Има живот со ХИВ

Што е PrEP? Факти!

Што е PrEP?

 

A PrEP ajuda! Mas pode falhar
Земете PrEP, но не двоумете се. Само грешка, грешка и седиш покрај мене

PrEP, или профилакса пред изложеност, е метод за превенција на ХИВ, во кој луѓето кои немаат ХИВ земаат лекови за ХИВ секојдневно за да го намалат ризикот од заразување со ХИВ доколку се изложени на вирусот. PrEP може да спречи ширење на ХИВ низ целото тело. Во моментов има само два лека одобрени од ФДА на PrEP.

Профилакса пред експозиција е пропишана за возрасни и адолесценти кои се серонегативни и имаат висок ризик од заразување со ХИВ преку секс или инјектирање лекови.

Зошто да се земе PrEP?

Па, PrEP е многу ефикасен кога се зема според упатствата.

Така, пилулите еднаш дневно го намалуваат ризикот од заразување со ХИВ за повеќе од 90%. Гледате, на овој начин, сè уште постои ризик! Уште повеќе, меѓу луѓето кои инјектираат дрога, го намалува ризикот за повеќе од 70%!

Затоа, најдобриот излез е да се започне со запирање на употребата на дрога. Но, ако не сте во можност да престанете да ги користите, избегнувајте да ги споделувате деталите за потрошувачката по секоја цена!

На овој начин, ризикот од заразување со ХИВ преку секс може да биде уште помал ако го комбинирате PrEP со кондоми како и други методи на превенција. Имајте на ум следново, возрасните со ХИВ имаат подолг живот. Но, комплицирано. Прочитајте и размислете за PrEP и употребата на кондоми. Ако јас, Клаудио, мислев така пред триесетина години и само малку ме сакаше, немаше да бидам тука, пишувајќи го ова со показалецот.

Но

Но, ми недостасуваше loveубов и затоа не мислам на лек

Дали PrEP е соодветен за вас?

Профилакса пред експозиција може да ви користи ако сте ХИВ-негативни и Било кој од нив следниве ситуации важат за вас:

Вие сте геј / бисексуалец и вие:

 • имаат ХИВ позитивен партнер
 • со повеќе партнери, партнер со повеќе партнери или партнер чиј статус на ХИВ не е познат - и вие исто така: направете
  • анален секс без кондом или
  • неодамна имаше сексуално пренослива инфекција (СПИ)

Вие сте хетеросексуалец и вие:

 • има ХИВ позитивен партнер
 • со повеќе партнери, партнер со повеќе партнери или партнер чиј статус на ХИВ не е познат - и вие исто така:
  • не секогаш користете кондом за секс со луѓе кои инјектираат дрога или
  • не секогаш користете кондом за секс со бисексуални мажи

Вие инјектирате дрога и вие:

 • споделува игли или опрема за инјектирање лекови
 • се изложени на ризик од заразување со ХИВ за секс

Кои лекови се одобрени за профилакса пред експозиција?

Во моментов, има само два лекови одобрени од ФДА за PrEP. Двете се комбинации на два анти-ХИВ лекови во една пилула:

 • емтрицитабин и тенофовир дисопроксил фумарат, продаден под брендот Трувадаш
 • емтрицитабин и тенофовир алафенамид, продадени под брендот Дескови®

Трувадаш, е одобрен за PrEP за сите возрасни и адолесценти изложени на ризик од ХИВ. Descovy® е одобрен за PrEP за некои возрасни и тинејџери; но не е одобрен за оние кои имаат ризик од заразување со ХИВ преку рецептивен вагинален секс, бидејќи ефективноста кај оваа популација не е оценета.

Дали PrEP е безбеден?

Не се забележани значајни здравствени ефекти кај серонегативни луѓе и кај оние кои користат PrEP до 5 години.

Некои луѓе кои земаат PrEP може да доживеат несакани ефекти, како гадење, но овие несакани ефекти обично не се сериозни и исчезнуваат со текот на времето. Ако земате PrEP, кажете му на вашиот лекар ако имате несакани ефекти што ве вознемируваат или не исчезнат.

И запомнете: PrEP ве штити од ХИВ, но не и од други сексуално преносливи инфекции (СПБ) или други видови на инфекции. Комбинацијата на PrEP со кондоми ќе го намали ризикот од добивање други СПБ. 

Како добивате профилакса пред изложеност?

Ако мислите дека PrEP може да биде соодветен за вас, посетете го вашиот лекар или професионалец за здравствена заштита. PrEP е достапен само на рецепт. Секој здравствен работник лиценциран да пишува рецепти може да препише PrEP; не е потребна специјализација за заразни болести или лекови за ХИВ.

Бидејќи PrEP е наменет за луѓе кои се ХИВ-негативни, потребно е да се направи ХИВ-тест пред да се започне со PrEP и други тестови може да бидат потребни за да се осигура дека е безбедно да се користи профилакса пред експозиција.

Ако земете PrEP, ќе треба да го посетувате вашиот лекар на секои 3 месеци за да ги повторите тестовите за ХИВ, пополнетите рецепти и да ги следите.

Во градот и државата Сао Паоло ве советувам да се поврзете со CRT-A -  (11)-5087 9911

Во остатокот од Паис, го предлагам тоа Министерство за здравство

Како можете да добиете помош за плаќање на PrEP?

Трошоците за профилакса пред експозиција се покриваат од повеќето планови и планови за државно осигурување на Medicaid. Неколку програми за помош на лекови обезбедуваат бесплатен или намален трошок PrEP на луѓе со ограничен или неосигурен приход.

 • Ако користите Medicaid, консултирајте се со вашиот советник за придобивки.
 • Ако имате здравствено осигурување, но не можете да ја платите партиципацијата, може да добиете помош од производители на лекови , државни програми или фондации за застапување на пациенти .
 • Ако немате амбулантно осигурување на лекови на рецепт, може да ги исполнувате условите за новата програма HHS, Подготвено, поставено, PrEP , што ги прави лековите PrEP достапни без никаков трошок.
 • Ако немате осигурување, вашиот лекар може да ве насочи кон програми за здравствена заштита што може да ви помогне да платите за PrEP.
 • Ако немате здравствено осигурување, размислете да се запишете на осигурителен пазар, програма за нега на пациенти на производител на лекови или Medicaid, доколку имате право за тоа. Пребарувач на пациент или советник за корист на вашата клиника или лекарска канцеларија често може да ви помогне во ова.
 • Дознајте за програмите спонзорирани од производителот, државата и фондацијата кои можат да помогнат да се плати PrEP на www.PrEPcost.org .

Јас Клаудио, направам опсервација. Немам право да бидам исправен и да кажам дека тоа не е правилно. Јас бев личност која буквално и висцерално деликвентно на афективно / сексуално поле, која долго време живеев за да заведувам, освојувам, грабежи и напуштам жени. Ако го земете тоа буквално, ќе замислите дека „земав пари од жени и, бидете сигурни , тоа не беше тоа.

И се прашувам

И се прашувам дали ќе беше вака, дали немаше да биде подобро ... (...) ... Затоа што, на овој начин, можев подобро да ја разберам целата омраза таа ноќ ...

Никогаш нема да го знам овој одговор, се плашам да кажам. Ги земам овие луѓе во моите раце и ги полудувам. И следниот ден оваа личност ќе стане невидлива, или целосно невкусна за мене.

Не можам да се жалам! Натерав да страдаат многу луѓе и, затоа, кога светот се сруши врз мене, ништо не можеше да биде поправедно.

И така беше. Но, профилаксата пред експозиција отвора линија на однесување што дозволува овој грабеж што следи по инвазијата и, искрено, копнеам по него. Знаејќи колку луѓе повредив и направив несреќни, загрижен сум за можноста за овие можности. Повеќе не за мене!

Научив лекции! Така мислам!!!

Но, има толку многу невнимателни и толку многу невнимателни ...

Ако ви се допаѓа оваа работа и сакате да ја поддржите, можете да направите донација од која било сума во една од овие две банки:

Банка на Бразил

Агенција 1521-0

КК 19957-5

 


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата