Има живот со ХИВ

Што е тоа профилакса по експозиција (ПЕП)? Тоа е профилакса по експозиција

Слика од Clker-free-vector-слики од pixabay

PEP (профилакса по експозиција) може да биде, како што ги разбирам фактите, одлична опција во однос на спречување на ХИВ инфекцијата да се консолидира кај лице кое може да било изложено.

Значи, ако се плашите дека можеби сте „фатиле“ ХИВ пред помалку од три дена, всушност, пред помалку од 72 часа, сметајте се во итна медицинска помош и веднаш одете во болница, УБС, АМА, Итната помош и веднаш побарајте медицинска помош, бидејќи ова е итна медицинска помош!

После тоа, ќе мора да го полагате тестот за да утврдите дали веќе сте биле превозник и не сте го знаеле. Ако е така, улогите се обратни, вие го предупредувате и тој зависи од часовникот.

Така, резимирано, откако ќе се скрши кондомот, идеалот е двајцата веднаш да побарате итна помош, да разговарате веднаш со социјалниот работник (ова е обично најдобрата опција) за тој / таа да ве упати задолжително.

Значи, после тоа, вие или вие мора да почекате таа да ги договори аранжманите. На 8-ми јули, ќе барам подобри информации.

За секој случај, еве ги „графиконите“ на тестирањето за ХИВ, што кажува, калај од калај како треба да се прават! Потоа, имунолошки прозорец и да, тестовите за ХИВ се ефикасни и безбедни; и, во секој случај, веќе малку повеќе за имунолошкиот прозорец.

ПЕП, профилакса по експозиција, што е, всушност, започнување со земање антиретровирусни лекови, АРТ, 30 дена по овој можен ризик од зараза откако биле хипотетички изложени на ХИВ за да се спречи консолидација на инфекцијата, Самиот „од вирусот“!  

PEP треба да се користи само во итни случаи

И, за да кажам сè, заразување со ХИВ не е добра идеја, ве уверувам. Имајќи предвид дека сеуште постои можност за спречување на инфекцијата, многу е разумно да се направи еден месец  ПЕП, или профилакса по експозиција, е, барем денес, последната можност да се избегне оваа консолидација!

Бидејќи ПЕП, само за да го утврдите ова подобро во вашиот дух, значи земање антиретровирусни лекови (АРТ) откако ќе бидете потенцијално изложени на ХИВ, за да избегнете инфекција, правилно, но не 100%.

Дали ПЕП е соодветно за мене?

Ако сте ХИВ негативни или не го знаете вашиот ХИВ статус и во изминатите 72 часа,

  1. верува дека можеби бил изложен на ХИВ за време на секс (на пример, ако се скршил кондомот),
  2. споделени игли и работеа на подготовка на лекови (на пример, памук, шпорети, вода) или
  3. биле сексуално нападнати;

Разговарајте веднаш со вашиот лекар или лекар за итни случаи за ПЕП.

PEP треба да се користи само во итни случаи и треба да се започне во рок од 72 часа по можната неодамнешна изложеност на ХИВ. Не ја заменува редовната употреба на други докажани методи на превенција на ХИВ, како што се профилакса пред изложеност (PrEP), што значи земање лекови за ХИВ секојдневно за да се намалат шансите вирусот да воспостави инфекција, еднаш засекогаш.

Користете го вистинскиот кондом секогаш кога имате секс; и користејќи само ваши нови, стерилни игли и работи секогаш кога инјектирате.

PEP е ефикасен, но не и 100%, така треба продолжете да користите кондоми со сексуални партнери и безбедни практики за инјектирање при употреба на PEP. Овие стратегии можат повторно да ве заштитат од изложеност на ХИВ. Како и намалување на шансите за пренесување на ХИВ на други, ако сте заразени додека сте во ПЕП.

Ако сте здравствен работник и мислите дека сте имале можна изложеност на ХИВ на работа, видете го следното прашање.

Јас сум здравствен работник и мислам дека бев изложен на ХИВ на работа. Треба ли да земам ПЕП?

Треба да се земе предвид ПЕП доколку сте имале можно неодамнешно изложување на ХИВ на работа. Пријавете ја својата изложеност на вашиот претпоставен и веднаш побарајте медицинска помош.

Професионалното пренесување на ХИВ на здравствените работници може да биде исклучително редок и соодветна употреба на уреди и безбедносни бариери може да помогне во минимизирање на ризикот од изложеност при грижа за пациенти со ХИВ.

Здравствен работник со можна изложеност треба веднаш да се консултира со лекар или да посети итна помош. PEP мора да се започне во рок од 72 часа по можна неодамнешна изложеност на ХИВ. Што порано тоа подобро; секогаш се брои.

Во 2013 година за управување со изложеност на здравствени работници на ХИВ и препораки за ПЕП.

Прочитајте повеќе за професионалната изложеност на ХИВ и стратегиите за да се спречи тоа во ова  технички лист ЦДЦ

Кога треба да земам ПЕП?

PEP треба да се започне во рок од најмногу 72 часа по можното изложување. Колку побрзо го започнете, толку подобро; бидејќи секој час смета.

Затоа, важно е да се започне со ПЕП што е можно побрзо по можната изложеност на ХИВ!

Истражувањата покажаа дека ПЕП има малку или воопшто нема влијание врз спречувањето ХИВ инфекција ако започне по 72 часа по изложеноста на ХИВ.

Така, ако добиете рецепт за ПЕП, од суштинско значење е да го земате еднаш или двапати на ден 28 дена БЕЗ УПРАВИ, секогаш според лекарски рецепт !!!

Дали ПЕП има несакани ефекти?

Да! PEP е безбеден, но може да предизвика Несакани ефекти како гадење кај некои луѓе. Овие несакани ефекти може да се третираат и не се опасни по живот.

Може ли да испитам PEP секој пат кога имам секс без заштита?PEP треба да се користи само во итни случаи.
Pep deve ser usada
Затвори на лекови

PEP тоа не е вистинскиот избор за луѓе кои можат да бидат изложени на ХИВ често - на пример, ако обично имате секс без кондом со партнер кој е ХИВ позитивен. Бидејќи ПЕП се администрира по можна изложеност на ХИВ, потребни се повеќе лекови и поголеми дози за да се блокира инфекцијата отколку со PrEP или пред-изложеност профилакса. PrEP е кога луѓето со висок ризик од заразување со ХИВ земаат лекови за ХИВ (се продаваат под името Трувада) дневно за да ги намалат шансите за заразување со вирусот што може да предизвика СИДА. Ако сте под постојан ризик од ХИВ, разговарајте со вашиот лекар за PrEP.

Кондоми - Кондоми - безбеден сексуален живот

Нека не ве лаже! Loveубовта не имунизира и добро е да го видите овој текст!

Прочитајте ги и нашите прашања и Одговори за PrEP.

Малку повеќе за туберкулоза. Болеста што уби еден од моите господари, Валдир...

И не можете да ризикувате, верувајќи во заздравување, кога ќе го видиме тоа седумнаесет лица се ослободија од ХИВ.

Она што навистина би сакал да го сторам е да ве смирам. ХИВ инфекција тоа веќе беше смртна казна! Третманите беа сè поефикасни, несаканите ефекти и несаканите реакции се намалија малку по малку, животот течеше подобро и очекуваното траење на животот на лице со ХИВ е поголемо и со супериорен квалитет!

Сепак, предрасудите сè уште напредуваат бесплатно, брзо и ниско и во истражувањето пред некое време 1/3 од интервјуираните лица изјавија дека нема да работат експресно соболест како тоа ”!”

Постои живот со ХИВ

Дали сакате да дознаете повеќе? Погледнете малку за ХИВ, периферна невропатија и болка.

[DCRP_shortcode style = ”0 ″ image =” 1 ″ извадок = ”0 ″ датум =” 0 ″ postsperpage = ”5 ″ колони =” 1 ″]


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата