Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Серопозитивно со неоткриено вирусно оптоварување го пренесува вирусот? Не! И да!

Дали не може да се открие еднакво на непреносливо? Да ...

… И не Затоа, истражував и истражував многу, со години, пред да го ратификувам ова, со сите резерви што ги наоѓам во мојот интимен форум, кои, за среќа, одекнуваат во публикацијата што ја преведов и објавив во овој пост. Добро читање и внимателно обрнете внимание на процентите. Од нив се раѓа мојата резерва и претпазливост!

Поддршка со пиксел

Серопозитивно со неоткриено вирусно оптоварување го пренесува вирусот? Па, научниот одговор е не. Но, многу, многу пати, помеѓу науката и фактот го има секојдневието. Секојдневниот живот носи, во своето јадро, многу пати, неподносливо. Скокот на оградата, терапевтскиот неуспех, вирусниот флип и, конечно, добрата идеја, како што можете да видите, со овој текст е да комбинирате стратегии. Но, да одиме, одговарајќи на прашањето:

Серопозитивно со неоткриено вирусно оптоварување го пренесува вирусот?

Од вирус на хумана имунодефициенција (ХИВ) првпат беше откриен во 1983 година, научниците неуморно работеа на изнаоѓање начини да се спречи ширењето на болеста. Некои од интервенциите, како на пр кондоми, се ефикасни, но се далеку од непогрешливи доколку се злоупотреби. Другите, како на пр профилакса пред изложеност (PrEP), се повеќе од 90% ефективни, но се слабо усвоени од многу групи со висок ризик, вклучително и Афроамериканци. 

Дури во 2019 година, научниците конечно ја открија единствената интервенција што може ефикасно да го намали ризикот од ХИВ на нула: 

А незабележливо вирусно оптоварување.

Стратегијата, наречена од јавните здравствени власти како „Неоткривачка = незаразна“ (I = I), се заснова на докази дека антиретровирусна терапија кај луѓе со ХИВ може да спречи инфекција ако вирална активност (бројот на циркулирачки вируси) е потиснат целосно.

Според истражувањето, лице со ХИВ не може да зарази други луѓе ако нема вирус што циркулира во спермата, крв или други телесни течности.

Тоа е стратегија за која многу се расправаше пред лансирањето на студијата ПАРТНЕР 2 20191и претходната студија за ПАРТНЕР 1 во 2016 година.2Неверојатни студии, вклучени 1.570 хомосексуални и хетеросексуални серодиодредени парови (во кои едниот партнер е ХИВ-позитивен, а другите се ХИВ-негативни), бидејќи здравствените власти го прогласија за прв сигурен начин да се спречи пренесувањето, дури и кога не се користени кондоми.

И покрај дефинитивните резултати, постојат некои ограничувања на стратегијата I = I, имено ниската стапка на неоткриени вирусни оптоварувања кај Американците кои живеат со ХИВ.

Позадина

Концептот на I = I не е целосно нов. Всушност, тоа беше во 2008 година дека експертите од Швајцарската федерална комисија за ХИВ / СИДА први изјавија дека „лице заразено со ХИВ на антиретровирусна терапија со целосно потиснато (вирус)… не може да пренесува ХИВ преку сексуален контакт“.

Тоа беше смела изјава, докажана од тело епидемиолошки докази, но немаше клиничко истражување за да се покаже дека работи врз основа на еден на еден. Дури и Швајцарската комисија призна дека нејзината изјава, колку и да била убедлива, не треба да ги менува стратегиите за превенција што се во тек.

Третман како превенција (TasP)

Во исто време, научниците од мрежата за испитувања на ХИВ (HPTN) одлучија активно да ја тестираат хипотезата, вооружени со нова и потрајна генерација на лекови за ХИВ. До тој момент, концептот се сметаше за незамислив, бидејќи многу од раните антиретровируси беа склони кон високи стапки на отпорa на лекови e неуспех на ран третман.

Сепак, со лансирањето на тенофовир во 2001 година, научниците имаа лек што може да обезбеди постојана контрола на вирусот со помалку од совршена адхезија.

Истражувачкиот тим HPTN предложи тоа со одржување на неоткривачко вирусно оптоварување со оваа премногу неодамнешна и потрајна форма терапија, стапката на пренесување би се намалила не само кај серодиско-неусогласените парови, туку и кај општата популација. Тоа беше стратегија популарно позната како третман како превенција (TasP).

O студија, познат како HPTN-052, вклучиле 1.763 серодискордортни парови кои добиле непосреден третман или лекување кога нивниот ХИВ-позитивен партнер брои ЦД4 падна на 350 или помалку (почетна точка на терапијата пропишана во 2011 година). Она што ова значеше е дека ХИВ-позитивните партнери без третман секогаш ќе имаат поголеми вирусни оптоварувања од оние кои имале.

На крајот на шестгодишното истражување, научниците можеа да пријават дека раниот третман резултираше со само еден случај на пренесување на ХИВ, додека одложеното лекување резултираше со 27 преноси.

За овие луѓе, прашањето [Серопозитивно со несогледливо вирусно оптоварување го пренесува вирусот?] Постои само еден одговор: Да.

И за нив работите сега се непроменливи. Тие ќе имаат вирус до крајот на животот, или барем додека не најдат лек, кој го баравме четириесет години. Да бев меѓу овие четири проценти, ЗА МЕНЕ, СТЕРИОЗНОТО ЧУСТВО СЕ ПОЛОИЛЕ ЛИЦЕ КОИ ИЗЛОATИЛ ИЛИ ОБЕДИНАЛ

Ова се преведува во најмалку 96% намалување на ризикот од ХИВ.

За 4% одговорот на прашањето?: ХИВ позитивен со неоткриено вирусно оптоварување го пренесува вирусот?

Um Студија за следење на 2016 година беше во можност да покаже дека TasP не само што беше ефективна, туку и издржлива интервенција, намалувајќи го ризикот од пренесување за 93% во иста група парови по 10 години.

Загрижености и полемики

И покрај позитивните наоди, многу здравствени службеници останаа во недоумица за ефективноста на TasP. Меѓу нивните грижи, тие изјавија (правилно) дека неоткриен вирус не е исто што нема вирусs.

Дури и со најчувствителните тестови за вирусно оптоварување, ХИВ може да опстојува под нивото на забележливост. Тековните технологии дефинираат дека не може да се открие подолу 20 на 40 копира на милилитар крв. Што значи тоа е дека тестот може да биде неоткриен, но сепак може да има компетентни вируси во циркулација. Може ли ова да биде доволно за да се утврди инфекцијата?

Други изразија загриженост дека од 1.763 парови вклучени во HPTN 052, мнозинството (97%) биле хетеросексуалци. Дури и најотворените експерти се сомневаат дека резултатите забележани кај хетеросексуалците се огледуваат во геј и бисексуални мажи, кои не само што сочинуваат повеќе од 65% од новите инфекции во САД, но тие исто така имаат многу различни ранливости на ХИВ инфекцијата.

Студија за ПАРТНЕР 1 и прашањето: ХИВ позитивен со несогледливо вирусно оптоварување го пренесува вирусот? Не! И да!

Во обид да се прошири опсегот на истражувањето, меѓународен напор познат како студија ПАРТНЕР (Луѓе на луѓе на (третман) Антиретровирусно - Нова проценка на ризик) беше започната во септември 2010 година за да се набудува влијанието на TasP врз хомосексуалните и хомосексуалните парови машки

Студијата е спроведена во 14 европски земји и во неа учествувале 1.166 серодискодикантни парови кои имале секс без кондоми во просек од две години. 

Она што ја направи студијата ПАРТНЕР особено привлечна е дека само паровите чиј ХИВ-позитивен партнер има ЦД4 подолу 200 (клиничка дефиниција за СИДА) имаа право да учествуваат.

Од 888 парови, способни да одржат незабележливи вирусни оптоварувања - 548 од нив биле хетеросексуалци и 340 од нив биле хомосексуалци - само 11 инфекции се случиле во периодот на четиригодишно студирање. Од нив, никој не беше генетски поврзани до вирусот ХИВ на вашиот партнер (што значи дека инфекцијата се случила надвор од врската).

Врз основа на наодите од студијата ПАРТНЕР 1, научниците беа во можност самоуверено да известат дека нема случаи на пренесување на ХИВ во серодискардантни врски доколку се одржува неоткривачко вирусно оптоварување.

И покрај позитивните резултати, статистичката сигурност не беше толку убедлива за хомосексуалците (или аналниот секс) како што беше вагинален секс, а 10 од 11 инфекции се случиле во геј парови.

ПАРТНЕР Студија 2 и прашањето: ХИВ позитивен со незабележливо вирусно оптоварување го пренесува вирусот? Не! И да!

Студијата ПАРТНЕР 2, започната во септември 2010 година, беше дизајнирана да го процени ризикот од пренесување само во серодискоркантни хомосексуални парови. Студијата е специјално дизајнирана за да се процени влијанието на тотално потиснатото вирусно оптоварување врз паровите кои не користеле кондоми постојано за анален секс.

Од 997 регрутирани двојки од 14 европски земји, 90 беа исклучени затоа што ХИВ-позитивниот партнер не беше во можност да одржува незабележливо вирусно оптоварување или ХИВ-негативниот партнер користеше PrEP или профилакса на ХИВ пост-изложеност (PEP) за да спречи инфекција.

За време на седумгодишниот пробен период, 782 подобни парови пријавиле анален секс без кондом вкупно 76.088 пати. Покрај тоа, не помалку од 288 мажи ХИВ-негативни (37%) пријавил секс без кондом со партнери надвор од врската.

На крајот на студијата ПАРТНЕР 2, се случиле вкупно 15 ХИВ инфекции, но ниту една не била генетски поврзана со ХИВ-позитивниот партнер.

На кратко, ризикот од пренесување кај хомосексуални парови со непрепознатливо вирусно оптоварување беше ефективно нула, потврдувајќи I = I како ефикасно средство за спречување на ХИВ кај серодискодискарните партнери, без разлика дали се хетеросексуалци, хомосексуалци или бисексуалци.

Политика и акција на концептот ХИВ позитивен со неоткриено вирусно оптоварување го пренесува вирусот

Како резултат на испитувањата со ПАРТНЕР и други историски студии, Кампањата за превенција за пристап, глобална заедница на партнери за здравствен капитал, ја започна Неоткривачки = незаразни иницијатива да помогне во поткопување на стравот и срамот што ги промовираат стигмата на ХИВ и да ја одложи грижата за ХИВ.

Иницијативата има за цел да ги охрабри луѓето со ХИВ да започнат и да ја одржуваат антиретровирусната терапија, да спроведат бременост и планирање на семејството за да се чувствуваат помалку вознемирени за инфицирање на други луѓе.

Тоа беше напор што го поддржа Меѓународното друштво за СИДА во своето Годишно писмо за 2019 година, во кој комитетот повика на „промена во нашиот колективен менталитет“ за да се донесе I = I како нов стандард за превенција на ХИВ.

Точка за размислување

Од гледна точка на компромитирана врска, неоткриениот вирусен товар нуди најефикасно средство за заштита од ХИВ, дури и поголемо од PrEP. Но, ова не мора да значи дека треба целосно да ги напуштите кондомите.

Кондомите сè уште се најдобриот начин да се спречи бременоста и другите сексуално преносливи болести, особено ако имате повеќе партнери.

Исто така е важно да се запамети дека земањето антиретровирусни лекови не е исто што не може да се открие. Всушност, според Центрите за контрола и превенција на болести, помалку од 60% од луѓето кои се на терапија со ХИВ во САД имаат неоткриен вирусен товар.

На крајот на краиштата, не е доволно да се прескокнат кондомите едноставно затоа што лицето со кое имате секс е „на третман“. 

Освен ако не сте во врска и сте целосно свесни за статусот на третман на вашиот партнер и резултатите од вирусно оптоварување, сериозно, не земајте ништо здраво за готово. 

Користете кондоми и други форми на безбеден секс за да се заштитите.

 

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза