Има живот со ХИВ

Јас сум ХИВ позитивен. И сега?

Што значи да се биде ХИВ позитивен?

 

Да се ​​биде ХИВ позитивен значи да имате знаци на присуство на вирус во имунодефициенција кај луѓето  (ХИВ) во вашето тело, знаците се откриваат преку тест на ХИВ Денес во САД живеат приближно 1,2 милиони луѓе со ХИВ, а 14% од нив (еден од седум) не го знаат тоа. 1

Првичниот позитивен резултат на тест за ХИВ е прелиминарен. На лицето кое има позитивен тест, обично му треба следен тест за да го потврди резултатот. Некои лица кои првично биле тестирани негативни на ХИВ, може да бидат позитивни на следните тестови затоа што му е потребно време на телото да произведе откриен број на антитела (имунолошки прозорец). Во моментов нема лек за ХИВ, но инфекцијата може да се контролира со медицински третман Антиретровирусна терапија, АРТ.

Сметаат дека има денес се зарази со ХИВ, или пред триесет дена, нема да ве натера да развиете симптоми на СИДА, друга работа, за која се потребни години и години за да се развие. ХИВ е различен вирус, на пример, од КОВИД-19.

ХИВ е вирус кој ги напаѓа клетките на имунолошкиот систем, убивајќи ги и со текот на годините, оставајќи го телото без одбрана од други инфекции. Се пренесува преку контакт со заразена крв, сперма или вагинални течности.

 

Значење на ХИВ позитивен резултат

ако некој тестира позитивно за ХИВ,се смета за прелиминарен позитивен резултат. Еден  потребен е втор тест за потврда за да се потврди позитивна дијагноза на хив. почетна

Единствениот начин да се знае дали некој има ХИВ е преку тестирање. Позитивна дијагноза за ХИВ се поставува по откривање на ХИВ антитела и / или антигени во телото. Штом ХИВ влезе во телото, имунолошкиот систем произведува антитела  (протеини кои помагаат во борбата против инфекцијата) како одговор на вирусот. ХИВ антиген наречен p24 се произведува дури и пред да се развијат антитела. Присуството на антитела или антигени во примерок од крв, плунка или урина откриено со ХИВ тест укажува на тоа дека ХИВ влегол во крвотокот и дека некој е ХИВ позитивен.

ЦДЦ првенствено препорачува тестови за комбинирање на антитела и антигени, бидејќи тие можат да проверат антитела на хив, како и протеин p24. Секој на возраст меѓу 13 и 64 години мора да биде тестиран за ХИВ барем еднаш. 2

Фази на инфекција со ХИВ

Фаза 1: Акутна ХИВ инфекција

Постојат три фази на ХИВ. Во фаза 1 Од ХИВ инфекција до акутна ХИВ инфекција, имунолошкиот систем се обидува да го нападне вирусот со производство на ХИВ антитела, процес наречен сероконверзија. Обично се јавува во рок од неколку недели по инфекцијата.3

Овие антитела ќе останат околу и ќе останат откриени многу години. Како резултат, некој што живее со ХИВ ќе продолжи да тестира позитивно на тестовите за ХИВ. дури и ако вирусното оптоварување (количината на ХИВ во крвта) е неоткриено.

Во рамките на две до четири недели откако ќе бидат заразени, оние со ХИВ може да доживеат:

 • Треска
 • Ноќно потење
 • болки во зглобовите
 • Главоболка
 • Воспалено грло
 • Мускулни болки
 • замор
 • отечени лимфни јазли
 • Орални улкуси4

Симптомите може да бидат отсутни кај некои луѓе.

Фаза 2: Клиничка латентност

Кога телото влегува во фаза 2, клиничка латентност, каде што вирусот сè уште се размножува, но на екстремно ниски нивоа, заразените лица почнуваат да се чувствуваат подобро со мали или никакви симптоми. 5 ХИВ сè уште може да се пренесе за другите луѓе, сепак, во текот на оваа фаза.

Фаза 3: СИДА

Ако ХИВ инфекцијата не се лекува, таа ќе премине во фаза 3, синдром на стекната имунодефициенција (СИДА / СИДА), каде што имунитетниот систем на организмот е сериозно оштетен и станува ранлив и на други инфекции. Лекар ќе дијагностицира дали некој има СИДА преку ЦД4 клеточни тестови.

Во оваа фаза, може да се почувствува некој со ХИВ рекурентна треска,  екстремен замор,  дијареја хронична,  депресија и губење на меморија.6 Другите симптоми на фаза 3 вклучуваат:

ХИВ-тест

Ако некој се сомнева на изложеност на ХИВ, може да се тестира на клиника или да купи домашен тест во аптека. Ако нарачаат тест во лекарска канцеларија, ќе им бидат понудени советување за пред-тест и пост-тест за неговиот позитивен резултат и намалување на ризикот од пренесување. Некои бараат домашни тестови за приватност и брзи резултати.

Јас не го препорачувам, бидејќи не го познавам овој или овој психички гигант кој може да се справи со оваа дијагноза со мир на умот ...

Покрај тестирањето за ХИВ антитела и антигени, здравствените работници исто така ќе разгледаат колку добро функционира имунитетниот систем на една личност и ќе го испита нивото на ХИВ во организмот. Една мерка на која гледаат е броењето на cd4 тестови, што е број на ЦД4 имунолошки клетки во крвта. ЦД4 клетките се од витално значење за правилно функционирање на имунолошкиот систем.7 Нормално е бројот на ЦД4 помеѓу 500 и 1.500 клетки на кубен милиметар. Колку повеќе ЦД4 клетки има едно лице, толку се поздрави. 8 Низок број ЦД4, дефиниран како 200 или помалку клетки на кубен милиметар, укажува на СИДА и висок ризик од опортунистички инфекции, инфекции кои се јавуваат почесто и се потешки кај луѓето со ослабен имунолошки систем, како што се оние со ХИВ.

ХИВ се шири преку сексуален контакт или споделување Медицинска Опрема  со некој кој е заразен со вирусот. Може да се пренесе и од мајка на син преку мајчино млеко.9

„Работи“ што може да доведат некого во поголем ризик за ХИВ: 10

 • Секс без заштита
 • анален секс
 • Споделување игли и шприцеви за лекови
 • Други сексуално преносливи болести како што се сифилис, кламидија и гонореја
 • Небезбедни инјекции за трансфузија на крв
 • Случајни повреди на игла (најчести меѓу здравствените работници)

Колку е чест ХИВ денес?

Антиретровирусна терапија

Антиретровирусната терапија или АРТ не е лек, но може да го контролира ХИВ со тоа што ќе спречи вирусот да прави копии од себе. Антиретровирусната терапија може да го намали вирусното оптоварување на лице со ХИВ и да резултира во вирусна супресија, што е кога едно лице има помалку од 20 копии на ХИВ на милилитар крв.4 Ова може да помогне да се заштити имунолошкиот систем, кој го напаѓа вирусот, и да се направи помала веројатност за заразената личност да се разболи.

Постојат седум класи на антиретровирусни и во рамките на овие класи има 39 различни антиретровирусни лекови.

АРТ исто така може да го намали ризикот од пренесување на ХИВ со одржување на ниско ниво на вирусот и помагање на некого да постигне нешто што се нарекува незабележливо вирусно оптоварување, што значи дека количината на ХИВ во крвта е толку мала што не може да се пренесе преку секс. Студија откри дека серодискоркантни парови  (каде што едно лице е ХИВ-позитивно, а другото е ХИВ-негативно) кои биле на АРТ имале 96% со помала веројатност да ги заразат вашите партнери.11

Лекарите препорачуваат пациентите да започнат АРТ веднаш по потврдување на ХИВ-позитивната дијагноза. Навремено започнување со третман може да се запре прогресијата на ХИВ и да се одржи индивидуалното здравје на заразеното лице за многу години. Луѓето кои имаат неоткривачки вирусни оптоварувања во рок од шест месеци од терапијата, имаат поголема веројатност да имаат нормален животен век во споредба со оние кои не успеале да постигнат вирусна супресија.12

Други промени во животниот стил што треба да се земат предвид по ХИВ-позитивен резултат вклучуваат:

 • Одржување на ажурирање на вашите вакцини
 • Откажете од пушењето
 • Намалување на внесот на алкохол
 • земајќи олеснувачи на болка

Да се ​​има ХИВ значи постојана терапија и редовни медицински состаноци за правилно следење на прогресијата на инфекцијата. Дијагнозата може да донесе чувство на мака и вознемиреност. Важно е да се опкружите со систем за поддршка и да се справите здраво со нова ХИВ-позитивна дијагноза.8

ХИВ vs. СИДА

Често се опишуваат ХИВ и СИДА. погрешно како истата болест. Всушност, ХИВ е вирус, а сидата е состојба. СИДА е доцна фаза на ХИВ инфекција која се јавува кога имунитетниот систем на организмот е оштетен од вирусот.5 Повеќето луѓе со ХИВ не развиваат СИДА затоа што земањето лекови за ХИВ како што е пропишано спречува прогресија на болеста. ХИВ е вирус, а сидата е состојба.

Без ХИВ лек, луѓето со СИДА обично преживуваат околу три години. Штом некој има опортунистичка инфекција, нетретираниот животен век опаѓа на околу една година. Лекот за ХИВ сè уште може да им помогне на луѓето во оваа фаза, но оние кои започнуваат АРТ наскоро по ХИВ, имаат поголема корист.

Точка за размислување

Да се ​​добие ХИВ-позитивна дијагноза може да биде огромно, но откривањето сега може да помогне во започнување на третманот и да спречи влошување на инфекцијата. Многу луѓе кои живеат со ХИВ се во состојба да ја задржат својата инфекција под контрола со најновите опции за третман.

Ако ви е дијагностициран ХИВ, пронајдете го вашиот и стручен специјалист за инфективни болести. кај ХИВ. ЦДЦ (во САД) нуди голем список на  ресурси  за домување, грижа за ментално здравје, патувања и борба против стигмата околу ХИВ. Livedивеев во куќи за поддршка и, за мене, улицата беше подобра.

За оние кои се чувствуваат отуѓени или збунети, придружете се на група од поддршка , бидете во тек со ХИВ-терапијата и фокусирајте се на вашата благосостојба. ХИВ позитивната дијагноза не е крај на вашата иднина. Одржувањето позитивен начин на размислување и преземањето на проактивни чекори за контрола на вашата инфекција може да ви помогне да продолжите да живеете здрав живот.

Во превод на Клаудио Соуза

ХИВ или СИДА? Јас сум реагенс, сега што? Животот продолжува!

Извори на статии
 1. Статистика за ХИВ.gov од САД.  Последен пат ажурирано на 30 јуни 2020 година.
 2. Центри за контрола и превенција на болести. ХИВ-тест. Последен пат ажурирано на 9 јуни 2020 година.
 3. Смит МК, Рутштајн СЕ, Пауерс КА, Фидлер С, Милер СЦ, Ерон Jеј униор, Коен М.С. Откривање и управување со рана ХИВ инфекција: клинички и здравствен итен случајјавни Ј Стекнете синдром на имунолошки дефицит. 2013 јули; 63 Додаток 2 (0 2): S187-99. дои: 10.1097 / QAI.0b013e31829871e0
 4. Центри за контрола и превенција на болести. ХИВ третман како превенција. Последно ажурирање на 3 март 2020 година.
 5. ХИВ.gov. ХИВ симптоми.  Последно ажурирање на 1 јули 2020 година.
 6. 01 јули CSH govДатум последно ажурирано :, 2020. ХИВ симптоми. ХИВ.gov.
 7. МедлајнПлус. Број на ЦД4 лимфоцити. Последен пат ажурирано на 30 ноември 2020 година.
 8. Б-Лахои М.Р., Друин О, Бартлет Gи, Нгуен К, Ниски А, Гавриилидис Г, Велигбрук П, Мухе Л. Инциденца и преваленца на опортунистички и други инфекции и влијанието на антиретровирусната терапија кај децата инфицирани со ХИВ во -20000 година: Систематски преглед и мета-анализа. Клин зарази дис. 2016 15 јуни; 62 (12): 1586-1594. дои: 10.1093 / cid / ciw139
 9. Наиф Х.М. Патогенеза на инфекција одХИВ Зарази Дис Реп. 2013 6 јуни; 5 (Додаток 1): е6. дои: 10.4081 / ид.2013.с1.е6
 10. Светска здравствена организација. ХИВ / СИДА. Последно ажурирање на 30 ноември 2020 година.
 11. Куран К, Батен M.М., Коутс Т.Ј., Курт А, Муго Н.Р., Селум Ц. ХИВ-1 превенција за ХИВ-1 серодискоркантни парови. Curr ХИВ / СИДА Реп. 2012 Jun;9(2):160-70. doi: 10.1007/s11904-012-0114-z
 12. Iaимасакул А, Кариминија А, Алтоф КН, Цезар Ц, Кортес ЦП, Дејвис м-р, До ВЦ, Елеј Б, Гил Ј, Кумарасами Н, Секира ДМ, Мур Р, Прозески Х, Заниевски Е, Закон М. Сузбивање на вирусен товар на ХИВ кај возрасни и деца кои примаат антиретровирусна терапија-резултати од соработката со IeDEA. Ј Стекнете синдром на имунолошки дефицит. 2017 1 ноември; 76 (3): 319-329. дои: 10.1097 / QAI.000000000001499


Извор на материјата: Што значи да се биде ХИВ позитивен?

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата