Има живот со ХИВ

Инхибитор на емтрицитабин А нуклеозид на обратна транскриптаза

Емтрицитабин

Што е Емтрицитабин?

Емтрицитабин е лек што се користи за лекување на ХИВ, и се продава под брендот Емтрива. Се зема во комбинација со други антиретровирусни лекови. Вообичаената доза на емтрицитабин кај возрасните е една капсула од 200 mg на ден. Емтрицитабин е исто така достапен во комбинирани таблети.

Комбиниран е со други антиретровирусни лекови во Атрипла, Дескови, Евиплера, Генвоја,
Одефси, Стрибилд и Трувада.

 

Како работи Емтрицитабин?

 

Овој лек, емтрицитабин спаѓа во класа на лекови познати како инхибитори на нуклеозидната обратна транскриптаза (НРТИ).

Вашиот лекар ќе препише емтрицитабин како дел од вашиот третман со ХИВ, заедно со антиретровирусни лекови од друга класа на лекови.

Важно е да ги земате сите лекови на рецепт секој ден. Секоја класа лекови работи против ХИВ на различен начин.

Целта на третманот со ХИВ е да се намали нивото на ХИВ во вашето тело (вирусно оптоварување). Идеално, вирусното оптоварување треба да биде толку мало што не може да се открие - обично помалку од 50 копии на вируси на мл крв.

Преземање на третман со ХИВ и непочитливо вирусно оптоварување го штити имунолошкиот систем и може да спречи ХИВ да се пренесе на некој друг за време на сексот.

Како да земам емтрицитабин?

 

Може да земете емтрицитабин со или без храна, но пилулата should should треба да ја проголта цела, со вода, така што третманот со ХИВ работи најдобро, со тоа што го држите строго во придржување, како што правам јас, со драконски дисциплини и строгост И Спартанците секој ден, во секое време, без да ви ги даваат изговорите што самите си ги даваме. Ако држите сè под контрола илјада дена и има само еден непредвиден настан, добро што го сторивте тоа илјада дена! Преиспитајте ги своите постапки и видете ги причините за овој неуспех, прегледајте ги точките и поправете ги! Не си ја давај грешката, бидејќи редоследната грешка за мене се нарекува „обичај“. Злобен обичај!

Кога би било добро време да го испланирате вашиот третман?

Размислете за вашата дневна рутина и кога ќе го најдете вашиот третман полесен.

Ако заборавите да земете доза на емтрицитабин, земете го веднаш штом се сетите. Ако поминале повеќе од 12 часа од вашата доза, не земајте двојна доза, само прескокнете ја пропуштената доза и продолжете.

Ако заборавите да го земате вашиот третман редовно или ако не го земате од друга причина, важно е да разговарате со вашиот лекар за тоа.

Кои се можните несакани ефекти на емтрицитабинот?

Сите лекови имаат можни несакани ефекти. Добра идеја е да разговараме
со вашиот лекар за можни несакани ефекти пред да започнете да земате лек. Ако искусите нешто што може да биде несакан ефект, разговарајте со вашиот лекар за тоа што може да се направи.

Комплетен список на несакани ефекти, вклучително и поретки несакани ефекти, треба да биде вклучен во летокот што доаѓа со пакувањето на емтрицитабин.

Овие несакани ефекти се поделени во два вида:

 • Честа појава - несакан ефект што се јавува кај најмалку еден од сто
  на луѓе (повеќе од 1%) кои ја земаат оваа дрога.
 • Ретки несакани ефекти кои се јавуваат кај помалку од еден од сто луѓе (помалку од
  1%) кои го земаат овој лек.
 • Така, заедничките несакани ефекти на емтрицитабин исто така вклучуваат:
  ● главоболка, дијареја, чувство на болест (гадење), чувство на болест (повраќање), варење.
  Pain болка и слабост во мускулите, вртоглавица, слабост, отежнато спиење, соништа
  абнормална, болка.
  ● осип, чешање, промени во бојата на кожата, вклучително и
  затемнување на кожата во дамките.
  ● промени во резултатите од некои крвни тестови (на пример, тестови на црн дроб и панкреас, број на бели крвни клетки); зголемено ниво на шеќер во крвта и триглицериди.

Ретките несакани ефекти на емтрицитабин вклучуваат:

Млечна ацидоза, оштетување на црниот дроб.

Дали емтрицитабинот комуницира со други лекови?

Секогаш треба да ги информирате вашиот лекар и фармацевт за сите други лекови или лекови што ги земате.

Ова вклучува сè што е пропишано од друг лекар, лекови што сте ги купиле од аптека,
билни и алтернативни третмани и лекови за рекреација или забави („хеми“).

Некои лекови или лекови не се безбедни ако се земат заедно - интеракцијата може да предизвика опасно или зголемено ниво или да спречи да работи едниот или обајцата лекови. Другите интеракции со лекови се помалку опасни, но сепак треба сериозно да се сфатат.

Доколку се засегнат нивоата на лекот, можеби е потребно да се смени дозата што ја земате.

Ова треба да се направи само под водство на вашиот лекар ХИВ.

Сите лекови за кои се знае дека имаат интеракции со емтрицитабин, ќе бидат наведени во летокот што доаѓа со пакувањето на емтрицитабинот. Кажете му на вашиот лекар ако земате некој од овие лекови и други лекови кои не се наведени.

Може ли да земам емтрицитабин за време на бременоста?

Ако размислувате да имате бебе или мислите дека сте бремени, разговарајте со вашиот лекар што е можно поскоро за тоа која комбинација на анти-ХИВ лекови би била соодветна за вас. Важно е да се земе антиретровирусен третман за време на бременоста за да се спречи пренесувањето на ХИВ од мајката на бебето.

Производителот на производителот на Емтрицитабин не препорачува употреба на овој лек за време на бременоста.

Сепак, многу жени земале емтрицитабин за време на бременоста без никакви проблеми. Британското здружение за ХИВ (БХИВА) препорачува жените кои веќе земаат лекови против ХИВ и остануваат бремени, генерално, можат да продолжат да ги земаат истите лекови во текот на целата бременост.

Покрај тоа, БХИВА наведува емтрицитабин (во комбинација со други лекови) како опција што може да се препорача за жени кои започнуваат третман со ХИВ во бременоста, во зависност од нивните индивидуални околности.

На жените кои живеат со ХИВ им се препорачува да не дојат, бидејќи ХИВ може да се пренесе во мајчиното млеко. Сепак, некои жени избираат да дојат. Емтрицитабин не треба да се користи за време на доењето, бидејќи мала количина на лекот преминува во мајчиното млеко.

Дали децата можат да пијат емтрицитабин?

Емтрицитабин е одобрен за употреба кај деца од 4 месеци и постари. Достапна е течна формулација.
Разговор со вашиот лекар:

Ако имате какви било прашања во врска со вашиот третман или други аспекти на вашето здравје, важно е да разговарате со вашиот лекар за нив.

На пример, ако имате симптом или несакан ефект или имате проблеми со земање на вашиот третман секој ден, важно е вашиот лекар да го знае ова.

Ако земате друг лек или лекови за рекреација или ако имате друга медицинска состојба, ова е исто така важно за вашиот лекар. Ако е можно, обидете се да изградите добри односи со вашиот лекар!

Градењето врска со лекар може да потрае. Можеби се чувствувате многу пријатно да разговарате со вашиот лекар, но на некои луѓе им е потешко, особено кога зборуваат за секс, ментално здравје или симптоми за кои сметаат дека е непријатно. Ако професионалецот навистина не ве сака, направете ме како мене:

Laалете се и променете се.

Имајте на ум она што секогаш го велам. Постои живот со ХИВ

Исто така е лесно да се заборават работите што сакавте да ги кажете. Подготовката за состанок може да биде многу корисна.

Одвојте време да размислите што ќе кажете. Можеби ви е корисно прво да разговарате со некој друг или да направите некои белешки и да ги однесете на вашиот состанок. За детални информации во врска со овој лек, посетете го емтрицитабин.

Оваа страница последен пат беше ревидирана во октомври 2017 година. Треба да се ревидира на
Октомври 2020 година

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.