Има живот со ХИВ

Вирусно враќање и хемиска зависност

Слика од Герд Алтман од pixabay
A célula cd4 é a que tem os receptores CD4. Eles representam uma fração minúscula dos leucócitos. Se seus leucócitos estão baixos, isso é tudo o que você, leigo, poderá saber: "Seus leucócitos estão baixos e ponto
ЦД4 ќелијата е онаа што ги има рецепторите ЦД4. Тие претставуваат мал дел од леукоцитите. Ако леукоцитите се ниски, тоа е сè што вие, лаикот, можете да знаете: „Леукоцитите се ниски, менструација! Имам СИДА и моите бели крвни клетки се високи. Нели е кул?

Но, вирусното враќање може, всушност, да биде најмалку и една од последните грижи на корисникот на дрога. Така, корисникот на инјектирање лекови и има тенденција да ја врати самата инфекција.

И дури и ако несвесно помага, ширење на ХИВ, вирусот што може да генерира СИДА-та она што сакам да го разјаснам, со овој текст е дека

… Кога помагате да спречите повраток на вирусите кога лекувате зависност од хемикалии

Но, жените кои живеат со ХИВ имаат помала веројатност од мажите да постигнат оптимално придржување кон антиретровирусна терапија (АРТ).

Сепак, тие имаат големи потешкотии да одржат неоткриен вирусен товар, забележа Адамс како позадина.

Затоа, факторите поврзани со вирусно закрепнување во претходните студии вклучуваат депресија и други проблеми со менталното здравје.

Така, првично имаме:

 1. насилство од интимен партнер и
 2. стигма поврзана со сексуална работа.

Затоа, оваа анализа вклучува 185 ХИВ позитивни жени кои користат дроги кои учествувале во потенцијалната кохортна студија ACCESS. Помеѓу 2005 и 2017 година. Сите започнаа со антиретровирусен третман и добија вирусна супресија (ХИВ РНК под 50 копии / мл).

Така:

 1. скоро половина (46%) биле домородни.
 2. 25% идентификувани како „Сексуално малцинство“ e
 3. 5% биле трансродови.

Учесниците беа интервјуирани и добија вирусно оптоварување и тестови на ЦД4 клетки приближно на секои шест месеци, со следење до 11 години. 

Не „само во Бразил“! Антиретровирусната терапија се обезбедува бесплатно на сите лица со ХИВ во Ванкувер / Канада

Но, треба да ве известам дека антиретровирусната терапија се обезбедува бесплатно на сите лица со ХИВ во Ванкувер. И, да цитирам пријател од минатото, Бразил не е „единствениот спонзор“.

Па, веќе имате идеја зошто "поранешен пријател". Зашто тој, кој зборуваше слободно за сè, ја посакуваше мојата смрт! Затоа, решив да умрам за него!

Нешто повеќе од една третина (34%) од жените доживеале вирусно враќање, дефинирано како ХИВ РНК над 1000 копии / ml. Барем еднаш во текот на 11 години следење.

Од нив, две третини имале епизода на вирусно враќање, четвртина имале два од овие настани и 8% имале три или повеќе епизоди.

Истражувачите откриле дека на жените кои примале постојан третман со помош на лекови им требало подолго време да доживеат вирусно враќање.

Познавањето на вашата имунолошка состојба е многу важно!

Така, тие беа со поголема веројатност да одржат постојана вирусна супресија.

Споредувајќи го со оние кои никогаш не добиле МАТ.

И во двете групи, процентот што имал вирусно закрепнување се зголемувал стабилно во текот на првите три години.

И, наскоро потоа, тие достигнаа плато во бројот на ЦД4.

Така, меѓу оние кои биле следени осум години или повеќе, околу 65% од жените кои користеле третман со помош на лекови одржувале вирусна супресија.

Во споредба. природно, околу 55% ​​од оние кои не добиле МАТ.

Профилирањето на социјалниот профил на УДИ е важно во борбата против сидата

Првично, беше потребно да се прилагодиме на широк спектар на фактори:

 1. вклучувајќи раса / етничка припадност,
 2. сексуална ориентација,
 3. Ниво на образование,
 4. работа,
 5. бездомност,
 6. затвор,
 7. сексуална работа,
 8. инјектирање на употреба на дрога,
 9. предозирање,
 10. тешка употреба на алкохол,
 11. сексуална злоупотреба,
 12. структурно насилство.
 13. Присуство на ХИВ
 14. основна линија вирална активност,
 15. како и Број на ЦД4.

Пребарување подобро знајте ја СИДА-та

Единствениот фактор што се сметаше за заштитен од закрепнување на вирусите беше примање третман со зависности со помош на лекови во последните шест месеци. Но, жените кои примале МАТ имале околу половина веројатност да доживеат вирусно враќање од оние кои не добиле (стапка на ризик 0,47).

Затоа, прилагодувањето на антиретровирусната адхеренција го ослаби ефектот на третманот потпомогнат од лекови, што сугерира дека МАТ може да го намали ризикот од враќање на вирусот, зголемувајќи го придржувањето.

„Оваа студија обезбедува дополнителни докази дека МАТ може да ги подобри резултатите од третманот со ХИВ кај жените“, заклучуваат истражувачите.

„Напорите за подобрување на пристапот и задржувањето во програмите МАТ можат да ги подобрат стапките на вирусна супресија кај ХИВ-инфицираните жени кои користат недозволени лекови.

Бразилското пионерство нè прави најдобрите примери за добри резултати

Тие препорачаа третман на зависности со помош на лекови да биде ко-лоциран во услугите за третман на ХИВ, дека услугите на МАТ имаат мала пречка за влез и дека услугите вклучуваат советување и поддршка за придржување кон АРТ.

Ти, жена, која користи пукнатина, треба да го прочита овој напис.

Невидливиот вирусен товар НЕ Е ЛЕК! И Број на ЦД4 е мерка за вашата имунолошка состојба

Во превод на Клаудио Соуза од оригиналот во Лекувањето на зависност од дрога може да го намали ризикот од враќање на вирусот

Лиз Хајлејман

05 септември 2019


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата