кралство, дијабетес (тип 1 и тип 2) е најчеста причина за периферна невропатија.

Со текот на времето, високото ниво на шеќер во крвта поврзано со дијабетес може да ги оштети нервите.

Ова оштетување на нервите е познато како дијабетична полиневропатија.

Периферната невропатија може да има и широк спектар на други причини.

На пример, тоа може да биде предизвикано од:

Физичко оштетување на нервите. Увирусна инфекција, како што се Инфекција со ХИВ, херпес симплекс и зостер или несакан ефект на одредени лекови, или системско внесување на алкохолни пијалоци.

 Pлуѓе по кои се познати имаат зголемен ризик од периферна невропатија што треба да стори редовни прегледи за да можат да бидат вашите невролошки функции систематски се оценува.

Третман на периферна невропатија:

Третманот на периферната невропатија зависи од симптомите и основната причина. Не можат да се лекуваат сите основни причини за невропатија.

На пример, ако имате дијабетес, може да ви помогне да добиете подобра контрола на нивото на шеќер во крвта може многу да помогне; и престанете да пушите или да ја намалите потрошувачката на алкохол.

Болката во нервите може да се третира со лекови на рецепт наречени агенси за невропатска болка, како што е обичните лекови против болки обично не работат.

Во мојот живот, периферната невропатија е личен пекол (толку многу задоволство / толку многу болка ...)

Ако имате други симптоми поврзани со периферна невропатија, можеби ќе треба да се третираат индивидуално.

На пример, третманот на мускулна слабост може да вклучува физикална терапија и помагала за мобилност.

Компликации на периферна невропатија
Neuropatia Periférica – Artigo N. 01, Blog Soropositivo.Org
Слика од Ерик Смит од pixabay

Изгледите за периферна невропатија варираат, во зависност од основната причина и кои нерви се оштетени.

Некои случаи може да се подобрат со текот на времето ако се лекува основната причина, додека кај некои луѓе штетата може да биде трајна или постепено да се влошува со текот на времето.

Ако основната причина за периферна невропатија не се третира, може да бидете изложени на ризик од развој на потенцијални сериозни компликации, како што е чир на стапалото.

Ова може да доведе до гангрена која доколку не се лекува и во потешки случаи може да доведе до ампутација на стапалото ...

Периферната невропатија може да влијае нервите што ги контролираат автоматските функции на срцето и системот за циркулација (кардиоваскуларна автономна невропатија).

Можеби ќе ви треба третман за да го зголемите крвниот притисок или, во ретки случаи, пејсмејкерот.

Дознајте повеќе за компликациите на периферната невропатија:

Различни категории на периферна невропатија

Периферната невропатија може да влијае на:

 1. Само 1 нерв (мононевропатија);
 2. неколку нерви (мононеуритис) повеќекратно);
 3. сите нерви во телото (полиневропатија).

Тој е периферен, бидејќи влијае, првично, на најоддалечените нерви на Централниот нервен систем. На некој начин, таа ги бара своите нозе како да ја бара населбата „Екстремен југ“ во градот Сао Паоло. 😜 Ако не го полудам своето добро расположение!

Полиневропатијата е најчестиот вид и започнува прво да влијае на најдолгите нерви, па симптомите обично започнуваат од стапалата.

Neuropatia Periférica – Artigo N. 01, Blog Soropositivo.Org

Со текот на времето, тој постепено почнува да влијае на пократките нерви и се чини дека се шири нагоре и подоцна влијае на рацете.

Периферната невропатија е невролошка состојба со повеќе причини и 40% од луѓето со ХИВ ќе ја развиваат во своите животи. И повторувам: постои живот со ХИВ!

Ревидирана страница на: 24 април 2019 година Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот на Периферна невропатија.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина