Има живот со ХИВ

PrEP и серодискоркадирантни врски

PrEP и серодискордонгантни врски и насилство во интимни односи се скоро секогаш родов проблем.

Womenените и другите луѓе со женска ориентација се соочуваат со тешкотии во преговорите за употреба на кондом, а PrEP нуди ефикасна превенција од ХИВ и пониски ризици за лична безбедност.

За ова станува збор за овој текст.

Нереактивните жени со ХИВ во сериско-дискордантни врски со ХИВ имаат помала веројатност постојано да го земаат PrEP доколку доживеат насилство во интимни односи.

Мајкл Картер.

Објавено: 20 јуни 2016 година

PrEP и Serodiscordant однос

Справувањето со насилството во интимните односи е поврзано со зголемен ризик од лошо придржување кон профилакса пред изложеност (ПРЕП) меѓу жените во серодискардантни врски во субсахарска Африка, според електронското издание на Весник за стекнат имунодефициентен синдром.

Генерално, 16% од жените кои доживеале насилство во интимни односи (ИПВ), имале под-оптимална употреба на придржување кон PrEP околу 50%, кога придржувањето се проценува со кој било метод за броење апчиња или плазма концентрации на тенофовир.

„Ова е прва студија што ја испитува поврзаноста помеѓу IPV и придржувањето кон PrEP, пишуваат авторите. „Womenените кои пријавиле ОТИ имал зголемен ризик од мала приврзаност PREP".

PrEP се користи за да се намали ризикот од инфекција со ХИВ во различни популации, вклучувајќи геј мажи, хетеросексуални мажи и жени и корисници на дрога со инјекции.

Затоа го препорачуваме PrEP како дел од сеопфатните програми за превенција на ХИВ, насочени кон високо ризични популации.

Ефективноста на PrEP и Serodiscordant врската е придржување

Ефективноста на PrEP е поврзана со придржување. Насилството во интимни односи е поврзано со поголема инциденца на ХИВ, бидејќи ја намалува употребата на кондоми и недоволно оптималното придржување кон антиретровирусната терапија. Затоа, можно е насилството во интимни врски да влијае и на придржување кон PrEP.

Партнерски истражувачи во неодамнешните студии на PrEP ги анализирале податоците добиени од 1785 ХИВ-негативни жени во серодискардантни врски вклучени во студијата. Во месечни интервјуа лице в лице, од жените беше побарано да ги пријават своите искуства за вербално, физичко или економско однесување пред насилство во интимни односи.

PrEP и Serodiscordant односи и злоупотреба

Истражувачите ја оценија врската помеѓу злоупотребата на партнерот и под-оптималното придржување кон PrEP.

За проценка на придржувањето беа искористени две мерки: број на апчиња (помалку од 80% од дозите дефинираат мало придржување) и мерење на нивото на тенофовир во плазмата. Длабински интервјуа со подмножество на жени, од увид во тоа како насилството во интимните односи влијаело на придржување и индивидуалната намера да се одржи PReP, како и стратегиите што се користат за одржување на придржувањето кон PrEP во контекст на насилните односи.

Учесниците имаа просечна возраст од 33 години и 70% имаа приход во претходните три месеци. Огромното мнозинство (99%) биле во брак. Просечното времетраење на врската беше 13 години, а жените се изјасниле во серодискодискордантни врски во просек од 1,4 години.

Малку за насилството во интимните односи

За време на 35 месеци следење, 288 жени (16%) пријавиле насилство во интимни односи на 437 студиски посети (0,7% од вкупниот број). Од овие жени, 69% пријавиле насилство во интимни односи при една посета, 20% во две посети, 7% во три посети и 5% во четири или повеќе посети. Најчестата форма на насилство во пријавените интимни врски била вербална, проследена со физичко и економско.

Livedивеев меѓу сексуални работнички. Не беше невообичаено една од нив да се врати, по три часа, со црно око, лицето отечено, покриено со солзи, со маскара што течеше по лицето и ми рече:

- „Синот на # ¿$?%! ¡Удри ме! И тој сепак ме присили на (…) и рече: „Направете го тоа, кучка, јас плаќам“!

Ако верувате дека овој живот е толку лесен живот ... Никогаш не е лесно да се живее давајќи им наклоност!

Овие извештаи за насилство во интимни односи биле слични во повеќето аспекти со жените кои не пријавиле насилство од партнерот.

 

Придржувањето оценето според бројот на апчиња е високо (95%) кај повеќето жени, без оглед на насилството пријавено во интимни односи.

Нивовите на PrEP во овие серодискоркантни врски

И бројот на апчиња сугерираше придржување под 80% до 7% од студиските посети и 32% од мерењата на тенофовир во плазмата биле под оптималните нивоа.

Општо земено, жените имаа 50% поголема веројатност да имаат несоодветно придржување кон PrEP доколку доживеале насилство во интимни односи во претходните три месеци.

Оваа асоцијација беше конзистентна, без оглед дали адхеренцијата се мери со бројот на апчиња (RAR, 1,51; 95% CI, 1,17-1,89, p = 0,001) или тенофовир во плазматските концентрации (RAR, 1,51; 95 CI %, 1,06-2,15, p = 0,02).

Сепак, влијанието на насилството врз интимните односи врз придржувањето веќе не е значајно по три месеци.

Кога одделно се разгледуваа „видовите“ на насилство во интимна врска, истражувачите откриле значителна врска помеѓу несоодветното придржување и вербалното злоставување (РАР = 1,65; 95% ЦИ, 1,17-2,33, стр = 0,005) и ниско придржување кога имало злоупотреба на економска моќ од страна на партнерот што извршил насилство (РАР = 1,48; 95% ЦИ, 1,14-1,92, стр = 0,003).

Врската помеѓу слабата приврзаност и физички насилниот партнер не беше значајна, но поголема фреквенција на физичко злоставување од страна на партнер беше поврзана со помало придржување кон третманот (p <0,001).

Секогаш има ХИВ инфекции

Вкупно имало 48 нови ХИВ инфекции кај жени. Сепак, живеењето под насилство во интимни односи не го зголеми значително ризикот од сероконверзија.

Седум жени дебатираа за насилство во интимни односи за време на длабински интервјуа со вработените. Причините за форма на злоупотреба од погодените партнери засегнати од придржување вклучуваат стрес и заборав, дневно рутинско трчање, прескокнување на дози и партнери за лекови кои трошат лекови.

Вратете ги фрлените капсули за контрола на адхезијата

Стратегиите за надминување на овие предизвици и одржување на високи придржувања вклучуваат испраќање деца за да земат фрлени апчиња или објаснување на настаните на клиничкиот персонал, кои беа во можност да понудат заместителна терапија.

„Напорите за водење на жените со IPV PrEP мора да препознаат низок ризик од придржување и мора да се оценат интервенциите за да се промовира придржувањето кон PrEP во контекст на насилството, заклучуваат авторите.

„Некои жени во нашата студија пријавија стратегии за одржување на придржување кон ОТИ и лекциите од овие примери на еластичност може да помогнат во развојот на успешни интервенции. Ваквите интервенции може да ја зголемат придобивката од PrEP преку промовирање на ефективна употреба кај популација со висок ризик за инфекција со ХИВ. ”

Десет текстови за да го проширите разбирањето на оваа тема и нешто друго!
  1. Како да се избегне ХИВ? Подготовка е опција?
  2. Агустин прашува: Дали вреди да се продолжи?
  3. За ovingубов е потребна и ревност
  4. Womenените во ХИВ серодискардантни врски имаат помала веројатност постојано да земаат PrEP доколку доживеат насилство во интимни односи
  5. Пристапот до PrEP од страна на малолетници е ограничен, па дури и невозможен!
  6. Второто лице се заразува со редок вид на ХИВ и покрај тоа што е во PReP
  7. Два случаи на неуспех на PrEP со монотерапија со тенофовир
  8. Researchените се запоставени во истражувањето за лекување и вакцинација за жени
  9. Дали мислите дека крајот на епидемијата на ХИВ / СИДА е близу? Ваша грешка
  10. Студијата докажува дека контрацепција инекции е поврзана со ризик од заразување со ХИВ

Преведено од оригиналот во

http://www.aidsmap.com/Women-in-HIV-serodiscordant-relationships-less-likely-to-take-PrEP-consistently-if-they-experience-intimate-partner-violence/page/3062973/

Референца

Робертс СТ и др. Насилство во интимни врски и придржување кон профилакса пред изложеност (PrEP) кај африкански жени во ХИВ серодискардантни врски: проспективна кохортна студија. Ј Стекнато е A immune Defic Synr имуно, онлајн издание. ДОИ: 10.1097 / QAI.0000000000001093, 2016 година.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата