Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Што е вирусно оптоварување?

Целта на тестирањето за вирусно оптоварување е едноставна: колку помалку копии на ХИВ во крвта, толку подобро. При започнување на третманот, тестовите со вирусно оптоварување ги даваат основните мерења против кои се споредуваат следните тестови.

Секое десеткратно опаѓање на вирусното оптоварување се смета за пад на трупот. На пример, ако вирусното оптоварување падне од 50.000 500 примероци / ml на XNUMX примероци / ml, се вели дека пациентот има двостран пад на вирусно оптоварување

Што е вирусно оптоварување со ХИВ?

Да, колкав е вирусниот товар на ХИВ е прашањето поставено деновиве, со толкава лудост што дури ме воодушевува. Слушнав дека „денес, може да бидете незабележливи“!

Да, тоа е вистина. Денес можете да го задржите вирусното оптоварување незабележливо! Но, во мај 1997 година бев, да, бев, со вирусно оптоварување неоткриено!

Тоа не е новост! дозволете ми да го истегнам размислувањето, обидете се да нè следите!

Вирусното оптоварување на ХИВ е мерка за количината на ХИВ што циркулира во крвта ако сте ХИВ позитивни. Вирусно оптоварување се користи за да се утврди колку ефективно дејствуваат вашите антиретровирусни лекови, па дури може да им каже и на лекарите кога третманот не успева или не ги земате лековите како што е пропишано.

Цели на антиретровирусна терапија

Целта на ХИВ терапијата е да спречи репродукција на ХИВ, со цел да се намали вирусната популација (вирусно оптоварување) на неоткриено ниво. Неоткриено ниво и копии на ХИВ вирусна РНК не подразбира дека нема ХИВ ВО ВАШИОТ ЛИНИЈА ЗА КРВ!

Дури и дека вирусот е целосно отстранет од вашето тело; тоа едноставно значи дека ниту еден вирус не може да се открие со користење на тест технологии достапни денес. Откако АРТ ќе се запре, вирусот секогаш ќе се реплицира (ќе се размножува повеќе и подобро од зајаците) и ќе започне да се реплицира повторно.

Важно е да се напомене дека Вирусно оптоварување со ХИВ може да варира при тестирање на крв или други телесни течности. 

На пример, незабележливо вирусно оптоварување во крвта не мора да значи дека сте незабележливи во спермата. 

Овој феномен, познат како вирусно пролевање,тоа може да го зголеми ризикот од пренесување од луѓе кои инаку би се сметале без вируси.

Lifeивотот со ХИВ може да биде добар

Луѓето со неконтролирано вирусно оптоварување се изложени на ризик од сериозно оштетување на нивниот имунолошки систем, некои од нив се дури и неповратни! И, оваа штета може да го остави вашето тело исклучително преподобно пред растечката низа опортунистички инфекции, многу од нив фатални или со последици што јас, Клаудио, повеќе би сакал да ги дочекам со смрт отколку да живеам како што видов да гледам некои луѓе во живо. Јас сум тоа што зборувам за себе, за моите лични преференции, така што го сакам животот како што малку луѓе можеа да го разберат, имајќи го секогаш во предвид она што го рече Рубем Фонсека:

”Lifeивотот е естетски ентитет”!

Како се вршат тестови за вирусно оптоварување?

Типично, вашиот лекар ќе привлече еднаш на секои три или шест месеци за да го измери вирусното оптоварување. Тестови за вирусно оптоварување квантитативни помладите и ултрачувствителните можат да откријат вирусна активност од најмалку пет копии / ml до над 1.000.000 примероци на милилитар (копии / ml).

Спротивно на тоа, тестовите квалитативни Вирусното оптоварување со ХИВ едноставно се користи за да се потврди присуството на ХИВ и најчесто се користи за тестирање на бебиња и новороденчиња родени од ХИВ-позитивни мајки.

Тестот вклучува едноставна колекција на крв за која се потребни 6 ml крв (приближно една и една лажичка). Треба да постите или да избегнувате лекови пред да се земе крвта.

Толкување на резултатите

Целта на тестирањето за вирусно оптоварување е едноставна: колку помалку копии на ХИВ во крвта, толку подобро. При започнување на третманот, тестовите со вирусно оптоварување ги даваат основните мерења против кои се споредуваат следните тестови.

Секое десеткратно опаѓање на вирусното оптоварување се смета за пад на трупот. На пример, ако вирусното оптоварување падне од 50.000 примероци / ml на 500 примероци / ml, се вели дека пациентот има двостран пад на вирусно оптоварување.

Општо земено, со сегашната генерација на лекови за ХИВ, може да се очекува да има незабележливо вирусно оптоварување некаде помеѓу два до девет месеци по започнувањето на АРТ. 

Иако брзината со која се постигнува потиснување може да варира, таа има тенденција да биде побавна кај луѓето кои го одложиле СТАРТ на третманот и претрпеле сериозно оштетување на имунитетот.

Ова го мериме со броење CD4 на лице кое квантифицира колку одбранбени ЦД4 Т-клетки остануваат во крвта. Може да има лице со нормална имунолошка функција помеѓу 500 и 1.500 клетки / ml, додека луѓето со компромитиран имунолошки систем ќе имаат помалку од 300 клетки / ml.

Покрај тоа, ако некое лице има развиено или стекнато отпорност на некој од лековите на рецепт, веројатноста за вирусна супресија исто така може сериозно да се наруши. Во овој случај, третманот ќе треба да се промени откако генетското тестирање (генотипизација) открива на кој лек или лекови е отпорен на пациентот.

Предности на вирусна супресија

Целта на ХИВ-терапијата е да се одржат незабележливи вирусни оптоварувања за многу години, кои не само што ги зачувуваат идните опции за третман, туку го намалуваат ризикот од сериозни болести за 53% (според една студија од 2011 година во New England Journal of Medicine).

Покрај тоа, одржувањето на неоткриен вирус значително ја намалува можноста за пренесување на вирусот на други лица, стратегија за превенција позната како третман како превенција (TasP).

Тековно истражување покажаа дека имањето и одржувањето на незабележливо вирусно оптоварување го елиминира ризикот од пренесување на ХИВ на неинфициран партнер, без разлика дали станува збор за анален, вагинален и орален секс.

Запомнете: Колку и да е застрашувачки вашиот прв резултат на тест за вирусно оптоварување, сè што треба да направите е да го задржите лекувањето и регуларноста под дисциплина на Спартан, драконска контрола и тутоничка тупаница.

Нема вирус што може да ја наруши човечката волја и решеност да победи и живее!

Има живот со ХИВ

Преведено од Клаудио Соуза направи оригинал во Што е вирусно оптоварување со ХИВ и зошто е важно?

Роџер, А. Камбијано, В. Bruun, T. et al. Ризик од пренесување на ХИВ преку секс без кондом кај серодиферентни геј парови со ХИВ-позитивен партнер кој зема супресивна антиретровирусна терапија (ПАРТНЕР): конечни резултати од мултицентрична, потенцијална, набationalудувачка студија. Лансет. 2019 година 2 мај; pii: S0140-6736 (19) 30418-0. Боли:10.1016/S0140-6736(19)30418-0

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза