Има живот со ХИВ

Орален секс го пренесува ХИВ?

Оралниот секс е голема работа. Тоа е важен дел од сексуалниот однос, но НЕ ОСНОВНО

Дали оралниот секс поминува преку ХИВ? Ова прашање се појавува „повеќе од често“, почесто во мојата Што е апликација!

Сериозно, орален секс исто така може пренесува ХИВ. Но, имаше само еден случај на пренесување на ХИВ преку орален секс и, за жал, изворот на веста не ми дава резултат од пребарувањето.

Во овој случај имало пренесување на ХИВ преку орален секс

Но, тоа беше многу впечатлив случај.

Се занимаваше за врската помеѓу две жени, каде што едната, а можеби и малку се плашите од „моето знаење во околината“, но јас бев диџеј во СКАЈ Перепепес, колку ми недостигаш! Тоа беше куќа со GLS и животот беше поедноставен.

Оралниот секс не е прелиминарен! Тоа е нешто важно помеѓу две лица

Потребна е одговорност во тоа. И јас се сеќавам на тоа, не сум баш сигурен, но имаше шега или исмејување со екстремно долгиот акроним создаден од луѓе кои не сакаат, знам дека не сакаат да бидат обележани и не требаше да бидат.

Оралниот секс е добар, но сомнежите се болни

Шансите за заразување со ХИВ во анален секс или ХИВ во орален секс? Ова е веројатно едно од најчестите прашања поставени од даватели на здравствени услуги и лекари во врска со СИДА-та.

Луѓето навистина сакаат да знаат нешто за нивниот личен ризик во однос на нивниот сексуален живот и кои се реалните можности за заразување со ХИВ за време на фелацио - дури и повеќе отколку за време на анален секс!

За сите знаат дека ова е, без оглед дали станува збор за права или хомосексуална врска, а секако и за бисексуалните луѓе, најголемата цртичка на ризик, анален секс.

Добар и болен, за многумина, аналниот секс секогаш претставува најголем ризик

И во орален секс постои болно сомневање.

Центарот на САД за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) има страница што ја опишува веројатноста за пренесување од страна на орален секс како „ниско“ или мало (...). Но, што значи тоа? Веб-страницата https://www.aids.gov го става на овој начин:

„Може да се заразите со ХИВ со орален секс на вашиот машки партнер, иако ризикот не претставува ризик колку што е со незаштитен анален или вагинален секс. Што се однесува до ризикот кај жената, веб-страницата објаснува: „ХИВ е откриен во вагиналниот исцедок, така што постои ризик од заразување со ХИВ преку овој пат“.

Помладите ми простуваат, но јас се обидувам да ги разјаснам!

Оралниот секс не е прелиминарен

Но, користете прогнози и статистика? Па, направив такво нешто, „отидов во верба“ да имам среќа, и тоа беше сè. Ако фати, фати! Јасно го кажувам ова тука, во Лек против ХИВ, потсетувајќи СИТЕ дека тоа е моја лична позиција, мое гледиште за тоа што ми претставуваат ХИВ инфекцијата и СИДА-та, во мојот живот и зборувам за животот како „естетски ентитет“, како што го опиша добро Рубем Алвеш.

И јас зборувам за животот како „естетски ентитет“ како што го опиша добро Рубем Алвеш!

Од овој свет, во ова постоење, јас сум сит!

И еве, со болка, се дрогирав со метадон, амитрил и габапентин, обидувајќи се да го свртам вашето внимание на ризикот, големиот ризик од заразување со ХИВ.

Орален секс и ХИВ: А. Имунолошки прозорец исто е - Погледнете овде

Статистички е потешко договор со ХИВ за време на орален секс.

Тешко дека би било вака ... Измерете го ризикот од заразување со ХИВ во анален или вагинален или орален секс во бројки ...

Lifeивотот не е математичка работа, животот е естетски ентитет.

Затоа многумина од нас се обидуваат да избегнат проценти и пропорции кога станува збор за ризик.

Мислам дека не е паметно да управувате со ризикот за задоволство. Не вреди!

Но, една работа е вистина. Потешко е да се зарази со ХИВ во орален секс и тој е многу поопасен заразување со ХИВ во анален секс! И, многу од оние кои тривијализираат СИДА, слична на врската, или мојата, завршуваат заразен

Веројатноста за пренесување на ХИВ како резултат на изложеност на вирусот обично се изразува во проценти или како прогноза (нешто што треба да се искористи при пресметување на вашите шанси да имате „голема среќа“ во мега пресвртот на свиокот, а не во потрагата по можноста за заразување со ХИВ преку орален секс!.

На пример, просечниот ризик од заразување со ХИВ преку споделување на игла еднаш со ХИВ позитивен корисник на дрога е 0,67%, што исто така може да се наведе како 1 од 149, користејќи го она што го претпочита ЦДЦ, 67 10.000 изложености .

Управување со ризици, орален секс, ХИВ и СИДА

Некаде прочитав дека луѓето треба да проценат што сакаат да живеат, искусуваат и прават. И на овој начин, утврдете сами колку ризик сте подготвени да преземете. 

Ова се нарекува управување со ризик, ако се смениме во деца и јас ја разбирам желбата. Јас дури разбирам какви било лични мотиви за тоа. Но

Она што ве уверувам е следново. Управувањето со ризиците е многу добро додека управувањето работи добро за вас!

Но, кога, како што велам, шатлот паѓа. Машко женско…. Шатлот од подот е разочарувачки и болен. Затоа што ако не го достигнете, тоа оди директно на земја. И ако паднеш во калта. Тоа е калта ...

Поз иако се чини толку далечно, сепак се случува, и овој мал број станува реалност, нешто што математички и статистички претставува, во кумулативните резултати, како "100%!" и покрај тоа што изгледаше толку малку !!!

Дури и ако ризикот од заразување со ХИВ за време на вагинална пенетрација за жена во САД е 1 на 1.250 изложености (или 0,08%) ризикот постои и не постои „воден жиг“ што ве тера да размислите .

За мажите, сценариото е 1 на 2.500 изложености, буквално половина од ризиците преземени од жени во слична ситуација (0,04%, што е исто како и вршење на фелацио).

Тешко е но може да добиете ХИВ во орален секс!

И, ако ХИВ негативно лице игра пасивна улога за некој ХИВ позитивен во активна улога, кој не користи никаков вид на заштита, но без ејакулација внатре (повлекување), шансите за пренесување на ХИВ се во просек помалку од 2 проценти. Поточно, тоа е 1,43%, или 1 од 70. Ако пенетрирачкото момче користи повлекување (отстранување на пенисот пред ејакулација), тогаш шансите се 1-154.

Сексуалноста, сексот и статистиката се комбинираат со напредната алгебра: (a + b2)2= ???

Како можеме да одиме од прогнозата, 1 од 70, дека ХИВ ќе се пренесува за време на секс со врски чија најризична прогноза со 1 до 2 можности ќе биде со млади геј мажи во Соединетите Држави кои ќе се заразат со ХИВ пред да завршат 50 години (па дури и пред да помислите: Не, одговорот не е дека луѓето со ХИВ се „скитнички и промискуитетни“ луѓе или кои никогаш не слушнале за побезбеден секс).

Почетниците треба да разберат дека овие веројатности за пренесување на ХИВ од единечна изложеност се просечни. Тие се општи бројки кои не одразуваат многу фактори што можат да ги зголемат или ублажат ризиците.

Управување со ризици, комплицирана работа

Еден од овие фактори е акутна инфекција, период од шест до дванаесет недели по заразување со вирусот. Во овој момент, вирусното оптоварување се зголемува неизмерно, зголемувајќи ја инфективноста на лицето до 26 пати!

И затоа треба добро да размислите и да користите кондом, бидејќи овој напис за ризиците и „роковите за заразување“ е еден од најчитаните на овој блог! Толку близу до тоа, ризикот од пренос на вагинално породување скока од 1 во 1.250 изложености на 1 во 50 изложености и ризикот од рецептивен анален секс оди од 1 до 70 на поголем од 1 до 3

Исто така е важно да се сфати дека за време на акутна инфекција, имунолошкиот систем сè уште нема создадено антитела кои го намалуваат вирусното оптоварување, барем за неколку години. ХИВ-тестовите што зависат од антитела може да дадат лажно негативно читање за време на акутна инфекција, исто така познато како „имунолошки прозорец".

Друга инфекција Сексуално пренесени

Присуство на друга сексуално пренослива болест, СПБ или СПИ, како што претпочитаат дежурните преозионисти и еуфемисти, оние кои разбираат дека „болеста е грда“ и дека „заразната е политички точна! Еуфемизмите не соработуваат. Не додавајте пред едноставното!

Нека одат со шестотините илјади ѓаволи !!! - дури и без симптоми, како што се гонореја во грлото или ректумот - може да го зголеми ризикот од заразување со ХИВ околу осум пати, делумно затоа што СПБ го зголемуваат воспалението, а со тоа и бројот на бели крвни клетки кои се мета на ХИВ. Вагиналните состојби како бактериска вагиноза, сувост и менструација исто така го променија ризикот.

Нема многу сигурност во овие бројки. Но, тие можат да бидат добра алатка за разбирање на ризикот.

Во време на СИДА, Зика и Гонореја, отпорни на антибиотици, секс без кондом е како да си играте со животот на рулетска маса во казино и да се обложувате на тринаесет црни ...

Други фактори кои го намалуваат ризикот од зараза кај орален, анален и вагинален секс:

Обрежувањето прави просечно намалување од шеесет проценти кај хетеросексуалните мажи. ХИВ позитивните луѓе кои имаат незабележливо вирусно оптоварување благодарение на нивната АРТ можат да го намалат ризикот од пренесување за 96 проценти, концепт познат како „третман како превенција“ (TasP).

Првите резултати од студијата партнер (завршена во 2017 година - веќе завршена) не откри никаква трансмисија помеѓу двата типа хетеросексуални врски и серодискоркантни геј парови кога позитивниот партнер бил успешен во третманот, дури и во случаи кога биле присутни други СПБ.

ХИВ-негативните луѓе можат да пијат таблета Трувада дневно како профилакса пред-изложеност или PrEP, за да го намалат нивниот ризик до 92%; исто така, постои профилакса пост-експозиција или PEP. И ЦДЦ вели дека кондомите го намалуваат ризикот околу 80 проценти. Очигледно, овие бројки варираат врз основа на правилната и доследна употреба на стратегијата за превенција.

Белешка на уредникот. За три децении, кондомот се сметаше за 100% ефикасен и сега се чини дека постои „пазарна ниша“ што го намалува капацитетот за заштита од кондоми (кондоми) на 80%.

Истражувачите исто така покажуваат ризик преку конструкти * семејство, односи, заедница и социоекономски статус. Брз пример: според податоците на ЦДЦ, 84% од ХИВ позитивните жени добиле вирус преку контакт хетеросексуалец.

-Конструирај во науката означува незабележителен теоретски концепт. Примери за конструкции се личност, loveубов, страв. Таквите концепти се користат на заеднички јазик, но за да станат научен конструкт, им треба јасна дефиниција и емпириска основа.

Бидејќи истражувачите, вклучително и д-р Judудит Ауербах, придружен професор на Универзитетот во Калифорнија во Сан Франциско, фразата „хетеросексуален контакт“ ја маскира преваленцата на аналниот секс кај хетеросексуалните парови и улогата на сексуалното насилство - што може да биде важно бидејќи изложеност на родова нееднаквост и насилство во односите Интимната активност го зголемува тројно ризикот на жената да зарази со СПБ и ја зголемува нејзината шанса за заразување со ХИВ 1,5 пати.

Акумулација

И, тука е концептот на кумулативен ризик. Бројките често се наведуваат за ризик од пренесување на ХИВ Зема во предвид инстанца на изложеност.

Но, ова не е статистика. Ризикот се акумулира преку повторени изложености, но не можете едноставно да ги додадете веројатностите за секоја изложеност на вкупниот резултат на ризик.

Статистичарите, ако сте iousубопитни, имаат формула за кумулативен ризик: 1 - ((1 - x) ^ y) каде x е ризик на изложеност (како децимала) и y е бројот на изложености.

Па, многумина од нас нема да можат да ја доставуваат сметката во ресторан, така што алгебрата веројатно нема да се расправа за време на секс. Но, дури и најголемиот статистичар во светот не би бил доволно мудар да го процени ризикот заснован на статистиката за ХИВ.

Ова е сериозно опасна игра. Броевите и веројатноста може да се пресметаат и погрешно да се протолкуваат.

Случај: Да се ​​има 1 од 70 шанса за пренесување на ХИВ не значи дека се потребни 70 изложености на вирусот до сероконверзија. Ова едноставно значи дека од 70 изложености, во просек, едно ќе доведе до ХИВ; шанса може да резултира со преносот се одвива на првата изложба, како и познатиот Случај на Варие Полици во книгата по тоа патување.

Друг важен концепт што треба да се разбере е апсолутен ризик (што всушност претставува ризик) наспроти релативен ризик (процентната промена на ризикот). Фразите како „PrEP можат да го намалат ризикот за 92 проценти“ ни кажуваат за релативните ризици, но повеќето луѓе сакаат да ги знаат апсолутните ризици.

Намалувањето на ризикот е математика! Дали сте, сепак, откако го прочитавте овој текст досега, подготвени да ризикувате?

Во овој пример, 92 процентно намалување на ризикот не значи дека крајниот апсолутен ризик е 8%. Наместо тоа, тоа е 92 процентно намалување на ризикот од појава. Ако апсолутниот почеток на ризик е 50%, тогаш PrEP го намалува ризикот за 4%; ако почетниот ризик е 20%, тогаш PrEP паѓа на 1,6%.

Вооружено со вакви податоци, примамливо е да се обидете да го пресметате ризикот од ХИВ за специфични сценарија и потоа да планирате соодветно. На пример, какви се шансите за ХИВ за некој со акутна инфекција ако сте на PrEP? Ваквите вежби можат да бидат проблематични, предупредува Jamesејмс Вилтон од канадската размена на информации за СИДА (CATIE), специјализирана за биологија на пренесување на ХИВ и нејзините импликации за комуникација со ризикот од ХИВ. Во реалниот живот, поради сите вклучени варијабли - од вирусно оптоварување на лицето ХИВ во заедницата и преваленцата на почеток и (затоа) крајните ризици за секоја индивидуа е многу тешко да се идентификуваат.

„Броевите на кои ќе наидете не се дефинитивни“, забележува тој. Исто така, честопати има празнини во истражувањето, вели тој, што значи дека во многу случаи, научниците можеби сè уште немаат примери од реалниот свет за да ги поддржат тие броеви и пресметки, но тие треба да направат математичко моделирање и биолошка логика зошто. на одредени идеи за ХИВ и ризикот да бидат вистинити.

На пример, немаме истражување кое покажува дека ризикот од пренос на ХИВ за време на PrEP е поголем ако партнерот има акутна ХИВ инфекција. Покрај тоа, се спроведуваат серија студии за ХИВ меѓу серодискордантни хетеросексуални парови во Африка и научниците не се XNUMX проценти сигурни дека резултатите се однесуваат на сите.

„Знаеме дека нема многу сигурност во овие бројки“, вели Вилтон. Но, тој посочува дека „тие можат да бидат добра алатка за да им помогнат на луѓето да го разберат ризикот и дека треба само да бидат преполни со многу информации“. 

Кога сме таму, во кревет, или во трева, или во песок, или во психијата, перцепцијата се менува

Страста е непрактична или функционална состојба на умот!

И за одличен буквар во разбирањето на здравствената статистика, ставете ги копиите за да ги знаете вашите шанси: Како да видите преку медицински рекламни вести, реклами и соопштенија за јавни услуги

Овде во Бразил нема. Велам уредник на seropositivo.org, масовна кампања за спречување на СИДА! Изгледа дека нема СИДА! Како да не постоеше, со илјада ѓаволи !!!! Јас откачив?

За време на сексот, нашата перцепција на ризик се заменува со loveубов, страст, доверба и блискост.
сомнеж-палец-800х560-135889

 

Кога немате информации или факти што се слабо опишани, не можете да го разберете вистинскиот ризик од заразување со ХИВ. Ако ја потцените преваленцата на ХИВ во вашата заедница, ќе го потцените ризикот. Истражувањата откриле дека повеќе од секој петти геј маж во урбаните градови е ХИВ позитивен, а вирусот е позастапен кај МСМ со боја и одредени заедници.

Луѓето во овие заедници имаат поголема веројатност да стапат во контакт со вирусот дури и ако имаат помалку партнери и почесто практикуваат побезбеден секс. Со други зборови, ризикот од ХИВ инфекција не е ист за секого.

Можеби најголемата погрешна пресметка е погрешната проценка во која верувате дека сте серонегативни или вашиот партнер е серонегативен [ХИВ негативен]. Затоа, стратегиите за намалување на ризикот, како серсортирање (секс без кондоми само со лица со ист статус) имаат уште поголема маргина на грешка.

Д-р Пери Халкитис, истражувач на Универзитетот во Yorkујорк, кој следел групи млади МСМ и повеќе ХИВ-позитивни луѓе, истакна дека луѓето прават претпоставки како што се: „Тој е најстариот во градот, па затоа е поверојатно да биде позитивно и не спијам со него. Но, едно младо момче од средниот запад кое изгледа негативно? Сигурни сме, ќе сториме сè! “

Процесот на одлука, за време на врската, практично е откажан! „Страста“ ве тера да се смирите!

„Луѓето донесуваат одлуки засновани врз нивната проценка на личноста и тие треба да бидат многу пофокусирани на делото“, вели Халкитис, кој исто така верува дека основното образование за ХИВ треба да оди во нијанси на пренесување.

Тој се прашува кој ќе ги научи младите да не користат вазелин (мрсен лубрикант кога не се прават идеални на овие основи) со кондоми, на пример, или не за хигиенски тушеви пред секс (ако треба да го сторите тоа неколку часа порано ), или ако фотографирате дрога, не споделувајте вода и облеки во употребата на лекови за инјектирање, што исто така може да го шири вирусот.

Лиз Дефрејн

Податоците се осудени на пропаст. Сите бројки во светот не го менуваат фактот дека луѓето се несовесни (со прошка на лошиот збор, во чекор со нивните ризици од заразување со ХИВ). Честопати од добра причина.

Transar sem camisinha pode ser mais arriscado e devastador do que proceder como este

 

Сексот без кондом може да биде поризично и погубно отколку да се постапува како овој „моторџија“. Затоа што тој, најмногу, може да го скрши вратот и веднаш да умре. СПБ не убиваат брзо.

Ако се борите да најдете работа, оброк или место за живеење, ХИВ не е на вашата листа на проблеми.

Дури и ако изложеноста на ризик е поголема во вашиот секојдневен живот, вашата перцепција станува нејасна за реалноста на вирусот.

Таму беше девојката која рече:

Ме контаминира! „Дали знаете што е тоа?” „Тој е трет милениум Ромео и Јулија!

Ако сте за loveубени или излегувате, не го гледате вашиот партнер како закана, како а "вектор" на ХИВ, и покрај фактот дека до две третини од ХИВ позитивните лица шират ХИВ не знаејќи преку врските и тоа се шири експоненцијално.

Дури и при закачување, луѓето веројатно не се занимаваат со да го наведат ризикот од заразување со ХИВ. Истражувањето ги замоли младите луѓе со ХСМ што ги интервјуирав за секс на Интернет да ги наведат нивните главни проблеми.

Одговорите?

Дека лицето што го сретнал нема да има профил што треба да го одбие лицето или дека треба да биде ограбен или нападнат или силуван.

ХИВ не беше најголемата грижа.

Тоа не е затоа што младите луѓе не знаеле за вирусот, вели Алекс од д-р Универзитетот Колумбија Карбало-Диегез, еден од авторите на студијата, заедно со многу други истражувања за МСМ и ХИВ.

„Во интервјуто, во дневната соба што седи спроти мене, повеќето хомосексуални мажи имаат поголема перцепција на ризик и можат точно да ги кажат сите околности што можат да резултираат во пренесување на ХИВ“, вели Карбало-Диегез.

„Но, во времето на сексуалната средба, кога мажите бараат најзадоволително можно искуство, перцепцијата на ризик се заменува со loveубов, доверба, блискост, страст и многу други зачини кои го подобруваат вкусот на сексот.

Користејќи ги зборовите на Паскал, [Блез],  Le Coeur до неговите раизони дека la raison ne connait point / срцето има причини за кои самиот разум не знае

„Нашите сексуални искуства нема да бидат ризични или опасни“!
„Нашите сексуални искуства ќе бидат величествени“!

Вели Jimим Пикет, директор за превенција и здравствено застапување за геј мажи во Фондацијата за СИДА во Чикаго.

„Сексот е поврзан со задоволство, блискост и работите што прават да се чувствуваме добро“.

И во реалниот свет се слават ризичните ризици. Ние мора да ризикуваме секој ден.

„Подобар пристап, вели тој, е да не се прашувате:„ Кој е мојот ризик за ХИВ?

Но, да, размислете:

„Што можам да направам за да уживам во сексот што сакам да го имам, но да останам без болести?

Лен Тули, колега на Вилтон во КАТИЕ кој исто така прави тестови за ХИВ, се согласува.

Сексуалното здравје често се вметнува во концептот на ризик отколку во наградите. Ова може да го претстави ХИВ и оние кои живеат со него како најлош можен исход што може да се замисли, тој забележува дека тој не е само клеветнички, туку честопати ирационален, бидејќи многу луѓе со ХИВ, всушност, се само одлични.

„Кога влегуваме во концепти на ризик, лесно е да се минимизираат ризиците“, вели тој.

„Кога луѓето бараат бројки, тие обично се во искушение да воспостават рамнотежа помеѓу она што сакаат да го прават сексуално и шансите овие активности да доведат до пренесување на вирусот ХИВ. (Справување со ризици)

Дискусиите што следуваа, вели тој, како да поставуваат прашања во врска со моралот и вредностите околу пренесувањето на ХИВ, за тоа колку ризик мислам дека вреди да се преземе, како можеме да го перцепираме ХИВ како можен резултат на нашите активности и кога тој е OK2 да се напуштат кондомите. На прашања, со други зборови, на кои не може да се одговори со едноставен број.

26 март 2014 година • Од Трентон Штраубе

Преведено на 30 август 2016 година од Клаудио Соуза од оригиналот во Против сите шанси: Кои се вашите шанси да добиете ХИВ во овие сценарија

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина