Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Прв уредник на soropositivo.org

Ова е првиот едиторијал на Soropositivo.org, кој Беатриз Пачеко го објави повторно, во нејзиниот личен профил, околу 15 години откако беше објавен, бидејќи, според нејзините зборови, и јас силно се согласувам, сè продолжува како што тоа се случило тогаш!

XNUMX декември: Ден на борба

За две илјади година, во август, ја создадов оваа страница, Соропозитиво.Орг и, за да оставам впечаток дека има „тим кој работи“, го завршив

И покрај повеќе од 20 години ХИВ инфекција, јас не сум без неа.

поздрав со „целиот тим на seropositivo.org“.

Факт е дека во тоа време немаше и немаше „тим“.

Еве партнерство: Бог и јас ... А понекогаш, јас и Бог ...

Но, ова беше мојот прв уредник, за Први декември 2000 година и мислам дека 2020 година може да дојде без година со продолжување на „одредени борби“. Еден чекор напред, два назад, за, сигурно, тишината ќе биде како смрт!

Јас молчев, но тоа е загрижена тишина, и иако имам друга публикација за денес,

Прво на декември 2019 година, потребно е да се постават одредени факти пред сите, бидејќи е потребно да се разбудат уште неколку луѓе.

Пред неколку години, една од најценетите луѓе во борбата против епидемијата на ХИВ / СИДА, Беатриз Пачеко, објави на Фејсбук, велејќи дека тогаш текстот, од август 2000 година, е сè уште актуелен!

Се плашам да кажам дека времето напредуваше хронолошки, но стана уште „слично“ на она што го покажа и покажува овој текст.

Волјата за Пеќar

Толку многу, што решив да објавам уште еден, брилијантен правник, Сандро Сарда. Ова ќе дојде за неколку часа.

Јас во мојот блог тврдам дека има живот со ХИВ. И навистина има.

Сепак, добро е што почнуваме да размислуваме за одржување на веќе загарантираните статус кво уставни права, во време кога не недостасува волја за "Грев.

И научив дека ова е ден на борби со личност за која направив некои услуги и, според неговите зборови, избрав да не го прифаќам моето пријателство.

Да, се чини дека тој ја најде како неефикасна (можеби е Борг, не знам). Можеби сум непријатен. Не знам. Можеби врската со мене не е многу збогатувачка, кому му е гајле…?

Секој знае болката и задоволството да се биде она што е.

Не тропам двапати на нечија врата, со оваа намера, по втор пат. И навистина не ми се допаѓа идејата да ги преиспитам одлуките на другите луѓе што ме натера да чувствувам болка. Морална болка, за мене, токму онаа на периферната невропатија, која, покрај тоа што е хронична, изгледа непоправлива.

Останатите болки

Она што е постигнато може да биде поткопано во, на пример, „пенкало“ или две, и не знам кој од нас ќе мора повторно да ја започне оваа борба. Пред неколку години, јас раскинав * пријателство со личност која се појави, очигледно против третман на ХИВ позитивни луѓе, во „разговор“ чија содржина беше повеќе или помалку:

- „…“

- „Бразил е единствената земја што спонзорира".

- „Врз основа на овој говор, за тебе, Мара и јас, мртви, нема ли разлика“!?

- „Нема да удриме во глава“ ...

- „Ние веќе погодивме“.

Потоа го блокирав, на MSN Messenger. За жал, тој е обичен примерок од „размислувачки колектив”(…) И, можам да се обложам, тој е сè уште жив!

Еве го текстот, Ipsis Literis

Добредојде


ден Први декември 2000 година се слави Светскиот ден на сидата.
ТВ-станиците нема да зборуваат за ништо друго; дито радиостаници и весници. Потоа, темата паѓа, повторно, во заборав.
На овој ден испеавме многу победи. Дури и со активно учество на заедниците и невладините организации, видовме многу победи:
Постојат повеќе лекови; испитите се попрецизни; истражувањето за вакцините помина далеку.
Луѓето со ХИВ живеат подолго и имаат подобар квалитет на живот ...

XNUMX-ви декември е повеќе од тоа

Ова сум јас, 24 години по добивањето на дијагнозата и пророштвото за шест месеци живот!

Јас сум должен да не се согласувам со повисок квалитет на живот.
Квалитетот на животот не е само да се биде здрав, а на штета на лековите.
Квалитетот на животот е будење наутро и соочување со автобус, метро или воз и пристигнување на работа, вршење функција, излегување на ручек со пријателите и враќање за уште пет часа борба и, со тоа, планирање на иднината.

Квалитетот на животот е нешто повеќе


Квалитет на живот не мора да ја крие болеста од страв да не бидеш дискриминиран, не мора да се криеш како криминалец само затоа што имаш вирус.
Квалитет на живот значи да можете да сонувате за подобра иднина, со ваш сопствен дом, со брак, семеен живот.
И основата на сето ова е правото на работа, во комбинација со правото на здравје и еднаквост.
Нашиот живот не може да остане ограничен на кутии со лекови и лабораториски тестови.
Нашиот живот не може да се живее во орбита на болести или ХИВ-позитивна состојба.
Профилот на носителот на ХИВ е променет; и се смени на подобро.
Не умираме толку често повеќе. Не сме хоспитализирани толку често, повеќе не ја развиваме болеста и, всушност, сме силни и здрави, способни за работа и социјален живот.

XNUMX-ви декември е Ден за наплата на правата


Имаше грешка на почетокот на епидемијата:
Тоа беше припишано на одредена група луѓе, чие однесување општеството има навика да не успее без да знае. 


Беа создадени изрази како хомосексуална чума, геј рак, ризични групи. Сите погрешни, лажговци, дискриминирачки. Сите стигматизираат. И никој не ја поништува оваа грешка. Секој се однесува како ништо да не се случило.

 ХИВ не прави дискриминација

Ние мора да продолжиме со истражување! Порано или подоцна, дури и за 300 години, решението ќе се појави

СИДА не е привилегија на неколкумина. ХИВ е не многу селективно кога станува збор за „избор“ твојот домаќин.
Белци, црнци, Индијанци, хетеросексуалци, жени, деца, хомосексуалци, бисексуалци, било кој.
Секој може да добие ХИВ и, доколку не се лекува, да развие СИДА.
Но, огромното мнозинство, кога ќе дознаат, одат на третман, го обновуваат своето здравје! 

И е во состојба да вози „нормален живот “, како и секој.
Но, ова ни е одбиено. Ако работодавачот открие дека има ХИВ носител во вашиот персонал, отпуштете го, под каков било изговор, да се ослободи идни проблеми, кои се само теоретски.

XNUMX декември скоро ден за „расчистување сметки“

Погледни го тоа. Гледам многу страв. Многу лудост, многу болка, многу страдање и, навистина, верувате или не, кога некој ќе дојде кај мене и ќе ги видам болката и страдањето, многу размислувам за тоа што може да предизвика овој автентичен страв и не знам ни зошто! Не навивај! Има живот со ХИВ

Ова е затоа што работодавачот не сака да ризикува да се соочи со целиот товар на евентуалното заболување само:
Хоспитализации, лиценци, отсуства за контрола итн.
Сето ова го прави носителот на ХИВ да се смета за вработен, непривлечен работник.
Ова треба да се промени, генерирајќи фискални стимулации за оние кои користат ХИВ позитивни.


Невработен, ние сме општествен товар. Ние зависиме од јавната помош, скоро секогаш несигурна, од нашите семејства, скоро секогаш од ниските примања, а нашите животи губат во квалитетот и очекувањата.
Вработени, ние подобро се грижиме за нашето здравје, трошиме повеќе, плаќаме даноци и живееме среќно, продуктивно и независно.


XNUMX-ви декември е за ова: Треба да се променат односите со работодавачот / серопозитивниот вработен / владата.

Најлошиот симптом е предрасуда


Бескорисно е да се создаваат голем број закони кои забрануваат работодавачот да отпушта ХИВ позитивно лице; постојат закони и закони кои забрануваат секаков број работи и тие продолжуваат да се случуваат, дури и ако се забранети. Или, законот за забрана за трговија со дрога стави крај на трговијата со луѓе?
Напротив, наместо едноставно „заштити“ го ХИВ носителот, преку правни уреди, секако за пофалба, кои ја казнуваат компанијата и / или лицето кое сторило кривично дело дискриминација, потребно е да се охрабри работодавецот да одржува, преку даночни бенефиции, како што реков, и со создавање банка за еден час, О ХИВ позитивен и способен за работа во неговиот вообичаен пост.

Зарем не е смислено да се направи некој да изгледа вака ... толку тажен?

Занаетчиските саеми, инсистирам, не решаваат ништо. Не секој има рачна вештина за ова или е заинтересиран за ваков занает. И секој има право да ја остварува својата професија, која научил да ја развива со свои заслуги и труд, честопати од ден на ден. ТИЕ серолошката состојба не ги поништува овие заслуги. Начинот на кој поединецот го „зафатил“ вирусот исто така не треба да се разгледува, бидејќи тој не го менува квалитетот на предметниот професионалец во добро и полошо. Условот да се биде човек, достоен за почит, а не за сожалување, секогаш мора да остане пред сè.


Во меѓувреме, општеството прецизни да бидат информирани од страна на медиумите за безбедноста на животот со пациенти со ХИВ.


Печатот воопшто му го должи ова на населението, во своето информираат и појаснуваат.
Кампањите за појаснување треба да ги осмислат оние што ја разбираат оваа тема, оние што ја живеат оваа тема и оние кои ја знаат темата во длабочина.


A социјалниот поглед на сидата е погрешен. НЕ умираме како муви. И, ние не ја пренесуваме болеста преку воздух, со ракување или социјален контакт.
Сексуалниот однос треба да биде заштитен; но не е да се избегнува „само СИДА“ (како остатокот да не е важен), тоа е да се избегне сифилис, гонореја, хепатитис, кондилома акумината и огромен број СПБ.

Како или поопасна од ХИВ инфекцијата. Уште повеќе, спречува несакана бременост или, уште полошо, тинејџерска бременост.

Првата жртва на несакана бременост е девојчето кое станува мајка.

Мајката тинејџер речиси никогаш не се враќа на училиште и ова е одличен почеток на структурното насилство што успева врз жените. Ти, мајко, треба да разговараш со својата ќерка.

ДИЈАЛОГОТ Е ИМПРЕСИВНО Текстот продолжува по видеото


Овој социјален поглед на СИДА-та треба да се исправи, коригира. И само масовните медиуми, во партнерство со невладините организации и владата, се во можност да ја санираат оваа штета предизвикана од нив самите и од научната заедница, во време кога имаше многу малку светло за проблемот.

Дали сметате дека населението е правилно информирано? Кликни овде.

Дали мислите дека претерувам? Дали таа предрасуда не е толку голема? Кликни овде (тоа е стара вест), а потоа, Кликни овде

Секој ризикува. На страницата има над 2000 коментари имунолошки прозорец

Не сметајќи ги оние кои на крајот никогаш не го прифаќаат нереактивен резултат

Дали верувате дека никој повеќе не ризикува? Кликни овде  (стара вест) 

Дали се чувствувате безбедно затоа што живеете „стабилна врска“? Кликни овде (тие се стари вести) ќе дојдете до заклучок дека не сте толку сигурни.

 

Скоро 30 години подоцна и сè уште не успеав да ја избришам таа ноќ. Јас не ја завршив кариерата како диџеј! И… Кажи, тоа беше метеорска кариера, имајќи го предвид само и само времето што „ги вртеше садовите и со тоа„ бандата “, траеше нешто повеќе од тринаесет години! Дали изгледа познато? Да !!!

Потоа, погледнете во делот за лични препораки за приказни за жени кои се заразиле со вирус од нивните сопрузи и кои ги отвораат своите срца тука, во надеж дека тоа нема да се повтори

Os Божји паладини се лабави
СИДА-та е проблем на сите, нема можна разлика на полот или „начин на живот“. Но, тоа веќе не е смртна казна или „одмазда Божја“ (...).

И можно е да се променат овие работи со свесност и појаснување, информации и добра волја и емпатија.

Од сите симптоми на СИДА, најлошото од нив е сè уште, по триесет и „толку“ години, во кои повеќето имаат пристап до ТВ и Интернет, предрасуди.

Ова треба да се промени, и промена на подобро.
Клаудио, и се серопозитивен тим Главна страница.

Нешто што се обидувам огледало ме.

Забелешка на уредникот: Кликнете aqui, за да го видите текстот на вашиот оригинална средина

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза