Има живот со ХИВ

Важноста на оралното здравје за оние кои живеат со ХИВ или СИДА

Слика од Кевин Филипс од pixabay

Важноста на оралното здравје

Важноста на оралното здравје - и тоа е нешто до елитизмот во Бразил

Кога некое лице ќе се зарази со ХИВ, мора да има низа мерки за нега за да го осигури своето здравје. Оваа серија на грижи вклучува зачувување на вашето орално здравје.

 

ШТО Е ОРАЛНО ЗДРАВЈЕ?

Оралното здравје претставува неделив дел од општата здравствена состојба. Да се ​​има орално здравје не значи само да имате совршени заби и здрави непца, туку здрави лица со здрава уста. Устата е средство со кое комуницираме и ги изразуваме нашите најдобри (и најлоши) чувства. Да се ​​има орално здравје е да може да се насмевнуваме кога сме среќни, не е да се мелат заби кога сме нервозни, не е да престанеме да ги миеме забите кога сме тажен, вознемирен или депресивен.

ШТО Е ДА ИМАТЕ ЗДРАВА УСТА?

Здрава уста е онаа без кариес, без пародонтална болест, без рани, за да можете да џвакате, да голтате, да зборувате и да се насмевнувате. Важно е да се препознае меѓусебната врска помеѓу различните системи на телото, на пример: забите без кариес и здрави непца предизвикуваат добро џвакање, добро џвакање доведува до добро варење и така натаму.

Култната естетика е исто така важна.

Многу е кул да можете да се насмевнувате без траума, сепак, нема корист

Имајте силни заби со крварење на непцата.

Она што не е легално, би рекол, е да се исцеди целиот биланс на банкарска сметка, да се биде во милост и немилост на социјалната помош и, во Бразил, да има добро орално здравје е, генерално, да биде такво!

ШТО МО CАМ ДА ПРАВАМ ДА ИМАМ ДОБРА ОРАЛНО ЗДРАВЈЕ?

Да се ​​има орално здравје, пред сè, индивидуална желба и грижа, односно, треба да сакате да бидете ефикасен соработник во промовирање на оралното здравје.

КАКО МОЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ ДОБЕЗНИКОТ?

Вашиот стоматолог е ваш партнер. Тој е во состојба да се грижи за какви било промени што може да се појават во вашата уста, без разлика дали станува збор за кариес, проблеми со непцата или други болести како што се кандидијаза, херпес итн. Сепак, само со заедничка работа, помеѓу вас и вашиот стоматолог,. Beе можете да ја постигнете заедничката цел да имате орално здравје.

ЗОШТО ТРЕБА ДА ГО БАРАМ СТОМАТОЛОГОТ?

Приближно 50% од луѓето заразени со ХИВ може да има заболување на устата поврзано со вирус, толку побрзо ќе се открие овој проблемколку побрзо се открие овој проблем, полесно ќе биде да се лекувам.

Кои се овие болести

Сите болести опишани овде не се специфични за ХИВ инфекцијата. Фактот дека пациентот има нешто од нив не значи дека има ХИВ. Забен кариес и пародонтална болест се главните болести на устата, без оглед на тоа дали пациентот е ХИВ позитивен или не. Кандидијаза, херпес зостер, леукоплакија, сарком на Капоси и посебни видови на пародонтални заболувања, се болести на устата кои, иако не се специфични, се директно поврзани со ХИВ инфекција.

ДЕНТАЛНО ДЕЛО

Забниот кариес е заразна болест, предизвикана од бактерии, што може да премине од личност до

Saúde Bucal e cárie dentária

друг, сè додека имате диета со висок шеќер. Микроорганизмите кои предизвикуваат кариес формираат колонии кои се прилепуваат на забот преку плакета, наречена забна плака. Кариогените микроорганизми на оваа плоча завршуваат со деминерализација на забната глеѓ. Ако овој процес не е прекинат, кариесот е инсталиран, формирајќи празнина.

ШТО ПОВЕЕ МО CЕ ДА СЕ ПРАВИШ СО ЈАС ИМАМ ЛЕК

Некои фактори се мешаат со поголема или помала количина на кариес што може да ја има една индивидуа, особено кај ХИВ-инфицирани лица.

На пример, имаме:

ЛЕКОВИ: Редовната употреба на многу лекови може да предизвика кариес со два механизма: може да предизвика намалување на плунката во устата, намалување на заштитниот капацитет или потреба да се проголта со калорична диета, како што е случајот со Саквинавир.

ДИЕТА: Како што е опишано погоре, многу пати, поради различните употребени лекови, на пациентот му треба диета богата со маснотии, обично поврзана со различни видови шеќери (пример: чоколадо) што ја зголемува можноста за појава на кариес.

ТЕШКА НА ПЕРЕЕТО: Понекогаш, присуството на рани во устата може да предизвика болка и потешкотии со четкање.

Што можам да направам за да го намалам ризикот од кариес?

Можете да го намалите ризикот од појава на кариес, дури и ако сте во горните групи. Бидете свесни дека:

  1. Должината на времето кога храната со шеќер останува во устата и бројот на пати проголтана е од фундаментално значење за појава на кариес;
  2. Колку е леплива храната, толку е поголем ризикот да имате кариес (полнет бисквит, карамел бонбони);
  3. Обрни внимание на тоа што ќе јадете, бидејќи честопати храната има „скриен“ шеќер, како што е случајот со кечапот; · Право и редовно мијте ги забите.
Треба да ги миете забите и јазиците после јадење и особено навечер, пред да заспиете.
A importância da saúde Bucal
Важноста на оралното здравје не се зема предвид кога станува збор за сиромашните луѓе. Проклет да биде сиромавиот, ова е метрика и, да, сигурно, Пеле беше во право во неговите редови. Со кликнување на сликата, стигнувате до местото на потекло на сликата. САЈТА Е ХУДА УБАВИНА, НА АНГЛИСКИ

 

Користете паста за заби со флуор. Забен конец или лента го надополнуваат дејството на четката и затоа треба да се користат на иста фреквенција. Секогаш запомнете: колку е поголема фреквенцијата на чистење, толку е помала можноста за развој на кариес.Флуорид е многу важна супстанца, бидејќи помага да се заштити емајлот на забите, правејќи ги поотпорни на напад од бактерии. Треба редовно да користите флуор преку миење на устата и паста за заби со флуор

ЗАПОМНЕТЕ АКО ТРЕВАЛНИОТ Шеќер, слатките, чоколадите и фрижидерите се најчестите извори, агрегати од повторена потрошувачка, кратки паузи и храна со шеќер со тенденција да се придржуваат до забите на забите. Диетата со високи калории не значи, неопходен е богат шеќер со шеќер.

 

 

 

ШТО Е ПЕРИОДОНТАЛНА БОЛЕСТ?
A Saúde bucal, especialmente em crianças pequenas, pode ser mantida ou ao menos dar uma manutenção diminido um cupo de açúcar em quatro e só entregar 1/4
Коцки шеќер ме потсетуваат на „Зајаче бубачки“. Кога ме праша „лице 1 грутка“ или 2 грутки, лицето секогаш завршуваше со твоето чекање во главата (две грутки) и јас се убив смеејќи се. Патем, кога ќе кликнете на сликата, ќе одите на друга страница, во „многу интересна“ статија!

Пародонтална болест - Гингивитис или Пиореја

A Importância Da Saúde Bucal Para Quem Vive Com HIV ou AIDS, Blog Soropositivo.Org
Да, тешко е да се види. И велам дека многу луѓе доаѓаат на „ова“ поради социјални фактори. Трошоците за стоматолошки третман и, велам, трошоците затоа што се многу, го прават оралното здравје, „добриот изглед“ потребен за работа со јавноста, на крајот функционира како еден вид „почетна инка“, што ги поништува можностите на една личност сè уште на крајот на пубертетот или, ако сакате, околу 18, 19, можеби 20 години. Тоа е затоа што не постои начин да се лекува, бидејќи не постои начин да се плати!

Општо познато како заболување на непцата, гингивит или пиореја, оваа болест се јавува кога погодено е едно или повеќе од ткивата што го сочинуваат пародонтот. Пародонтот (пери = околу; одонто = заб) ги содржи следниве ткива: гума за џвакање, пародонтален лигамент (влакна што го поврзуваат забот со коската), корен цемент (ткиво што го покрива коренот) и алвеоларна коска (ткиво што го поддржува забот). Можете да ги изгубите забите поради пародонтална болест.

 

Оваа болест е предизвикана од бактериска плоча, што е филм или агрегат на бактерии кои се лепат на забот или на цврстите структури на устата. Ако оваа плакета не се отстранува секој ден со четка и е / стоматолошка лента, станува тврда, груба и порозна материја позната како камен или забен забен камен. Токсините произведени од бактериите во плаката ги имитираат непцата, што доведува до воспаление; овие токсини ги уништуваат потпорните ткива околу забите, формирајќи џебови што се полни со повеќе плаки, предизвикувајќи пародонтална болест, што резултира со крварење на непцата, губење на алвеоларната коска (која го поддржува забот), лош здив и прогресија, губење на забот. Само стоматолог може да дијагностицира заболување на непцата, па затоа е важно редовно да посетувате, секогаш со пародонтален преглед со сондирање на сите заби.

ШТО МОЕ ДА ЈА ВЕРУВАМ ДА ВЕРУВАМ ДЕКА ИМАМ ПЕРИОДОНТАЛНА БОЛЕСТ?

 

Знаци на проблеми со непцата се:

  • Крварење на непцата (ова е случај кога, барем хипотетички, со спој на повеќе фактори, што може, за жал, што можев да го напишам, да доведе до лична контаминација со ХИВ со бакнување на уста - СИЛАМ: ХИПОТЕТИЧКО. За повеќе од 20 години во мојата историја никогаш немало лице заразено со ХИВ на кој било начин, откако станав свесен за мојата серологија)
  • Црвена, отечена или болна гума за џвакање
  • Постојан лош здив
  • Присуство на гној помеѓу непцата
  • Подвижност или отстранување на забите
  • Промена на начинот на вклопување на забите при затворање на устата
  • Промена во начинот на поставување на парцијална протеза

Сепак, може да имате пародонтална болест и да немате ниту еден од овие симптоми, па оттука е важна редовната посета на стоматолог

КАКО ДА ИЗБЕГНЕТЕ ПЕРИОДОНТАЛНО БОЛЕСТ?

Можете да спречите пародонтална болест со отстранување на забни плаки со четкање и чистење на конец секој ден. Проверете кај вашиот стоматолог дали е точен начинот на миење на забите. Може да се бара професионално чистење, со стоматолог или хигиеничар, носач најмалку двапати годишно. Ако се лекувате од пародонтална болест, можеби ќе бидат потребни почести посети.

Дали треба да му кажам на стоматологот дека сум ХИВ позитивен, дали имам ХИВ или лице кое живее со СИДА?

A Importância Da Saúde Bucal Para Quem Vive Com HIV ou AIDS, Blog Soropositivo.Org
Толку долго се плашев од стоматолог, но тие беа навистина средновековни, ми се појавија многу проблеми со забите. Среде хаосот што го направи мојот живот, во втората куќа за поддршка каде што престојував, но не останав долго. Имаше партнерство помеѓу куќата за поддршка (што, по ѓаволите, не знаев како работи), но, бидејќи бев жител на куќата за поддршка, имав право на грижа. Во тие денови, малку можеше да се стори за ХИВ-позитивна личност и единствениот третман за мене, кој имав скршено орално здравје, беше да ги отстранам најоштетените заби. Тие беа неповратни. И тие беа врата на болести. „Но, дека би можел да бидам смирен“, затоа што ќе се направи имплантант. Па, куќата за поддршка имаше свои причини таму. Невешт, како оние од повеќето јасписски цркви да ме протераат. И така се случи! И, го изгубив правото на лекување. Сега почнувам една, што ме чинеше „лицето поради важноста на моето орално здравје

 

При посета на стоматолог, мора да го пријавите вашиот ХИВ статус и да дадете јасни и тековни информации за вашиот здравствен статус, вклучително и резултати од лабораториски тестови и употреба на лекови.

Дали има каква било разлика во мојот третман, бидејќи сум позитивен на ХИВ?

При ХИВ инфекција е забележан поагресивен и отпорен на третман тип на пародонтална болест, но во повеќето случаи ќе се лекувате на конвенционален начин. овој третман се состои во отстранување на плаки и камен и измазнување на површината на забот. Во понапредни случаи и според состојбата на устата, може да бидат потребни хируршки интервенции и други начини на лекување.

ШТО Е ОРАЛНА КАНДИДИЈАЗА?

A Importância Da Saúde Bucal Para Quem Vive Com HIV ou AIDS, Blog Soropositivo.Org Попозната како „дрозд“, оваа лезија е предизвикана од габи.

Кандидијазата најчесто се гледа како бела или жолтеникаво-бела плакета, која може да се отстрани со стружење, оставајќи црвена или крвава област. Може да се најде насекаде во устата и обично не предизвикува болка.

Дали има и други форми на кандидијаза?

Candidíase e a Importãncia da Saúde BucalКандидијазата може да се претстави на други начини, како што се еритематозна кандидијаза, црвеникава површина на покривот на устата (непце) и на јазикот или како црвеникави дамки на внатрешноста на образот и како друга лезија наречена аголен хелитис, што се пукнатини или пукнатини на аглите на устата што можат да бидат поврзани со чиреви, црвенило и бели плаки. Обично предизвикува мирис при отворање на устата.

КОЈА Е ПРИЧИНАТА ЗА УЛЦЕРАСКА СЕ појавува во устата на позитивен пациент со ХИВ?

Овој вид на рана на устата на ХИВ-позитивен пациент може да има многу причини, вклучително: · Може да биде ладно · Може да биде чир предизвикан од самиот ХИВ вирус или други вируси, но може да биде поагресивна лезија, како што е рак во уста; затоа мора да бидете свесни за какви било рани во устата кои нема да заздрават за 15 дена. Ако не, треба да одите кај стоматолог или кај вашиот лекар.

Едноставни херпеси

Herpes LabialПостојат неколку видови вируси кои можат да заразат индивидуа, меѓу нив, инфекцијата од вирусот на херпес симплекс е една од најчестите. Во устата оваа инфекција има три форми:

Постојат неколку видови вируси кои можат да заразат индивидуа, меѓу нив, инфекцијата од вирусот на херпес симплекс е една од најчестите. Во устата оваа инфекција има три форми:

Честа форма на презентација се состои од везикули. И забележете, тоа е претежно на долната усна, а на нив претходи црвена, болна област, позната како повторливи херпес.

Одредени работи мора да се случат

Сретнав некои луѓе кои се заразија при породување, од контаминирана мајка и во акутна криза со херпер!

Мактуб

Овие везикули пукаат и оставаат улцерирани региони, покриени со кори, многу болни и упорни.

Кај пациенти со СИДА, повторувања може да станат почести, со поголеми лезии и подолго траење.

Мали везикули кои пукаат и формираат мали чиреви кои можат да се спојат и да формираат поголем чир, со неправилна контура

Кај помлади индивидуи и деца, при почетен контакт со вирусот, понекогаш може да се појави тешка состојба на оралната мукоза. која доаѓа со висока температура и е позната како примарен херпетичен стоматитис.

Присуството на ХИВ може многу да ги комплицира овие состојби

 

Кај пациенти заразени со ХИВ, може да се претстави на поагресивен и пошироко распространет начин низ устата и на која било возраст.

Честа форма на презентација се состои од везикули, главно на долната усна, на кои претходи црвена, болна област, позната како повторливи херпес. Овие везикули пукаат и оставаат улцерирани региони, покриени со кори, многу болни и упорни.

Кај пациенти со СИДА, повторувања може да станат почести, со поголеми лезии и подолго траење.

Мали везикули кои кршат и формираат мали чиреви кои можат да се спојат и да формираат поголем чир, со неправилна контура.

Кај помлади индивидуи и деца, при почетен контакт со вирусот, понекогаш може да се појави тешка состојба на оралната мукоза, која е придружена со висока температура и е позната како примарен херпетичен стоматитис. Кај пациенти заразени со ХИВ, може да се претстави на поагресивен и пошироко распространет начин низ устата и на која било возраст.

ПИЛОСА ЛЕУКОПЛАЗИЈА

Leucoplasia Pilosa e a Importância da Saúde Bucal para pessoas vivendo com HIV
Сликата доведува до специфична статија на оваа тема, во друг таб прелистувач

Тоа е уште една повреда предизвикана од вирус, наречен Epstein Barr вирус. Се претставува како бела лезија, со брановидна површина на страничниот раб на јазикот, што не може да се отстрани со стружење. Присуството на оваа лезија во устата на пациент заразен со ХИВ може да претставува индикација за имунолошки компромис. Јас, Клаудио, наб anудувам. Овој текст, во оригинал на хартија, откако беше скениран, беше ревидиран.

Текстот глупаво вели дека овој инцидент укажува на имунолошко оштетување.

A Importância Da Saúde Bucal Para Quem Vive Com HIV ou AIDS, Blog Soropositivo.Org

Не баш!

И дури и ако претставува евентуален имунолошки компромис, може да произлезе од што било.

Борба помеѓу момчиња, ситуација на тага, депресија или стрес, дури и кога тагата, маката, стресот, па дури и ненадејната радост може да доведат до органска нерамнотежа.

Како тажен пример, јас, ако одам на забава и играм во „песакријата“, каде секој добива нешто јас, јас рибам молив! (sic) И ако се обидам повторно. Јас рибам гума за бришење мастило за пенкало!

Па, околу 2000 година, а јас сè уште ја немав отворено страницата, победив!

Чудо меѓу сите чуда, голема сума пари, од обврзница за капитализација што ја купив, бидејќи бев идиот кој веруваше во тоа, пред нешто повеќе од два месеци.

Па, првиот трошок беше плаќањето за чистење на автомобилот на Фелипе Т Роча, што го капев внатрешно како повраќање, без претходно да проголтам ништо. Исфрлив гастричен сок (хлороводородна киселина) и жолчка! Едноставно!

ШТО Е ХЕРПС ЗОСТЕР ИЛИ ХАПЕР?

A Importância Da Saúde Bucal Para Quem Vive Com HIV ou AIDS, Blog Soropositivo.Org Не најдов слики на темата. Претпочитав да не ризикувам!

Оваа болест е предизвикана од вирус наречен вирус варичела - зостер (VHZ). Примарната инфекција со овој вирус се нарекува варичела, реактивирањето на овој вирус се манифестира клинички како херпес зостер. Кога влијае на устата, тоа обично се јавува како мали улцерации, главно на непцето или јазикот, и карактеристично ја придружува гранката на чувствителниот нерв, не надминувајќи ја средната линија на погодениот регион.

A Importância Da Saúde Bucal Para Quem Vive Com HIV ou AIDS, Blog Soropositivo.Org

ШТО Е БОЛЕСТ НА ЦИТОМЕГАЛОВИРУС (ЦМВ)?

Овој вирус предизвикува неколку инфекции, прочитајте во Опортунистички болести, на овој блог.

Но, во устата, може да се појави насекаде, да се биде особено критичен кога се појавува во непцата, бидејќи може да симулира пародонтална болест. Неопходна е брза и точна дијагноза, бидејќи начинот на лекување е сосема различен од пародонталното заболување од бактериско потекло претходно опишано.

КАКВО Е БОЛЕСТ НА ЧОВЕКОВИ ВИРУС ПАПИЛОМА?

Може да се појави клинички на неколку начини, лезиите се познати како папиломи, кондиломи и брадавици. Зголемени или рамни, единечни или повеќе лезии на бела површина кои можат да се појават насекаде во устата. Кондилома акумината м (венерични брадавици) обично е повеќекратна, може да се појави насекаде во устата и честопати е поврзана со лезии на гениталиите.

ШТО Е КАПОСИ САРКОМА?

Cláudio Souza
Луѓето пишуваат без размислување. Овој карцином, обично на кожата, кај мажи со напредна возраст, да, може да се манифестира кај луѓе со СИДА веќе доста напреднат, со многу висок број на ЦД4. Кога ја започнав оваа „страница“, контактирав со Министерството за здравство. Всушност, изумрената Национална програма за СПБ / СИДА, барајќи материјали и упатства. Една од книгите што ми ги испратија го имаше насловот што не сугерираше: СИДА, прочитај пред да напишеш

 

Тоа е еден вид тумор, најчест кај пациенти со СИДА. Лезиите може да се појават како изолирани или повеќе точки, црвена или виолетова боја. Тие исто така може да се појават како нодул или тумор (отекување на ткивото), со различна големина и боја.

Најчести места се непцето, а потоа и непцата. Повредите на устата може да укажуваат на вмешаност во другите региони на телото.

Други тумори од бактериско, габично или вирусно потекло можат да влијаат на пациент заразен со ХИВ или СИДА.

 

КАКО ДА ПРАВАМ ДА ПОЗНАМ АКО ИМАМ НЕКОЈ ОД ОВИЕ повреди

Самоиспитување на устата и редовно посетување на вашиот стоматолог или кога чувствувате болка или оток или оток во устата. Самоиспитувањето е едноставно и лицето може да го стори тоа пред огледало на добро осветлено место. Неговата цел е да ги идентификува претходниците на лезиите на рак на устата и сите други лезии што се појавуваат во вашата уста. Преку овој преглед можете да идентификувате промени во бојата на слузницата на устата, како што се бели или црвени области, кои на почетокот на нејзината еволуција обично не покажуваат симптоми или непријатност и се важни за рано дијагностицирање на болести.

од Амарилис Во Меморијан

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата