Има живот со ХИВ

Што е ХИВ? Што е СИДА

Што е ХИВ? Што е СИДА?

Што е ХИВ? Што е СИДА?

Овие две прашања се поставуваат веќе четири децении. И, се плашам да кажам дека тие ќе се прават многу години. Знам дека е многу важно да се одговори на овие прашања, да се задржи светилник што го осветлува хоризонтот, предупредувајќи за ризиците. Да се ​​има ХИВ, ХИВ, е различно од развој на СИДА или СИДА. И, треба добро да направите разлика за да можете подобро да разберете зошто, на пример, добрата практика на тестирање доколку имате историја на систематско или случајно однесување со ризик.

Дозволувањето на ХИВ инфекцијата „слободно да се движи кон СИДА“ може да биде определувачки фактор за губење на квалитетот на животот. Или дури и предвреме да го изгубите животот.

Да си дозволите да развиете болести што ги дефинираат сидата може да биде неповратно и не е тешко да се спречи тоа да се случи. По 1996/1997, патот за луѓето кои живеат со ХИВ започна да се поедноставува.

Лице со дијагностициран ХИВ вирус од овие датуми започна да се поедноставува. Воспоставувајќи едноставен параметар, јас и Мара одбравме да немаме деца бидејќи тоа би било ризично. Не знаевме дали можеме да живееме доволно долго за да не оставиме сираче или сираче зад себе. И ризикот да се донесе дете со ХИВ на виделина беше многу висок. Денес, вертикалното пренесување е искоренето на многу места во Бразил и во светот. На овој начин, почнувам да работам на овој текст за да одговорам на овие прашања:

Што е ХИВ? Што е СИДА?

Во овој напис

 • Симптоми
 • Причини
 • Дијагноза
 • Третман
 • Превенција
 • Справување

ХИВ е вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ - точен акроним е ХИВ), вирус што може да предизвика синдром на стекната имунодефициенција (СИДА - точен акроним на португалски јазик е СИДА).

O que é HIV/VIH? O que é AIDS/SIDA, Blog Soropositivo.Org  ХИВ се пренесува преку крв, сперма и вагинални течности и предизвикува низа симптоми кои се манифестираат кратко време по инфекцијата, вклучувајќи треска и чиреви на устата. После латентен период - за време на кој ХИВ полека преминува во СИДА (ХИВ / СИДА - на крајот текст со друг фокус на ова), третата и последната фаза на вирусот - заразените лица се соочуваат со посериозни проблеми, вклучително и екстремно слабеење и опортунистички инфекции.

O que é HIV/VIH? O que é AIDS/SIDA, Blog Soropositivo.Org Кога СИДА за прв пат се појави во 1981 година, повеќето случаи беа фатални. Откако истражувачите утврдија дека ХИВ е причина за СИДА и како се шири вирусот, тие беа во можност да развијат начини за тестирање на вирусот и да развијат ефективни третмани за да спречат негово реплицирање во телото - протокол наречен антиретровирусна терапија (АРТ )1

Сега, многу луѓе кои се ХИВ позитивни и почнуваат да земаат лекови можат да продолжат да живеат поинаку, водејќи долг и здрав живот.

Симптоми на присуство на ХИВ / СИДА 

Симптомите на ХИВ / СИДА може да се поделат во две категории:

 1. Симптоми кои се појавуваат кога телото за прв пат е заразено со фаза 1, акутната фаза. 
 2. Фаза 2 - хронична ХИВ инфекција е обично асимптоматска. 
 3. И оние што можат да се појават по години ако вирусот не се лекува и инфекцијата може да прерасне во СИДА (ХИВ фаза 3).2

Со третман, ХИВ-позитивната личност може да остане во оваа фаза со децении. Без третман, вирусот обично напредува за осум до 12 години. Не паничете со аспектите на имунолошкиот прозорец! Никој не развива сида брзо!

ХИВ - Почетна инфекција

Неколку недели по влегувањето во телото, ХИВ предизвикува симптоми слични на грип и, во некои случаи, некои други кажувачки симптоми:

 • Треска
 • Треперење
 • Главоболка
 • Ноќно потење
 • Фарингитис (воспалено грло)
 • Мијалгија (болка во мускулите)
 • Артралгија (болка во зглобовите)
 • Замор
 • Лимфаденопатија (отечени лимфни јазли, главно во вратот)
 • Улкуси на устата

Некои луѓе исто така ќе доживеат гадење, дијареја или повраќање, а секој петти ќе развие „ХИВ осип“, еден макулопапуларна состојба на кожата се карактеризира со нерамнини, розови / црвени области покриени со мали нерамнини како мозолчиња кои често се спојуваат во една. 

 

СИДА / СИДА

После латентниот период, знаците дека вирусот почнува да го надминува имунолошкиот систем вклучуваат:

 • Отечени лимфни јазли
 • Кандидијаза (дрозд), габична инфекција која обично влијае на устата
 • Проблеми со кожата: дамки, лезии и рани
 • Ноќно потење (хиперхидроза на спиење)
 • Екстремно слабеење (губење на ХИВ)

Ова е исто така точка во која едно лице може да се разболи опортунистички инфекции, таканаречени затоа што се предизвикани од патогени микроорганизми со кои здравиот имунолошки систем лесно може да се бори. Херпес зостер и пневмонија се две од најчестите.3

ХИВ е класифициран од страна на научниците како ретровирус. 

Во повеќето живи организми, генетскиот материјал на клетката е кодиран од ДНК до РНК. Ретровирусот е единствениот што го користи своето РНК-кодирање за да произведе ДНК во рамките на заразената клетка, што претставува пресврт на нормалниот процес.

Кога тоа ќе се случи, новопроизведената ДНК се вметнува во јадрото на клетката домаќин преку ХИВ, што ефикасно ја киднапира вашата генетска машинерија за да креирате повеќе копии од себе, од кои секоја може да зарази и убие низа други клетки домаќини. Во овој случај, клетките домаќини се бели крвни клетки наречени „помошни“ бели Т-клетки - особено оние познати како ЦД4 или „ЦД4 Т“, кои го активираат имунолошкиот одговор на организмот, сумирајќи се, главни команданти на имунолошкиот систем

Sistema Imunológico

Опортунистички болести / Болести што ги дефинираат СИДА-та

Со систематско исцрпување на овие клетки, ХИВ ја намалува способноста на организмот да ги идентификува и неутрализира инвазивните вируси, како и низа други агенси (вирусни, бактерискиs, паразитски) против кој можеше да се брани.

За време на првичната инфекција, ХИВ се реплицира енергично, инфицирајќи и уништувајќи значителен број ЦД4 Т-клетки. Веднаш штом ќе стане латентен, вирусот продолжува тивко да се реплицира.

Покрај ХИВ, подмножество на вирусот наречен про-вирус е вграден во клетките и ткивата наречени латентни резервоари, каде што не може лесно да се открие од имунолошкиот систем. И покрај тоа што можеме да го контролираме ХИВ со антиретровирусни лекови, овие про-вируси можат да опстојуваат, подготвени да се појават повторно како целосно формиран ХИВ во моментот кога третманот не успее или имунитетот се распадне.

Како се шири ХИВ? Како се пренесува ХИВ?

ХИВ може да се пренесе само на неколку специфични начини, од кои многу лесно може да се спречат:

 • O que é HIV/VIH? O que é AIDS/SIDA, Blog Soropositivo.Org Заштитен сексуален контакт
 • Споделување игла меѓу корисниците на дрога со инјекции
 • Случајна изложеност на крв
 • Пренос од мајка на дете за време на бременоста (искоренето во државата Сао Паоло)

ХИВ не може да се пренесе преку пот, солзи, плунка, измет или урина.

Зошто е толку важно тестирањето?

Често само кога а опортунистичка инфекција за прв пат се чини дека некое лице може да се сомнева дека е заразено со ХИВ. Во овој момент, имунолошки систем тој обично е сериозно попречен од ризик од третман и преживување, често буквално на рулет!

 Најдобар начин да се спречи тоа да се случи е да направете тест за ХИВ барем едно време; луѓето со висок ризик од ХИВ треба да се тестираат еднаш годишно. Осигурај се! По тестот, заштитете се.

Прогнозата за ХИВ / СИДА веќе е, за многумина, силна пречка за тестирање. Се плашев да знам и да умрам во очај.

Но, позитивниот тест за ХИВ веќе не е смртна казна во развиените делови на светот: студии објавени во 2014 откриле дека пациентите кои започнуваат АРТ, додека количината на вирус во нивните тела е релативно ниска, имаат ист животен век како и општата популација.5

Постојат пет начини да се тестира присуството на вируси на хумана имунодефициенција:
 • O que é HIV? O que é AIDSШема на Елиса во кој се зема примерок од крв во лекарска канцеларија или клиника и се испитува за антитела кон ХИВ; резултатите се враќаат за пет до 10 дена.
 • Брз тест на локацијата на услугата, што може да генерира резултат за 20 минути со мерење на антигени (протеини на површината на вирусот) и антитела во примерок од крв земен од боцкање прст, примерок на плунка земен од непцата.
 •  Домашно тестирање кои користат примерок од плунка и ги даваат резултатите за околу 20 минути - јас, Клод, сум целосно против оваа постапка
Кога ХИВ инфекцијата се претвора во СИДА?

За некој чија ХИВ инфекција не е контролирана, СИДА-та се дијагностицира на два начина:

As нормално сметање на ЦД4 во просек варираат помеѓу 800 и 1600 клетки на μL. ХИВ-позитивна личност редовно ќе се следи за да се следат сите промени во нивниот број на ЦД4.6

Третман со инфекција со ХИВ - третман со СИДА

Справување со симптомите на ХИВ инфекција во акутната фаза е обично прашање на многу одмор и квалитет на сон, пиење многу течности, добро јадење и земање основни ослободувачи на болка за ублажување на главоболката или болката во телото доколку е потребно. Можеби ќе ви треба внимание на клиника за болка.

Особено, ја препорачувам Клиниката за болка во Beneficência Portuguesa, исто така во градот Сао Паоло.

Сепак, штом резултатот од тестот за ХИВ е позитивен, од витално значење е тој да започне да зема  антиретровирусни лекови за контрола на животниот циклус на ХИВ, спречено да се реплицира, предизвикувајќи прогресивно и сериозно оштетување, потенцијално неповратно за имунолошкиот систем.7 Па дури и додека органски космос генерално

Не е познат лек за ХИВ инфекција или СИДА / СИДА, но строгото придржување кон антиретровирусната терапија (АРТ) може драматично да го забави напредокот на болеста, да спречи инфекции и секундарни компликации и да го продолжи животот.

Антиретровирусна терапија / АРТ

Како по правило, антиретровирусната терапија зависи од три различни молекули на лекови, стратегија позната како високо активна антиретровирусна терапија (HAART). Сепак, оваа стандардна тројна терапија може да се замени со терапии со два лека, како што е Јулука (долутегравир + рилпивирин).

Антиретровирусни лекови се организирани во пет класи засновани на фазата на животниот циклус на ХИВ врз која влијаат. Во 2019 година има 28 индивидуални молекули на лекови и 13 лекови со фиксни дози (FDC), составени од по две или повеќе молекули. Осум од FDC може да се користат како единечна пилула, дневна терапија.8

Превенција - Подобро е да се избегнува!

Разбирање на овие прашања: Што е ХИВ? Што е СИДА?

ХИВ е вирус со добар потенцијал за зараза, постои сребрена постава: патеките што можат да се пренесат се добро разбрани и исто така многу се избегнуваат ако се преземат специфични мерки на претпазливост.

За да се намали ризикот од инфекција со вирусот, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) советуваат да се преземат одредени мерки на претпазливост. Забележете дека некои од овие стратегии се однесуваат на луѓе со одредени стилови на живот: 

 • Ограничете го бројот на сексуални партнери што ги имате и проверете дали сте испитани некој со кој сте интимни и е ХИВ-негативен
 • секогаш користете бариера, како што е кондом за време на сексуални средби, вклучително и орален секс
 • Нов стерилен пат, игли и шприцеви ако сте интравенски корисник на дрога
 • Земете лекови секој ден за да се заштитите од инфекција, позната како профилакса пред изложеност (PrEP.).
Како може да се спречи ХИВ?
Се справува со ХИВ инфекцијата е скоро рутинска задача, со оглед на хроничната состојба на болеста што ја претставува. Најочигледните аспекти на справување со ХИВ позитивниот / серопозитивен за ХИВ вклучуваат правење на сè што е потребно за да останете здрави: водење здрав начин на живот што ќе го поддржува здравјето на имунолошкиот систем; се усогласат со лекови; и следете ги наредбите на лекарите на редовни прегледи за да ги следите сите промени во вирусното оптоварување и целокупното здравје.

Сепак, стигмата што опстојува во однос на ХИВ и континуираните недоразбирања за тоа како се пренесува значи дека справувањето со ситуацијата се протега на тоа како се однесувате кон другите и, исто така, како се чувствувате за себе. исто Поради оваа причина, да бидете искрени со доверливи пријатели и семејство за вашата состојба на ХИВ може (или не) да ви помогне да се чувствувате поддржани и згрижени.

Исто толку важно како и наоѓањето заедница на други лица кои исто така се ХИВ-позитивни, може да биде важен спас за барање терапија.

Зборувам психолошка терапија. Рефрен со Астрид Фонтанел:

„Терапијата е толку важна што треба да биде дел од основната корпа“

Тој е извор на советување, обновување, личен раст, генерира сила да се справиме со сите аспекти на ХИВ позитивата, како и со неговите демони (секој има најмалку триесетина од нив). 

Оваа поддршка можете да ја добиете со учество во локални групи за поддршка на лица со ваша дијагноза и / или приклучување на онлајн верзии. 

Валерија, Елин и Маира беа и се важни референци во моето пребарување за моето барање за самоспознание!

„Те познавам“ - Конфучие “

Како да се справите и да живеете добро со ХИВ / СИДА

Ајде да размислиме за тоа.
O Позитивна ХИВ дијагноза или реагенс за ХИВ може да биде духовно уништувачка и, сигурно, ќе го промени она за што верувавте дека е реалност на вашиот живот засекогаш, тоа ќе влијае на вашите односи, вашиот начин на живеење, вашиот начин на гледање на животот
Willе стави проверка на сè што верувате дека е реално и цврсто во вашето постоење.
Willе бара висок степен на будност за да останете здрави. Не потпирај се на оние кои, врз основа на своите розови или сини визии за животот, ќе ти кажат за што станува збор за позитивно размислување. 
Позитивното размислување има потреба од поддршка од вашата позитивна акција. Мојот живот се смени за неколку часа. 
Do„DJубениот, посакуваниот и идолизиран диџеј дури и бездомниот просјак на улиците не помина пет часа!“

И, знам, мојот случај беше екстремен! Знам дека сум. Но, не можам да заборавам дека одев и сè што научив на патот. Два, можеби три месеци по дијагнозата и целата несреќа во мојот живот беше друга. Беше?

Интимна реформа наспроти неочекуваното

Не. Станав друг и почнав да го перцепирам животот во Долби Сараунд, Текниколор и Панависион!

Патеката на секој од нив е одредена од секоја. Како ќе го направите ова? Одговорот не е со мене!

Поминав низ длабока интимна промена и луѓето од тоа време кои добро ми се допаѓаа и некако ме придружуваа беа збунети од промената!

Но, тоа ти може ако да останете здрави додека живеете со ХИВ е важен факт на кој вреди да се фокусирате. Не тривијализирајте ја вашата ХИВ инфекција! Почитувајте го вашиот противник! Деструктивната моќ на прогресивна и хронична вирусна болест не треба да се поткопува.

Јас секогаш велам дека има живот со ХИВ.
Во 2014 година, откако се откажав од УНИФЕСП, добив повик од една девојка, девојка, која ја запознав таму. Бев откачен, исплашен. Јас и дадов URL на блогот. Две минути подоцна таа се врати: ´ „Дали си сериозен“? Што? - „Ова: Има живот со ХИВ“? - "Секако дека го правам! Јас не .... Што следуваше, претпочитам да го чувам. Секој знае и тоа ...

Во твоето срце е да победиш или да не победиш. Само вие ги имате вистинските ресурси за да го решите вашиот пат.Предизвикот е огромен. Но, не е поголем од тебе!

Има живот ... го има на врвот на блогот, но зависи од вас да се грижите за себе и за својот живот, еден ден по еден, без никогаш да згасне! Името на ова е борба, секојдневно достигнување што секојдневно ја трансформира катастрофата во еластичност.

Во времето / просторот кога ми беше дијагностициран, очекуваниот животен век беше шест месеци за мене.

Верував и стравував дека ќе завршам како растение без вода, во напуштена вазна во безживотна просторија.

А сепак, јас сум тука, 26 години подоцна!
Преземете ги потребните чекори за да стигнете до точка за прифаќање во врска со вашата дијагноза и потоа посветете се да сторите сè што можете за да го живеете животот на најдобар начин, ден за ден. И, ако откриете како, обидете се да ги измерите сенките на вашиот живот осветлувајќи го патот на другите луѓе!

Работи добро и резултатот е одличен за црниот дроб! ИЛИ за душата! Не знам!

Што е ХИВ? Што е СИДА? Што е ХИВ? Каква сида? Тој беше преведен и адаптиран од оригиналот на VeryHealth на 27 од Клаудио Соуза

 

 

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина