Има живот со ХИВ

Невропатии - детално објаснување

Секогаш е тажно да ја испитате својата иднина ако изгледа вака

Слика од Кевин Филипс од pixabay
Neuropatias – Uma Detalhada Explanação, Blog Soropositivo.Org
Ако ја разбирате оваа фотографија ...

Невропатии. Јас го ставив во множина затоа што, на пример, мојот престана да биде периферна невропатија. Како и малиот зрак споменат од Дом Касмуро, тој стана голем и кастелан и денес е аксонална, дистална и друга придавка полиневропатија.

Една од причините за драматичното намалување на мојата стапка на објавување, како и за моето лошо расположение, е обемот на непријатности што ги предизвикува. Барам невро кој е во состојба да препише масло од канабидиол и ги барам моите права за медицинско одгледување на „плевел“.

Ако можете да го прочитате целиот овој текст, ќе ме разберете и исто така ќе завршите ...

 

… Разбирање на невропатија

Периферната невропатија 1 е медицинска состојба предизвикана од оштетување на периферниот нервен систем, огромната комуникациска мрежа што пренесува информации од мозокот и 'рбетниот мозок (т.е. централниот нервен систем) до сите други делови на телото. Периферните нерви исто така испраќаат сензорни информации назад до мозокот и 'рбетниот мозок, како што е порака дека вашите нозе се ладни или дека изгорел прст.

 

Преглед

Оштетување на системот периферни нервозни се мешаат во овие врски и комуникации. Како статична на телефонска линија, периферната невропатија ги искривува и понекогаш ги прекинува пораките помеѓу мозокот и остатокот од телото. Бидејќи секој периферен нерв има високо специјализирана функција во одреден дел од телото, може да се појават широк спектар на симптоми кога нервите се оштетени.

Некои луѓе може да се обидат:

 • привремено мирување;
 • Пецкање 2;
 • Исчезнување на екстремитетите или други слични сензации (парестезија)
 • Чувствителност на допир (мачна болка со бакнеж) - скоро ми звучи како казна - (знам кој сум), или мускулна слабост;

други може да доживеат поекстремни симптоми, вклучително:

 • Горење (особено ноќе);
 • губење на мускулната маса;
 • Парализа 4;
 • Дисфункции на жлездата или органите;

Кај некои луѓе, периферната невропатија може да влијае на можноста за:

 • вари ја храната лесно 3;
 • Одржувајте безбедно ниво на крвен притисок;
 • нормално потење 2;
 • доживејте ја сексуалната функција нормално (...);

Во повеќето екстремни случаи, дишењето може да стане тешко, или може да се појави откажување на белите дробови..

 

Форми

Neuropatias podem disseminarse pelo corpoНекои форми на невропатија вклучуваат оштетување на само еден нерв и се нарекуваат мононевропатии. Почесто се погодени неколку нерви кои влијаат на сите екстремитети, наречени полиневропатии.5

Повремено, се погодени два или повеќе изолирани нерви во одделни области на телото, наречени мултиплекс мононеурити.

Во акутни невропатии како што е Гилајн-Баре синдром 7 (познат и како акутна воспалителна демиелинизирачка невропатија), симптомите се појавуваат одеднаш, напредуваат брзо и полека исчезнуваат со заздравување на оштетените нерви.

Во хронични невропатии, симптомите започнуваат суптилно и напредувајте полека. Некои луѓе може да доживеат периоди на олеснување проследено со релапс. Другите може да достигнат фаза на плато кога симптомите остануваат исти многу месеци или години. Некои хронични невропатии се влошуваат со текот на времето, но многу малку форми се фатални освен ако не се комплицирани од други болести.. Повремено, невропатијата е симптом на друго нарушување.

Во најчестите форми на полиневропатија, нервните влакна, индивидуалните клетки кои ги сочинуваат најоддалечените нерви во мозокот, предизвикуваат дефект на 'рбетниот мозок. Болката и другите симптоми често се појавуваат симетрично, на пример, во двете нозе, проследено со постепена прогресија на двете нозе. Тогаш прстите, рацете и рацете може да бидат засегнати и симптомите може да напредуваат во централниот дел на телото. Многу луѓе со дијабетична невропатија имаат ваква шема на растечко оштетување на нервите.

рејтингот

Идентификувани се повеќе од 100 видови на периферна невропатија, секој со карактеристичен пакет на симптоми, модел на развој и прогноза.8

Нарушената функција и симптомите зависат од видот на нервите - моторни, сензорни и автономни - кои се оштетени:

 • моторните нерви ги контролираат движењата на сите мускули под свесна контрола, како што се оние што се користат за одење, грабање работи или зборување;
 • Сензорните нерви пренесуваат информации за сетилни искуства, како што се чувство на лесен допир или болка што произлегува од исекотина;
 • Автономните нерви ги регулираат биолошките активности кои луѓето не ги контролираат свесно, како да дишете, варете ја храната и функциите на срцето и жлездите;

Иако некои невропатии може да влијае на трите типа на нерви, други главно влијаат на еден или два вида. Затоа, при опишување на состојбата на пациентот, лекарите можат да користат поими како што се:

 • Претежно моторна невропатија Невропатија
 • Претежно сензорна невропатија
 • сензомоторна невропатија
 • Автономна невропатија

Симптоми

Симптомите на периферна невропатија се поврзани со видот на погодениот нерв и може да се забележат во период од денови, недели, па дури и години. Мускулната слабост е најчестиот симптом на оштетување на моторниот нерв 9.

Други симптоми може да вклучуваат:

 • болни грчеви и фасцикулација (неконтролирано мускулно стегање видливо под кожата);
 • Губење на мускулна маса 2,
 • дегенерација на коските;
 • Промени во кожата, косата и ноктите 4;

Поопшти дегенеративни промени исто така може да резултираат од губење на сензорни или автономни нервни влакна. Оштетувањето на сензорниот нерв предизвикува покомплексен опсег на симптоми затоа што сетилните нерви имаат поширок и високо специјализиран опсег на функции.

Поголеми сензорни влакна 

Поголемите сензорни влакна вметнати во миелин (масен протеин кој обложува и изолира многу нерви) регистрираат вибрации, лесен допир и чувство на позиција. Оштетувањето на големите сензорни влакна ја намалува можноста за осетување на вибрациите и допирот, што резултира во севкупно чувство на вкочанетост, особено во рацете и нозете.

Луѓето можат да се чувствуваат како да носат ракавици и чорапи, дури и кога не се. многу пациенти не може да ги препознава формите на малите предмети со допир или да прави разлика помеѓу различни форми. Ова оштетување на сензорните влакна може да придонесе за губење на рефлекси (како и оштетување на моторниот нерв), како и губење на чувството за позиција, честопати луѓето ги прават неспособни да ги координираат сложените движења, како што се одење или притискање на копчиња или одржување рамнотежа кога се затворени

Невропатската болка е тешко да се контролира и може сериозно да влијае на емоционалната благосостојба и на целокупниот квалитет на животот. Морам да кажам дека дојде време кога не знаев дали да плачам или да ги исечам моите два каротиди истовремено. Одбрав да плачам, сакам да живеам ... Невропатичката болка е често полоша ноќе, сериозно влијае на сонот и го зголемува емоционалниот полнеж на оштетениот сетилен нерв.10

 

https://soropositivo.org/causas-da-neuropatia-periferica/

Мали сензорни влакна

Neuropatias danificam nervosПомалите сензорни влакна можат или не имаат мали миелински обвивки и се одговорни за пренесување чувства на болка и температура. Оштетувањето на овие влакна може да пречи во можноста да почувствувате болка или температурни промени.

Луѓето можеби не сфаќаат дека биле повредени од расекотина или дека раната се заразува. Другите можеби не откриваат болки кои предупредуваат на претстоен срцев удар.и или други акутни состојби. Губење на чувството за болка е особено сериозен проблем за луѓето со дијабетес, што придонесува за високата стапка на ампутации на долните екстремитети кај оваа популација. 11

Рецепторите за болка во кожата, исто така, можат да станат поинсензибилни, а луѓето може да доживеат болка (алодинија) од стимули кои се нормално безболни (на пример, некои може да доживеат болка поради чаршави лесно поставени на телото).

Автономно оштетување на нервите

Симптомите на оштетување на автономниот нерв се разновидни и зависат од тоа кои органи или жлезди се засегнати. Автономната невропатија (дисфункција на автономниот нерв) може да биде фатална и може да бара итна медицинска помош кога е нарушено дишењето или кога срцето започнува неправилно да чука. Чести симптоми на оштетување на автономниот нерв може да вклучуваат:

 • Неможност за нормално потење (што може да доведе до нетолеранција на топлина)
 • Губење на контрола на мочниот меур (што може да предизвика инфекција или инконтиненција) 12
 • Неможност за контрола на проширување на мускулите или крвните садови за одржување на безбедно ниво на крвен притисок.

Губење на контролата над крвниот притисок може да предизвика вртоглавица, несвестица, па дури и несвестица кога некое лице одеднаш ќе се пресели од седечка во стоечка позиција (состојба позната како постурална или ортостатска хипотензија).

Гастроинтестинални симптоми честопати ја придружуваат автономната невропатија.13 Нервите кои ги контролираат контракциите на цревните мускули, честопати имаат дефект, предизвикувајќи дијареја, запек или инконтиненција. Многу луѓе исто така имаат проблеми со јадење или голтање ако се погодени одредени автономни нерви.

Причини

Периферната невропатија може да се стекне или наследна. Причините за стекната периферна невропатија вклучуваат:

 • физичка повреда (траума) на нерв;
 • Тумори 9;
 • Токсини;
 • автоимуни одговори;
 • недостатоци во исхраната;
 • Алкохолизам 14;
 • васкуларни и метаболички нарушувања;

ХИВ и имуност - предвремено стареење е факт

Стекнатите периферни невропатии се групирани во три општи категории:
 • Оние предизвикани од системско заболување;
 • Оние предизвикани од траума од надворешни агенси;
 • Оние предизвикани од инфекции или автоимуни болести кои влијаат на нервното ткиво;

Пример за стекната периферна невропатија е невралгија на тригеминална 15

(познат и како тик дууло). болен „крлеж“ на француски јазик

Предизвикува оштетување или притисок на тригеминалниот нерв (големиот нерв на главата и лицето) епизодни напади на неподнослива болка слична на молња од едната страна на лицето.

Во некои случаи, причината е претходна вирусна инфекција, притисок извршен врз нервот од тумор или отечен крвен сад, или, ретко, мултиплекс склероза.

Во многу случаи, сепак, специфична причина не може да се идентификува. Лекарите честопати се однесуваат на невропатии без позната причина како идиопатски невропатии.

Физичка повреда: Физичка повреда (траума) е најчеста причина за оштетување на нервите. Ненадејна повреда или траума, од:

 • Сообраќајни несреќи;
 • Лизга и паѓа;
 • Повреди поврзани со спортот;
Факти за список

 

Esta é uma dor neuropática que sinto muitoТрауматска повреда може да предизвика делумно или целосно да се исечат нервите, да се скршат, компресираат или да се истегнат, понекогаш со таква сила што тие се делумно или целосно одделени од 'рбетниот мозок. Помала драматична траума исто така може да предизвика сериозно оштетување на нервите.

Фрактури или дислокација на коските можат да предизвикаат штетен притисок врз соседните нерви, а дисковите што се лизгаат помеѓу пршлените може да ги компресираат нервните влакна од кои тие излегуваат од 'рбетниот мозок.

Системски болести: системски заболувања, вклучувајќи многу нарушувања кои влијаат на целото тело., обично предизвикуваат метаболички невропатии. Овие нарушувања можат да вклучуваат метаболички и ендокрини нарушувања.

Нервните ткива се многу ранливи на штета предизвикана од болести што ја нарушуваат способноста на телото да ги трансформира хранливите материи во енергија, да преработува отпад или да ги произведува супстанциите што го сочинуваат живото ткиво.

 

Барање олеснување на болката и пациентите со СИДА

 

дијабетес

дијабетес: Дијабетес мелитус, карактеризиран со хронично покачено ниво на гликоза во крвта, е главна причина за периферна невропатија, во САД околу 60 до 70 проценти од луѓето со дијабетес имаат лесни до тешки форми на нано нервен систем.

Болести на бубрезите и црниот дроб

Нарушувања на бубрезите: Бубрежно заболување може да доведе до ненормално големи количини на токсични материи во крвта кои можат сериозно да го оштетат нервното ткиво. Повеќето пациенти на кои им е потребна дијализа поради откажување на бубрезите, развиена од полиневропатија. Некои заболувања на црниот дроб доведуваат и до невропатии како резултат на хемиска нерамнотежа.

Хормонални нарушувања

Хормони: Хормоналната нерамнотежа може да ги наруши нормалните метаболички процеси и да предизвика невропатии. На пример, недоволното производство на тироидни хормони го забавува метаболизмот, што доведува до задржување на течности и отечени ткива што можат да извршат притисок врз периферните нерви.

Прекумерното производство на хормон за раст може да доведе до акромегалија, состојба која се карактеризира со абнормално зголемување на многу делови на скелетот., вклучувајќи ги и зглобовите. Нервите што минуваат низ овие погодени зглобови често се заробени.

Недостаток на витамин

Недостатоци на витамини и алкохолизам: Недостатоци на витамини и алкохолизам може да предизвикаат широко оштетување на нервното ткиво. 14

Витамини Е, Б1, Б6, Б12 и ниацин се неопходни за здраво функционирање на нервите. Особено недостаток на тиамин е чест кај луѓето со алкохолизам затоа што тие често имаат и лоши навики во исхраната. Недостаток на тиамин може да предизвика болна невропатија во екстремитетите.

Периферна невропатија и симптоми. Член бр. 2

 

Алкохолизам

Некои истражувачи веруваат дека прекумерната потрошувачка на алкохол може, само по себе, директно да придонесе за оштетување на нервите, состојба позната како алкохолна невропатија..

Васкуларни болести

Васкуларни оштетувања и крвни заболувања: Васкуларни оштетувања и болести на крвта можат да го намалат снабдувањето со кислород до периферните нерви и брзо да доведат до сериозно оштетување или смрт на нервното ткиво, колку што ненадејниот недостаток на кислород во мозокот може да предизвика AVC. Дијабетесот често доведува до оштетување на крвните садови.16

Различни видови на васкулитис (воспаление на крвните садови) често предизвикува стврднување на wallsидовите на садовите или задебелување и развива лузни во васкуларните ткива, намалувајќи го нивниот дијаметар со спречување на проток на крв. Оваа категорија на оштетување на нервите (наречена мултипла мононевропатија или мултифокална мононевропатија) се јавува кога изолирани нерви во различни области се оштетени.

Болести на сврзното ткиво

Нарушувања на сврзното ткиво и хронично воспаление: Нарушувања на ткивото нарушувања на сврзното ткиво и хронично воспаление предизвикуваат директно и индиректно оштетување на нервите. Кога повеќе слоеви на заштитно ткиво околу нервите ќе се воспалат, воспалението може да се прошири директно на нервните влакна.

Хронична воспаление (...)

Хроничното воспаление, исто така, доведува до прогресивно уништување на сврзното ткиво, правејќи ги нервните влакна поранливи на повреди на компресија и инфекции. Зглобовите можат да станат воспалени и отечени и да негодуваат нерви, предизвикувајќи болка. 17:

Тумори и неоплазми

 

Периферна ХИВ невропатија и нејзините причини

 

Ракови и тумори Ракови и бенигни тумори можат да се инфилтрираат или да извршат штетен притисок врз нервните влакна. Туморите исто така можат да произлезат директно од клетките во нервното ткиво. ТИЕ генерализирана полиневропатија често се поврзува со неврофиброматоза, генетски заболувања во кои растат неколку бенигни тумори во нервното ткиво. Невроми, бенигни маси на обраснатото нервно ткиво што можат да се развијат после каква било продорна повреда што ги нарушува нервните влакна, генерираат силни сигнали за болка и понекогаш ги зафаќаат соседните нерви, предизвикувајќи поголема штета и уште поголема болка. - Тоа е лудо -

Формирањето на неврома може да биде елемент од најраспространетите невропатска болка состојба наречена комплексен регионален синдром на болка или синдром на рефлексна симпатична дистрофија, што може да биде предизвикана од трауматски повреди. или хируршка траума.

Паранеопластичните синдроми, група ретки дегенеративни болести кои се активираат од одговор на имунитетниот систем на една личност на карцинозен тумор, исто така може индиректно да предизвикаат генерализирано оштетување на нервите.

ЛЕР

 

Neuropatias debilitamПовторувачки стрес: повторувачки стрес обично доведува до компресивни невропатии, посебна категорија на повреди на компресија.18

Може да се појави кумулативна штета на повторливи, принудени и непријатни активности кои бараат свиткување на која било група на зглобови за подолги периоди.

Како резултат на иритација може да се појават лигаменти, тетиви и мускули. стануваат воспалени и отечени, компресирајќи ги тесните пасуси низ кои поминуваат некои нерви. Овие повреди стануваат почести за време на бременоста, веројатно затоа што зголемувањето на телесната тежина и задржувањето на течности исто така ги компресираат нервните патишта.

Токсини

Токсини: Токсините исто така можат да ги оштетат периферните нерви. Луѓето изложени на тешки метали (арсен, олово, жива, талиум), индустриски лекови или токсини во животната средина често развиваат невропатија.

Невропатии за лекови

Neuropatias MedicamentosasОдредени антиканцерогени лекови, антиконвулзиви, антивирусни лекови и антибиотиците имаат несакани ефекти кои можат да предизвикаат невропатија секундарно на лековите, со што се ограничува неговата долгорочна употреба.

Вируси и бактерии

Инфекции и автоимуни болести: Инфекциите и автоимуните болести можат да предизвикаат периферна невропатија. Ти вируси и бактерија кои можат да го нападнат нервното ткиво вклучуваат:

 • херпес варичела зостер (ќерамиди) 19
 • Вирус Епштајн-Бар 20
 • цитомегаловирус (ЦМВ), 21
 • херпес симплекс22

Овие вируси сериозно ги оштетуваат сетилните нерви, предизвикувајќи напади на исечени болки или електрични празнења. Постхерпетична невралгија обично се јавува по напад на херпес зостер. и може да биде особено болно.

Вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ), кој предизвикува СИДА, исто така предизвикува големи штети на системите. централна и периферна нервоза. Вирусот може да предизвика неколку форми на невропатија, секоја силно поврзана со одредена фаза на активна болест на имунодефициенција. Болна и брзо прогресивна полиневропатија што влијае на стапалата и рацете може да биде првиот клинички знак на ХИВ инфекција.

Бактериски болести како што се Лајмска болест, 23 дифтерија 24 и лепра 25 се карактеризираат со големо оштетување на периферните нерви.

 • Дифтерија и лепра во САД се ретки.
 • Лајмската болест е во пораст. Лајмската болест може да предизвика широк спектар на невропатични нарушувања кои можат да се развијат неколку недели, месеци или години по каснување од крлеж, ако болеста не се лекува.

Вирусни и бактериски инфекции исто така можат индиректно да ги оштетат нервите, предизвикувајќи услови познати како автоимуни болести, во кои специјализирани клетки и антитела од имунолошкиот систем ги напаѓаат сопствените ткива на телото. Овие напади обично предизвикуваат уништување на миелинската обвивка на нервниот аксон.

Автоимуни активности

Некои невропатии се предизвикани од воспаление што произлегува од активноста на имунолошкиот систем, отколку од директно оштетување од заразни организми.26

Воспалителни невропатии може да се развијат брзо или бавно, а хроничните форми можат да покажат модел на ремисии наизменично со релапси.

 • Синдромот Гилајн-Баре (акутна воспалителна демиелинизирачка невропатија) може да ги оштети моторните, сензорните и автономните нервни влакна. Повеќето луѓе се опоравуваат од овој синдром, иако тешките случаи можат да бидат фатални.
 • Хронична воспалителна демиелинизирачка полиневропатија (CIDP) е генерално помалку опасна, честопати ги оштетува сетилните и моторните нерви, оставајќи ги автономните нерви непроменети.
 • Мултифокална моторна невропатија е форма на воспалителна невропатија која исклучиво влијае на моторните нерви; може да биде хронична или акутна.

 

Neuropatias – Uma Detalhada Explanação, Blog Soropositivo.Org

 

Наследени невропатии: Наследените периферни невропатии се предизвикани од вродени грешки во генетскиот код или од нови генетски мутации.

 • Некои генетски грешки доведуваат до благи невропатии со симптоми кои започнуваат во раната зрелост и резултираат со мало оштетување.
 • Потешките наследни невропатии обично се појавуваат во детството или во детството.

Најчестите наследни невропатии се група на болести, колективно позната како болест Шарко-Мари-Тум (резултат на неуспех во гените одговорни за создавање на неврони или миелинска обвивка). Симптомите вклучуваат:

 • екстремна слабост и атрофија на мускулите на нозете и стапалата
 • Нарушувања при одење 27
 • Губење на тетивните рефлекси
 • вкочанетост во долните екстремитети
Третман

Сега има медицински третмани. Не може да се излечи наследна периферна невропатија. Сепак, постојат терапии на многу други начини. Еве ги клучните точки за лекување на периферната невропатија.

 • Секоја основна состојба обично се третира прво, проследено со симптоматски третман .;
 • Периферните нерви се во можност да се обноват сè додека самата нервна клетка не е убиена;
 • Симптомите обично може да се контролираат и елиминирање на причините за специфични форми на невропатија може да спречи понатамошно оштетување;
 • Позитивните промени и здравите навики обично создаваат услови кои ја стимулираат регенерацијата на нервите;
 • Навременото лекување на повредите може да помогне во спречување на трајно оштетување;

Општо, третманот на периферна невропатија вклучува усвојување на здрави навики за намалување на физичките и емоционалните ефекти, како што се:

 • Одржување на идеална тежина,
 • Избегнувајте изложеност на токсини 3;
 • следете програма за вежбање под надзор на лекар;
 • Јадете балансирана исхрана;
 • Исправување на недостатоци на витамини 3;
 • ограничување или избегнување на потрошувачката на алкохол;
Други третмани за периферна невропатија вклучуваат:
  • Вежба: Активни и пасивни форми на вежбање можат да ги намалат грчевите, да ја подобрат мускулната сила и да спречат губење на мускулите во парализираните екстремитети.
  • Диета и исхрана: Различни стратегии за диети можат да се подобрат гастроинтестинални симптоми;
 • Откажете од пушењето: Откажувањето од пушење е особено важно затоа што пушењето ги стеснува крвните садови кои ги снабдуваат хранливите материи со периферните нерви и може да ги влошат невропатските симптоми.
 • Вештини за само-грижа: Вештини за само-грижа, како што се прецизно згрижување на стапалата и внимателна нега на рани кај луѓе со дијабетес и други кои имаат намалена способност да чувствуваат болка, можат да ги ублажат симптомите и да го подобрат квалитетот на животот.
системски заболувања

Системските заболувања често бараат посложени третмани. Се покажа дека строгата контрола на нивото на гликоза во крвта ги намалува невропатските симптоми и им помага на луѓето со дијабетична невропатија да избегнат понатамошно оштетување на нервите.

Воспалителни и автоимуни состојби што доведуваат до невропатија може да се контролираат на повеќе начини, вклучително и имуносупресивни лекови како што се:

 • преднизон 29;
 • Циклоспорин (Неорал, Сандимун);
 • Имран (азатиоприн);

Плазмафереза: Плазмафереза, постапка во која крвта се отстранува, се чисти од клетките на имунитетот и антителата, а потоа се враќа во телото - може да го ограничи воспалението или да ја потисне активноста на имунолошкиот систем. Високи дози на имуноглобулини, протеини кои функционираат како антитела, исто така можат да ја потиснат абнормалната активност на имунитетот.

Намалување на болката:

Невропатската болка често е тешко да се контролира.30

Блага болка понекогаш може да се ублажи со олеснувачи за болка без рецепт. Неколку класи на лекови се покажаа корисни за многу пациенти кои страдаат од потешки форми на хронична невропатска болка. Овие вклучуваат:

 • мексилетин, лек дизајниран за корекција на неправилниот ритам на срцето (понекогаш поврзано со сериозни несакани ефекти);
 • Различни антиепилептични лекови, вклучително и Неуронтин (габапентин), Лирика (прегабалин), фенитоин и карбамазепин;
 • Некои класи на антидепресиви, вклучувајќи трициклици, како што е амитриптилин - за мене, Клаудио, предизвика тахикардија - (Елавил, Ендеп);

Инјекциите на локални анестетици, како што се лидокаин или топични лепенки што содржат лидокаин, можат да ја ублажат најнерешливата болка.

Во посериозни случаи, лекарите можат хируршки уништи нервите; сепак, резултатите се обично привремени. и постапката може да доведе до компликации.

Асистивни уреди: Механичките асистенции и другите помагала за помагање можат да помогнат во намалувањето на болката и да се намали влијанието на физичката попреченост.

  • Компресирање на чорапи и ракавици за рацете или нозете може да ја компензира мускулната слабост или да ја олесни нервната компресија;
  • Ортопедските чевли можат да ги подобрат нарушувањата во одењето и да помогнат во спречување на повреди на стапалата кај луѓе со губење на чувство на болка;
 • Механичка вентилација може да обезбеди суштинска поддршка за живот ако дишењето е сериозно нарушено. Не ми го прави ова. Пушти ме да одам...

Хирургија: Хируршката интервенција честопати може да обезбеди веднаш ослободување од мононевропатии предизвикани од повреди на компресија или компресија.

 • Поправка на лизгав диск може да го намали притисокот врз нервите каде што тие излегуваат од 'рбетниот мозок;
 • Отстранувањето на бенигни или малигни тумори исто така може да го намали притисокот врз оштетувањето на нервите 31;
 • Компресијата на нервите често може да се коригира со хируршки ослободување на лигаментите или тетивите;

CBD масла (конопско масло) од FormulaSwiss, мојот преглед

 

Преведен од сопствената кауза од Клаудио Соуза на 03 јули 2021 година од текстот во Разбирање на перифефалната невропатија de Керол Јустис клинички ревидирана од М-р Николас Метрус на 22 април 2021 година

Извори на оригиналниот напис, на англиски јазик

 1. Хјуз Р.А. Периферна невропатијаBMJ. 2002;324(7335):466–469. doi:10.1136/bmj.324.7335.466
 2. Невропатија (периферна невропатија). Клиника Кливленд. Декември 2019 година
 3. Периферна невропатија. Национална медицинска библиотека на САД. Април 2018 година.
 4. Периферна невропатија. Одделот за неврологија на Универзитетот Колумбија.
 5. Сомер Ц, Гебер Ц, Јанг П, Форст Р, Бирклин Ф, Шозер Б. ПолиневропатииDtsch Arztebl Int. 2018;115(6):83–90. doi:10.3238/arztebl.2018.083
 6. Екиз Е, Озкок А, Ертугрул Н.К. Паранеопластичен мононеуритис мултиплекс како презентирачка карактеристика на аденокарцином на белите дробовиСлучај Реп Онкол Мед. 2013;2013:457346. doi:10.1155/2013/457346
 7. Судулагунта СР, Содалагунта М.Б., Сепехрар М, и др. Синдром на Гилејн-Баре: клинички профил и управувањеГер Мед наука. 2015;13:Doc16. doi:10.3205/000220
 8. Периферна невропатија. Медицина Johnон Хопкинс.
 9. Информативен лист за периферна невропатија. Национален институт за здравство. Август 2019 година
 10. Зошто е невропатија полоша ноќе?. Клиника Кливленд. Јануари 2020 година
 11. Периферна невропатија. Национален институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања. Февруари 2018 година.
 12. Проблеми со контрола на мочниот меур и болести на нервите. Национален институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања. Јуни 2012 година.
 13. Angвони LY, Ding CH, Wang YY, Liu LY, Li QJ, Zou LP. Акутна автономна невропатија со тешки гастроинтестинални симптоми кај деца: серија случаи. BMC Neurol. 2017;17(1):164.  doi:10.1186/s12883-017-0943-x
 14. Чопра К, Тивари В. Алкохолна невропатија: можни механизми и идни можности за лекување. Бр Клин Фармакол. 2012;73(3):348-62.  doi:10.1111/j.1365-2125.2011.04111.x
 15. Cruccu G, Finnerup NB, Jensen TS, et al. Тригеминална невралгија: Нова класификација и дијагностичко оценување за пракса и истражувањеНеврологија. 2016;87(2):220–228. doi:10.1212/WNL.0000000000002840
 16. Шест васкуларни компликации поврзани со дијабетес - и како да ги избегнете. Здружение за васкуларна хирургија. Ноември 2016 година
 17. Ли ЈЦ. Ефект и третман на хронична болка при воспалителен артритис. Curr Ревматол Реп. 2013;15(1):300.  doi:10.1007/s11926-012-0300-4
 18. Тападија М, Моцафар Т, Гупта Р. Компресивни невропатии на горниот екстремитет: ажурирање на патофизиологијата, класификацијата и електродијагностичките наоди. Ј Рачна хирургија сум. 2010;35(4):668-77.  doi:10.1016/j.jhsa.2010.01.007
 19. Арвин А.М. Вирус на варичела-зостер. Клин Микробиол Рев. 1996;9(3):361-81.
 20. Стенфилд БА, м-р Луфтиг. Неодамнешен напредок во разбирањето на вирусот Епштајн-БарF1000Res. 2017;6:386. doi:10.12688/f1000research.10591.1
 21. Гупта М, Шорман М. Цитомегаловирус. Во: StatPearls [Интернет]. 2019 јану-
 22. Салех Д, Шарма С. Херпес Симплекс Тип 1. Во: StatPearls [Интернет]. 2019 јану-
 23. Биесијада Г, Чепиел Ј, Лежњак М.Р., Гарлички А, Мах Т. Лајмска болест: прегледАрх Мед наука. 2012;8(6):978–982. doi:10.5114/aoms.2012.30948
 24. Соработувајте ДифтеријаЗдравје за деца. 2002;7(3):205. doi:10.1093/pch/7.3.205
 25. Бат РМ, Пракаш Ц. Лепра: преглед на патофизиологијатаИнтердисциплинарна перспектива. 2012;2012:181089. doi:10.1155/2012/181089
 26. Елис А, Бенет Д.Л. Невроинфламација и генерација на невропатска болка. Бр Ј Анаест. 2013;111(1):26-37.  doi:10.1093/bja/aet128
 27. Војчеховски Е, Сман А, Корнет К и др. Образец на одење кај деца и адолесценти со болест Шарко-Мари-Тум. Држење на одењето. 2017;56:89-94.  doi:10.1016/j.gaitpost.2017.05.005
 28. Проблеми со дијабетес и стапала. Национален институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања. Јануари 2017 година.
 29. Определување на препишувањето на информации: Преднизон. Администрација за храна и лекови на САД.
 30. Гласот на пациентот: Невропатска болка поврзана со периферна невропатија. Администрација за храна и лекови на САД. Февруари 2017 година.
 31. Тумори на 'рбетниот мозок. Медицинско училиште Харвард. Февруари 2019 година.

Дополнително читање

 • Публикација на НИХ бр. 04-4853

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина