Има живот со ХИВ

Осип на кожата, или осип со фотографии

Сликата плаши. Го знам тоа. Но, потребно е да се прикаже за да стане јасно. Тоа е зостер во регионот на трупот и стомакот. Надја Кендал, одлична пријателка и одличен продуцент на шоуа, која беше преплашена кога ми ги даде сценаријата и ме виде како ги кинам (хуа, хуа, хуа) страдаше од ова, но во големи размери. На крајот, веќе не се препознав :-(

Осип на кожата или осип е честа појава за време на а ХИВ инфекција а причините може да бидат различни како и самите осипи. Многу луѓе го користат терминот „Осип на ХИВ“ за да опишат епидемија на кожа (кожа) што се јавува како резултат на нова инфекција.

Осипот на кожата и осипот на кожата може да бидат знаци на инфекција со ХИВ ...

Иако осипот, всушност, може да биде а знак за рана инфекција, само двајца од пет лица ќе го развијат овој симптом. На крајот, нема единствен осип или единствена причина за осип или осип кај луѓето со ХИВ. Имајте на ум дека има огромна листа, огромен број други можни причини за осип на кожата и осип.

Не брзајте со заклучоци. Само на тестирање за присуство на ХИВ, по имунолошки прозорец можете да дефинирате, еднаш и засекогаш, дали сте или не сте лице кое живее со ХИВ.

Има живот со ХИВ

Едноставен факт е дека осипот може да се појави во која било фаза на инфекција. Идентификувањето на причината - без оглед дали е поврзано со ХИВ или не - бара темелно испитување и проценка на изгледот, дистрибуцијата и симетријата на епидемијата.

Осип на кожата поврзан со ХИВ или осип на кожата поврзан со ХИВ

Rash cutâneo, ou  Erupção Cutânea Com Fotos, Blog Soropositivo.Org

Национална медицинска библиотека на САД / Национален институт за здравство

Епидемија на осип може да се појави како резултат на неодамнешна ХИВ инфекција и обично се појавува две до шест недели по изложувањето како резултат на она што се нарекува акутен ретровирусен синдром (АРС) .1

Осипот е опишан како макулопапуларен. Терминот макула ги опишува рамните, обезцветени закрпи на површината на кожата, додека папулата ги опишува малите испакнати испакнатини.

Иако многу болести можат да го предизвикаат ова, осипот на АРС обично влијае на горниот дел од телото, понекогаш придружен со чиреви во устата или гениталиите. Симптоми слични на грип се исто така чести.

Епидемиите обично се повлекуваат за една до две недели. Антиретровирусна терапија треба да се започне веднаш штом ќе се потврди инфекцијата со ХИВ.

Себороичен дерматитис друга форма на осип на кожата

Друг вид (манифестација) на осип на кожата е себореичен дерматитис, едно од најчестите заболувања на кожата поврзано со ХИВ инфекција, што се јавува кај повеќе од 80% од луѓето со веќе напредната болест со ХИВ или СИДА (страдав малку со себореичен дерматитис и најдов решение само со специфичен шампон, кој не беше достапен, пропишан од дерматолог по повеќемесечно пробување).

Сепак, не е невообичаено ваквиот осип да се појави кај луѓе со дури и умерена имуносупресија кога Број на ЦД4 е околу 500.2

Себороичен дерматитис е воспалително заболување на кожата, кое обично влијае на скалпот, лицето и трупот.

Во случај на дегас тука (мене), тоа дури влијаеше и на веѓите, регион каде што постои „хипотеза за мустаќи и хипотеза за коза“. Да, имаше несреќен напредок преку градите и, да речеме, по удолницата; Морав да преземам сериозни активности пред да одам ќелав!

Обично се појавува на мрсни делови на кожата, манифестирајќи се со мало црвенило, жолт пилинг и лушпести лезии на кожата. Мрсните кожи како мојата се чини дека имаат поголема веројатност да го имаат овој проблем, како што објасни дермато.

Мозолчиња, акни и црни точки може да се мешаат со осип на кожата. Тие не се!

Сепак и предвидено, сепак и Сепак, тие не се осип на кожата под никакви околности!

Во потешки случаи, тоа може да предизвика лушпести мозолчиња околу лицето и зад ушите, како и во носот, веѓите, градите, горниот дел на грбот, пазувите и во внатрешноста на увото. Причините за осипот не се целосно познати, иако нарушената имунолошка функција е клучен фактор кој е опсежно набудуван.

Локалните кортикостероиди можат да помогнат во потешки случаи. Луѓе со ХИВ кои сè уште не се на третман треба да добијат итна антиретровирусна терапија да помогне во зачувување или обновување на имунолошката функција.

Лекови

Осипот на кожата Како реакција на преосетливост на лекови.

Осип на кожата може да се развие како резултат на алергиска реакција на одредени лекови, вклучувајќи антиретровирусни и антибиотици за ХИВ. Тие имаат тенденција да се појавуваат една до две недели по започнувањето на третманот, иако може да се манифестираат за само еден до три дена.

Епидемијата на осип може да има различни форми, но почесто е морбилиформна, што значи дека изгледа слично на сипаници. Има тенденција да се развива прво на трупот, а потоа да се шири на екстремитетите и вратот во симетрична шема.

Во некои случаи, осипот може да биде и повеќе макулопапуларен, со обемни розово-црвени дамки покриени со мали испакнатини кои издишуваат мала количина на течност кога ќе се притиснат. Преосетливост, како и реакции на лекови во одредени прилики, може да биде придружена со треска, зголемени лимфни јазли, како и тешкотии во дишењето.

Зиаген (абакавир) и Вирамун (невирапин) се два ХИВ лекови кои имаат најголем ризик од преосетливост на лекот, иако кој било лек има потенцијал за таква реакција.

Прекинувањето на сомнителната дрога обично го решава осипот за една до две недели, ако не е комплицирано. Може да се препишат локални кортикостероиди или орални антихистаминици кои помагаат во олеснување на чешањето.

A Грависимо Синдром на Стивенс-Johnонсон

Синдромот Стивенс-Johnонсон (СЈС) е потенцијално фатална форма на преосетливост на лекови, која се карактеризира со „бесна“ презентација .3

Осипот е форма на токсична епидермална некроза во кој горниот слој на кожата (епидермисот) почнува да се одвојува од долниот слој на кожата (дермисот).

Се верува, без дополнителен доказ, факт е дека СЈС може да биде имунолошко нарушување предизвикано од инфекција, лекови или асоцијација на обете. СЈС обично започнува со треска и воспалено грло околу една до три недели по започнувањето на терапијата. Наскоро е проследено со болни чиреви во устата, гениталиите и анусот.

Кружни, неправилни лезии со дијаметар од околу 2,5 сантиметри инч ќе почнат да се развиваат на лицето, торзото, екстремитетите и стапалата на стапалата. Осипот обично е распространет, се манифестира со плускавци кои обично се спојуваат во кора што се јавува околу отворени осипувања (особено околу усните).

Третманот треба да биде веднаш запре откако ќе се појават првите симптоми на а и СЈС. Задолжителна е итна помош, која може да вклучува орални антибиотици, интравенски течности и третмани за да се спречи оштетување на очите. СЈС носи стапка на смртност од 5 проценти.

Viramune може да создаде проблеми

Вирамун (невирапин) и Зиаген (абакавир) се двата антиретровирусни вируси кои се најчесто поврзани со ризикот од СЈС, иако се знае дека многу други лекови (вклучително и сулфа антибиотици) предизвикуваат одговор на СЈС.

Осипот е вообичаен за време на а ХИВ инфекција а причините може да бидат различни како и самите осипи. Многу луѓе го користат терминот „Осип на ХИВ“ за да опишат епидемија на кожа (кожа) што се јавува како резултат на нова инфекција.

Иако осип може, всушност, да биде а знак за рана инфекција, само двајца од пет лица ќе го развијат овој симптом. На крајот, нема единствен осип или единствена причина за осип. Иако може и да биде примарна ХИВ инфекција па дури и знак на напредна ХИВ болест

Едноставен факт е дека осипот може да се појави кај кој било фаза на инфекција. Идентификувањето на причината - без оглед дали е поврзано со ХИВ или не - бара темелно испитување и проценка на изгледот, дистрибуцијата и симетријата на епидемијата.

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во Дефинирање на одликите на макулопапуларниот осип на 05 декември 2020 година.

Има живот со ХИВ. Е ако сè потешко не се откажувајНа! Истрај и инсистирај! ТИЕ еластичноста е секојдневна градба!

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата