Има живот со ХИВ

Периферна ХИВ невропатија - Дијагноза

Слика од Колин Беренс од pixabay

 Nпериферна европија За ХИВ! Дијагноза!

 

Neuropatia Periférica Por HIV – Diagnóstico, Blog Soropositivo.Org
Слика од Татутати од pixabay

Периферна невропатија потребни му се неколку тестови за да се дијагностицира периферната невропатија и нејзината основна причина.

Затоа што кога ќе го посетите вашиот лекар, тој прашува за вашите симптоми и испитајте ја погодената област на вашето тело. Така, ова може да вклучува тестови на сензација, сила и рефлекси.

Вашиот лекар може да организира тестови на крвта, особено за да провери за причини како што се дијабетес ou недостаток на витамин Б12.

Потврдувајќи дали имате периферна ХИВ невропатија.

Па, за некои луѓе можеби ќе треба да посетат невролог. Неврологот е специјалист за здравствени состојби кои влијаат на нервниот систем, ќе го видите во болница за понатамошни тестови.

Ова може да вклучува:

  • тест за нервна спроводливост (НКС), во кој мали метални жици наречени електроди се ставаат на кожата и ослободуваат мали електрични удари за да ги стимулираат нервите; се мерат брзината и јачината на нервниот сигнал - 
  • електромиографија (ЕМГ), каде што мала игла се вметнува во кожата од мускулот и се користи за мерење на електричната активност на мускулите. Престанав да сметам на убодот и електричното празнење 480.

NCS и ЕМГ обично се изведуваат истовремено.

Идентификување на причината за невропатија периферен ХИВ!

Вашиот општ лекар може обично да ја идентификува основната причина за a периферна невропатија.

Neuropatia Periférica Por HIVМеѓутоа, ако дијабетес, тие обично можат да постават сигурна дијагноза врз основа на нивните симптоми, физички преглед и проверка на нивото на шеќер во крвта и урината.

Значи, ако земате лекови што предизвикуваат периферна невропатија, вашиот лекар може привремено да го запре лекот. Или, намалете ја дозата на вашите лекови, за да видите дали се подобруваат симптомите. Забележете, сепак, дека ова, намалување на дозата, е непрактично со Уметност!

Ако причината е неизвесна, може да бидете упатени на невролог,  за повеќе крвни тестови со цел да се провери:

  • ако имате ретка стекната причина што може да биде одговорна
  • ако имате генетска абнормалност, како на пр Болест Шарко-Мари-Тум

И можно е да ви треба а лумбална пункција да се тестира чиста, безбојна течност што ги опкружува и поддржува мозокот и 'рбетниот мозок (цереброспинална течност) за воспаление.

Биопсија и тестови за дијагностицирање на периферна невропатија

Повремено, а биопсија на нерв  може да се изврши како дел од вашата дијагноза.

Погледнете, не вознемирувајте, ова е мала хируршка процедура, во која се отстранува мал примерок од периферниот нерв во близина на глуждот за да може да биде испитани под микроскоп.

Потоа, се проверува дали има промени што можат да бидат знак на одредени типови на периферна невропатија. Но, нервните биопсии ретко се потребни.

Можеби ќе треба и скенирање за да побарате основната причина за вашата невропатија, како:

Ако имате повеќе време, пробајте да прочитате за орална влакнеста леукоплакија

За среќа, за некои луѓе, постои опција да тројна терапија, сепак, вашиот квалитет на живот може да биде одличен со другите терапевтски шеми, но можеби е добро и вие да истражувате за предиктори на ХИВ периферна невропатија!

Ова е исто така дел од живејте со ХИВ!

И секогаш е добро да научите за антиретровирусни лекови како што е емтрицитабин 

И животот на возрасните тече во стареење, покомплицирано, тоа е вистина и да, има добра вест за оние кои живеат со ХИВ!

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина