Има живот со ХИВ

Невирапин (Вирамун) - Уште еден антиретровирусен

Невирапин (Вирамун)

Невирапин (Вирамун) е анти-ХИВ лек кој ја намалува количината на вируси во организмот. Лековите против ХИВ, како што е невирапин, го намалуваат оштетувањето на имунолошкиот систем и спречуваат појава на болести кои ја дефинираат СИДА спречувајќи ХИВ да се реплицира, дозволувајќи им на антителата да убијат вируси циркулира во крвотокот; ова го намалува вирусното оптоварување.

Невирапин спаѓа во класа на лекови познати како ненуклеозидни инхибитори на реверзна транскриптаза (NNRTI). Ензимот реверзна транскриптаза претвора едножична вирусна РНК во ДНК. Лековите од класата NNRTI спречуваат реплицирање на ХИВ во клетките со врзување близу до активната локација на реверзна транскриптаза и инхибиција на активноста на полимеразата.

Невирапин е произведен од Boehringer Ingelheim под трговско име Вирамун. Невирапин беше лиценциран во Европската унија во февруари 1998 година и во Соединетите држави во јуни 1996 година. Неколку генерички верзии на невирапин се достапни како единечен лек или како дел од комбинација на фиксни дози од три лекови.

Формулација со продолжено ослободување на невирапин што може да се земе еднаш дневно беше одобрена во Европската унија во 2011 година и во Соединетите држави во 2012 година (Viramune XR) Исто така, достапни се и генерички формулации на невирапин со продолжено ослободување.

Ефикасност

Невирапин (Вирамун) е во состојба да го намали вирусното оптоварување на ХИВ-1, дозволувајќи зголемување на бројот на ЦД4 клетки кај повеќето луѓе кога се земаат во комбинација со најмалку два други антиретровирусни лекови. Невирапин не е активен против ХИВ-2.

Невирапин е лиценциран по три клинички испитувања што на крајот откри дека комбинацијата на невирапин, зидовудин (AZT, Ретровир) и диданозин (DDI, Видекс - Го зедов ова и беше како да голтам жива мачка) предизвика поголеми намалувања на вирусното оптоварување и зголемување на бројот на ЦД4 клетки отколку зидовудинот и диданозин земени без невирапин кај луѓе кои претходно немале антиретровирусна терапија. 

Оваа тројна комбинација (која многумина ја нарекуваат коктел) доведе и до помалку случаи на прогресија на ХИВ-болеста. (d'Aquila) (Montaner, 1998) (Флорида)

Неколку студии објавија дека тројните режими, вклучувајќи го и невирапинот, се подеднакво ефикасни како и режимите што содржат инхибитор на протеаза. (Скујери) (Гвардиола) (Чен) Загриженоста за потенцијата на невирапин кај луѓе кои започнуваат третман со големо вирусно оптоварување е намалена со овие студии. (Podzamczer)

Бројни рандомизирани контролирани испитувања и набудувачки студии споредиле невирапин со ефавиренц. Систематски преглед и мета-анализа на 38 студии откриле дека антиретровирусниот третман од прва линија заснован на ефавиренц е значително помал, најверојатно, да доведе до вирусолошка инсуфициенција отколку третманот заснован на невирапин (0,85 Р.Р. [0,73-0,99 ]) и беше поверојатно да постигне супресија на вирусологијата. (Пилај)

Невирапин повеќе не се препорачува како склопот на опција за антиретровирусен третман од прва линија во упатствата за Британија, Европа, САД или Светската здравствена организација, но поради неговата ниска цена, сè уште се користи во земјите со низок и среден приход.

Како да се земе

Стандардна доза на невирапин (Вирамун) е 200 mg таблета на ден во текот на првите 14 дена од терапијата и последователно 200 mg двапати на ден или 400 mg таблетата со продолжено ослободување еднаш на ден.

Во текот на првите две недели од невирапин, треба да се зема само една таблета еднаш на ден, за да му се овозможи на телото да воспостави безбедно ниво на лекот, со што се намалува ризикот од развој на сериозни осип на кожата или други несакани ефекти. Невирапин може да се зема со или без храна и истовремено со други лекови против ХИВ.

Невирапин е достапен и како орална суспензија во доза од 10 mg / ml, што може да го користат деца или лица со телесна тежина помала од 50 kg, како и луѓе кои не можат да пијат таблети.

Администрацијата за храна и лекови на САД (ФДА) сега препорачува ако се појави осип со уставни симптоми или сериозен осип, третманот со невирапин треба да се прекине. Ако се појави благ до умерен осип без уставни симптоми за време на периодот на индукција, дозата на невирапин не треба да се удвојува до целата доза се додека осипот не се смири. Времетраењето на периодот на администрација еднаш дневно, исто така, не треба да надминува 28 дена. Ако осипот не исчезнал, треба да се користи алтернативен третман. (Клајн)

Оние кои сакаат да го прекинат или прекинат третманот базиран на невирапин, треба да престанат да ја земаат компонентата на невирапин во нивниот режим пет дена пред инхибиторот на нуклеозидната обратна транскриптаза (NRTI). Бидејќи невирапинот има долг полуживот и ниска генетска бариера за отпорност, откажувањето на сите лекови во исто време може да предизвика ефекти на невирапин да траат многу подолго од НРТИ, што доведува до појава на мутации на резистенција до ННРТИ. (Маки) (Wallид)

Ако терапијата со невирапин е прекината од која било причина повеќе од седум дена, почетната доза од 200 mg на ден за 14 дена треба да се користи кога лекот се рестартира.

Личности со ко-инфекција со хепатит Ц / ХИВ може да имаат високо ниво на невирапин во крвта. Невирапин не се препорачува за употреба кај луѓе со умерена или сериозна слабост на црниот дроб.

Несакани ефекти

Најчести несакани ефекти искусни од луѓе кои земаат невирапин (Вирамун) се осип на кожата, гадење, замор, главоболка, повраќање, дијареја, болки во стомакот и болка во мускулите.

Приближно 16% од луѓето кои почнуваат да земаат невирапин имаат осип во форма на црвени дамки, чешачки грутки и / или дамки на кожата. Ова обично се појавува по една до четири недели од третманот и исчезнува по две до четири недели. После тоа, повеќето луѓе имаат малку или немаат несакани ефекти.

Се покажа дека истовремен профилактички третман со антихистаминици во текот на првите две недели од терапијата со невирапин го намалува ризикот од осип на кожата. (Антон.)

 Сепак, третманот со преднизолон кортикостероид нема никакво влијание врз бројот на луѓе кои имаат осип и може да ја зголеми неговата сериозност. (Монтанер, 2003) (Кнобел)

Осипот може да се третира во многу случаи со антихистаминици. Започнете со третман со невирапин истовремено со абакавир (Зиаген)o се препорачува бидејќи и двата лека можат да предизвикаат осип на кожата и може да биде тешко да се каже кој лек предизвикува реакција.

Appearените се чини дека се изложени на поголем ризик од мажите да развијат лесни и тешки форми на осип поврзани со невирапин. (Антинори) (Берсоф-Матча) (од Лука) (Мажуде)

Луѓето со силен осип или треска, плускавци, рани во устата, конјунктивитис, оток на лицето, болки во мускулите или зглобовите или општа малаксаност треба да се консултираат со лекар, кој може да ги советува да престанат да земаат невирапин.

Американската ФДА во 2008 година издаде прегледи за безбедносно обележување на таблети невирапин и орален раствор по серија сериозни настани на црниот дроб и реакции на кожата. Инсуфициенцијата на црниот дроб може да биде поврзана со реакција на преосетливост, што резултира со сериозен осип на кожата (~ 7%), треска, општа слабост, замор, болка во мускулите или зглобовите, плускавци, орални лезии, конјунктивитис, едем на лицето, дисфункција на бубрезите и , само ретко, Стивенс - Johnонсон синдром или токсична епидермална некролиза. Најсериозните несакани дејства во САД се случија по третманот со невирапин како дел од режимот за профилакса по експозиција кај здравствените работници.

Двонеделна фаза на индукција на невирапин во доза од 200 mg / ден (150 mg кај деца) често може да ја намали појавата на осип на кожата. Ако има осип и нема други симптоми, дозата не треба да се зголемува се додека не се реши осипот. Времето на воведување не треба да надминува четири недели; ако осипот сè уште не е решен, се предлага алтернативна шема.

Доколку се појават хепатални, кожни или сериозни реакции на преосетливост, невирапинската терапија не треба да се рестартира. Постојат случаи на оштетување на црниот дроб дури и по суспензијата, невирапинот треба да се исклучи од опциите за третман на овој пациент. 

Покрај осипот, токсичноста на црниот дроб може да биде проблем кај луѓето кои започнуваат со невирапин. (de Maat, 2002) (de Maat, 2003) (González de Requena) (Мартинез) Најголем ризик од токсичност на црниот дроб се јавува во првите шест недели од третманот. Некои експерти советуваат земање панел за здравје на црниот дроб на почетокот на студијата, во втората недела, кога се зголемува дозата на невирапин, и две недели после тоа. Првите 18 недели од терапијата бараат надзор, особено првите шест недели, што е период на најголем ризик.

Поради оваа причина, невирапинот не треба да биде вклучен во режимот на профилакса по експозицијата за да се спречи ХИВ инфекцијата. (Пател) Бремените жени исто така можат да бидат изложени на посебен ризик од развој на токсичност на црниот дроб при започнување на третманот со невирапин. (Хити) (Лионс) Значителна американска студија покажа дека, иако бременоста претставува ризик од токсичност на црниот дроб кај жените, употребата на невирапин не. (Уајанг)

Помалку од 1% од пациентите во клиничките студии го прекинале третманот со невирапин поради токсичност на црниот дроб. Иако покачените ензими на црниот дроб се почести кај луѓето со коинфекција на хепатитис, овие лица не се изложени на зголемен ризик за токсичност на црниот дроб.

Доколку се појават умерени или тешки абнормалности во ензимите на црниот дроб, употребата на невирапин треба да се запре за да се рестартира само и кога нивото на ензимите на црниот дроб ќе се врати на почетната линија. Невирапин може да се рестартира со почетна доза од 200 mg на ден и ензимите на црниот дроб треба внимателно да се следат. Дозата треба да се зголеми на 400 mg на ден со претпазливост по продолжено следење.

На почетокот на 2004 година, Boehringer Ingelheim го ажурираше известувањето за безбедност засновано врз ретроспективен преглед на безбедносните податоци. Тие наведоа дека жените со број на ЦД4 клетки над 250 клетки / мм³ се 12 пати повеќе изложени на ризик за токсичност на црниот дроб поврзан со невирапин отколку мажите и дека жените со бројот на ЦД4 клетки над ова ниво кои биле нови во третманот треба започнете со невирапин со претпазливост, како што треба да имаат мажите со ЦД4 клетки над 400 клетки / mm³. 

Ова предупредување останува во информациите за рецепт. Сепак, неколку последователни студии дошле до различни заклучоци. Идна кохортна студија на жени во Замбија, Тајланд и Кенија покажа дека абнормални тестови на функцијата на црниот дроб на почетокот, а не ЦД4 клетки, подобро предвидуваат сериозно оштетување на црниот дроб и поврзан осип на кожата во првите 24 недели започнување на антиретровирусна терапија, вклучително и невирапин. (Питерс)

Европските податоци сугерираат дека е безбеден за луѓето кои доживеале добро зголемување на бројот на ЦД4 клетки со друг антиретровирусен режим, последователно да се префрлат на невирапин, дури и кога нивниот број на ЦД4 е над препорачаното ниво за започнување на третманот со лекот. (де Лазари) (Волк) Врз основа на овие податоци, Европската агенција за лекови советува дека луѓето со ХИВ кои имаат незабележливо вирусно оптоварување можат безбедно да преминат на невирапин на кој било број на ЦД4 клетки.

Симптомите на токсичност на црниот дроб вклучуваат гадење, губење на апетит, замор, осетливост или оток на црниот дроб, малаксаност,бел дел од очите, темнозеленикаво-кафеава урина, пожолтување на кожата (жолтица) и сиви или бели столици.

Липопротеин со висока густина (ХДЛ или 'добар' холестерол) може да се зголеми кај луѓето кои земаат невирапин и, воопшто, се чини дека невирапин има подобар липиден профил од ефавиренц. (ван дер Валк) (ван Лет, Лансет) (ван Лет, ПЛОС Мед)

Отпорност

Како и со сите други лекови против ХИВ, соеви на ХИВ кои се отпорни на невирапин (Вирамун) може да се појави по одреден период на лекување. Појавата на соеви отпорни на лекови се совпаѓа со пад на ефикасноста на лекот.

Една единствена мутација во генот на реверс транскриптазата е доволна за да предизвика отпорност на невирапин. Најчестите мутации поврзани со невирапин се K103N, Y181C, G190A и Y188L. (Улман) (Ричман) Другите мутации поврзани со невирапин вклучуваат V106A, Y188C, G190S и M230L.

Штом се развие отпорност на невирапин, многу е веројатно дека вирусот е отпорен и на NNRTI ефавиренц (Сустива) (Антинори) (оженет) Од друга страна, претходната изложеност на NNRTI може да предиспонира лице да не успее во режим базиран на невирапин, дури и кога стандардните тестови на отпор покажуваат дека нема отпорност на NNRTI.

Интеракции со лекови

Луѓе кои земаат невирапин (Вирамун) не треба да ги земаат следниве лекови:

 • Хиперицин (кантарион), кој може да го намали нивото на невирапин во крвта, веројатно предизвикувајќи отпор.
 • Кетоконазол (Низорал), поради намаленото ниво на кетоконазол.

Земањето на невирапин со инхибитор на протеаза ја намалува концентрацијата на инхибиторот на протеазата во крвта. Ненуклеозидниот инхибитор на реверс транскриптаза етравирин е најсоодветен за комбинација со инхибитор на протеаза.

Комбинацијата на ефавиренц со невирапин и етравирин, другите ННРТИ, не се препорачува поради зголемената фреквенција на несакани ефекти. (ван Лет, ПЛОС Мед)

Луѓето кои земаат невирапин, исто така, треба да земаат нестандардни дози на следниве лекови или да ги земаат со претпазливост:

 • Амоксицилин - Нивоа на амоксил зголемување со невирапин, зголемувајќи го ризикот од несакани ефекти.
 • Осдоксициклин - Нивоа на Вибрамицин / Вибрамицин-Д се намалуваат со невирапин.
 • Еритромицин - нивоа на еритропа како Еримакс / Еритроцин / Еритропат / се зголемуваат со невирапин, зголемувајќи го ризикот од несакани ефекти.
 • Осфелодипин - Нивоа на Пленди се намалуваат со невирапин.
 • Флуконазол - Дифлукан може да предизвика двојно поголема концентрација на невирапин, зголемувајќи го ризикот од несакани ефекти. Треба да се користи со претпазливост. (Elил)
 • Грисеофулвин - Нивоа на Грисовин се намалуваат со невирапин.
 • Метадон хидрохлорид - Нивоа на метаподатоци се намалуваат со невирапин, луѓето што ги земаат двата лека треба внимателно да се следат за симптоми на повлекување и да се прилагоди дозата на метадон доколку е потребно. (Стокер) (Алтас
 • Метронидазол - Нивоа на Флагил / Флагил С. / Метроил се намалуваат со невирапин.
 • Оснифедипин Нивоа на Адалат се намалуваат со невирапин.
 • Кинидин осулфат - Нивоа на Кинидин Дурел се намалуваат со невирапин.
 • Осилденафил - Нивоа и Viagra се зголемуваат со невирапин и Виагра треба да се зема во намалена доза од 25 мг.
 • Остадалафил - нивоа на Cialis се зголемуваат со невирапин и мора да се земаат во намалена доза.
 • Нивото на теофилин се намалува со невирапин.
 • Варденафил Левитра треба да се зема во помала доза кај луѓе кои земаат невирапин.
 • Нивото на варфарин се намалува со невирапин.

Невирапин исто така може да ги намали нивоата на бета-блокатори и стероиди. Исто така, се намалува ефикасноста на оралните контрацептиви и се препорачуваат алтернативни форми на контрола на раѓањето. (Милдван)

Деца

Невирапин (Вирамун) е лиценциран во Европа и САД за третман на ХИВ инфекција кај доенчиња и деца. Во 2008 година, американската ФДА ги советуваше бебињата и децата да добиваат дози на невирапин во согласност со нивната површина и не според нивната тежина. (Клајн) А.

препорачаната орална доза за време на фазата на воведување (или индукција) е 150 mg на m² на површина на телото еднаш на ден во тек на 14 дена. По индукцијата, истата доза се администрира на секои 12 часа. На помладите деца можеби им е потребна поголема доза (на пример, 200 мг на метар)2 површина на телото двапати на ден), бидејќи елиминацијата кај деца под девет години е побрза отколку кај постарите деца или возрасните. Максималното ограничување на денот не треба да надминува 400 мг.

Невирапин се чини дека е безбеден, ефикасен и добро толериран кај деца од раѓање, иако не е пријавена голема рандомизирана студија која споредува режим базиран на невирапин со други режими. (Вервел) (Лузуријага) (Јансенс) Несаканите ефекти се слични кај деца и возрасни. (Бејлор)

Бременост 

Невирапин (Вирамун) е безбеден за употреба кај бремени жени. (Мирочник) (Мараци). Сепак, употребата на невирапин кај бремени жени има висок ризик од токсичност во црниот дроб, што беше фатално за мајките и фетусите (така, велам, се чини небезбедно !!!). (Хити) (Тимерманс) Исто така, постојат докази дека нивото на крв во невирапин се намалува кај бремени жени, што може да ги зголеми шансите за развој на отпор (дефинитивно небезбедно !!!!). (Хаберл) 

Исто така, докажано е дека третманот со невирапин за време на породувањето го намалува преносот на ХИВ од мајка на бебе. (Гвај) Последователните студии покажаа дека единечни дози на невирапин за време на породувањето, со или без доза за бебето по раѓањето, можат дополнително да го намалат ризикот од пренесување кога ќе се додадат во текот на третманот со зидовудин. (Таха) (Лалемант). Сепак, мајчината изложеност на невирапин ја компромитирала последователната тројна терапија, вклучително и невирапин, дури и кај жени кои немале забележлива отпорност на NNRTI. (Ourурдејн) (acksексон) (Ешелман) (Канингам) Следствено, во февруари 2004 година, Светската здравствена организација препорача краткорочни режими за монотерапија со невирапин да не се користат кога се достапни стандардни режими. Ова се должеше на ризикот од отпорност на невирапин, бидејќи зидовудинот во комбинирана терапија го намали преносот во поголема мера отколку само на невирапин. (Мудли)

Превод од Клаудио Соуза на 05 декември 2020 година од оригиналот во Невирапин (Вирамун)напишана од Кит Алкун во јули 2017 година

Користена литература

d'Aquila R et al. Невирапин, зидовудин и диданозин во споредба со зидовудин и диданозин кај пациенти со ХИВ-1 инфекција. Анали за интерна медицина, 124: 1019-1030, 1996 година.

Монтанер ЈСГ и др. Рандомизирана, двојно слепа студија, споредувајќи комбинации на невирапин, диданозин и зидовудин за пациенти инфицирани со ХИВ. ЈАМА, 279: 930-937, 1998 година.

Флоридија М и сор. Рандомизирана двојно слепа студија за употреба на тројна комбинација вклучувајќи невирапин, ненуклеозиден инхибитор на реверзна транскриптаза, кај антиретровирусни наивни пациенти со напредна болест. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит и хумана ретровирологија, 20: 11-19, 1999 година.

Squires K et al. Студија на Атлантик: отворено рандомизирано испитување со споредување на две инхибитори на протеаза (ПИ) кои штедат антиретровирусни стратегии и стандарден режим што содржи пи, конечни податоци за 48 недели 13-та меѓународна конференција за СИДА, Дурбан, апстрактен LbPeB7046, 2000 година.

Гвардиола Ј и сор. Отворена, рандомизирана, компаративна студија за ставудин (d4T) + диданозин (ddI) + индинавир (IDV) наспроти d4T + ddI + невирапин (NVP) во третманот на пациенти заразени со ХИВ. 40-та интерсенцијална конференција за антимикробни агенси и хемотерапија, Торонто, апстракт 539, 2000 година.

Чен Си и сор. Кои антиретровирусни шеми имаат најголеми шанси за преживување во Сан Франциско? 15-та меѓународна конференција за СИДА, Бангкок, апстрактна MoOrC1082, 2004 година.

Podzamczer D et al. Рандомизирано клиничко испитување споредувајќи го нелфинавирот или невирапинот поврзано со зидовудин / ламивудин кај пациенти заразени со ХИВ (Студија за комбинирање). Антивирусна терапија, 7: 81-90, 2002 година.

Пилај П и сор. Резултати за режимите што содржат ефавиренц наспроти невирапин за третман на ХИВ-1 инфекција: систематски преглед и мета-анализа. ПЛОС ОНЕ 8: e68995, 2013 година.

Клајн Р и сор. Важни промени во оралниот раствор и таблетите Вирамун (невирапин). Лансирање на ФДА, 27 јуни 2008 година.

Меки НЕ и сор. Клинички импликации од прекинување на антиретровирусната терапија базирана на невирапин: релативна фармакокинетика и спречување на отпорност на лекови. Медицина за ХИВ, 5: 180-184, 2004 година.

Муро Е и сор. Концентрациите на невирапин во плазмата сè уште се забележуваат по повеќе од 2 недели кај повеќето жени кои примаат невирапин како единечна доза. Импликации во студиите за интервенција. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит, 39: 419-421, 2005 година.

Антон П и сор. Инциденца на осип и прекинување на невирапин со две различни зголемување на дозите. СИДА, 13: 524-525, 1999 година.

Монтанер Ј и сор. Рандомизирана контролирана студија за ефектите на краток циклус на преднизон врз инциденцата на осип поврзан со невирапин кај пациенти заразени со ХИВ-1. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит, 33: 41-46, 2003 година.

Кнобел Х и сор. Неуспех на краткорочен режим на преднизон за спречување на осип поврзан со невирапин: двојно слепа плацебо-контролирана студија: студијата GESIDA 09/99. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит, 28: 14-18, 2001 година.

Антинори А и сор. Fенките и употребата на антиалергиски агенси го зголемуваат ризикот од развој на осип поврзан со терапија со невирапин. СИДА, 15: 1579-1581, 2001 година.

Bersoff-Matcha SJ и сор. Полови разлики во осип на невирапин. Клинички инфективни болести 32: 124-129, 2001 година.

де Лука А и др. Сексот, употребата на кортикостероиди и бројот на ЦД4 се предвидливи фактори за осип на кожата поврзани со невирапин. СИДА, 14: S68, 2000 година.

Mazhude C et al. Sexенскиот секс, но не и етничката припадност, е силен предиктор за осип предизвикан од ненуклеозид на реверзна транскриптаза. СИДА, 16: 1566-1568, 2002 година.

де Маат М и др. Хепатотоксичност по режими што содржат невирапин кај ХИВ-1 инфицирани лица. Истражување на фармакологија, 46: 295-300, 2002 година.

де Маат ММР и сор. Серија случаи на акутен хепатитис кај неизбрана група на ХИВ-инфицирани пациенти на антиретровирусен третман кој содржи невирапин. СИДА, 17: 2209-2214, 2003 година.

Гонзалес де Рекевена Д и сор. Токсичност на црниот дроб предизвикана од невирапин. СИДА, 16: 290-291, 2002 година.

Мартинез Е и сор. Хепатотоксичност кај пациенти заразени со ХИВ-1 кои примаат антиретровирусна терапија која содржи невирапин. СИДА, 15: 1261-1268, 2001 година.

Пател СМ и др. Тешки неповолни токсичности на кожата и црниот дроб поврзани со употреба на невирапин од лица кои не се заразени со ХИВ. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит, 35: 120-125, 2004 година.

Хити Ј и др. Токсичност на мајката со континуиран невирапин во бременоста: резултати од PACTG 1022. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит, 36: 772-776, 2004 година.

Лион Ф и сор. Подносливост на невирапин кај жени заразени со ХИВ за време на бременоста - збор за претпазливост. Втора меѓународна конференција на здружението за СИДА за патогенеза и третман на ХИВ, Париз, апстракт LB27, 2003 година.

Уајанг ДВ и др. Зголемен ризик од хепатотоксичност кај ХИВ-инфицирани бремени жени кои примаат антиретровирусна терапија без оглед на изложеност на невирапин. СИДА, 23: 2425-30, 2009 година.

Питерс П.Ј. и др. Хепатотоксичноста поврзана со невирапин не беше предвидена со број на ЦД4 cells250 клетки / μL кај жени во Замбија, Тајланд и Кенија. Медицина за ХИВ, дои: 10.1111 / j.1468-1293.2010.00873.x, 2010 година

Де Лазари Е и сор. Ризик од хепатотоксичност кај пациенти со ХИВ со вирусолошка супресија кои преминуваат на невирапин според полот и бројот на ЦД4. 46-ти ICAAC, Сан Франциско, апстрактно Х-1064, 2006 година.

Волкот Е и др. Без зголемен ризик за жени или висок процент на ЦД4 во група со ХИВ во еден центар. 46-ти ICAAC, Сан Франциско, апстрактно Х-1063, 2006 година.

ван дер Валк М и сор. Потентна антиретровирусна терапија што содржи невирапин резултира со анти-атероген плазматски липиден профил: резултати од Атлантичкото испитување. Осма конференција за ретровируси и опортунистички инфекции, Чикаго, апстракт 654б, 2001 година.

ван Лет Ф и др. Споредба на антиретровирусната терапија од прва линија со режими, вклучувајќи невирапин, ефавиренц или двата лека, плус ставудин и ламивудин: отворена рандомизирана студија, Студија 2NN. Лансет, 363: 1253-1263, 2004 година.

Ван Лет Ф и др. Невирапин и ефавиренц предизвикуваат различни промени во липидниот профил кај пациенти заразени со ХИВ-1 на антиретровирусна терапија. Медицина ПЛОС, 1: е19, 2004 година.

Улман Е.Ј. и др. Ефекти на G190A супституцијата на ХИВ обратна транскриптаза врз фенотипната подложност на изолатите од пациентите кон делавирдин. Весник за клиничка вирусологија, 31: 198-203, 2004 година.

Ричман Д и сор. Мутации на отпорност на невирапин на вирус на хумана имунодефициенција тип 1 избрани за време на терапијата. Весник за вирусологија, 68: 1660-1666, 1994 година.

Антинори А и сор. Вкрстена резистенција помеѓу ненуклеозидни инхибитори на реверзна транскриптаза го ограничува рециклирањето на ефавиренц по откажување на невирапин. Истражување на СИДА и хумани ретровируси, 18: 835-838, 2002 година.

Во брак со Ј.Л. и сор. Степен и важност на вкрстена отпорност на ефавиренц по откажување на невирапин. Истражување на СИДА и хумани ретровируси, 18: 771-775, 2002 година.

Гил Ј и сор. Ефект на флуконазол врз фармакокинетиката на невирапин. 15-та меѓународна конференција за СИДА, Бангкок, резиме TuPeB4606, 2004 година.

Стокер Х и сор. Невирапин значително ги намалува нивоата на рацемичен метадон и (R) -метадон кај пациенти заразени со вирус на хумана имунодефициенција. Антимикробни агенси и хемотерапија, 38: 4148-4153, 2004 година.

Altice FL и сор. Одвикнување од опијат предизвикано од невирапин: кај корисници на дрога со инјекции со ХИВ инфекција кои примаат метадон. СИДА, 13: 957-962, 1999 година.

Милдван Д и сор. Фармакокинетска интеракција помеѓу невирапин и етинил естрадиол / норетиндрон кога се администрира истовремено кај жени инфицирани со ХИВ. Весник за синдроми на стекната имунолошки дефицит, 29: 471-477, 2002 година.

Verweel G et al. Употреба на невирапин кај деца заразени со ХИВ-1. СИДА, 17: 1639-1647, 2003 година.

Лузуријага К и сор. Комбиниран третман со зидовудин, диданозин и невирапин кај бебиња заразени со вирус на хумана имунодефициенција тип 1. New England Journal of Medicine, 336: 1343-1349, 1997 година.

Јансенс Б и сор. Ефикасност на високо активната антиретровирусна терапија кај ХИВ-позитивни деца: проценка на 12 месеци во рутинска програма во Камбоџа Педијатрија, 120: e1134-1140, 2007 година.

Бејлор М и сор. Хепатотоксичност поврзана со употреба на невирапин кај ХИВ-инфицирани деца. 12-та конференција за ретровируси и опортунистички инфекции, Бостон, апстракт 776, 2005 година.

Мирочник М и сор. Фармакокинетика на невирапин кај бремени жени заразени со вирус на хумана имунодефициенција тип 1 и нивните новороденчиња. Протокол 250 тим од групата за клинички испитувања на детската СИДА. Journalурнал за заразни болести, 178: 368-374, 1998 година.

Marazzi MC et al. Безбедност на режими со тројна антиретровирусна терапија што содржат невирапин за да се спречи вертикално пренесување кај африканска група на ХИВ-1 бремени жени. Медицина за ХИВ, 7: 338-344, 2006 година.

Тимерманс и сор. Несакани ефекти на нелфинавир и невирапин за време на бременоста. СИДА, 19: 795-799, 2005 година.

Хаберл А и сор. Изложеноста на невирапин во плазмата е намалена кај бремени жени. 15-та меѓународна конференција за СИДА, Бангкок, резиме TuPeB4644, 2004 година.

Гуј ЛА и др. Невирапин како единечна интрапартална и неонатална доза во споредба со зидовудин за да се спречи вертикално пренесување на ХИВ-1 во Кампала, Уганда: рандомизирана студија за ХИВНЕТ 012. Лансет, 354: 795-802, 1999 година.

Taha TE et al. Кратка профилакса по експозиција кај новороденчиња за да се намали пренесувањето на ХИВ-1 од мајка на дете: Рандомизирано клиничко испитување од НВАЗ. Лансет, 362: 1171-1177, 2003 година.

Лалемант М и сор. Единечна доза перинатален невирапин плус стандарден зидовудин за да се спречи вертикално пренесување на ХИВ-1 во Тајланд. New England Journal of Medicine, 351: 217-228, 2004 година.

Ourурдејн Г и сор. Интрапартална изложеност на невирапин и реакции на мајките по антиретровирусна терапија заснована на невирапин. New England Journal of Medicine, 351: 229-240, 2004 година.

Acksексон ЈБ и сор. Идентификација на мутација на отпорност K103N кај жени од Уганда кои примале невирапин за да спречат вертикално пренесување на ХИВ-1. СИДА, 14: F111-F115, 2000 година.

Eshleman SH et al. Избор и исчезнување на мутации на резистенција кај жени и бебиња кои примаат невирапин за да се спречи вертикално пренесување на ХИВ-1 (ХИВНЕТ 012). СИДА, 15: 1951-1957, 2001 година.

Канингем ЦК и др. Развој на мутации на резистенција кај жени кои примаат стандардна антиретровирусна терапија кои примале интрапартален невирапин за да спречи перинатално пренесување на вирус на хумана имунодефициенција тип 1: под-студија за протоколот за клиничко испитување на детската сида 316 Journalурнал за заразни болести, 186: 181-188, 2002 година.

Мудли Д и сор. Евалуација на безбедноста и ефикасноста на два едноставни режима за спречување на вертикално пренесување (ТМФ) кај ХИВ инфекција: невирапин наспроти ламивудин и зидовудин кои се користат во рандомизирано клиничко испитување (студијата САИНТ). 13-та меѓународна конференција за СИДА, Дурбан, резиме TuOrB356, 2000 година

 

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.