Има живот со ХИВ

Враќање на сифилис, во денот наречен „Купидова болест“

Враќањето на сифилисот е, според мојата интелектуална позиција, „работа“ повеќе од очекуваното!

Последното нешто што човек може да размисли за мене е дека сум конзервативен. Крос кредо трипати! Слободарски до крајност, јас веќе бев, сè додека тоа не вклучуваше деца или животни, такви луѓе ме прават да се гадам 😡 сè додека тоа беше консензуално. Не, тоа не е. РОК!  Сепак, простете ми најчувствителното, јас никогаш не бев fanубител на „изрази на голема affубов“ на јавниот пат!

Вистина е дека бев, да, со Вера, таму во „Бело Рамо“.

Не беше добро осветлено и, од време на време, се појавуваше свештеникот, ги оддалечуваше сите парови што „вежбаа“ таму. Јас веќе зборував за вера и текстот што зборува за тоа е во фаза на ревизија!

СИДА-та како аеродинамичка сопирачка

СИДА-та служеше како аеродинамична сопирачка, на таков начин што, Фатима ме спаси од улиците во 1981/1982 година, во 1985 година немаше апсолутно ништо слично на ова што го видов!

На овој начин, и знам дека многу луѓе не се согласуваат, не се согласуваат и нема да се согласат, СИДА-та се смени и јас ги менувам „паците“, сексуалното однесување на луѓето.

Со „хрониката на СИДА“ и ХИВ инфекцијата, големиот страв помина и, впрочем, работите веќе не се како што беа, и иако НИКОГАШ тоа е екстремен збор, верувам дека никогаш нема да биде како што беше, еден ден… Сè поминува.

Значи, како еден вид „општо ослободување, да се вратиме на карневалот“ што може, како и што можеше и можеше, да предизвика

… Враќање на сифилис

… Како што демонстрираше Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), кој неодамна ги објави своите годишен епидемиолошки извештај и еден технички извештај, забележувајќи дека известувањата за сифилис се зголемија за 70% низ цела Европа од 2010 година. (Да, Io-io е тука, малку Бразил Ia-iá

Разговаравме со Ендру Амато-Гаучи, шеф на ХИВ, програма за сексуално преносливи вирусни инфекции и хепатитис во ЕЦДЦ, за овој загрижувачки тренд и кои чекори треба да се преземат.

Кои се главните трендови потенцирани во неодамнешниот извештај на ECDC?

Враќањето на сифилис е, генерално, трендот е стабилно и значително зголемување на стапката на дијагностицирани сифилиси ширум Европа од 2010 година. Вториот тренд е во процентот на дијагностички стапки кај мажите и жените. Во 2000 година, дијагностицирани сифилис биле пријавени пропорционално на 1,4 мажи за 1 жена. 

Врз основа на најновите податоци, овој процент е 8,5 мажи на 1 жена, така што тоа е навистина значително зголемување. 


Пофокусиран изглед

Кога ќе го разгледаме ова повнимателно во Европа, користејќи ги и достапните информации за начинот на пренесување на сифилис, откриваме дека епидемијата расте главно кај мажи кои имаат сексуални односи со мажи.

Исто така, разгледавме земји надвор од Европа, вклучувајќи ги САД, Канада, Австралија и Јапонија и откривме многу слични трендови во зголемувањето на извештаите за сифилис во сите овие земји.

Во САД, кои имаат многу добри податоци за сифилис, има зголемување и кај жените, покрај зголемувањето на вродениот сифилис.

Овој тренд не го видовме само во Европската унија, и кај мажите, но всушност, во изминатите две години почнавме да гледаме повеќе случаи кај жените; затоа, можеби сме заостанати од распоредот и треба да внимаваме на ваквите настани. 

Што ве натера детално да го испитате сифилисот во овој извештај?

На ЕЦДЦ работиме да ги идентификуваме, проценуваме и потоа ги проучуваме можните закани предизвикани од заразни болести. Ние проценуваме докази од научни студии и проекти, анализираме технички податоци и собираме сопствени податоци од европски земји-членки.

Потоа произведуваме научни совети или технички извештаи кои можат да ги информираат одлуките за јавната здравствена политика во земјите-членки.

Мрежа на специјалисти за сексуално преносливи инфекции (во минатото, „венерични болести“).

Имаме мрежа на назначени експерти кои работат на сексуално преносливи инфекции (СПБ) од сите земји-членки, а координативниот комитет на мрежата се состанува најмалку еднаш годишно. Во 2018 година, комитетот изрази загриженост во врска со зголемувањето на сифилисот што го набудуваа лекарите и побара од нас да ја анализираме епидемиологијата на сифилис, да го процениме нивото на ризик и да посочиме опции за да одговорат на тоа зголемување.

Какво е влијанието на сифилисот врз заболените лица?

Ова прашање ми се чини нешто генерирано од коњ!

Сифилисот е бактериска инфекција, но е доста комплициран во смисла дека може да резултира со хронична инфекција со долгорочни здравствени последици. Ние обично зборуваме за примарен сифилис, споредно и терцијарно.

Повеќето луѓе со примарен сифилис развиваат мал улкус наречен рак, десет дена до три недели по изложувањето. Овој чир обично е видлив кај маж, бидејќи е во пенисот, но кај жена, може да биде во внатрешноста на вагината и целосно да исчезне.

Поминав низ него! Девојка со многу темни очи ме погледна, се насмевна, „ме скроти“ и ме заколи! Неколку дена подоцна се појави чирот споменат тука. Грда е, има „тврди рабови“ и изгледа дека држи течност без забележителни својства!

Кога докторот ми рече дека тоа е сифилис, добив П за цел живот и, метафорично, реков дека „би ја убила “! Лекарот објасни што ми се случува и морав да одам кај неа со тажна и лошо примена вест, што резултираше со прекинување на оваа кратка афера!

Во јазикот, или во грлото “!

Сепак, чирот може да се појави каде било што имал контакт со бактериите, кои се пренесуваат во сексуални течности и може да бидат во ректумот, јазикот или грлото.

Ако не чувствувате чир или не го лекувате, инфекцијата станува она што го нарекуваме секундарен сифилис.

Бактериите почнуваат да се шират низ целото тело, а вообичаените знаци на секундарна инфекција се осип на кожата, обично започнувајќи на дланките и стапалата. 

Вие исто така може да доживеете опаѓање на косата и симптоми слични на грип.

Ако повторно не сфатите дека ова е сифилис, инфекција може да се претвори во најопасниот терцијарен сифилис.

Десет години!

За развој на терцијарен сифилис може да бидат потребни десет години. Во тој момент, бактериите почнуваат да го трошат вашиот нервен систем. 

Може да предизвика сериозни оштетување на мозокот и срцето и, ако не се лекува, може да доведе до смрт!

Во која било фаза, многу е едноставно да се третира сифилисот со пеницилин. Меѓутоа, ако го лекувате доцна, штетата што веќе ја предизвика не е реверзибилна, затоа е важно да се лекува рано.

Друга работа што е важно да се разбере за сифилисот е дека ако жената има сифилис кога ќе остане бремена или ќе се зарази за време на бременоста, таа исто така може да ја пренесе инфекцијата на своето дете. 

Ние го нарекуваме овој вроден сифилис што може да доведе до многу сериозни компликации за време на бременоста, разни фетални деформитети, па дури и да резултираат со мртвородено или дека бебето умира кратко по раѓањето.

Што предизвикува зголемување на стапката на сифилис што го забележавте?

Зголемувањето не е само во Европа, тоа е феномен во западниот свет и веројатно има многу различни фактори зад него. 

Очигледно, постои јасна врска помеѓу ризичното сексуално однесување и сифилисот. Кога започна епидемијата на ХИВ во 80-тите, луѓето почнаа да користат многу повеќе кондоми. Како несакан ефект на ова, стапките на сифилис и други сексуално преносливи болести се намалија низ западниот свет.

 Се чини дека сега кога ХИВ се гледа како хронична, но лекувана инфекција, луѓето се помалку заинтересирани за кондоми и побезбеден секс, и тоа е веројатно еден од главните фактори за зголемувањето на случаите на сифилис.

Постојат неколку други специфични фактори. На пример, за мажи кои имаат сексуални односи со мажи, кои се најпогодена група, од многу студии станува јасно дека имало зголемување на аналниот секс без кондом. 

Исто така, има општо зголемување на бројот на сексуални партнери и една причина за ова може да биде зголемувањето на популарноста на апликациите за социјално вмрежување или средби, кои го олеснуваат наоѓањето сексуални партнери 

Пред-изложеност на ХИВ профилакса (PrEP) неодамна пристигна како можност за спречување на ХИВ инфекција. Со оваа опција, луѓето се чини дека се помалку загрижени за ХИВ инфекцијата за време на сексот. 

Но, не користењето презервативи, особено со нови или случајни партнери, исто така значи дека сте отворени за можноста за други сексуално преносливи инфекции, како што е сифилис. 

Хетеросексуалните популации во другите делови на светот, како што се САД, гледаат пораст на сифилис кај жените, а ние почнуваме да го гледаме ова во Европа. 

Ова е малку посложено. 

Се разбира, тоа е исто така поврзано со повеќе сексуални партнери и секс без кондом. Покрај тоа, знаеме дека употребата на алкохол или дрога го нарушува побезбедното сексуално однесување и постои поврзаност и со сексуална работа. Познато е дека социјалните ранливости, како што се сиромаштијата и затворањето, се поврзани со сифилис.

Пристапот до здравствена заштита е многу важен. Ако ја промашите примарната инфекција, единствениот начин да знаете дека имате сифилис е да одите на лекар и да побарате тест. Ако не се тестирате, едноставно нема да знаете дека го имате и би го пренеле не знаејќи на вашите сексуални партнери.

Тестирањето е многу важен елемент на она што го потенцираме. Луѓето кои се изложени на ризик или се изложени на ризик од инфекција, треба редовно да бараат преглед и тест на крвта - тоа е многу едноставен тест на крвта.

Како треба да одговориме на веста дека сифилисот расте?

Прво, секој треба прочитај го извештајот! Во извештајот, предлагаме активности базирани на докази.

Општо, треба да го препознаеме општиот тренд за зголемување на СПИ и да преземеме чекори за негово решавање. 

Сифилисот рапидно расте и податоците исто така покажуваат слично зголемување на гонорејата, кламидија и други инфекции. Гледаме како оваа епидемија се развива и донекаде е засенета од други здравствени настани, затоа треба да го шириме зборот.

Ние би сакале да видиме повеќе напори за промовирање на побезбедно сексуално однесување, да промовираме конзистентна употреба на кондом и да ги охрабриме луѓето кои не користат кондоми постојано да известуваат за чести тестови. На пример, луѓето кои земаат PrEP обично се тестираат за СПБ на секои три месеци, а тоа е одлично затоа што можете да дијагностицирате инфекција многу рано, да ја лекувате и да ја намалите можноста за пренесување.

Предлагаме неколку други одговори, како што се ефективни услуги за управување со партнери. Во специјализирани клиники кои се занимаваат со сифилис, нормално би имало назначен здравствен работник (обично медицинска сестра) кој би го прашал лицето на кое му е дијагностициран сифилис дали знае кој може да им ја пренесе болеста или дали веќе ја има. за ова. 

Оваа медицинска сестра тогаш му помага на лицето да испрати анонимна или доверлива порака до овие сексуални партнери за да ги замоли да се тестираат, обидувајќи се повторно да го запре пренесувањето.

Ние исто така веруваме во важноста на образованието за клиничарите и сексуално активната популација воопшто.

Многу клиничари веруваат дека сифилисот починал во осумдесеттите години од минатиот век, па затоа не се свесни колку што треба да бидат дека сифилисот расте и дека треба почесто да се тестираат, дури и кај луѓе без симптоми. 

Училишното сексуално образование не треба да биде само за ХИВ. Младите треба да бидат свесни за сифилис и други бактериски СПБ кои толку лесно се лекуваат, но толку лесно се пропуштаат.

Постојат интервенции што би сакале земјите-членки да ги усвојат, како што е национална стратегија за СПИ, како што во моментов имаат малку земји. Ние исто така би сакале да видиме национални акциони планови за контрола на сифилисот.

Друг пример: постојат докази дека „контролните пунктови“ работат добро. 

Тие во суштина се клиники со низок праг, кои не изгледаат како формални клиники и се воведени во неколку градови во Европа, вклучувајќи ги Барселона, Атина и Лондон. 

Луѓето можат само да се појават и да направат тест. 

Овие услуги се многу ефикасни, особено за одредени групи на мажи кои имаат секс со мажи кои се изложени на најголем ризик.

Преведено од Клаудио Афонсо (име формално усвоено во чест на мојот татко) на 17 ноември 2019 година од таванот напишан и објавен од Грета Хјусон em 29 август 2019

За повеќе информации, посетете ја веб-страницата на ECDC.

Оваа одлика се појави во изданието на Евробултен во август 2019 година

[idi_review id = ”166160 ″]


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата