Има живот со ХИВ

Здравје на менструацијата и ХИВ

Здравјето на менструацијата кај жените со ХИВ и кај жените со СИДА е систематски занемарено и рамномерно студии за СИДА И WЕНИ Been бил во најмал број.

Saúde MenstrualОвој текст ја расветлува темата. Но, тоа е далеку од доволно!

Оваа статија е преведена од веб -страницата Многу добро здрави и сите референци поврзани со изворите на оваа работа, во потрага по гаранција за квалитет на текст

Добро читање

Здравје на менструацијата и ХИВ

Важни аспекти:

  • жените кои живеат со долготраен ХИВ може да имаат поголема веројатност да пропуштат периоди, но тоа не е симптом на неодамнешна ХИВ инфекција.
  • Менструалната крв што ја допира недопрената кожа не е изложена на ризик од пренесување на ХИВ.
  • Некои хормонски контрацептиви може да се користат за сузбивање на периоди, но жените кои живеат со ХИВ треба да размислат за нивниот третман при избор на контрацепција.

Може ли ХИВ да влијае на менструалниот циклус?

Многу жени доживуваат неправилности во менструалниот циклус во различно време. Ова вклучува неправилни периоди, промени во менструалниот проток и влошување на симптомите пред менструацијата и понекогаш може да укаже на основен здравствен проблем. Повеќето менструални промени пријавени од жени кои живеат со ХИВ, се чини дека не се директно поврзани со вирусот.

Сепак, постојат докази кои сугерираат дека жените кои живеат со ХИВ имаат поголема веројатност да доживеат пропуштени периоди (аменореа). Ан сеопфатна анализа на меѓународни истражувања спроведена во 1990-тите и раните 2000-ти на речиси 9000 жени откриле дека жените кои живеат со ХИВ имаат 70% поголема веројатност да страдаат од аменореја повеќе од три месеци.

Клиничка студија на 828 жени од 1994 до 2002 година исто така откри дека жените кои живеат со ХИВ имаат поголема веројатност да имаат необјаснета аменореа повеќе од една година во споредба со жените кои не живееле со ХИВ. За повеќе од една третина од жените кои живеат со ХИВ, оваа аменореа беше реверзибилна.

За точните причини за ова продолжуваат да се дебатира. Сè уште не е јасно дали аменорејата е компликација на самата ХИВ инфекција или се должи на други фактори на ризик кои биле почести кај жените со ХИВ во времето на собирање на податоците, како што се мала телесна тежина, имунолошка супресија или комбинација на факторите. Дополнително истражување меѓу жените за посовремени антиретровирусни вируси (АРВ) може да помогне во одговорот на овие прашања.

Аменорејата може да биде поврзана со неплодност, зголемен кардиоваскуларен ризик и здравствени проблеми со коските. Во жени кои живеат со ХИВ тие секогаш треба да се консултираат со својот лекар ако доживеат неочекувани менструални промени. Можеби нема ништо лошо, но добро е да проверите дали може да биде причината. Подетални информации се достапни на веб-страницата на NHS.

Дали менструалното здравје е ХИВ Дали пропуштениот период е симптом на ХИВ?

Еден пропуштен период не е знак на ХИВ. Симптомите на неодамнешна ХИВ инфекција се исти кај мажи и жени, најчести се треска, отечени жлезди, болка во мускулите и замор. Подетален список на симптомите поврзани со ХИВ сероконверзија може да се најдат на друга страница.

Постојат многу причини зошто жената може да го пропушти вообичаениот месечен период, вклучувајќи бременост, стрес, ненадејно слабеење, прекумерна тежина или дебелина и екстремно вежбање. Секој ефект што ХИВ го има врз менструацијата веројатно е поврзан со долготрајни хронични инфекции.

Може ли ХИВ да се пренесе преку контакт со менструална крв?

Менструалната крв што ја допира недопрената кожа не е изложена на ризик од пренесување на ХИВ. Ако дојде во контакт со скршена кожа или се проголта, преносот на ХИВ е можен, но сепак е малку веројатно. Поради ефикасноста на третманот со ХИВ, менструалната крв кај некој што живее со ХИВ придржувајќи се на антиретровирусни лекови може да нема вирус што може да се открие. (Неоткривачки = Не заразни). Малиот број на извештаи за случаи кои го документираат пренесувањето на ХИВ преку изложеност на крв вклучувало значителна количина на крв од ХИВ-позитивна личност, како и отворени рани на кожата на другата личност.

Дали менструацијата го зголемува ризикот од пренесување на ХИВ на сексуални партнери на други начини?

Ако некое лице кое живее со ХИВ не е на антиретровирусно лекување, веројатно е дека нивото на ХИВ во нивната вагинална течност ќе биде повисоко за време на менструацијата. се грижи за здравјето на менструацијата многу е важно и за тоа.

Неколку студии покажаа дека вирусното оптоварување во женскиот генитален тракт може да варира за време на менструалниот циклус, вклучувајќи студија од 2004 година кој открил дека нивото на вирусно оптоварување во цервиковагиналната течност има тенденција да достигне врв за време на менструацијата и да го достигне најниското ниво непосредно пред овулацијата, обично среден циклус. Ова ќе го зголеми ризикот од пренос на ХИВ доколку не се користат превентивни методи (како што се кондоми или профилакса пред изложеност-PrEP), важно е да се процени и ова, кога зборуваме за здравјето на менструацијата.

Сепак, поради ефективноста на третманот со ХИВ, веројатно е дека телесните течности на некој што живее со ХИВ немаат вирус што може да се открие. (Неоткривачки = Не заразни). Нивоата на ХИВ во крвта и цервико-вагиналната течност се генерално во корелација, иако вирусното оптоварување во вагиналните секрети може да падне побавно отколку во крвта, па затоа може да не може да се открие неколку месеци откако вирусното оптоварување ќе стане несогледливо во крвта. .

Доколку не сте сигурни, кондомите, стоматолошките брани и PrEP се сите опции што го намалуваат ризикот од ХИВ инфекција за време на секс со лице кое живее со ХИВ со менструација.

Дали жените имаат зголемен ризик од ХИВ за време на менструацијата?

Менструалното крварење за време на одреден период само по себе не го зголемува ризикот од стекнување на ХИВ. Сепак, се верува дека хормоналните промени за време на менструалниот циклус ги доведуваат жените во поголем ризик отколку во други времиња. Биологијата на вагината и грлото на матката значи дека жените, особено тинејџерите и постарите жени, генерално се повеќе ранливи на ХИВ и сексуално преносливи инфекции (СПБ) на отколку мажите.

Студија за мајмуни од 2015 година заклучи дека имунолошката заштита е на најниско ниво во средината на циклусот, обезбедувајќи „прозорец на можности“ за влегување на инфекции. Покрај тоа, истражувачите кои следеле група на 37 ХИВ-негативни сексуални работници во Најроби, во Кенија, откри асоцијација помеѓу првата фаза од менструалниот циклус и факторите што може да значат зголемена подложност на ХИВ инфекција. Авторите заклучија дека е потребно подобро разбирање на природниот хормонски циклус во вагиналното имуно опкружување за да се идентификува точно како тоа влијае на сексуалниот пренос на ХИВ кај жените.

Бидејќи се потребни повеќе истражувања за да се утврди јасност за тоа кога жените се изложени на најголем ризик, жените секогаш треба да размислуваат да користат методи на бариера, како што се машки и женски кондоми, за да обезбедат најдобра заштита од СПИ, вклучително и ХИВ, без оглед на фаза на менструалниот циклус.

Може ли жените кои живеат со ХИВ да користат хормонална контрацепција за да ја потиснат менструацијата?

Womenените кои живеат со ХИВ можат да користат хормонална контрацепција за регулирање или сузбивање на менструацијата, без оглед дали се обидуваат да спречат бременост. Сепак, важно е да се земе предвид третманот со ХИВ при изборот на овие опции, како што е постојат можни интеракции помеѓу анти-ХИВ лекови и хормонални контрацептиви што значи дека контрацепцијата може да не работи.

Методите што можат да ги потиснат периодите се:

  • инјекции на контрацепција - нивната веродостојност нормално не влијае на АРВ.
  • интраутерински уреди / системи (спирала / S) - нивната веродостојност нормално не влијае на ARV.
  • апчиња само со прогестоген (ПОП) - некои анти-ХИВ лекови може да ја намалат нивната ефикасност.
  • импланти за контрацепција - некои анти-ХИВ лекови можат да ја намалат нивната ефикасност.

АРВ со потенцијал да влијае на ефикасноста на хормоналните контрацептиви вклучуваат некои инхибитори на протеаза, NNRTI ефавиренц и невирапин и елвитегравир зајакнат со кобицистат.

Интеракцијата може да се појави затоа што лекот против ХИВ и контрацепцијата се обработуваат во црниот дроб од истите ензими, така што контрацептивата се обработува побрзо од вообичаеното. Како резултат, нивото на хормони за контрацепција може да биде многу ниско за да се избегне бременост постојано. Лековите против ХИВ ќе продолжат да бидат ефикасни и да работат добро. 

Менструалното здравје е многу важно

При избор на методи на контрацепција, жените кои живеат со ХИВ секогаш треба да разговараат со лекар или фармацевт за да обезбедат компатибилност со нивниот режим на антиретровирусна терапија. Ова е исто така важно за итна контрацепција („пилулата утро по ден“).

Дали контрацепцијата го зголемува ризикот од ХИВ кај жените?

Студиите за набудувачки истражувања во минатото сугерираа на можен зголемен ризик од ХИВ кај жените кои користат контрацептиви инекции само со прогестин, како што е интрамускулната инјекција DMPA, исто така позната како Депо-Провера. Голема неодамнешна студија со посигурна методологија, што се одржува во четири африкански земји, не најде значајна разлика во ризикот од ХИВ инфекција кај жените кои користат хормонални или нехормонални реверзибилни методи на контрацепција (импланти, инјекции или спирала).

Среде сето ова велам. Да се ​​живее со ХИВ не е лесно и, дури и да е така, можеме да бидеме среќни што живееме со ХИВ!

Плус, не се занесувај од песимизам! Lifeивотот секогаш наоѓа начин да продолжир! и видете:

PrEP не е сребрен куршум!

Дознајте повеќе за менструалното здравје на врските подолу

Референци

Кинг и сор. ХИВ и аменореа: мета-анализаСИДА, 1; 33: 483-491, 2019. дои: 10.1097 / QAD.0000000000002084. Можете да прочитате повеќе за оваа студија во нашиот извештај за вести.

Цејтин и др. Продолжена аменореа и продолжување на менструацијата кај жени со ХИВВесник за здравје на жените, 27, 2019 година.

Бенки С и сор. Циклично пролевање на ХИВ-1 РНК во цервикалните секрети за време на менструалниот циклус. Journalурнал за заразни болести, 189: 2192-2201, 2004 година. Можете да прочитате повеќе за оваа студија во нашиот извештај за вести.

Скали ЕП. Полови разлики во ХИВ инфекцијата. Тековни извештаи за ХИВ / СИДА, 15: 136-146, 2018. дои: 10.1007 / s11904-018-0383-2.

Вира ЦР и сор. Улогата на половите хормони во имунолошката заштита на женскиот репродуктивен тракт. Осврти на природата Имунологија, 15: 217-230, 2015. дои: 10.1038 / нри3819.

Boily-Larouche G et al. Карактеризација на имунолошкиот профил на мукозата на гениталиите за да се разликуваат фазите на менструалниот циклус: импликации за чувствителноста на ХИВJournalурнал за заразни болести, 219: 856-866, 2019 година.  https://doi.org/10.1093/infdis/jiy585

Доказ за опции за контрацепција и резултатите од ХИВ (ECHO) Судскиот конзорциум. Инциденца со ХИВ кај жени кои користат интрамускулно депо медроксипрогестерон ацетат, бакарен интраутерински уред или левоноргестрел имплант за контрацепција: рандомизиран, повеќецентричен, отворено испитувањеЛансет, на Интернет пред печатење, 2019 година. Можете да прочитате повеќе за оваа студија во нашиот извештај за вести.

Благодарност

Благодарност до д-р Мелани Мареј и д-р Ннека Нвоколо за советите.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата