Има живот со ХИВ

Периферна ХИВ невропатија и нејзините причини

Постои слика за преведување на болката

Периферна невропатија и нејзините причини.

Видете, имам периферна полиневропатија! Сè уште не сум скршена, но веќе не сум ефикасната личност што бев! И фрустрацијата беше и е толку голема што се обидов да разберам и, затоа, истражував! Самиот ХИВ може да го генерира ова. Но, можете да тргнете по различни патишта од моите, да спречите оштетување! Не знаев дека такво нешто е можно! И немам, никој нема, како да го натерам тркалото да оди спротивно од стрелките на часовникот.

Периферна невропатија, читател, читател, е проблем на многумина

Затворањето на очите и ушите е ваш проблем.

Она што можам да го сторам е да ве информирам, да ви дадам идеи, предупредувања, некои „упатства“.

Ова е моја идеја кога изложувам непријатни факти. Дали помага позитивното размислување? Да

Но, акцијата е таа што ги одредува фактите. Нема смисла да имате позитивно размислување и да не ги вакцинирате вашите деца против детска парализа. Ако се случи, ништо не може да го реши тоа. Законите на природата, законите Божји, постојат за секого и ако Тој лекува, точно е и дека Тој воспоставил медицина!

Дали ви изгледа разумно?

Да? Одлично!

Не? Штета, тоа е твој проблем за тебе. Мојата улога, се обидов да ја направам!

Периферната невропатија има изобилен извор на причини. И може да се контролира, можеби да се избегне, или барем да се одложи. зависи од вас да следите еден или друг начин.

Покрај тоа, тој секогаш ќе биде ваш проблем за вас. И не со мене

Дали може да се третира периферната невропатија? Да!

И при истражување и откривање, за жал, на причините за невропатија, има многу, и повеќе и дека причините за периферна невропатија можат да се комбинираат едни со други и дека тоа не беше, и за жал, не беше моја привилегија (…) имаат периферна невропатија.

Затоа што се чувствував тажно за секого и размислував: Пред тоа беше за неколку!

Мојот невро (таа стана „мала пријателка“ и доби прекар) е многу специфичен, со причина за долготрајна инфекција со ХИВ (повеќе би сакал пат, но….).

И, завршив со сериозна периферна полиневропатија, која дури се повлече, благодарение на куќата на Каридад Нова Аурора, во Алагоас, и помошта на Д-р Безера де Менезес, кому верувам, врз основа во верата што ја имам во Бога, бидејќи дури и еден лист од дрво не паѓа без ваша дозвола, но дека мојот мал пријател е многу комплициран!

Други причини за периферна невропатија

Дијабетесот е секако најголемата и најчеста причина за периферна невропатија во Велика Британија.

И така, многу е веројатно, ви велам кој ме читаше, така е и во Бразил; и ако не, сè уште разјаснува многу и многу на големо!

[penci_blockquote style = ”style-3 ″ align =” right ”author =” Cláudio Souza do Soropositivo.Org ”font_weight =” 400 ″ font_style = ”italic” uppercase = ”false” text_size = ”35 ″] мој додаток, Клаудио, кој ги преведува текстовите. Големиот проблем со кој се соочувам е што не знам добри извори на материјал на португалски јазик што дозволуваат да се користат неговите содржини, и на крајот барам добри информации низ целиот свет! 😉 Овој додаток завршува тука. [/ Penci_blockquote]

Невропатијата исто така може да биде предизвикана од други здравствени состојби и одредени лекови; а во некои случаи, кога не може да се идентификува причина, тоа се нарекува идиопатска невропатија.

Дијабетес како причина за периферна невропатија

Како што забележав погоре, периферната невропатија може да биде предизвикана од дијабетес тип 1, или дијабетес тип 2 и обично се нарекува дијабетична полиневропатија. Веројатно е предизвикано од високо ниво на шеќер во крвта, оштетувајќи ги малите крвни садови кои ги снабдуваат вашите нерви.
Истата периферна невропатија станува се поголема како што растат долгогодишното искуство со дијабетес.

До 1 од 4 лица со дијабетес доживуваат одредена болка предизвикана од оштетување на нервите. Ако имате дијабетес, ризикот од полиневропатија е поголем ако шеќерот во крвта е слабо контролиран или ако:

 • Пуши редовно;
 • Вие сте над 40 години.

Ако имате дијабетес, редовно проверувајте ги стапалата за рани или отворени рани (чиреви) или хилплаин.

Повеќе влијанија што доведуваат до периферна невропатија

Neuropatia Periférica Por HIV e Suas causas, Blog Soropositivo.Org

Покрај дијабетесот, постојат многу други можни причини за периферна невропатија, бидејќи the нервниот систем е широк и кревок до точка.

Други здравствени состојби:

Значи, некои од здравствените состојби кои можат да предизвикаат периферна невропатија вклучуваат:

 

 1. Прекумерна потрошувачка на алкохол со години, алкохолизам;
 2. Ниски нивоа на витамин Б12 или други витамини;
 3. Физичко оштетување на нервите, како што се повреди или хируршки процедури,
 4. Хипоактивна тироидна жлезда;
 5. Одредени инфекции, Лајмска болест, дифтерија, ботулизам или ХИВ инфекција;
 6. Воспаление во крвните садови;
 7. Хронично заболување на црниот дроб;
 8. Хронично заболување на бубрезите.
 9. Присуство на абнормален протеин во крвта, моноклонална гамопатија од неопределено значење или МГУС

Одредени видови на рак, како што се:

 1. Лимфом;
 2. Рак на лимфниот систем;
 3. Мултипен миелом, вид на рак на коскена срцевина;
 4. Болест Шарко-Мари-Тум (ЦМТ);
 5. Други видови на наследни моторни сензорни невропатии;
Некои генетски состојби кои предизвикуваат оштетување на нервите, особено во стапалата:
 1. Neuropatia Periférica Por HIV e Suas causas, Blog Soropositivo.Org Високо ниво на токсини во вашето тело, како што е арсен, како и олово или жива;
 2. Синдромот Гијлен-Баре, ретка состојба што предизвикува брз почеток на парализа за неколку дена;
 3. Амилоидоза, група ретки, но сериозни здравствени состојби предизвикани од абнормални протеински наслаги наречени амилоиди во ткивата и органите низ целото тело.
 4. Така, неколку здравствени состојби предизвикани од неправилна активност на имунолошкиот систем, т.н. автоимуни заболувања); како
 5. Ревматичен артритис;
 6. Лупус;
 7. Сјогренов синдром или целијачна болест;
Лекови

Некои лекови понекогаш можат да предизвикаат периферна невропатија, како несакан ефект кај некои луѓе; тоа вклучува:

 1. Некои видови на хемотерапија на рак, особено рак на дебелото црево,
 2. Лимфом;
 3. Миелом;

Некои антибиотици, ако се земаат со месеци, како што се:
Метронидазол или нитрофурантоин, или фенитоин,
И лекови што се користат за лекување на епилепсија, ако се користат подолго време.

Споделување на сеќавање од детството за дијабетесот

Па, ќе споделам со вас нешто што и реков на Мара и таа, да речеме, „Искрши клунот“, (Титија Арл1, значеше дека Мара многу се смееше!).

Па, кога бев дете, да, јас бев дете еден ден.

Да отидов! Не беше убаво детство. Зашрафете го! Јас сум тука, жив!

И околу осумгодишна возраст, можеби седум години, ја слушнав мајка ми како разговараше со сосед, не знам, знам дека разговараше со некого за „Дијабетес“, дека нанесе многу штета Не знам кој,  дека дијабетисот е комплициран, досаден, предизвикува многу здравствени проблеми.

Но, во мојата глупост, јас разбрав „лов“ и, како мојата мајка, ми даваше А. сесија за корективни влечки ме повикаше за гоблин, овој факт ме крена во паника!

Ја напуштив француската куќа и исчезнав, како и секогаш, деца од седумдесеттите години до зајдисонцето, со црвеникаво небо вообичаено во тие денови, што на социјалните мрежи им донесе фотосесија како нешто скоро ново!

Појаснување за дијабетес и ежови

Никогаш не ја допрев темата со Д.Хелена, еден вид „превентивна тишина“ и дури после 18-та година од животот, кога некако реанимирав, размислив повторно за тоа, бидејќи конечно некој ми рече дијабетичари и јас и реков Следниве:

- „Тогаш) тоа е тоа! " И му ја раскажав приказната на тој пријател од античко и старо време, кој многу се смееше, се смееше, се смееше, се смееше и се смееше!

А и јас се смеев !!! и многу се смеев !!!!

Читателите пријатели учат:

Најкраткиот пат до отстапките и услугите на дамата е ова, да ги направиме среќни, да ги доведеме до искрена и невооружена смеа, сторете го тоа и ќе видите.

Но, не биди како мене. Користете го благословениот кондом!

Ова е единственото место на целата планета што изјавувам такво нешто. Научете да користите, користете добро, со што ќе изберете да ги поминете годините од животот со неа. Не биди глуп како што бев !!!

Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот во Причини за периферна невропатија

Дознајте малку повеќе за ХИВ инфекција

Секуларна држава Да

Последната рецензија на страницата: 24 април 2019 година
Следната ревизија: 24 април 2022 година
претходниот

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина