Има живот со ХИВ

Периферна невропатија и симптоми. Член бр. 2

Слика од Герд Алтман од pixabay

Периферната невропатија и симптомите навистина ми пречеа околу 2010 година, можеби крајот на 2012 година. Не сум сигурен.

Но, сигурен сум во една работа: бидејќи благословената невропатија и нејзините болки почнаа да ме „бедат мизерни“, сеќавања на денови, па дури и попладне без непријатност, и колку ноќи поминав тука, на оваа маса, со боцкани очи на овој екран, се ретки. помалку способност да се направи нешто и висцерално не може да спие.

Погледни Потврдувам, потврдувам и реафирмирам

Постои живот со ХИВ. Но, да се живее со него е многу подобро!

Nпериферна европатија и Симптоми.

Симптомите варираат во зависност од видот на периферната невропатија и може да се развијат брзо или бавно.

Главните категории на периферна невропатија вклучуваат:

 1. сензорна невропатија - оштетување на нервите кои пренесуваат пораки на допир, температура, болка и други сензации во мозокот

 2. штетна невропатија на нервите кои контролираат автономни моторни функции;

 3. автономна невропатија на оштетување на нервните влакна кои неволно контролираат телесни процеси, како што се варење, функција на мочниот меур и контрола на крвниот притисок;

 4. мононевропатија - оштетување на еден нерв надвор од централниот нервен систем - (знам, тешко е кога станува збор за нервот „три близнаци“)

Во многу случаи, може да има некој со периферна невропатија повеќе од една од овие категории на периферна невропатија во исто време.

Особено честа е комбинација на сензорна и моторна невропатија (сензомоторна полиневропатија).

 

Сензорна невропатија

Симптомите на сензорна невропатија може да вклучуваат:

 • болка како што се иглички во игличкиот дел од телото;

 • вкочанетост (парестезија) и помала способност да чувствувате болка или промени во температурата, особено во стапалата;

 • горење или силно чувство и болка, обично во стапалата и на други места (хиперестезија)

 • Vивописни и мачни болки за нешто што не постои и не би било болно; *** Моето набудување 

 • губење на рамнотежа или координација предизвикана од помала можност за разликување на положбата на стапалата или рацете;

Моторна невропатија

Симптоми на моторна невропатија може да вклучуваат:

 • мускулни грчеви и грчеви;

 • мускулна слабост или парализа (врската се отвора во друг таб, друга веб-страница, на англиски јазик) тоафетат еден или повеќе мускули;

 • губење на мускулната маса;

 • тешкотии при подигнување на предниот дел на стапалото и прстите, особено забележливо при одење (пад на стапалото)

Во мојот случај рацете

Neuropatia Periférica e Sintomas. Artigo Nº 2, Blog Soropositivo.Org

 

Автономна невропатија

Симптомите на автономна невропатија може да вклучуваат:

Мононевропатија

Во зависност од засегнатиот нерв, симптомите на мононевропатија може да вклучуваат:

 • изменето чувство или слабост во прстите

 • двојно гледање или други проблеми при фокусирање на очите, понекогаш со болка во очите

 • слабост на едната страна од лицето (Парализа на Бел)

 • болка во стапалата или болки, слабост или чувство на промена

Најчестиот вид на мононевропатија е синдромот на карпален тунел. Карпалниот тунел е мал тунел во вашиот зглоб.

Кај синдромот на карпален тунел, нервот медијаната е компресирана таму каде што поминува низ овој тунел, што може да предизвика пецкање, болка или вкочанетост на прстите.

Превод од Клаудио Соуза на 29 од оригиналот во симптомите

Прегледано од Мара Мек.

Последната рецензија на страницата е на: 24 април 2019 година Следната ревизија: 24 април 2022 година

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина