Има живот со ХИВ

Орален секс и СПБ, сексуално преносливи болести

Слика од ришелопезагар од pixabay

Орален секс и гонореја и други СПИ исто така за лезбејките!

Орален секс и гонореја и други СПБ и лезбејки

(Neisseria gonorrhoeae)

Многумина доаѓаат кај мене со најстариот постојан сомнеж што се сведува на ова прашање:

Оралниот секс пренесува ХИВ? Одговорот е во овој друг пост.

Орален секс, кој нуди многу и многу спектар на многу задоволни сензации и емоции> Сепак, тој исто така нуди многу ризици во однос на другите сексуално преносливи болести. И заклучив дека треба да ги разјаснам овие релативно нејасни точки на сексуалноста и сексуално преносливите болести.

И, гледате, важно е да им кажете на младите, дека тие не го сметаат оралниот секс за сексуален однос!

И ова мислење се разликува многу и изобилно од реалноста! И да, ова може да биде тажна грешка.

За многумина, ова е несомнено, добро кажано, единствената врска што може да постои во одредени ноќи! 

Ризик од инфекција со орален секс и гонореја:

 • Ако сте личноста која ја користи устата во орален секс со партнер со заразен пенис. Да, тој може да има гонореја во грлото.
 • Затоа што е многу веројатно кога си тој ја користи устата во орален секс на партнер со вагина или заразен уринарен тракт може да резултира со гонореја во грлото. *
 • Орален секс со партнер со заразен ректум може да резултира со гонореја во грлото. **
 • Имајќи орален секс на пенисот на партнерот со гонореја во грлото може да резултира со гонореја на вашиот пенис.
 • Кога примате орален секс во вагината на партнерот гонореја во грлото може да резултира во гонореја на вагината или уринарниот тракт. *
 • И, ако имате орален секс во анусот на партнерот со гонореја во грлото може да резултира со гонореја во вашиот ректум. *

* Изјави проследено со ѕвездичка (*) не биле добро проучен.

Текстот следи под овој повик

https://soropositivo.org/2019/03/10/o-teste-rapido-do-sus-e-confiavel/

 

 

Области на почетна инфекција за орален секс и гонореја:

 • Грло
 • Гениталии
 • Мочен канал
 • повторно

Повеќе текст подолу

Орален секс го пренесува ХИВ?

 

Првични знаци и симптоми на инфекција:
 • Повеќето инфекции со гонореја во грлото немаат никакви симптоми. Кога симптомите се присутни, тие можат да вклучуваат болка во грлото.
 • Симптоми на генитална, уринарна или ректална инфекција може да вклучуваат:
  • Испуштање од вагината или пенисот (исцедок од вагината може да биде крвав).
  • Чувство на печење при мокрење.
  • Болки или отечени тестиси.
  • Ректална болка или исцедок.
 
Третман:
 • Инфекциите во грлото се потешки за лекување од инфекциите на гениталиите или ректумот, но тие можат да се третираат со препорачани антибиотици.
 • Инфекциите на гениталиите и ректумот исто така може да се излечат со вистински лек.
 • Сексуалните партнери на лице со гонореја исто така треба да бидат тестирани за инфекција. Луѓето со дијагностицирана гонореја не треба да имаат сексуални односи до 7 дена по завршувањето на третманот со своите сексуални партнери.

Ако не се лекуваат, инфекции на грлото:

 • Тие можат да се пренесат на незаразени сексуални партнери.
 • Е Може да се шири низ целото тело, предизвикувајќи осип на кожата и болки во зглобовите. Оваа состојба се нарекува дисеминирана гонококна инфекција. Срцето исто така може да биде заразено. Ова е сериозна и потенцијално фатална состојба.

Доколку не се лекуваат, генитални, уринарни и / или ректални инфекции:

 • Тие можат да бидат пренесени на други сексуални партнери.
 • Кај жени:
 • Em жени бремена:
  • Може да резултира со предвремено породување или мала родилна тежина кај бебињата.
  • Може да се прошири на бебето за време на породувањето и може да предизвика слепило, инфекции на зглобовите или опасна по живот инфекција на крвта.
 • Кај мажите:
  • Може да предизвика епидидимитис, болна состојба на каналите прикачени на тестисите што може да доведе до лузни на каналите.
 • Во сите:
  • Можно е да се зголеми ризикот од заразување со ХИВ инфекција.
  • Постои ризик од зголемување на ширењето на ХИВ кај сексуалните партнери.
  • Може да се шири низ целото тело, предизвикувајќи рани на кожата и болки во зглобовите. Оваа состојба се нарекува дисеминирана гонококна инфекција. Срцето исто така може да биде заразено, што е сериозна и потенцијално фатална состојба.al.

Дали оралниот секс е побезбеден од вагиналниот или аналниот секс?

Sexo Oral e DST, Doenças Sexualmente Transmissíveis, Blog Soropositivo.Org
Слика од адамконтор од pixabay

Многу сексуално преносливи болести можат да се шират преку орален секс. 

Сепак, тешко е да се споредат точните ризици од добивање специфични СПИ од специфични видови на сексуална активност. Ова е делумно затоа што повеќето луѓе кои имаат орален секс, имаат и вагинален или анален секс.

Покрај тоа, неколку студии разгледале ризици од сексуално преносливи болести, освен ХИВ, давање орален секс во вагината или анусот, во споредба со орален секс во пенисот.

 • Истражувањата покажаа дека ризикот од заразување со ХИВ од орален секс со заразен партнер (давање или орален секс) е многу помал од ризикот од заразување со ХИВ од анален или вагинален секс со заразен партнер. Ова можеби не е точно за други сексуално преносливи болести - во студија со „Хомосексуалци“ со сифилис, 1 од 5 пријавиле дека имале само орален секс.
  • Да се ​​добие ХИВ од орален секс може да биде исклучително низок, но тешко е да се знае точниот ризик. 
  • Ако имате орален секс, сепак треба да се заштитите. 
  • Повторното изложување на незаштитен орален секс на ХИВ може да претставува значителен ризик за ширење на други СПБ за кои ризикот од ширење преку орален секс не е толку добро проучен.

Проблеми како гонореја во ректумот или во гениталниот тракт

 • Можно е одредени СПБ, како што се хламидија или гонореја, во грлото да не претставуваат опасност по здравјето на заразено лице како добивање на СПБ во пределот на гениталиите или ректумот. Имањето на овие инфекции на грлото може да го зголеми ризикот од добивање ХИВ. Имајќи гонореја во грлото, исто така, може да доведе до ширење на болеста низ целото тело. Покрај тоа:
  • Инфекциите со хламидија и гонореја во грлото можат да го олеснат ширењето на овие инфекции на други преку орален секс. Ова е особено важно за гонореја, бидејќи инфекциите во грлото можат да бидат потешки за лекување од уринарни, генитални или ректални инфекции.
  • Инфекции на одредени сексуално преносливи болести, како што се sífilis и ХИВ, се шират низ целото тело. Затоа, инфекциите стекнати во грлото можат да доведат до исти здравствени проблеми како и инфекциите стекнати во гениталиите или ректумот.
  • Инфекции во устата и грлото како резултат на одредени категории на ХПВ, кои можат да преминат во рак на устата или вратот.

Што може да ги зголеми шансите за давање или добивање на СПБ преку орален секс?

Можно е одредени фактори да ги зголемат шансите на лицето да се зарази со СПБ или ХИВ за време на орален секс. Бидејќи, не може да се биде сигурен цело време во неоткриениот вирусен товар на серопозитивен партнер.

Во случај на луѓе со СПБ, предметите подолу не гарантираат безбедност

 • Имајте лошо орално здравје, што може да вклучува расипување на забите, заболување на непцата или крварење на непцата и рак на устата.
 • Имање рани во устата или гениталиите.
 • Да се ​​биде изложен на „пред-семе“ или „сперма“ (исто така познат како пред-ејакулатор или ејакулација) на заразен партнер.

Сепак, не се спроведени никакви научни студии за да се покаже дали овие фактори навистина го зголемуваат ризикот од заразување со ХИВ или не!

Покрај сето ова, СПБ лесно може да се зарази со орален секс!

Што можете да направите за да спречите пренесување на СПБ за време на орален секс?

Така, можно е да го намалите ризикот од минување или заразување со СПБ за време на орален секс со употреба на кондом, забна брана или друг метод на бариера секогаш кога имате орален секс.

Знам и добро знам дека оралниот секс е многу важен, како наб obserудување на „штетата“ ... да, губење на границите во овие моменти, сепак, потребна е грижа!

 1. За орален секс на пенисот:
  • Покријте го пенисот со не-подмачкан кондом од латекс.
  • Користете пластични (полиуретански) кондоми ако вие или вашиот партнер сте алергични на латекс.

Па, за жал, трите редови подолу претставуваат, колку што можев да истражувам, сè што се чини дека постои во контекст на односот помеѓу две жени или лезбејки!

 1. За орален секс во вагината или анусот

 

 • Користете забна брана (побарајте информации од вашиот стоматолог; стоматолог).
 • Исечете кондом за да формирате квадрат и ставете го помеѓу устата и вагината или анусот на вашиот партнер.
Единствениот начин да се избегнат сексуално преносливи болести е да немате вагинален, анален или орален секс.

Затоа, ако сте сексуално активни и сакате да вежбате или примате, како и двете опции, можете да го направите следново, бидејќи тоа е она што го имате за да ги намалите шансите за заразување со СПБ за време на орален секс:

 • Да се ​​биде во врска заемно моногамна долгорочна соработка со партнер кој не е заразен со СПБ (на пример, партнер кој е тестиран и има негативни тестови за СПБ). - Овде меѓу нас, ова е модел на врска каде меѓусебната доверба. И, ова ниво на доверба мора да биде добро утврдено!
 • Зашто, ако недостасува лојалност, сите луѓе вклучени во овој договор ќе бидат изложени на ризик, додека живеат во сомнеж!
 • Да цитирам тажен пример, за мојот пријател Амарилис беше безвредно.
 • И јас го гледам тоа во врските полиаморозен тешкотијата да се знае со сигурност што се случува не го дозволува овој модел.
 • Значи, за овие односи, само вистинската и физичката заштита можат да гарантираат таква безбедност и, да, во овој случај, во овој случај,  a PREP поврзано со кондоми е добредојдено!
 • Да, користејќи кондоми од латекс на вистински начин секогаш кога водите loveубов.
Важно е да се запамети дека многу заразени луѓе можеби не се свесни за нивната инфекција, бидејќи СПБ обично немаат симптоми и не се препознаваат.
Sexo Oral e DST, Doenças Sexualmente Transmissíveis, Blog Soropositivo.Org
Слика од Бесплатни слики од pixabay

Затоа, ако сте сексуално активни, треба да имате редовни тестови за да го проверите вашето сексуално и репродуктивно здравје, заедно со серологија против ХИВ.

И, пред сè, разговор со вашиот партнер (и) за сексуално преносливи болести. Ако мислите дека имате СПБ, ве молам, заради вас и за другите, престанете да имате секс! И посетете го вашиот лекар или клиника за да се испитате. 

И, конечно, разберете ја важноста да зборувате отворено со вашиот лекар. За секој детал во врска со какви било сексуални активности може да ве изложат на ризик за СПБ, вклучително и орален секс,. мора да бидат информирани.

кул! Нема причина да се срамиме!

зајакнување:  https://soropositivo.org/2010/10/12/atencao-sexo-oral-nao-e-preliminar-e-tem-riscos/

Почекајте 30 дена, полагајте го вашиот испит и прифатете го вашиот 

Ова е телефон за бирање СИДА: 0800 16 25 50

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во Гонореја

 

 

Малку за лекови и намалување на штети

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина