Има живот со ХИВ

Серо-неусогласени парови - Дали loveубовта ги надминува сите бариери?

Серо-несоодветни парови

noite enluaradaПаровите со една личност која е ХИВ позитивна и другата личност која е ХИВ-негативна, понекогаш се нарекуваат „серодискордиганти“ или „серодивергентни“. „Серопозитивност“ се однесува на тоа дали некој живее или не живее како носител на ХИВ, вирусот што предизвикува СИДА.

ХИВ не е првата тема што се појавува кога повеќето парови ќе започнат да се дружат. Можеби не го знаете ХИВ-статусот на вашиот партнер. Можеби не сте биле ни тестирани за ХИВ. Може да биде многу тешко да се зборува за ХИВ позитивна серопозитивност. Консултирајте се на страницата што им кажува на другите дека сте ХИВ позитивни За некои идеи.

Кои се проблемите особено за серодискоркантни парови?

Луѓето во серодискоркантни врски треба да се соочат со сите исти работи како и другите парови. Но, постојат неколку дополнителни проблеми:

 • ХИВ-позитивниот партнер треба да се фокусира на тоа да не ги контаминира своите партнери. ХИВ-негативниот партнер треба да се фокусира на грижата за другата личност. Ова може да предизвика сериозен недостаток на рамнотежа во врската.
 • ХИВ може да предизвика промени во телото (види Лист со факти 553.) Антиретровирусните лекови може да имаат непријатни несакани ефекти. Ова може да му даде на ХИВ-позитивниот партнер негативни чувства за нивното тело и нивното здравје. Можеби им е тешко да се чувствуваат привлечно и да веруваат дека можат да имаат нормална романтична врска.
 • Стравот од пренесување на ХИВ може да предизвика вишок претпазливост. Ова дури може да ги запре сите сексуални активности. Прегледајте ги следниве листови:
  150: Запирање на ширењето на ХИВ
  151: Побезбедни упатства за секс
  152: Колку е ризично?
 • Обидете се да отворите дискусија за вашите желби, вашите стравови и вашите граници. Договорете се за формите на сексуално изразување кои одговараат на нивото на ризик на кое се чувствувате пријатно да се позиционирате. Разговорот за сексуални врски може да помогне.

Намалување на ризикот МЕWУ СОРОДИСКОРДАНТНИ ПАРИ

АРВ лекови (антиретровирусна терапија или контрола на ХИВ инфекција АРТ) може многу добро да помогнат при сексуална активност користејќи PrEP. Лист со факти 403 Имате повеќе информации за АРТ.

Добрата вест за АРТ за земање на PrEP и како работи. Нема лек за СИДА и ХАРТ со добра доза може да ве ослободи од заразување со ХИВ и може да ви помогне да живеете целосен и здрав сексуален живот со партнерот.

АРТ исто така може да направи многу малку веројатно дека ќе можете да пренесете ХИВ на вашиот партнер. Ако го задржите вирална активност не може да се открие (види Лист со факти 125), постои минимална можност за пренесување на ХИВ на вашиот партнер. Сепак, треба да запомните неколку важни работи:

Серодискоркантни парови

 • Вие мора строго да го одржувате придржувањето кон АРТ, така што таа работи и да нема пренесување на вашиот партнер и да спречите вирусот да добие пристап до можноста за генерирање мутација што ве прави отпорни на АРТ, што би поништило повеќе од десет години на студии што ни овозможија да ги донесеме овие заклучоци. ТИЕ Лист со факти 405 има повеќе информации за придржување кон третманот.
 • „Неоткриено вирусно оптоварување“ не значи нула. Ова значи дека нема доволно ХИВ во примерокот од крв за да се открие со тестовите што ги имаме во моментот (белешка на преведувачот: во 2016 година, капацитетот за откривање за клиничка употреба има можност да открие количини поголеми од четириесет копии од вирусна РНК.)
 • Тестот за вирусно оптоварување ја проценува количината на вирус во крвта. Не пријавува вируси во сексуални течности (сперматозоиди или вагинални течности).
 • Резултатот од тестот за вирусно оптоварување беше за кога беше земен вашиот примерок, а не денес. Вашето вирусно оптоварување може брзо да се промени, особено ако се разболите од настинка или грип, или дури и ако се вакцинирате.

Дури и со сите овие предупредувања, многу ретко се случува некој на АРТ да има незабележливо вирусно оптоварување и да зарази партнер.

Серодискоркантни парови кои користат кондом.

Ретко се случува партнер со незабележливо вирусно оптоварување да пренесе ХИВ. Сепак, сè уште има смисла да се преземат дополнителни мерки како употреба на кондом (види Лист со факти 153.) Кондомите се многу ефикасни во спречување на ширењето на ХИВ. Тие мора да се користат правилно, секој пат кога има секс. Доколку имате пристап до кондоми, можете да се опуштите и да уживате во уште поголема спокојство за време на сексуалната активност.

Други начини да се намали ризикот кај серодискодиргентни парови

 • Ризикот е помал ако заразениот партнер зема антиретровирусни лекови (АРТ), видете Лист со факти 403.)
 • Ако е така, земете ги сите редовни дози на лекови.
 • Избегнувајте сексуална активност за време на каква било инфекција: сексуално пренослива болест или дури и настинка или грип.
 • Избегнувајте сексуална активност во рок од две недели по преземањето на која било вакцина.

Доколку сте изложени на ХИВ ...

Ако пукне кондом или ако заборавите да користите анти-ХИВ лек, сепак може да спречите пренесување. Разговарајте со вашиот лекар за ПЕП, „профилакса по експозиција“ (види Лист со факти 156.) Ова е докажано дејство за да се спречи преносот помеѓу сексуалните партнери. Не е доволно да имате неколку дози од лекови на вашиот партнер! Можеби тоа не е правилен третман. За да работи ПЕП, мора да се започне многу брзо по изложувањето на ХИВ. Предходно разговарајте за ПЕП со вашиот лекар за да знаете кои ќе бидат вашите опции доколку се случи нешто што го изложува вашиот ХИВ-негативен партнер.

Белешка на преведувачот: Јас преведувам како PEP затоа што е „заеднички глас да се каже PEP за тоа што би било, во добра португалска профилакса по експозиција, а со тоа и точен акроним би бил PPE. Како и да е, некои луѓе се обидоа да ме убедат дека е полесно да се сеќавам на PEP отколку на PPE, не можам да видам голема потрошувачка на енергија од мозокот за да ги поправи и изрече PPE. Знам дека ова е надвор од опсегот на преводот, но јас инсистирам на оваа точка затоа што видов, во текот на моите нешто повеќе од педесет години, вистинско осакатување на португалскиот јазик (ова е „јазичен феномен“ скоро исклучиво само за Бразил) кој е прекрасен и многу богат кога станува збор за лексиконот и, ако некое лице може да вози „планински велосипед“, тој лесно може да зборува велосипед за патеки, без тоа да го омаловажува практикуваниот спорт, привилегирајќи го нашиот јазик, кој е нашата комуникациска основа и тоа нешто суптилно што ве тера да сфатите во целост „Newујорк“ дека оние луѓе што минуваат покрај вас се, како вас, Бразилци. Јазикот е идентитет на неговото потекло и не би завршил да зборувам за него. Да се ​​вратиме на преводот

orphan-1139042

Да има деца ако мажот има ХИВ

Неодамнешните студии покажуваат дека е можно да се „измие“ (...) спермата на ХИВ-инфициран маж за да може да се искористи за оплодување на жена и за производство на здраво бебе. Овие постапки се ефикасни, но многу скапи. Неодамнешната проценка на трошоците беше околу 10.000 УСД, здравствените планови веројатно нема да ги покријат трошоците. Може да биде многу тешко да се најде место за миење на сперматозоидите.

Да има деца ако жената има ХИВ

Без третман, до 35% од бремените жени со ХИВ можат да ја пренесат инфекцијата на своите новороденчиња. Со соодветен третман, ризикот од пренесување на ХИВ кај новороденчиња опаѓа на 2% (види Лист со факти 611.) (Во градот Сантос, во 2014 година, имаше многу важна забелешка во која се вели дека поминаа четири години без раѓање на ХИВ-позитивни деца, со исклучок на едно, чија мајка без мозок одби да се лекува барем за време на бременоста)

Вештачко оплодување, едноставна постапка, ја става машката сперма во вагината на жената. Ова дозволува бременост без изложување на мажи на ХИВ (забележете дека сексуалниот однос без кондом со АРТ практично се елиминира со можност за зараза и дека жените се десет пати поранливи на ХИВ отколку мажите).

Ако жена со ХИВ остане бремена, таа мора да биде многу внимателна за да остане здрава за време на бременоста. Бидете сигурни да разговарате за бременоста со вашиот лекар, по можност пред да останете бремени. Вашиот лекар ќе ви помогне во третманот што ви треба за да ја намалите можноста вашето бебе да се роди без да се зарази. Исто така избегнувајте доење на новороденче. Ова може да пренесе ХИВ. ТИЕ Лист со факти 611 има повеќе информации за бременоста на ХИВ позитивните жени.

casais sorodiscordantes

Во превод на Клаудио Соуза од оригинален англиски на Парови со мешан ХИВ статус (се отвора во друго јазиче или прозорец на прелистувачот) од Инфо-мрежа за СИДА. Прегледано од Мара Мацедо

Белешка на преведувачот: Со тек на време: Лексиконот може да се смета како вокабуларно наследство на јазична заедница низ нејзината историја, колекција што се пренесува од една генерација на следната генерација.

Корисникот на јазик ја користи лексиката, тој отворен попис на зборови достапни на неговиот јазик, за формирање на неговиот вокабулар, за сопствено изразување во времето на говорот и за ефективноста на комуникацискиот процес. Така, вокабуларот на поединецот се карактеризира со избор и лични работни места што ги прави во лексиконот. Колку е поголем вокабуларот на корисникот, толку е поголема можноста за избор на најсоодветен збор за неговата експресивна намера.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата