Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Отворена PrEP студија во Боцвана покажува дека постои многу висока приврзаност и нема ХИВ инфекции

Оригиналниот натпис за оваа слика вели дека тоа е слика на „типично африканско семејство. „Ескамбау“! Да не се прибегнува кон соодветните услови. Чекор само ако е семејството на фотографот!

Отворена студија за пред-изложеност на профилакса (PrEP) со Трувада во Боцвана, со хетеросексуални лица, докажа многу висока стапка на придржување. Околу 90% од учесниците имале функционално ниво на лекот во крвта; постоеше висок договор помеѓу само-пријавеното придржување и нивото на серумскиот лек кај испитаниците; и немаше ХИВ инфекција како што беше кажано на Осмата меѓународна конференција на општеството за патогенеза, третман и превенција на ХИВ и СИДА (МСС

Земја каде владее мизерија и сиромаштија и одекнува во таквата конструкција

2015 година) минатиот месец.

Учесниците учествуваа во претходната PrEP, плацебо-контролирана студија „TDF2“, што се одржа помеѓу 2007 и 2011 година, и демонстрираше ефикасност од 62% за активниот PrEP наспроти плацебо.

За оваа студија, беа направени обиди да се контактираат сите 1219 учесници во оригиналната студија за TDF2. Водителот на студијата, Фејт Хендерсон од Центарот за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) коментираше дека, со интервал од три години и многу подвижна популација како онаа во Боцвана, било тешко да се контактираат сите учесници. Сепак, на крајот беа прегледани 736 учесници на TDF2 (60%). Од нив, 229 (31%) имаа право да добијат PrEP користејќи ги истите критериуми како и оригиналната студија TDF2 - во оваа земја со многу голема распространетост, испитаниците беа на возраст меѓу 19 и 39 години (90% на TDF2 имаа просечна возраст од дваесет години) и биле сексуално активни. Главните причини за исклучување беа тоа што, во времето на оваа нова студија, лицето сега беше ХИВ позитивно, имаше резултати од крв што укажува на заболување на бубрезите или, за жени, беше бремена или доеше.

Ова е типична африканска фотографија. Фотографот кој го сторил тоа извршил самоубиство неколку недели откако и го открил на јавноста.

Трувадата и кондомите беа издадени еднаш месечно, а учесниците беа тестирани за ХИВ и добија совети за намалување на ризикот за три месеци. Учесниците добија и СМС-пораки или телефонски повици како лепливи потсетници.

Од запишаните 229 лица, 60 завршиле 10 години или повеќе од максимум дванаесет месечни студиски посети и бројот на собрани податоци за годините на пациентите бил 76% од максималниот можен. Педесет и шест проценти од учесниците беа машки, а жените имаа околу 60 години поголема веројатност да не ја завршат студијата - причините зошто тие се испитуваат во квалитативни студии. Само уште еден фактор поврзан со не-заклучокот е дека луѓето кои доживеале значителни несакани ефекти имале двојно поголема веројатност да не ја завршат студијата.

Отворената студија беше дизајнирана првенствено за да се измери каква било промена во однесувањето и исто така да се измери придржувањето. Во просек, секоја месечна посета, 71% од учесниците пријавиле само еден сексуален партнер во претходниот месец, 9% два и 2.4% три или повеќе (не сите учесници го пријавиле бројот на партнери). Просечниот број на сексуални партнери во претходниот месец беше околу еден по маж за време на студијата, но опадна од еден на 0,75 кај жените. Просечниот број на самопријавени сексуални односи без кондом претходниот месец се намалил од 1,9 на 1.2 кај мажите и од 1,45 на 0,95 кај жените.

Самопријавената приврзаност беше голема. На прашањето дали земале Трувада во последните три дена пред нивната клиничка посета, 88% рекле дека ги земале сите три пати, 5.5% еднаш или двапати и 6,7% не земале PrEP.

Вкупно, 120 учесници (52%) имале нивоа на лекови измерени во примероци од крв за тенофовир. Меѓу нив, 100 имаа нивоа на тенофовир над пет нано грамови на милилитар (ngml), што е индикативно за одредена употреба во изминатата недела и 94 над 25 мгл, што укажува на клинички корисни нивоа. Овие нивоа беа во согласност со самопријавената придржување: кај примероците од учесниците кои велат дека ги испиле сите три апчиња во изминатите три дена, нивото на лекот било поголемо од 25 мгл кај 92 жени и 98 мажи; ако биле пријавени две дози, нивото на лекот било над 25 мгл во 90; ако еднаш во последните три дена, 86,5; и ако не биле пријавени дози во изминатите три дена, 42 од жените и 73 од мажите имале нивоа над 25 мгл.

Во подмножество од 30 учесници, процентот на луѓе со нивоа над 25 мгл беше 93%, 93%, 100%, 93% и 90% месеци 1, 3, 6, 9 и 12 од студијата, така што имаше малку или воопшто немаше докази за секој пад на зафат. Womenените имаа 9% помалку шанси од оние кои не се приврзаници отколку мажите да имаат клинички корисни нивоа на тенофовир во крвта, а луѓето кои не пријавија никаков незаштитен секс, исто така имаа нешто помалку придржување, иако оваа разлика не беше значајна.

Ниту еден учесник во студијата не се појави ХИВ инфекција. Иако ова не беше дизајнирано како студија за ефикасност, пет или шест ХИВ инфекции ќе се случеа ако инциденцата на ХИВ во позадина беше со иста стапка што се гледаше во првичната плацебо рака на оригиналната студија TDF2 (3.1 годишно).

Analysisе бидат презентирани анализа на нивото на лекови и квалитативни податоци, но - иако треба да има голема забелешка за користење потсетници за текст и телефон во оваа студија - тоа покажува дека високи нивоа на ефективно придржување кон PrEP може да се постигнат кај хетеросексуалната африканска популација што недостасува

Големото прашање сега е дали владата на Боцвана и другите агенции ќе го прошират своето веќе импресивно ниво на антиретровирусна терапија за лица со ХИВ за да го опфатат обезбедувањето на PrEP до процентот на ХИВ-негативни луѓе кои остануваат под значителен ризик.

Суд

Хендерсон Ф и сор. Карактеристики и орално придржување кон PrEP во продолжението со отворена ознака TDF2 во Боцвана. Осма конференција на МСС за патогенеза на ХИВ, третман и превенција (МСС 2015), Ванкувер. Апстракт TUAC0203, 2015 година.

Слајдовите на оваа презентација можете да ги преземете од веб-страницата на конференцијата.

Интернет-емисија на оваа презентација е достапна на конференцискиот канал на YouTube.

Каде што е достапно, можете да прегледувате детали за сесиите, да прегледувате апстракти, да преземате слајдови за презентации и да наоѓате веб-емисии користејќи ја конференцијата Алатка „Програма на прв поглед“.

Можете исто така да преземете PDF на апстрактната книга од веб-страницата на конференцијата.

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза