Има живот со ХИВ

Периферен нервен систем - Односот со периферната полиневропатија

Периферната полиневропатија е причина за големи страдања

Мозокот ја централизира контролата на сите функции на телото преку нервниот и периферниот систем

Периферниот нервен систем тоа е извор на „навреденост“, поради периферната полиневропатија што беше инсталирана, поголема од 2014 година, можеби и 2015 година.

Во име на јасност на фактите, проблемот започна една деценија порано и беше причина за бескрајни ноќи и ноќи, за несоница предизвикана од болка и непријатни чувства. Пред многу години мојата лева рака почна да се отвора и затвора, како мојот мозок да ја бара! Друга непријатност, честопати ја чувствував десната рака како да паднала во пламен (лудо е) и десната рака се натопила во мраз (исто така лудо).

Болките, од здодевни и непријатни, станаа вознемирувачки и поразителни.

Livedивеев, со години и години, во потрага по разбирање на феномен, како и во потрагата по олеснување.

Олеснување за оштетување на мојот Периферен нервен систем

Пронаоѓањето на изворот на невропатска болка и нејзиното олеснување е тежок потфат.

И затоа споделувам, овде на Соропозитивниот блог, некои информации за…Sistema Nervoso Periférico

Периферниот нервен систем

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

Периферен нервен систем, што е тоа?

Вкочанетост, пецкање и слабост се едни од најчестите причини што луѓето ги посетуваат невролог. Првиот чекор е обично да се одлучи дали проблемот е во централен нервен систем (мозокот и 'рбетниот мозок). Во спротивно, проблемот најверојатно лежи со нервите што се протегаат во телото.

Периферниот нервен систем ги опфаќа сите нерви што течат помеѓу 'рбетниот мозок и мускулите, органите и кожата. Темелното разбирање на периферниот нервен систем се смета за една од најразликувачките карактеристики кај невролозите и другите лекари.


Кои се периферните нервни клетки

Постојат многу категории на нервни клетки, од кои секоја пренесува малку поинаква информација до мозокот по тесни процеси наречени аксони. Исто така, некои од овие аксони се завиткани во заштитен слој наречен миелин, кој може да го забрза електричниот пренос на пораките долж аксонотНа На пример, моторните неврони имаат големи миелинизирани аксони кои се протегаат од 'рбетниот мозок до различни мускули за да ја контролираат нивната контракција.

Сензорните неврони доаѓаат во многу категории. големи аксони миелинизиран носат информации за вибрации, лесен допир и нашата перцепција за нашето тело во вселената (проприоцепција). - Ова го зголемува ризикот од падови -На Фино миелинизираните влакна испраќаат информации за акутна болка и ниска температура. Многу мали, немиелинирани влакна пренесуваат пораки за болка при горење, чувство на топлина или чешање.

Покрај моторните и сензорните аксони, периферниот нервен систем вклучува и автономни нервни влакна. Автономниот нервен систем е одговорен за контрола на критичните дневни функции кои, за среќа, најчесто се лоцирани надвор од нашата свесна контрола, како на пр. крвен притисок, отчукување на срцето и потење.

Сите овие различни аксонски влакна патуваат заедно како снопови жици во кабел. Овој „кабел“ е доволно голем за да се види без микроскоп и е она што најчесто се нарекува нерв.


Организација на периферниот нервен систем

Освен кранијалните нерви, сите периферни нерви патуваат од и до 'рбетниот мозок. Сензорните нерви влегуваат во 'рбетот во близина на задниот дел на' рбетниот мозок, а моторните влакна излегуваат од предната страна на мозокот. Кратко потоа, сите влакна се комбинираат за да формираат нервен корен. Овој нерв ќе патува низ телото, испраќајќи гранки на соодветни локации.

На многу места, како што се вратот, раката и ногата, нервните корени се комбинираат, се мешаат, а потоа даваат нови гранки. Оваа мешавина, наречена плексус, е нешто како комплицирана размена на слободна форма и на крајот овозможува сигнали од еден извор (на пример, аксони што излегуваат од 'рбетниот мозок на ниво Ц6) да патуваат заедно со влакна од различно ниво. Од' рбетниот мозок (на пр. C8) до истата дестинација (на пр. мускул како што е latissimus dorsi). Повредата на овој плексус може да има комплицирани резултати што можат да збунат некого што не е свесен за овој плексус.


Како невролозите ја користат анатомијата на периферниот нервен систем
Кога пациентот страда од вкочанетост и/или слабост, задачата на неврологот е да го лоцира изворот на проблемот. Често, делот од телото што се чувствува слаб или вкочанет не го содржи нервот одговорен за симптомот.

На пример, замислете дека некој одеднаш открива дека ногата постојано се влече по земјата додека оди. Причината за слабоста на нозете на оваа личност веројатно не пеш, но поради оштетување на нервите на друго место во телото.

Со разговор со овој пациент и со внимателен физички преглед, неврологот може да го одреди изворот на слабоста. Вашиот лекар ќе препознае дека мускулите одговорни за држење на стапалото од земја при одење го вклучуваат екстензорниот дигиторум долг, кој прима инервација од заедничкиот перонеален нерв. Кога луѓето седат со едното колено над другото, овој нерв може да се притисне, предизвикувајќи блага слабост и пад на стапалото.

Ако, сепак, физичкиот преглед, исто така, открие дека пациентот не може да стои на прстите на прстите на таа нога, неврологот повеќе нема да се сомнева во перонеалниот нерв. Мускулите што покажуваат на стапалото се инервирани од предниот тибијален нерв, кој се разгранува пред заедничкиот перонеален нерв.

Предните тибијални и заеднички перонеални нерви носат влакна кои првично се испраќаат од 'рбетниот мозок на ниво L5. Ова значи дека проблемот не е компресија во коленото, туку поблиску до местото каде што нервите излегуваат од 'рбетниот мозок. Веројатната причина е лумбална радикулопатија, која, во екстремни случаи, може да бара хируршка интервенција за да се поправи.


Зошто да ги полагате овие испити?
Дадениот пример има за цел да демонстрира како знаењето за периферниот нервен систем, во комбинација со внимателен физички преглед и слушање на пациентот, може да направи разлика помеѓу само кажување на пациентот да престане да ги прекрстува нозете или кажување дека можеби ќе треба операција. На 

Слични примери може да се дадат за речиси секој дел од телото. Поради оваа причина, сите студенти по медицина, не само невролози, ја учат важноста на периферниот нервен систем.


Кредити
  • Alport AR, Sander HW, Клинички пристап кон периферна невропатија: анатомска локализација и дијагностичко тестирање. Континуум; Том 18, број 1, февруари 2012 година
  • Блуменфелд Х, Невроанатомија преку клинички случаи. Сандерленд: Издавачи на Синауер соработници 2002 година


Поддржете ја оваа работа! Нема друг ваков


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата