Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

54% од луѓето со вирус на хумана имунодефициенција и не го знаат тоа

Цитирање на поетот: ..... „Одеднаш, не повеќе од ненадејно“

[TS_VCSC_Icon_Font icon = "ts-ionicons-android-earth" size = "65 ″ animation =" ts-hover-css-shake "color =" # 93bc3a "background =" # ffffff "hoverchanges =" true "hovercolor =" # 1e73be ”]

Инфекциите со ХИВ (хуман вирус на имунодефициенција) се зголемуваат во Бразил; 54% од носителите на ХИВ (хуман вирус на имунодефициенција) на планетата не знаат дека се носители, но повеќе од половина од заразените не се свесни за тоаповеќе од половина од заразените не се свесни за тоа

УНАИДС откри во 2014 година дека инфекциите со ХИВ (хуман вирус на имунодефициенција) во Бразил пораснале за 11% помеѓу 2005 и 2013 година

Земјите соседни Бразил успеаја значително да ја намалат стапката на инфекција и Бразил, сметан за „модел во лекување и превенција од СИДА“

На планетарно ниво, застрашувачките податоци се дека 54% од луѓетозастрашувачки факт е дека 54% од луѓето заразени ширум светот не се свесни за тоа!

Се менуваат во деца, и тие се навистина големи деца    вреди да се каже дека 19 милиони луѓе, меѓу 35 милиони човечки суштества што живеат со ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција) не се свесни за нивната серологија; ова е загрижувачки фактор, бидејќи овие луѓе, несвесни за нивната серологија, продолжуваат да имаат секс без кондом, што експоненцијално го зголемува бројот на луѓе со ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција) ширум светот.

„Lifeивотот не треба да зависи од пристапот до тест за ХИВ (хуман вирус на имунодефициенција)“, рече извршниот директор на УНАИДС, Мишел Сидибе.

„Стратегиското проширување на акциите е клучно за да се надмине јазот помеѓу луѓето што знаат и оние кои не знаат дека имаат ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција), помеѓу оние кои имаат пристап до услуги и оние кои немаат - како и помеѓу оние што се заштитени и оние кои се дискриминирани “.

Извештајот ГАП е резултат на собирање на податоци од единаесет институции во партнерство со ООН кои опфаќаат податоци од 189 земји за ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција) / СИДА.

Извештајот на ГАП проценува дека до крајот на 2013 година, 35 милиони луѓе се носители на ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција) низ целата планета.

Овој број го потврдува трендот на опаѓање на бројот на нови инфекции, кој достигнува 13% во последните три години.

Смртни случаи

Стапката на смртност припишана на СИДА исто така достигна најниско ниво од 2005 година, акумулирајќи пад од 35% во периодот. Туберкулозата останува главната причина за смрт кај луѓето кои живеат со ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција).

Во Бразил, сепак, овој индекс се зголеми за 7% помеѓу 2005 и 2013 година, како и во другите соседни земји, како што е Мексико (9%).

Во Латинска Америка, УНАИДС проценува дека има 1,6 милиони луѓе серопозитивни за ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција). Огромното мнозинство на случаи, над 75%, се концентрирани во пет земји:

  • Бразил
  • Аргентина
  • Колумбија
  • Мексико
  • Венецуела.

Околу 60% од оние серопозитивни за ХИВ (хуман вирус на имунодефициенција) во споменатиот регион се мажи, вклучувајќи хетеросексуалци, хомосексуалци и мажи кои имаат сексуални односи со други мажи.

Најранливи на ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција) во Латинска Америка се жени, трансродови лица, геј мажи и мажи кои имаат секс со други мажи.

И, исто така, на списокот, сексуални работници и луѓе кои користат лекови за инјекции и кои го делат апаратот за употреба на лекот, што покажува дека политиките за намалување на штети треба да се спроведат, подобрат и, од суштинско значење е, стигматизацијата на овие луѓе.

Една третина од новите инфекции се јавуваат кај млади луѓе на возраст од 15 до 24 години. Постои голема стапка на стигматизација, дискриминација и насилство - сценарио што создава пречки за пристап до услуги за превенција, третман и поддршка на ХИВ (хуман вирус на имунодефициенција).

Концентриран ризик

Извештајот на УНАИДС предупредува и на фактот дека некои земји имаат поголем ризик поврзан со ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција).

Во субсахарска Африка, само три земји, Нигерија, Јужна Африка и Уганда, заедно сочинуваат 48% од новите инфекции.

Документот исто така нагласува шест земји - Централна Африканска Република, Демократска Република Конго, Индонезија, Нигерија, Русија и Јужен Судан - како ранливи на три закани поврзани со СИДА - висок ризик од ХИВ инфекција (вирус на хумана имунодефициенција), низок покриеност на третманот и мало или воопшто намалување на бројот на нови инфекции.

Глобалните напори за проширување на пристапот до антиретровирусна терапија на заразените - што е бесплатно во Бразил - успеваат, нагласува УНАИДС во извештајот.

Во 2013 година, 2,3 милиони луѓе добија пристап до третман, со што вкупниот број во светот достигна 13 милиони.

"Ако ова го забрзаме до 2020 година, ќе бидеме на добар пат да ставиме крај на епидемијата во 2030 година. Ако не го сториме ова, ќе треба дополнителна деценија или повеќе “, се наведува во извештајот.

 

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза