Има живот со ХИВ

Обединете се долгогодишни преживеани

За нас долгогодишните преживеани, прифаќањето на издржливост значи да се биде обединет

Слика од Сергеј Токмаков Услови. Закон од pixabay

Во 80 -тите и 90 -тите години, болничката средина наликуваше на војна

Од хедонистичките геј барови и клубови на Менхетен во 70-тите до болничките одделенија за СИДА и средини за духовна поддршка од 80-тите и 90-тите, како и пост-протеазните куќи за мет и рехабилитациите од 2000-тите преку митинзи, протести и конференции. Активисти за ХИВ од 2010-тите, лакот на животната приказна на Барон им е познат на многу долгогодишни преживеани.

Се најде себеси како се поврзува со поширок свет на долгогодишни преживеани, сите заедно се борат не само за сопствениот живот, туку и за другите во лоша здравствена состојба и сиромаштија.

КОВИД-19 и лица со ХИВ. Што да правам - Упатства за СЗО и ЦДЦ

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

Преселбата во Барон, која живее во Newу erseyерси околу еден час надвор од Менхетен, започна околу 2010 година, кога, долго време зафатен од СИДА, хепатитис Ц, рак и зависност, одржа машко повлекување наречено Боди Електрик.

„Во кулминација“, се сеќава тој, „ми се врзани очи и се виткам гол во фетална положба, завиткан во ќебе, размислувам да бидам малтретиран како дете, плаче. Така почнувам да се загревам, почнувам да се смеам и мислам: 'Јас сум силен кучкин син!' - ако ми простиш францускиНа 'Јас преживеав!' ”

Набргу по тоа катарзично искуство, Барон го виде Јунајтед во гнев, документарец од 2012 година за раните денови на активистичкиот колектив. ДЕЈСТВО СИДА

„Додека с I'm уште сум наоколу, ќе имам цел“.

Пандемијата COVID-19 спречи големи состаноци

За нас долгогодишните преживеани, клучот за прифаќање на издржливоста е да останеме заедно.

Сега, на 64-годишна возраст, Ед. Барон тестираше за ХИВ позитивен во средината на 1980-тите години. Земајќи кратенка, тој на ПОЗ му ја раскажува приказната за неговиот живот со груб, тврд глас, кој обично се забрзува и станува емотивен. Тоа е извонредна и неверојатна приказна за тоа како се нашол некој кој бил целосно изгубен.

 

Подоцна присуствуваше на неговиот прв состанок на актуелната група ACT UP New York, чиј мал кадар с still уште се состануваше, до неодамна, неделно. (Досега, новата болест, коронавирус, позната како СОВИД-19, спречуваше големи собири.) „Мислев на тоа колку бев самоцентричен, користејќи лекови сите тие години кога луѓето се бореа да останат живи“, вели Барон.

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

Со ова сознание, тој започна во активизам, станувајќи вистински средовечен воин. Покрај тоа што присуствуваше на локалните состаноци на ACT UP, тој патуваше во AIDS Watch, годишниот самит за лобирање за лица со ХИВ/СИДА во Вашингтон, и се приклучи на Советот за планирање на ХИВ во Newу erseyерси и најголемата агенција за ХИВ/СИДА. Државна СИДА, зумбул На

На 5 јуни, Барон ќе учествува на воведната прослава на Денот на свесноста за долгорочните преживеани од ХИВ во Newу erseyерси, раскажувајќи ја нејзината приказна за ХИВ, зависност и закрепнување на панел со други преживеани, вклучително и родови и трансродови жени.

Исто така, работи со скратено работно време во градинарски центар, и покрај тоа што е делумно затворен во инвалидска количка. „Мојот шеф ми вели:„ Не знам како доаѓаш овде толку среќен секој ден со се што си поминал “, вели Барон. „И јас велам:„ Можев да останам дома и да се сожалувам за себе, но јас сум жив, а многу од моите пријатели не се “.

***

Кој се квалификува како долгогодишен преживеан е во очите на гледачот.

Сепак, терминот најчесто се користи за да се опише основната група на лица кои живееле со ХИВ од пред 1996 година, година кога беше достапен ефективниот третман. Како и да е, може да се примени и за оние кои неодамна беа дијагностицирани или за ХИВ-негативни луѓе кои исто така живееја во најтемните времиња, доејќи и губејќи пријатели и loversубовници.

Дефинициите настрана, како можеме да разбереме што ги дели Ед Баронс од светот, кои наоѓаат причина да живеат и покрај големите загуби на луѓе како Дејв Милс?

Претходно оваа година, Милс, долгогодишен преживеан кој живее во Флорида, испрати писмо за самоубиство до другиот долгогодишен преживеан Тез Андерсон од Сан Франциско.

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

Заедно со неколку други како Шон Меккена од Newујорк, ffеф Бери од Чикаго и Беркли, Мет Шарп од Калифорнија, Андерсон го презеде предизвикот да ги поврзе околу 50.000 Американци кои живеат со ХИВ уште од времето на пред-протеазата. Тој исто така е основач на Денот на свесноста за долгорочните преживеани за ХИВ, што се слави секој 5-ти јуни.

Писмото гласеше: „Тез, за ​​жал, ако го читаш ова, беше испратено кога стигнав до точка кога самоубиството беше единствената опција што ми преостануваше… 

Многу се уморив да се борам за да го зачувам достоинството и квалитетот на животот, да се борам повеќе само заради опстанок “.

https://soropositivo.org/mulheres-com-mais-de-50-anos-vivendo-com-hiv-sao-negligenciadas/

Кога Андерсон го примил писмото, Милс веќе извршил самоубиство

Кога Андерсон го добил писмото, Милс всушност извршил самоубиство.

Андерсон ја објави веста на својата Фејсбук страница, Ајде да го удриме ASS - синдром на преживеан од СИДА, која има илјадници следбеници. „Имаше 65 години“, напиша Андерсон. „Тој ги споменува синдромот на преживеан од СИДА, ПТСР [посттрауматско стресно пореметување], сиромаштијата и недостатокот на услуги како фактори во неговата одлука да стави крај на животот ... Тоа беше криза на припадност и очај“.

На страницата на Андерсон, реакцијата на веста за самоубиството на Милс беше интензивна. Едно лице напиша:

„Толку е тажно што живееме во свет на рамнодушност, каде што сиромаштијата, отуѓувањето и фобијата од ХИВ с surround уште ги опкружуваат долгогодишните преживеани“. 

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

А друг напиша: 

„Јас сум плата за тоа што немам каде да живеам и ги знам тешкотиите низ кои помина.

Андерсон вели дека долгогодишните преживеани се чувствуваат оставени од организациите за услуги за СИДА, кои с increasingly повеќе ги насочуваат своите напори кон превенција од ХИВ.

Ова вклучува профилакса пред изложување (PrEP.) И пораката Undetectable е еднаква на непренослива (I = I), што го промовира фактот дека луѓето со ХИВ кои одржуваат неоткривање на вирусно оптоварување не можат да го пренесат вирусот преку секс, дури и без кондоми.

 

Заедно, PrEP и I = јас сме златните клучеви за кампањите за ставање крај на епидемијата, сегашниот фокус на здравствените агенции низ целата земја од Центрите за контрола и превенција на болести па наваму.

„Видов нацрт на новиот план за ставање крај на епидемијата во Калифорнија“, рече тој. „Тоа немаше многу врска со стареењето. Андерсон, кој живее со ХИВ од 1980-тите, инсистира на тоа дека долгогодишните преживеани треба да имаат улога. 

И го имаме, велам, Клаудио

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

„Ние сме најстарите и знаеме многу за животот и смртта. Треба да бидеме вклучени - не оставени да живеат во изолација. ”

Многуте физички дефицити кои доаѓаат од животот со ХИВ со децении се добро документирани - хроничното воспаление што го забрзува стареењето на коските, мозокот и другите органи, како и каскадата на несакани ефекти од лекови, вклучувајќи невропатија, липодистрофија и многу повеќе. Сепак, се чини дека во срцето на синдромот на преживеан од СИДА е длабоката депресија и изолација што доаѓаат не само од преживувањето на загубата на толку многу сакани, туку и од живеењето, речиси како дух, во светот што напредувал.

За Андерсон, чија страница „Ајде да го удриме ASS“ создаде групи за поддршка во градовите низ целата земја, оваа изолација има само еден палијативен, ако не и лек: „Тоа е да се најдат други луѓе што ги разбираат и да ги составиме“, вели тој.

 

Па, таму во Бразил (тука)

За среќа, групите низ земјата им помагаат на долгогодишните преживеани да најдат утеха едни со други.

Во Балтимор, Постарите жени го прифаќаат животот (OWEL) се состанува веќе 17 години. „Околу 15 до 20 од нас жени се појавуваме еднаш месечно“, вели 74-годишната основачка партнерка Стефани Брукс-Вигинс. 

„Имаме годишна конференција која привлекува стотици жени од источниот брег. Споделуваме информации, имаме гости -говорници, ручаме и ги споделуваме нашите чувства, низ што поминуваме.

 Womenените с still уште ги кријат своите дијагнози од семејството и пријателите, па затоа им даваме излез да го споделат тоа со жените во ист брод. ”

Мелани Рис (68), која стана извршна директорка на OWEL кога почина нејзината сакана поранешна извршна директорка Каролин Меси пред две години, вели: „Првиот пат кога отидов во групата во 2005 година, вилицата ми се спушти кога видов други жени кои се приклучија на групата. тие изгледаа како мене, минувајќи низ истите подеми и падови на живеење со ХИВ. Во ред беше само да слушаме, прегрнуваме некого без страв дека ќе го отфрлиме, да ги споделиме нашите добри и не толку добри искуства, да се молиме. Се чувствував толку поддржано и толку сакано. ”

Во Чикаго започнаа гореспоменатите Бери и Шарп Проект за средба пред пет години. Тие беа домаќини на голем број градски сали, не само во Чикаго, туку и во други градови, вклучувајќи ги Филаделфија и Атланта, за да се соберат долгогодишни преживеани-и позитивни и негативни.

Присутни на настан во 2018 година организиран од Проектот за обединување, благодарение на Проектот за обединување

Не е многу различно од Холокаустот или Виетнамската војна

„Сите овие прашања за ПТСН, траума и изолација се појавија, и исто како и Холокаустот или Виетнамската војна, на луѓето им беа потребни неколку години за да можат повторно да го разгледаат она што се случи“, вели Бери. „Ние им кажуваме на луѓето дека не се работи за тоа колку долго или живееле со ХИВ, туку тие лично се идентификуваат како преживеани, што вклучува сојузници како роднини, пријатели и медицински сестри“.

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

ХИВ и имуност - предвремено стареење е факт

 

Во градското собрание во Филаделфија, вели Бери, се сретнал со долгогодишен преживеан кој живеел изолиран 45 минути од градот. „Таа ми рече дека никогаш јавно не разговарала за ХИВ и, на пат кон градското собрание, била толку исплашена што скоро се свртела и се вратила дома, но одлучила да остане и била многу среќна за тоа.“ Тој редовно слуша луѓе кои велат дека претрпеле години на злоупотреба на алкохол и дрога пред да закрепнат и дури потоа се подготвува да разговара за годините на чумата.

„Може да стане навистина длабоко“, вели тој за градските сали, „но ние се обидуваме да продолжиме така“.

Во Чикаго, исто така, постои мала група Ајде да го удриме ASS на позитивни и негативни постари мажи (иако се отворени за сите полови) кои се среќаваат неделно. Групата е предводена од eо Кнел (60), кој е ХИВ негативен. Тој вели дека дури и не знаел дека синдромот на преживеан од СИДА е „работа“ с until додека не ја открил страницата на Андерсон, „Да го удриме ASS“.

„Изгубив пријатели кои беа многу важни за мене“, вели Кнел. „Со години доживував депресија, вознемиреност, секогаш бев на работ и бесна, хипервизионална. Кога читав за овие симптоми, помислив: 'Ги имав овие'

Мислев дека мора да има други луѓе во Чикаго кои ги доживеале овие симптоми “. Така ја започна групата.

„Jimим“, кој живее со ХИВ, е колега. „Имам проблеми со депресија и анксиозност со години и сфатив дека многу од нив започнаа кога епидемијата се зголеми во 1980 -тите“, вели тој. „Не знаев што да очекувам кога пристигнав во групата, но состаноците ме натераа да сфатам дека не сум единствениот засегнат - и тоа се чувствува добро. Се чувствувам многу блиску до луѓето овде и со нетрпение очекувам да разговарам со нив секоја недела. “

Во Newу erseyерси, мајката Ксио Мора-Лопез, дијагностицирана со ХИВ во 1994 година, дискутираше како со години живеела во речиси целосна тајност за вирусот. „Никогаш не сум сретнала други луѓе кои живеат со ХИВ или биле ангажирани во група за поддршка“, вели таа.

стареењето е привилегија

Изолација и изолација

„Тоа сериозно ме изолираше“. 

Потоа, во 2016 година, во критична точка, таа присуствуваше на отворен микрофон на Светскиот ден за борба против СИДА за долгогодишни преживеани од ХИВ во Judудсон црквата во Newујорк и за првпат јавно ја раскажа својата приказна. „Се чувствував овластена и слободна после тоа“, вели таа, „поддржана од заедница“.

Сега редовно ја посетува Групата GMHC 50 и подалеку за постари лица со ХИВ. „Апсолутно ми го промени животот на подобро“, вели таа-и покрај тоа што живее со долгорочни несакани ефекти на ХИВ и неговиот третман, како што се гастроинтестинални проблеми и тешка невропатија во нејзините раце. „Требаше да најдам луѓе со кои имав нешто заедничко оттогаш“, вели таа.

***

 Јасност

Да биде појасно, приклучувањето кон група долгогодишни преживеани дефинитивно не е сребрен куршум. Брукс-Вигинс, која признава дека добила голема поддршка и радост од OWEL во Балтимор, вели: „Види, јас с still уште сум во депресија. Се лекував од депресија и се консултирав со терапевт и советник за парови. ”

Како и да е, како што тврдат многумина долгогодишни преживеани, имањето круг на поддршка од секаков вид-што може да вклучува и семејство и пријатели без ХИВ-може да ја ублажи депресијата, вознемиреноста и изолацијата. Хенк Пастрмка од Сан Франциско (67), дијагностицирана со ХИВ во 1989 година, го кажува многу едноставно. Тој вели дека откако започнал да присуствува на фондацијата за СИДА во Сан Франциско Елизабет Тејлор 50-плус мрежа, „Не се чувствувам веќе осамено. Пред тоа, сите што ги знаев беа мртви, и не ми падна на памет дека има други преживеани таму. ”

Написот следи подолу:

Стареење со ХИВ Зошто стареењето е можно!

 

Очигледно, не секој живее во големи урбани области кои се одобруваат да бидат заедно. Иако е многу потешко да се најде стипендија во руралните области, тоа може да се направи.

Едвин Брендон (60) во 1983 година беше дијагностициран со ГРИД (имунодефициенција поврзана со хомосексуалците), која стана позната како СИДА. Пред девет години, тој го напушти Мемфис, каде што беше добро поврзан во круговите на ХИВ, за рурален Тенеси да се грижи за своите стари родители. Сепак, тој с still уште оди во Jексон, Тенеси, еднаш месечно за да се приклучи на Советот за планирање Рајан Вајт од неговиот регион; остатокот од времето, тој останува поврзан преку Интернет преку групи како Ајде да го удриме ASS. За луѓето како него, кои се физички изолирани, „треба да одите напред и да инвестирате некое време за да најдете онлајн група што ги задоволува вашите потреби“, вели тој.

Неодамна, додава Брендон, тој учествувал во онлајн група за откажување од пушење за лица со ХИВ. Ова му помогна да ја напушти оваа навика по 40 години, но кога ја напушти групата, рече: „Се чувствував како да губам пријатели. Можете да почнете да се грижите за луѓето, дури и виртуелно. ”

Мора-Лопез се согласува: „Контактот во реалниот живот со луѓето е подлабока врска, но овој елемент преку Интернет може да спаси живот“. Ова е особено точно сега за време на кризата СОВИД-19.

Секој се разликува, се разбира. Во вашето писмо за самоубиство, Милс се пожали на недостаток на поддршка од нејзината локална агенција за ХИВ, но тој всушност се бореше со депресијата долго пред да се дијагностицира ХИВ, и можно е целата поддршка во светот да не може да го спаси. 

Никогаш нема да знаеме.

За долгогодишните преживеани кои се борат да преживеат денес, „би ги охрабрил да продолжат да се обидуваат да најдат место-физичко или онлајн-каде што се чувствуваат доволно безбедно да разговараат“, вели Брукс-Вигинс од Балтимор. „Нема да се отворите додека не го најдете ова.

За среќа, Барон од Newу erseyерси го стори тоа. „Бев исклучен многу години“, вели тој. „Личноста што сум денес не е истата личност како и пред десет години. Перк

Кога Андерсон го добил писмото, Милс всушност извршил самоубиство.

Андерсон ја објави веста на својата Фејсбук страница, Ајде да го удриме ASS - синдром на преживеан од СИДА, која има илјадници следбеници. „Имаше 65 години“, напиша Андерсон. „Тој ги споменува синдромот на преживеан од СИДА, ПТСР [посттрауматско стресно пореметување], сиромаштијата и недостатокот на услуги како фактори во неговата одлука да стави крај на животот ... Тоа беше криза на припадност и очај“.

На страницата на Андерсон, реакцијата на веста за самоубиството на Милс беше интензивна. Едно лице напиша:

„Толку е тажно што живееме во свет на рамнодушност, каде што сиромаштијата, отуѓувањето и фобијата од ХИВ с surround уште ги опкружуваат долгогодишните преживеани“. 

А друг напиша: 

„Јас сум плата за тоа што немам каде да живеам и ги знам тешкотиите низ кои помина.

Андерсон вели дека долгогодишните преживеани се чувствуваат оставени од организациите за услуги за СИДА, кои с increasingly повеќе ги насочуваат своите напори кон превенција од ХИВ.

Ова вклучува профилакса пред изложување (PrEP.) И пораката Undetectable е еднаква на непренослива (I = I), што го промовира фактот дека луѓето со ХИВ кои одржуваат неоткривање на вирусно оптоварување не можат да го пренесат вирусот преку секс, дури и без кондоми.

 

Заедно, PrEP и I = јас сме златните клучеви за кампањите за ставање крај на епидемијата, сегашниот фокус на здравствените агенции низ целата земја од Центрите за контрола и превенција на болести па наваму.

„Видов нацрт на новиот план за ставање крај на епидемијата во Калифорнија“, рече тој. „Тоа немаше многу врска со стареењето. Андерсон, кој живее со ХИВ од 1980-тите, инсистира на тоа дека долгогодишните преживеани треба да имаат улога. 

И го имаме, велам, Клаудио

„Ние сме најстарите и знаеме многу за животот и смртта. Треба да бидеме вклучени - не оставени да живеат во изолација. ”

Многуте физички дефицити кои доаѓаат од животот со ХИВ со децении се добро документирани - хроничното воспаление што го забрзува стареењето на коските, мозокот и другите органи, како и каскадата на несакани ефекти од лекови, вклучувајќи невропатија, липодистрофија и многу повеќе. Сепак, се чини дека во срцето на синдромот на преживеан од СИДА е длабоката депресија и изолација што доаѓаат не само од преживувањето на загубата на толку многу сакани, туку и од живеењето, речиси како дух, во светот што напредувал.

За Андерсон, чија страница „Ајде да го удриме ASS“ создаде групи за поддршка во градовите низ целата земја, оваа изолација има само еден палијативен, ако не и лек: „Тоа е да се најдат други луѓе што ги разбираат и да ги составиме“, вели тој.

 

Таму, тогаш, во Бразил ...

 

За среќа, групите низ земјата им помагаат на долгогодишните преживеани да најдат утеха едни со други.

Во Балтимор, Постарите жени го прифаќаат животот (OWEL) се состанува веќе 17 години. „Околу 15 до 20 од нас жени се појавуваме еднаш месечно“, вели 74-годишната основачка партнерка Стефани Брукс-Вигинс. 

„Имаме годишна конференција која привлекува стотици жени од источниот брег. Споделуваме информации, имаме гости -говорници, ручаме и ги споделуваме нашите чувства, низ што поминуваме.

Дефинитивно научете да цртате свои ликови или омилени ликови, дури и ако никогаш порано не сте цртале. 42 Лекции што ќе ви покажат дека цртањето НЕ е „подарок“, туку вештина што можеме да ви помогнеме да се развие.

 Womenените с still уште ги кријат своите дијагнози од семејството и пријателите, па затоа им даваме излез да го споделат тоа со жените во ист брод. ”

Мелани Рис (68), која стана извршна директорка на OWEL кога почина нејзината сакана поранешна извршна директорка Каролин Меси пред две години, вели: „Првиот пат кога отидов во групата во 2005 година, вилицата ми се спушти кога видов други жени кои се приклучија на групата. тие изгледаа како мене, минувајќи низ истите подеми и падови на живеење со ХИВ. Во ред беше само да слушаме, прегрнуваме некого без страв дека ќе го отфрлиме, да ги споделиме нашите добри и не толку добри искуства, да се молиме. Се чувствував толку поддржано и толку сакано. ”

Во Чикаго започнаа гореспоменатите Бери и Шарп Проект за средба пред пет години. Тие беа домаќини на голем број градски сали, не само во Чикаго, туку и во други градови, вклучувајќи ги Филаделфија и Атланта, за да се соберат долгогодишни преживеани-и позитивни и негативни.

Присутни на настан во 2018 година организиран од Проектот за обединување, благодарение на Проектот за обединување

Не е многу различно од Холокаустот или Виетнамската војна

„Сите овие прашања за ПТСН, траума и изолација се појавија, и исто како и Холокаустот или Виетнамската војна, на луѓето им беа потребни неколку години за да можат повторно да го разгледаат она што се случи“, вели Бери. „Ние им кажуваме на луѓето дека не се работи за тоа колку долго или живееле со ХИВ, туку тие лично се идентификуваат како преживеани, што вклучува сојузници како роднини, пријатели и медицински сестри“.

ХИВ и имуност - предвремено стареење е факт

 

Во градското собрание во Филаделфија, вели Бери, се сретнал со долгогодишен преживеан кој живеел изолиран 45 минути од градот. „Таа ми рече дека никогаш јавно не разговарала за ХИВ и, на пат кон градското собрание, била толку исплашена што скоро се свртела и се вратила дома, но одлучила да остане и била многу среќна за тоа.“ Тој редовно слуша луѓе кои велат дека претрпеле години на злоупотреба на алкохол и дрога пред да закрепнат и дури потоа се подготвува да разговара за годините на чумата.

„Може да стане навистина длабоко“, вели тој за градските сали, „но ние се обидуваме да продолжиме така“.

Во Чикаго, исто така, постои мала група Ајде да го удриме ASS на позитивни и негативни постари мажи (иако се отворени за сите полови) кои се среќаваат неделно. Групата е предводена од eо Кнел (60), кој е ХИВ негативен. Тој вели дека дури и не знаел дека синдромот на преживеан од СИДА е „работа“ с until додека не ја открил страницата на Андерсон, „Да го удриме ASS“.

„Изгубив пријатели кои беа многу важни за мене“, вели Кнел. „Со години доживував депресија, вознемиреност, секогаш бев на работ и бесна, хипервизионална. Кога читав за овие симптоми, помислив: 'Ги имав овие'

Мислев дека мора да има други луѓе во Чикаго кои ги доживеале овие симптоми “. Така ја започна групата.

„Jimим“, кој живее со ХИВ, е колега. „Имам проблеми со депресија и анксиозност со години и сфатив дека многу од нив започнаа кога епидемијата се зголеми во 1980 -тите“, вели тој. „Не знаев што да очекувам кога пристигнав во групата, но состаноците ме натераа да сфатам дека не сум единствениот засегнат - и тоа се чувствува добро. Се чувствувам многу блиску до луѓето овде и со нетрпение очекувам да разговарам со нив секоја недела. “

Во Newу erseyерси, мајката Ксио Мора-Лопез, дијагностицирана со ХИВ во 1994 година, дискутираше како со години живеела во речиси целосна тајност за вирусот. „Никогаш не сум сретнала други луѓе кои живеат со ХИВ или биле ангажирани во група за поддршка“, вели таа.

Изолација и изолација

„Тоа сериозно ме изолираше“. 

Потоа, во 2016 година, во критична точка, таа присуствуваше на отворен микрофон на Светскиот ден за борба против СИДА за долгогодишни преживеани од ХИВ во Judудсон црквата во Newујорк и за првпат јавно ја раскажа својата приказна. „Се чувствував овластена и слободна после тоа“, вели таа, „поддржана од заедница“.

Сега редовно ја посетува Групата GMHC 50 и подалеку за постари лица со ХИВ. „Апсолутно ми го промени животот на подобро“, вели таа-и покрај тоа што живее со долгорочни несакани ефекти на ХИВ и неговиот третман, како што се гастроинтестинални проблеми и тешка невропатија во нејзините раце. „Требаше да најдам луѓе со кои имав нешто заедничко оттогаш“, вели таа.

***

 Јасност

Да биде појасно, приклучувањето кон група долгогодишни преживеани дефинитивно не е сребрен куршум. Брукс-Вигинс, која признава дека добила голема поддршка и радост од OWEL во Балтимор, вели: „Види, јас с still уште сум во депресија. Се лекував од депресија и се консултирав со терапевт и советник за парови. ”

Како и да е, како што тврдат многумина долгогодишни преживеани, имањето круг на поддршка од секаков вид-што може да вклучува и семејство и пријатели без ХИВ-може да ја ублажи депресијата, вознемиреноста и изолацијата. Хенк Пастрмка од Сан Франциско (67), дијагностицирана со ХИВ во 1989 година, го кажува многу едноставно. Тој вели дека откако започнал да присуствува на фондацијата за СИДА во Сан Франциско Елизабет Тејлор 50-плус мрежа, „Не се чувствувам веќе осамено. Пред тоа, сите што ги знаев беа мртви, и не ми падна на памет дека има други преживеани таму. ”

Написот следи подолу:

Стареење со ХИВ Зошто стареењето е можно!

 

Очигледно, не секој живее во големи урбани области кои се одобруваат да бидат заедно. Иако е многу потешко да се најде стипендија во руралните области, тоа може да се направи.

Едвин Брендон (60) во 1983 година беше дијагностициран со ГРИД (имунодефициенција поврзана со хомосексуалците), која стана позната како СИДА. Пред девет години, тој го напушти Мемфис, каде што беше добро поврзан во круговите на ХИВ, за рурален Тенеси да се грижи за своите стари родители. Сепак, тој с still уште оди во Jексон, Тенеси, еднаш месечно за да се приклучи на Советот за планирање Рајан Вајт од неговиот регион; остатокот од времето, тој останува поврзан преку Интернет преку групи како Ајде да го удриме ASS. За луѓето како него, кои се физички изолирани, „треба да одите напред и да инвестирате некое време за да најдете онлајн група што ги задоволува вашите потреби“, вели тој.

Неодамна, додава Брендон, тој учествувал во онлајн група за откажување од пушење за лица со ХИВ. Ова му помогна да ја напушти оваа навика по 40 години, но кога ја напушти групата, рече: „Се чувствував како да губам пријатели. Можете да почнете да се грижите за луѓето, дури и виртуелно. ”

Мора-Лопез се согласува: „Контактот во реалниот живот со луѓето е подлабока врска, но овој елемент преку Интернет може да спаси живот“. Ова е особено точно сега за време на кризата СОВИД-19.

Секој се разликува, се разбира. Во вашето писмо за самоубиство, Милс се пожали на недостаток на поддршка од нејзината локална агенција за ХИВ, но тој всушност се бореше со депресијата долго пред да се дијагностицира ХИВ, и можно е целата поддршка во светот да не може да го спаси. 

Никогаш нема да знаеме.

За долгогодишните преживеани кои се борат да преживеат денес, „би ги охрабрил да продолжат да се обидуваат да најдат место-физичко или онлајн-каде што се чувствуваат доволно безбедно да разговараат“, вели Брукс-Вигинс од Балтимор. „Нема да се отворите додека не го најдете ова.

За среќа, Барон од Newу erseyерси го стори тоа. „Бев исклучен многу години“, вели тој. „Личноста што сум денес не е истата личност како и пред десет години. Сфаќам дека се променив. Јас не само што остарев. Станав поселективен, моите пријатели се бројат во различни раце, тие се чесни луѓе.

 

Стареењето, што е привилегија, ги прави овие работи, но стареењето со ХИВ им носи с ever поголемо ниво на побарувачка и, всушност, јас, кој имав „500 пријатели“ на dacebook, сега имам помалку од 220. И сечење…

Вирусното оптоварување е критичен фактор во заразата со ХИВ

Тоа е лесно? Или сакате повеќе?

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина