Има живот со ХИВ

Кислород. Како е да се биде без него?

Кислородот може да ве направи навистина, навистина да промашите ...

Знаете момци, се сеќавав тука.
Во 2012 година, во месец октомври, верувам дека во октомври, по операцијата за намалување на стомакот, се искомплицирав.
Имав втора белодробна емболија. Да, второ. Сè уште се сеќавам на нејзините први моменти, каде што барав воздух, кислород, насекаде, и не можев да најдам.

Тоа беше моја грешка. Мислев дека не ми треба дополнителен кислород

Ја имав проклетата маска за кислород на лицето и затоа се чувствував добро! И така, ја соблеков маската, станав, решен, да одам во тоалет.
Да, одлуката беше одложена неколку секунди откако станав. Воздухот истече и, за да се подобрам, не можев да ја најдам маската.
Кога го видов, тоа беше во раката на копиле кое, гледајќи ме како го барав, ми го задржа.
Не знаев што да направам, немав сила да го земам, но тој ми го даде.

Морав да размислувам

Нешто во мене ми рече дека „не можев да ми недостига раката“. Дека требаше точно да започнам со движењата во дишењето, или немаше да имам друга можност да го добијам скапоцениот кислород!

И чекав. Неколку секунди, вистина е. Но, за мене звучеа како вечност. Потоа, точно во моментот кога помислив дека е исправно, ја ставив маската и дишев толку длабоко, се изненадив! Никогаш, не се сеќавам, никогаш не земав толку многу воздух во еден здив. И го одржа. Сметав. … Осум, девет, десет… и го испуштив целиот воздух
Го повторив движењето, стоејќи стоејќи ... истото изненадување ... не, веќе знаев „тоа беше тоа“, а пребројувањето ... девет ... десет ... истече
Повторно:… Издишав и како што почнав да вдишувам, полека легнав и не видов ништо друго… некое време

Мара Конта

Таа не виде паника, вознемиреност, ништо. Само изненадувачката смиреност.
Неколку часа подоцна се разбудив на носила, со еден техничар кој ми направи ултразвучни анализи и го прашав, веднаш:

- "Ќе умрам"? А проклето од # ¿$?%! Replied одговори:
- "Така мислам"! И мислам. Не, нема да биде овој пат. И јас го направив тоа.
Надворешно Внатре во мене, борбата продолжи, се борев низ воздухот, барајќи ја секоја молекула на кислород со голема болка, очајна од страв за ризикот да добијам доволно за нив уште неколку минути.
Затоа што, пријатели, пријатели, тоа е животот. Бесконечна сукцесија на чуда што некако ни купуваат некое време, обично неколку минути, до следното чудо, следното преговарање, следниот договор.

Нема договор? Танцуваше!

Lifeивотот е ваков. И смрт исто така. Ме вознемирува да знам дека, во Манаус, недостасуваше кислород и дека, во сампа, Порто Алегре, Бело Хоризонте, насекаде, снабдувањето со кислород е во центарот на вниманието. Веќе имав две белодробни емболии, знам како е и, сериозно, секој што ќе излезе на улица без маска, „верувајќи дека е мек“.

Па, ти посакувам среќа.
Затоа што, амици, го видов лицето на смртта, а таа носеше марамче преку мојата уста и носот.

Немој да мислиш дека може да биде лесно

Ако не знаете што е ова, супер! Се надевам дека ќе продолжиш вака. Но, ако треба да навивам и да изберам помеѓу вас, кој себично излегувате на улица, без маска, додека членовите на вашето семејство остануваат дома, тогаш имајте пристојност да направите вистински избор, во неизвесните времиња ... Затоа што за вашиот животот да биде голем е неотуѓиво добро, но го заслужува повеќе, според моето скромно разбирање, кој и да се бори да го зачува, пред некој друг!
Затоа што, повторувам, има живот со ХИВ.

Но, без кислород, само анаероби од подводната средина. Сепак, добро, ова е друга работа

КОВИД-19 И дали ние Бразилците навистина ги сакаме своите животи?

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина