Има живот со ХИВ

Седум работи што луѓето со ХИВ треба да ги знаат за статините, ЛДЛ и здравјето на срцето

Células sanguíneas e coraçãoПовеќето луѓе направија тест на крвта наречен липиден „панел“ кога отидоа на консултација со својот лекар. Дали некогаш сте се запрашале зошто вашите ги прават овие тестови и што бараат тие? И, ако веќе земате лек како Липитор, дали знаевте дека покрај намалувањето на холестеролот, може да спречи и рак? Вивек ainејн, д-р, но доцент по медицина во одделот за ХИВ / СИДА во Општата болница во Сан Франциско, го сподели своето искуство за ЛДЛ холестерол, статини и најновото истражување за здравјето на срцето за луѓето кои живеат со ХИВ во неодамнешната рунда презентација во Гранд болницата Генерал де Сао Франциско ХИВ / СИДА. Еве што научивме.

 

Што е холестерол и зошто е многу лош

 

Холестеролот е супстанца произведена од клетките на нашето тело што ни помага да правиме работи како што се вари храната и да произведуваме хормони и витамин Д. Ние исто така јадеме холестерол во некои јадења. Општо, ни треба холестерол, но ако го консумираме премногу високо во крвта може да биде штетно затоа што може да предизвика натрупување на плаки во нашите артерии (состојба наречена атеросклероза), што може да доведе до срцеви или мозочни удари.

 

За лекови со статин и кој треба да зема

 

На луѓето им се препишуваат лекови базирани на статин за намалување на нивото на холестерол во крвта. (Поздрава диета и вежбање може да ги намалат нивоата на холестерол.) Најчесто пропишаните статини се Липитор (аторвастатин), Правахол (правастатин и Крестор (росувастатин).

Давателите на услуги го користеа за да одлучат дали сакаат или не сакаат лицата да земаат статини врз основа на нивото на низок густина на липопротеин (LDL) холестерол - честички кои пренесуваат масни молекули до клетките и доведуваат до изградба на холестерол во артериите. Најновите упатства велат дека се препорачуваат статини, засновани на фактот дека некое лице е во предвидлив ризик од кардиоваскуларни настани (како што се срцев или мозочен удар).

 

avc-remocao-placa-300x240

 

„Кон крајот на 2013 година излезе новото упатство за новото Американско здружение за срце и Американскиот колеџ за кардиологија. Добивате „глобален“ резултат за предвидување на ризик, кој ви дава ризик од една до десет години за кардиоваскуларен настан. Статините се препорачуваат кога десетгодишниот ризик е поголем од 7,5%, а значителен е кога ризикот е помеѓу 5% и 7,5% “, рече ainејн. „[Лекарите] сè уште имаат потреба од клиничка анализа, [за да одлучат дали некое лице треба да земе статин], но ние се обидуваме да се држиме настрана од целите на ЛДЛ и да одиме кон ризичните цели“.

 

Разликата во тоа колку статините добро работат кај луѓето со ХИВ

 

„Студиите покажуваат дека статините работат многу добро и дека се многу потентни за ХИВ-негативните луѓе. Тие всушност го намалуваат нивото на ЛДЛ во плазмата кај повеќето пациенти со сигурност “, рече saidејн. Но, дали тие работат добро за луѓето кои живеат со ХИВ?

 

Студија на луѓе кои земаат статини, вклучувајќи 616 лица кои живеат со ХИВ и 5.451 лице кои биле ХИВ негативни, откриле значителна разлика во процентот на намалување на ЛДЛ помеѓу ХИВ позитивните лица (25,6%) и ХИВ негативните лица (28,3%). Статините биле поефикасни кај луѓето кои биле ХИВ негативни и разликата во сегашната студија помеѓу ХИВ негативни и ХИВ позитивни пациенти била статистички значајна, објасни ainејн.

 

Овој затворен јаз, сепак, за луѓето со ХИВ кој користи аторвастатин - најчесто и најпотентниот, пропишан статин кој доживеа пад на нивото на ЛДЛ, што не беше значително различно од падот што го видоа ХИВ-негативните лица. „Општата порака е дека нашите пациенти доживуваат сличен пад на ЛДЛ во споредба со ХИВ негативните пациенти, па нема прашање за кое треба да се грижите“, рече ainејн

 

Статините ја намалуваат веројатноста за смрт

 

Постојат неколку студии кои го испитувале прашањето дали статините се способни да спречат срцева смртност и морбидитет. „Ова е целата причина што треба да започнеме со рецепти за статин“, рече ainејн. Една загриженост, рече тој, е дека зголеменото воспаление предизвикано од ХИВ, дури и со успешна АРТ, го зголемува ризикот од срцеви заболувања и смрт. Но, дури и ако статините ги намалуваат липидите, истражувачите се прашуваат дали вишокот воспаление спречува статините ефикасно да ја намалат смртноста.

Eu costumo dizer que, "ao longo da vida, morri mil mortes". E, de fato, creio que já ultrapassei esta cifra e não consigo deslindar, em vaticínios, quantas mortes eu viverei (...) até que chegeu, por acréscimo de misericórdia, a morte do carro físico. O fato é que toda a vez que posto um texto que se refere aos danos que o HIV causa ao cérebro e à rede neural, eu milito em causa própria, posto que, desde o início, quando mminha infecção primária por HIv configurou-se numa meningite, ele, o vírus, tem atuado de forma paulatina e silenciosa no meu cérbro (eu vejo minha lucidez esvaindo-se a pouco e pouco) e na minha rede neural (...) e Deus sabe o nível de concentração que é necessário para que eu não cometa erros de digitação, para que eu não perca o fio da meada em meus raciocínios e o quanto eu sofro com s dores, físicas e morais, da Neuroparia Periférica quem me corroi o sistema nervoso. Entretanto, apesar dos pesares, e de ter morrido tantas vezes, eu gosto de pensar que a morte do carro físico venha como esa da ilustração, envidando esforços hercúleos para me alcançar, arrastando-se como uma lesma, travestida de caracol....
Јас обично велам дека „во текот на мојот живот, умрев илјада смртни случаи“. И, всушност, верувам дека веќе ја надминав оваа бројка и не сум во можност да откријам, во предвидувањата, колку смртни случаи ќе живеам (...) додека не дојде смртта на физичкиот автомобил, покрај милоста. Факт е дека секогаш кога ќе објавам текст што се однесува на штетата што ХИВ ја предизвикува на мозокот и на нервната мрежа, се борам за мојата сопствена кауза, уште од самиот почеток, кога мојата примарна ХИВ инфекција беше конфигурирана во менингитис, тој, вирусот, делува бавно и тивко во мојот мозок (гледам како постепено исчезнува мојата луцидност) и во мојата нервна мрежа (…) и Господ го знае нивото на концентрација што е потребно за Јас не правам печатни грешки, за да не ја изгубам нишката на моето размислување и колку страдам од болки, физички и морални, на периферната невропатија, која го кородира мојот нервен систем. Сепак, и покрај жалењето и умрејќи многу пати, сакам да мислам дека смртта на физичкиот автомобил се јавува како оваа илустрација, правејќи ги херкулејските напори да ме достигнат, ползејќи како полжав, облечен во полжави….

 

Тој посочи на студија од Мур и колегите која опфати 1.538 лица со ХИВ кои го потиснаа вирусното оптоварување до ниво на неоткриено, и ги следеа во периодот од 1998 до 2009 година. За тоа време, имаше 85 смртни случаи на 7 лица кои земаа статин и 78 лица кои немаа статин. Истражувачите процениле дека статинот ја намалува можноста за смрт за 67%.

Em поширока студија, од Дречслер и неговите колеги, со 25.000 ветерани откриле мало намалување на ризикот од смрт со употреба на статини од околу 5% до 10%. Третото истражување, спроведено од Овертон и неговите колеги, со над 3.500 пациенти, открило намален ризик од смрт, иако влијанието на статините врз смртноста не било статистички значајно во нивната анализа.

„Општо, би сакал да кажам дека доказите дека статините ја намалуваат смртноста не биле толку јасни за луѓето кои живеат со ХИВ како што биле за ХИВ-негативните луѓе. Но, се чини дека нема тренд што покажува намалување на смртноста со употреба на статини “, рече тој.

Статините го намалуваат ризикот од рак

 

„Покрај мешањето во метаболизмот на холестерол, позната е дека статините прават и работи како„ апсење на прогресијата на клеточниот циклус и предизвикуваат клеточна апоптоза “, што е програмирана клеточна смрт. Апоптоза, позната како „програмирана клеточна смрт“[1] (точната дефиниција е „клеточна смрт не е проследена со автолиза“) е вид на „самоуништување мобилните”Тоа се случува на уреден начин и бара енергија за негово извршување (за разлика од некроза) Тоа е поврзано со одржување на хомеостаза и со физиолошка регулација на големината на ткивото[2] , но исто така може да биде предизвикана од патолошки стимул (како што е оштетување на клеточната ДНК)[2] . Терминот потекнува од грчкиот, што се однесуваше на падот на лисјата на дрвјата во есен[3] - пример за физиолошка и соодветна програмирана смрт што исто така подразбира и обновување. Дознајте повеќе на Апоптоза на клетките

Овие две работи се, во суштина, спротивно на она што се случува кај ракот “, рече saidејн.

Со други зборови, статините можат да спречат формирање на клетки на рак и можат да помогнат во елиминирање на клетките на ракот кои растат неконтролирано за апоптоза, што требало да го стори клетката „Т-убиец".

cancer_de_mama-300x238

Ainејн дискутираше за резултатите од студијата на Гали и колегите која вклучуваше повеќе од 5 лица кои живеат со ХИВ и период на следење повеќе од десет години. Студијата открива дека луѓето со рецепти за статин имаат помала веројатност да развијат рак: луѓето кои користат статини доживуваат искуство поврзано со рак со стапка од 5,4 настани на 1.000 лица годишно, а луѓето кои не користат статини доживеа рак со стапка од 7,2 настани на 1.000 лица-години. Општо земено, се проценува дека употребата на статини го намалува ризикот од рак за 41%.

 

Недостатоци за потенцијалот на статин

 

Како и со секој лек, секогаш постои ризик од несакани ефекти. Некои луѓе на статини доживеале несакани ефекти врз когнитивниот дел како збунетост и заборав, иако досега не беше добро документирано или категоризирано.

 

Ризикот од развој на дијабетес може да се зголеми со употреба на статин.

O diabetes pode, sim, ser uma conseqüência da infecção pór HIV, especialmente quando a pessoa está em tratamento para o HIV e usa antirretrovirais. Alguns deles podem levar, em pessoas predispostas orgânicamente, a uma resistência periférica à insulina. Eu vivi este quadro quando, Deus sabe o porquê, comecei a comer como um elefante e meu peso subiu como um condor. Felizmente eu fiz uma gastroplastia (redução de estômafo) e com a diminuição da fome, alterações no apetite e nos hábitos alimentares e num padrão de vida mais saudável, minha glicemia baixou e a média dela em exames de sangue é de 73; assim eu pude, inclusive, parar remédios que eu usava para controlar a glicemia. Nada é impossivel. Eu fiz a cirurgia com um peso de 147 Kg e,hoje, três anos depois, meu peso oscila entre 89.5 e 92. Vis pacem para belum
Дијабетесот може да биде последица на ХИВ инфекција, особено кога лицето се лекува за ХИВ и користи антиретровирусни вируси. Некои од нив може да доведат, кај органски предиспонирани луѓе, до периферна резистенција на инсулин. Ја живеев оваа слика кога, Бог знае зошто, почнав да јадам како слон и мојата тежина се искачи како кондор. За среќа, направив гастропластика (намалување на желудникот) и со намалување на гладот, промени во апетитот и навиките во исхраната и поздрав животен стандард, гликозата во крвта ми се намали, а просекот на крвта во тестовите на крвта е 73; па дури бев во можност да запрам лекови што ги користев за контрола на гликозата во крвта. Ништо не е невозможно. Оперирав со тежина од 147 кг и денес, три години подоцна, мојата тежина се движи од 89.5 до 92. Vis pacem para belum

„Мислам дека не е многу веројатно мало, од 5% до 10% зголемување на ризикот од дијабетес со употреба на статини. Не е јасно дали е специфично за статин или за друг - сè уште не знаеме “, рече ainејн. Луѓето не треба да запираат или да ги отфрлаат статините затоа што постои ризик од дијабетес, рече тој, но давателите на услуги треба да бидат свесни за овој ризик и внимателно да го следат нивото на шеќер во крвта кај луѓето кои земаат статин.

 

Ново истражување за холестеролот и здравјето на срцето за луѓето кои живеат со ХИВ

 

Новите видови лекови за намалување на липидите се нарекуваат инхибитори на PCSK9. „Инхибиторите на PCSK9 се неверојатна приказна за основниот научен триумф над болеста“, рече ainејн.

cor

 

Сега постојат два лека одобрени од ФДА: Пралуент (алирокумаб) и Репати (еволукумаб). Се покажа дека тие драматично го намалуваат нивото на ЛДЛ кај ХИВ-негативните пациенти кои ги земаат. Студиите со луѓе кои живеат со ХИВ се во тек. Досега, една студија (публикација е во очекување) испита шест лица со ХИВ со еволукумаб и покажа дека има големо намалување на ЛДЛ со третманот. Но, треба да се направат повеќе истражувања за да се открие дали ова е вистина во студиите со повеќе луѓе на долг рок и дали има и намалување на ризикот од кардиоваскуларни настани и смртни случаи со овие лекови.

 

Март 31, 2016, Од Емили manуман

Во превод на Ц.лаудио Соуза на оригиналот на англиски на: 7 работи што луѓето со ХИВ треба да ги знаат за статините, ЛДЛ и здравјето на срцето од

Клаудио Соуза

Cláudio Souza - Soropositivo desde 1994
Тоа е лицето психо-убиец

 

 

 

 

 

 

 

 

Преглед од  Мара Мацедо

mara


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата