Има живот со ХИВ

ХИВ во вашиот живот Осум (8) едноставни чекори за да се избегне тоа!

https://pixabay.com/get/52e6d34a4957b108feda8460c42a3479173cdcf8525771487c2f7cdd9e4a_1920.jpg?attachment=

ХИВ во вашиот живот може да се спречи. Повеќето луѓе кои доаѓаат кај мене веднаш откако ќе откријат дека имаат ХИВ, обично велат дека „би сториле сè“ за да го променат тоа. И покрај тоа што никој од нив не рече, јас се имам себеси како референца и знам што се случи со оние диуи што за мене беа боја на олово!

За луѓето кои веќе имаат ХИВ во нивните животи, ништо не можете да направите за да го промените тоа. Сепак, постои можност да се направи трансформација, а интимна реформа и правење на она што, за многумина, може да биде трагедија, создаде процес на оставка за самиот живот!

Видов како луѓето прават убави работи од овој спектар.

Бето Волпе

Беатриз Пачеко

Силвија Алмеида

Пауло iaакомини

Бренда Ли.

Постојат пет експлозии што без напор ги „извадив од мојата глава“, од луѓе што ги правеа своите лимони, убави лимонови дрвја. Има многу други, но јас претпочитам тишина, не само затоа што сите можеби сакаат да бидат наведени тука.

Факт е дека не е многу тешко да се спречи доаѓањето на ХИВ во вашиот живот од предниот дел на црвениот тепих, и за тоа, ги предлагам овие

… Осум (8) едноставни чекори за спречување на ХИВ

Превенција од ХИВ превенцијата не е само следење на правилата. Станува збор за тоа да знаете кој сте, во што верувате и кога треба да дејствувате за да се заштитите себеси и другите од инфекции. 

Потребен е холистички и информиран пристап - пристап што ви овозможува да направите повеќе од обични коцки, но да ја разберете динамиката на самата инфекција и начините да спречите да се случи.

Еве осум важни совети за градење на ефективна и индивидуализирана стратегија за превенција на ХИВ.

1 ги знаат ризиците

 

Кога станува збор за превенција од ХИВ, прашањето што повеќето луѓе ќе го постават е: "Дали можам да добијам ХИВ со Х?" Вистината е дека сè уште има многу заблуди во врска со пренесувањето на ХИВ - честопати потценувајќи, но понекогаш дури и преценувајќи ја потенцијален ризик. Информираната превенција започнува со разјаснување на фактите, разбирање на начините на пренесување и идентификување кои активности ве ставаат, како индивидуа, во личен ризик. Неколку добри денови за да избегнете ХИВ во вашиот живот

2 Земете PrEP

Пред-изложеност профилакса (PrEP) е стратегија за превенција во која секојдневната употреба на единствена антиретровирусна таблета може значително да го намали ризикот на лицето да се зарази со ХИВ. Пристапот базиран на докази се смета за важен дел од целокупната стратегија за превенција и средство за намалување на стапките на инфекции кај популациите во ризик.1 Дознајте повеќе за PrEP и дали тоа е вистинската стратегија за превенција за вас.

3 Тестирајте се, лекувајте се и останете незабележливи - ова е за оние кои веќе имаат ХИВ

 

Третман како превенција (TasP) е пристап базиран на докази според кој луѓето заразени со ХИВ со неоткриено вирусно оптоварување не можат да го пренесат вирусот на други.

Os Се одржаа студии за PARTNER1 и PARTNER2, од 2010 до 2018 година, не пријавиле зачестеност на пренесување на ХИВ кај 782 парови со мешан статус кои имале секс без кондом.

Ова укажува на тоа дека ризикот од пренос на ХИВ кога вирусното оптоварување е целосно потиснето е ефективно нула за анален, вагинален, орален и… секс.2

… 4 Користете кондоми

Нема причина да бидете опуштени кога доаѓа до кондоми. Кондомите сè уште се најсигурен метод за спречување на бременост, ХИВ и други сексуално преносливи болести (СПИ). TASP PREP и не може да ги стори сите овие три работи.

Покрај тоа, избегнување на СПБ е важно затоа што често сексуално преносливите болести можат олесни ХИВ инфекција за нарушување на интегритетот на вагиналните или аналните ткива. Ова не е точно само со улцеративни инфекции како сифилис, туку и со сите што предизвикуваат акутно воспаление на гениталиите и на крајот го внесуваат ХИВ во вашиот живот.

5 Размислете за безбедноста

 

Скоро половина од сите парови погодени од ХИВ се серодискоркантни, што значи дека едниот партнер е серопозитивен, додека другиот е серонегативен. можности забременуваат од од кога било - овозможување на бременост при минимизирање на ризикот од пренесување на неинфицираниот партнер.

Всушност, ако TasP и PrEP се користат правилно, нема причина зошто да се случи некоја од овие работи.

6 Избегнувајте пренесување од мајка на дете

A спречување на пренесување од мајка на дете (pMTCT) ги опфаќа сите фази на бременоста, од пренатална нега до постнатална нега. Клучот за нејзиниот успех е рана интервенција.5 Иако е можно да се спречи пренесувањето за време на породувањето, најверојатно ќе го сторите тоа ако започнете со третман во моментот на потврдување на бременоста или порано.

Со соодветна перинатална нега, вклучително и употреба на антиретровирусна терапија за мајка и дете, ризикот од пренесување сега е помал од 2%.

7 ХИВ во вашиот живот може да се спречи и со не споделување игли

Стапката на ХИВ кај корисници на дрога инјекциите за инјекции (IDU) се високи, со проценки кои сугерираат дека некаде од 20% до 40% биле заразени како резултат на заедничка употреба на игли.6 Но, само корисниците се изложени на ризик, но се сексуални партнери кои понекогаш тие не се целосно свесни за употребата на лекот.

Програмите за размена на шприцови (НЕП) спонзорирани од владата се достапни во многу држави во САД за подобро справување со оваа криза, како и ширењето на други болести што се пренесуваат преку крв.
8 Спречете инфекција по изложеност

Ако верувате дека можеби било изложени на ХИВ, без разлика дали преку незаштитен секс или други активности со висок ризик, постојат лекови кои можат значително да го намалат ризикот од инфекција, позната како профилакса по експозиција (ПЕП). Во повеќето случаи, тоа вклучува 28-дневен курс на антиретровирусни лекови двапати во Трувада (тенофовир + емтрицитабин) еднаш на ден плус Исентрес (ралтегравир) на 400 мг два пати на ден или Тивикеј (долутегравир) на 50 мг еднаш на ден. ден

Пребарувањето покажа дека ПЕП може да го намали ризикот од ХИВ до 81% ако се започне во рок од 72 часа по изложувањето, идеално порано.

Преведен од Клаудио Соуза од оригиналот во осум едноставни чекори за спречување на ХИВ https://www.verywellhealth.com/hiv-prevention-plan-to-reduce-risk-49177

ХИВ на ваш начин. Осум чекори за да се избегнат изворите
  1. Чоу Р, Еванс Ц, Ховерман А, и др. Профилакса пред експозиција за спречување на инфекција со ХИВ: Систематски преглед на работната група за превентивни услуги на САД. Rockville, MD: Агенција за здравствено истражување и квалитет (САД); 2019 година
  2. Роџер А. ,., Камбијано В, Бруун Т и др. Ризик од пренесување на ХИВ преку секс без кондом кај серодиферентни геј парови со ХИВ-позитивен партнер кој зема супресивна антиретровирусна терапија (ПАРТНЕР): конечни резултати од мултицентрична, потенцијална, набationalудувачка студија. Лансет. 2019;393(10189):2428-2438. doi:10.1016/S0140-6736(19)30418-0
  3. Yah CS, Simate GS, Hlangothi P, Somai BM. Нанотехнологија и иднината на кондомите во спречување на сексуално преносливи инфекции. Ен Афр Мед. 2018;17(2):49-57. doi:10.4103/aam.aam_32_17
  4. Муесиг К.Е., Коен М.С. Напредок во превенцијата на ХИВ за серодискардантни парови. Curr ХИВ / СИДА Реп. 2014;11(4):434-446. doi:10.1007/s11904-014-0225-9
  5. Чи Б.Х., Стрингер Ј.С., Мудли Д. Антиретровирусни режими на лекови за спречување на пренесување на ХИВ од мајка на дете: Преглед на научни, програмски и политички достигнувања за субсахарска Африка. Curr ХИВ / СИДА Реп. 2013;10(2):124-133. doi:10.1007/s11904-013-0154-z
  6. Стратди С.А., Стокмен Ј.К. Епидемиологија на ХИВ кај корисниците на дроги кои инјектираат и не инјектираат: тековни трендови и импликации за интервенциите. Curr ХИВ / СИДА Реп. 2010;7(2):99-106. doi:10.1007/s11904-010-0043-7
Дополнително читање

Султан Б, Бен П, Вотерс Л. Тековни перспективи во ХИВ профилакса по експозиција. ХИВ СИДА (Auckl). 2014;6:147-58. doi:10.2147/HIV.S46585

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина