ХИВ

Пандемичен ХИВ / СИДА / Пандемија КОВИД-19, Црни жени, сиромашни против пандемиски ХИВ / СИДА

[vc_row][vc_column][bs-heading title=”A pandemia HIV/AIDS não foi apagada pela pandemia COVID-19! Todos ainda sofrem com Ema, mas as mulhres pobres, e as negras… Hummmm!” show_title=”1″ icon=”fa-share-alt-square” title_link=”” heading_color=”” heading_style=”t3-s3″ heading_tag=”h2″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ bs-text-color-scheme=”light” css=”” custom-css-class=”” custom-id=”share-mulher-pobre-negra”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”hiv-endemico”]

Во ДК, стапката на ХИВ инфекција е скоро двојно поголема за некои сиромашни црнкиња.

Сабрина Херд (55), која е ХИВ позитивна и работи како здравствен работник во Колективот на жени во Вашингтон, помина ХИВ тест во септември. (Ники Кан / ​​Вашингтон пост)

Од Лена Х.Сун

20 јуни 2012

Стапката на инфекција со ХИВ за хетеросексуалните жени Афроамериканци во најсиромашните квартови на округот е скоро двојно зголемена за две години, од 6,3 на 12,1 процент, според студијата објавена во средата од Министерството за здравство на Министерството за струја.

Огромното зголемување го одразува поширокото тестирање на луѓе кои не биле свесни за нивната состојба и евентуално дури и зголемената стапка на нови инфекции во оваа група со висок ризик, изјавија официјални лица.

Пандемија, ендемична или што?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][bs-heading title=”Quanto Mais Cedo Se Começa a Terapia Antirretroviral, melhor!” show_title=”1″ icon=”fa-medkit” title_link=”tarv-prematura-melhor” heading_color=”” heading_style=”t3-s3″ heading_tag=”h3″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ bs-text-color-scheme=”” css=”” custom-css-class=”” custom-id=””][vc_column_text]Болеста продолжува да нивоа на епидемија во Вашингтон. Откривајќи ја студијата, здравствените власти во округот објавија нови препораки за лекарите и другите здравствени работници за веднаш да започнат третман за сите ново дијагностицирани лица со ХИВ, наместо да чекаат докази дека нечиј имунолошки систем е сериозно нарушен. Оштетен.

Вашингтон се подготвува да биде домаќин на Меѓународната конференција за СИДА следниот месец, што е првпат глобалниот состанок да се врати во САД по повеќе од две децении. Окружните власти се обидуваат да го истакнат напредокот на градот во борбата против епидемијата.

Во средата, официјалните лица го објавија и годишното ажурирање на Министерството за здравство за ХИВ / СИДА, што покажа капка во вкупниот број на нови случаи на СИДА во текот на четири години и подобрувања во брзата нега на заразените лица. На пример, 76,1 процент од заразените лица биле поврзани со нега во рок од три месеци по дијагностицирањето во 2010 година, во споредба со 58 проценти во 2006 година. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”bounceInDown” el_id=”prevalencia-entre-heterossexuais”]Министерството за здравство на ДЦ известува за зголемување на процентот на хетеросексуални жители кои тестираат ХИВ позитивен, особено кај жените. (Вашингтон пост / Извор: Одделение за здравство на ДЦ). О Градоначалникот Винсент Греј (Д), во изјавата, спомена дека брзата врска со услугата е едно од многуте достигнувања на градот.

Годишната слика, исто така, дава попрецизна слика отколку во претходните извештаи за бројот на луѓе кои живеат со ХИВ или СИДА заради подобрениот систем за следење што ја елиминира дуплирањето. Имаше 14.465 луѓе, или околу 2,7 проценти од жителите на областа над 12 години, кои живееја со ХИВ или СИДА во 2010 година, година опфатена во извештајот. Оваа стапка на преваленца - вкупниот процент на луѓе во популација со состојба или болест во кое било дадено време - е меѓу највисоките во кој било град во Соединетите држави.[/ vc_column_text] [/ vc_column] [/ vc_row] [vc_row] [vc_column] [vc_column_text css_animation = ”fadeInDownBig”]Повеќе загрижувачки беа податоците за стапките на инфекции од хетеросексуалци кои живеат во области на округот со преваленца на ХИВ и ниски примања, претежно во одделенијата 7 и 8. Округот е еден од 21 град во тековно истражување финансиран од Центрите за контрола на болести и однесување на САД во три целни популации: хетеросексуалци со висок ризик од инфекција со ХИВ, мажи кои имаат сексуални односи со мажи и корисници на дрога со инјекции.

Во 2008 година, истражувањето зеде примерок од 750 хетеросексуалци во области со високи стапки на инфекција и сиромаштија и утврди вкупна стапка на инфекција од 5,2% кај таа група и стапка на инфекција од 6,3% кај жени во ризик.

Во 2010 година, овие стапки се искачија на 8% и 12,1%, соодветно. Демографијата на студијата за 482 учесници беше слична на оние од 2008 година: скоро сите црни, 62% заработуваат помалку од 10.000 37 УСД и XNUMX% невработени.

 

Во истражувањето се интервјуирани лица со врски со социјални мрежи со висок ризик. Во овие социјални мрежи, ХИВ инфекцијата е голема, а шансите за инфекција се поголеми, изјавија официјалните лица.

Грег Папапас, постар директор на Министерството за здравство на ДЦ, рече дека е тешко да се знае дали зголемувањето претставува нови инфекции. Големината на примерокот е исто така ограничена, рече тој.

Сепак, тој рече: „Продолжуваме да имаме многу сериозна хетеросексуална епидемија“.

За разлика од другите градови каде што ризичната популација може да биде концентрирана меѓу интравенски корисници на дрога или мажи кои имаат сексуални односи со мажи, Вашингтон има „мешана епидемија“, со огромен товар на хетеросексуалните афроамериканци.

Официјални лица изјавија дека 90 проценти од сите жени со ХИВ се црни.

Деведесет проценти!

Папапа проценува дека од 20 до 30 проценти од ХИВ-позитивната популација на Округот „веројатно е заразена и не знае за тоа“, рече тој.

Oдруги експерти го рекоа тоа откритија на студијата се загрижувачки.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][bs-heading title=”Epidemia de HIV entre heterossexuais pode ser mais significativa” show_title=”1″ icon=”fa-venus” title_link=”” heading_color=”” heading_style=”t3-s3″ heading_tag=”h3″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ bs-text-color-scheme=”” css=”” custom-css-class=”” custom-id=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”zoomInDown”]

Дали сте чуле за „концентрирана сиромаштија? Како конзервирани тестенини од домати?

Зошто не е тоа? Тоа е место, регион на град, како источната зона на сампа, што тие се осмелуваат да ја наречат „студентски дом“.

Тоа е тоа! Место каде што ги насочуваат сиромашните луѓе, со „популарно домување“, каде што и самите не би живееле, да спијат, да вегетираат и, еден ден, да умрат, додека произведувале, заработувајќи малку. Ова е концентрирана сиромаштија и, генерално, таму живеат црнци.

Имам (имав) пријател кој еднаш ми рече дека сум бил и „десничар“, бидејќи десничарите се грижат за луѓето, за сиромашните.

Да, реактури: Како да ги одржуваме сиромашните живи што е можно подолго и правилно сместени, така што тие да даваат максимум!

Ова е вашата главна грижа, копилиња!

Други експерти велат дека наодите од студијата се загрижувачки.

„Додека ги препознаваме ограничувањата на студијата заснована на примерок, се чини дека епидемијата на ХИВ кај хетеросексуалците може да биде позначајна отколку што се проценуваше во претходната студија“, рече Мајкл Рајн, виш потпретседател на Институтот за иновации во јавно здравје, група без -профитна организација која координира неколку регионални програми за поддршка на лица со ХИВ / СИДА.

Новите стапки ги нарече алармантни. Во најлош случај, рече тој, тие одразуваат „реално зголемување на стапката на ХИВ кај хетеросексуалците и жените кои живеат во области на концентрирана сиромаштија“.[/vc_column_text][better-ads type=”banner” banner=”196240″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″ lazy-load=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”196385″ img_size=”big” alignment=”center” onclick=”custom_link” css_animation=”bounceInDown” link=”https://soropositivo.org/oxigenio/”%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.