Има живот со ХИВ

Сексуалност и ХИВ - Можно е да бидете среќни

Мисли и чувства за сексот по дијагностицирањето на ХИВ

Поени за размислување

  • Хив стигмата може да влијае на тоа како се чувствувате во врска со сексот.
  • Позитивните и негативните чувства за сексот се нормален дел од прилагодувањето кон ХИВ.
  • Вашиот ХИВ статус не ви го одзема правото на блискост и задоволство.
  • Уживањето во вашиот сексуален живот придонесува за квалитетот на животот.

Вашите чувства за сексот можат да бидат под влијание на вашите размислувања за вирусот, како вашата дијагноза влијае на начинот на кој се гледате себеси и како овие аспекти се комбинираат за да влијаат на вашиот сексуален живот како ХИВ позитивна личност.

Иако негативните ставови за ХИВ се менувале со текот на времето, многу од нив останале и придонеле за големата стигма што ја доживеале луѓето што живеат со ХИВ. Стигмата е составена од негативни ставови, стравови и предрасуди за ХИВ. Ова може да резултира со навреди, отфрлања и озборувања од луѓе кои живеат со ХИВ.

Во некои случаи, кога луѓето кои живеат со ХИВ страдаат од стигмата, тие почнуваат да се гледаат себеси на негативен начин и тоа може да влијае на нивниот сексуален живот. Ова е исто така познато како интернализирана стигма и самопочитување - кога луѓето кои живеат со ХИВ почнуваат да имаат мисли и верувања кои се заразни, непожелни и не се достојни да доживеат задоволство и блискост. Иако многу негативни идеи за луѓето кои живеат со ХИВ сè уште не се дојдени до големи медицински откритија, како на пр У = У, важно е да ги знаете фактите за тоа како се пренесува ХИВ (и како не е) за да се чувствувате овластени за вашиот сексуален живот.

Првични реакции на вашата дијагноза

На сексуалниот живот на различни луѓе влијае на различни начини дијагностицирањето на ХИВ. Силна почетна реакција на ХИВ дијагноза е често чувството на желба да се „излезе“ од сексуалниот круг.

Повеќето заразени лица се заразуваат со ХИВ сексуално, и затоа сексот може да биде поврзан со негативни чувства. Несакањето да се пренесе ХИВ на сексуален партнер е исто така често причина да се избегне сексот целосно.

Овие чувства можат да бидат ублажени со знаење дека откако ќе започнете со третман и вирусното оптоварување ќе остане неоткриено за шест месеци или повеќе, можеби нема да можете да го пренесете ХИВ.

Спротивно на тоа, вашиот интерес за секс може да стане посилен и поинтензивен. Може да откриете дека сакате да ги истражувате сексуалните желби без страв од заразување со ХИВ.

Што и да чувствувате, е дел од вашето прилагодување на дијагнозата и не треба да биде причина за загриженост. Шокот што го доживувате по дијагностицирањето е привремен и вашиот одговор на живеење со ХИВ ќе се промени бидејќи ќе го научите најдобриот начин за контрола

Се чувствувате добро додека имате секс

За многу луѓе кои живеат со ХИВ, да станат незабележливи и да знаат дека не можат да пренесат ХИВ е пресвртна точка во поглед на нивниот сексуален живот. Ова им овозможи да престанат да размислуваат за секс во смисла на инфекција и ризик и да се фокусираат на пријатните аспекти на сексот.

Сега имаме неколку начини да спречиме пренесување на ХИВ за време на секс. Усвојувањето на докажан метод за превенција, без оглед дали користите кондоми постојано и правилно или останувате неоткриени, значи дека треба да се чувствувате безбедно во врска со пријатен, безгрижен секс. Важно е да знаете дека можете да имате здрав и пријатен сексуален живот без да го пренесете ХИВ на вашите сексуални партнери и дека луѓето кои живеат со ХИВ можат да имаат деца кои немаат ХИВ.

Добриот секс, блискоста и физичкото задоволство се основни аспекти на благосостојбата. Ова не се разликува ако живеете со ХИВ. Луѓето со ХИВ ги сакаат истите работи како и сите други - loveубов, приврзаност и задоволство и задоволство што можете да ги добиете и да ги дадете кога имате секс.

Сексуалното изразување и задоволството се дел од она што ве прави луѓе. Сексот и врските во животот веројатно ќе ви бидат исто толку важни како некогаш, можеби дури и повеќе. Да живеете добро и да останете здрави со ХИВ значи да се грижите за себе - а тоа исто така значи и вашето емотивно јас. Да се ​​отсечете од давање и примање задоволство или човечки контакт не е добро за вас. Може да бидете изолирани или депресивни, што исто така не е добро за вашето здравје.

Сексот може да биде добар, да ве приближи до другите луѓе и да задоволи моќна желба. Тоа е доволна причина да продолжите да уживате во неа онолку пати колку што сакате. Но, постојат и други признати здравствени придобивки: сексот може да ви помогне да се опуштите и да спиете подобро; сексот може да биде многу добра вежба; сексот може да ја ублажи болката, да ја подобри циркулацијата и да го намали нивото на холестерол. Имањето здрав сексуален живот придонесува за целокупното здравје и благосостојба.

Кришен Самуел

Ноември 2020 година

 

Оваа страница последен пат беше ревидирана во ноември 2020 година. Треба да се ревидира во ноември 2023 година.


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата