Има живот со ХИВ

Хуман папилома вирус (ХПВ) или генитални брадавици

ХПВ хуман папилома вирус Исто така познат како брадавици на гениталиите.

 

Многу честа сексуално пренослива болест (СПБ), ХПВ често се решава без третман. Сепак, некои соеви со висок ризик се поврзани со рак. Локалните лекови понекогаш се ефикасни во лекувањето на брадавиците на гениталиите. Ако тоа не успее, лекарот може да препорача отстранување на брадавиците, што може да се направи со каутеризација, замрзнување или хируршко отстранување.

Правилната употреба на ладокс кондоми може да го намали ризикот од ХПВ, но не може да ги спречи сите инфекции. Вакцината ХПВ нуди заштита од ХПВ соеви кои предизвикуваат рак. Се администрира во две или три одделни дози, по можност дадени пред лицето да стане сексуално активно

Што треба да знаете за вакцината против ХПВ

 

Најчесто поставувани прашања

Колку е честа појава на ХПВ?

Колку е честа појава на ХПВ?

Хуман папилома вирус (ХПВ) е а сексуално пренослива болест многу често. Според Центрите за контрола и превенција на болести, околу 79 милиони Американци во моментот се заразени со ХПВ, со околу 14 милиони нови инфекции годишно. Всушност, ЦДЦ проценува дека скоро сите сексуално активни луѓе ќе заболат од ХПВ за време на нивниот живот доколку не бидат вакцинирани.

Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Хуман папилома вирус (ХПВ) е сексуално пренослива инфекција (СПИ) која се шири преку интимен контакт со заразени лица. Можете да добиете ХПВ со вагинален, анален или орален секс, а вирусот може да се пренесе дури и кога нема симптоми. ХПВ може да остане неактивен со години без никакви знаци или симптоми.

Како добивате ХПВ

Хуман папилома вирус (ХПВ) е сексуално пренослива инфекција (СПИ) која се шири преку интимен контакт со заразени лица. Можете да добиете ХПВ со вагинален, анален или орален секс, а вирусот може да се пренесе дури и кога нема симптоми. ХПВ може да остане неактивен со години без никакви знаци или симптоми.
Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Дали ХПВ е СПБ?

Да и не Хуман папилома вирус (ХПВ) е збирка на вируси кои можат да предизвикаат брадавици на кое било место на телото. Некои видови на ХПВ се пренесуваат преку сексуален контакт со заразено лице и може да резултира со брадавици на гениталиите, што е сексуално пренослива болест (СПБ). Сексуално преносливиот ХПВ може да влијае и на устата, грлото и анусот.
Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Дали ХПВ е заразен?

Да, вирусот на хуман папилома (ХПВ) е заразен и може да се пренесе со близок контакт со заразено лице. Симптомите не мора да бидат присутни за некоја личност да биде заразна.

Всушност, повеќето луѓе со ХПВ се асимптоматски и може да поминат две години додека вирусот го расчисти нивниот систем.

Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Како да го направам тестот за ХПВ?

Во моментов, не постои специфичен тест што го одредува ХПВ статусот на една личност.

Кај жените, хуман папилома вирус (ХПВ) може да се открие во примероци на цервикални клетки собрани за време на пап-тест.

Сличен тест се користи за откривање на анален ХПВ. Нема достапен дијагностички тест за орални или грло форми на ХПВ.

Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Дали е безбедна ХПВ вакцината?

Според Центрите за контрола и превенција на болести, администрирани се повеќе од 120 милиони дози на ХПВ вакцина и податоците покажуваат дека вакцината е безбедна и ефикасна во спречување на карциноми поврзани со ХПВ и нема научни докази кои сугерираат дека предизвикува проблеми.плодност. Иако се пријавени некои смртни случаи и сериозни несакани ефекти, истрагата на ЦДЦ утврди дека тие не биле предизвикани од вакцината.
Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Дали ХПВ предизвикува рак?

Одредени соеви на високо-ризичен хуман папилома вирус (ХПВ) се поврзани со карциноми на грлото на матката, анусот, устата, грлото, пенисот, вулвата и вагината. Всушност, скоро сите карциноми на грлото на матката се предизвикани од ХПВ. Сепак, поголемиот дел од времето ХПВ се решава самостојно и повеќето луѓе кои заболуваат од ХПВ не развиваат рак.
Papilomavírus humano, Papilomavírus humano (HPV) Ou Verrugas Genitais, Blog Soropositivo

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Во превод на Клаудио Соуза, на 27 мај и 2021 година од оригиналот во, напишано од  Д-р Анита Садати на 29 октомври 2020 година

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.