Има живот со ХИВ

АРТ за време на терапијата со ТБ го намалува ризикот од смртност кај ХИВ-позитивните лица кои се инфицирани со туберкулоза

Видов како едно лице, Валдир, умира од ТБ. Но, тоа не беше белодробна туберкулоза, туку милијарна туберкулоза, која, како што ми објасни лекарот, е туберкулоза ширена низ целото тело. Јас, кој некое време, од причини што не можат да се споменат овде, имав крената тежина од моите раменици, на крајот на краиштата, без да имам '; Божјата волја беше таа што го зеде и, всушност, ќе беше голем мој егоизам да имам Те замолив да останеш, макар и уште една недела ...

Hispanic woman feeling nausea or coughingПостои висока стапка на смртност кај луѓето кои живеат со ХИВ, подложени на третман на туберкулоза (ТБ), според резултатите од мета-анализата објавена во PLoS One . Стапката на смртност се движеше помеѓу 8 и 14%, но ризикот од смрт беше значително помал кај луѓето кои примиле антиретровирусен третман (АРТ) за време на нивната терапија со туберкулоза.

„Ова е прва систематска проценка која го квантифицира влијанието на АРТ врз смртноста од ТБ во третманот на ТБ“, коментираат авторите. „Ние проценуваме дека смртноста за време на третманот на туберкулоза кај лица со ХИВ инфекција кои примаат АРТ во рутински програмски услови е помеѓу 8% и 14% и дека АРТ ја намалува смртноста за време на третманот на ТБ кај ХИВ-позитивни ТБ пациенти меѓу 44 % и 71% “.

Истражувачите веруваат дека нивните откритија ја покажуваат важноста на соработката помеѓу терапијата со туберкулоза и тестирањето за ХИВ во услугите за третман.

ТБ е главна причина за смрт кај луѓето заразени со ХИВ. И покрај само 13% од сите лица со туберкулоза кои се инфицирани со ХИВ, овие пациенти се одговорни за околу една четвртина од сите смртни случаи од ТБ.

Субсахарска Африка сочинува 75% од сите случаи на туберкулоза кај лица со ХИВ, а во 2012 година се случија околу една четвртина од еден милион смртни случаи кај лица со истовремени инфекции со ХИВ и туберкулоза во овој регион.

Aerial view of Dakar
Воздушен преглед на Дакар

Повеќе од половина (57%) од ХИВ-позитивните пациенти кои се инфицирани со ТБ сега добиваат АРТ. Познато е дека АРТ го намалува ризикот од инцидент со ТБ и е исто така поврзан со подобри исходи кај ХИВ-позитивни пациенти кои примаат истовремен третман на ТБ.

Сепак, ниту еден систематски преглед претходно не ги проценил придобивките од АРТ во врска со смртноста од ТБ.

Како резултат на тоа, меѓународен тим на истражувачи изврши мета-анализа на студии извршени помеѓу 1996 и 2013 година за да се процени стапката на смртност кај ХИВ-позитивните пациенти и лицата ко-инфицирани со ТБ кои биле подложени на терапија и употреба на АРТ. Кога е можно, тие исто така ќе бидат проценети при споредување на ризикот од смртност помеѓу луѓето кои примаат АРТ и оние кои останале на АРТ.

Вкупно 21 студија беше вклучена во анализата. Мнозинството (11, 52%) беа спроведени во субсахарска Африка и Југоисточна Азија (7-ми, 33%). Мнозинството (13, 62%) беа ретроспективни кохортни студии, со седум потенцијални кохортни студии и беше клиничко испитување.

Бројот на пациенти во секоја студија се движеше од 75 до 21.851 191 (просек, 4). Средниот број на ЦД48 беше достапен за учесниците во четири студии и беше помеѓу 152-3 клетки / ммXNUMX.

Стапката на смртност се движеше од 8 до 14%. Имаше тенденција да биде повисока во Африка (11-17%) од Југоисточна Азија (7-15%).

Единаесет студии објавија релативен ризик од смртност во споредба со пациентите кои се лекуваа за ХИВ.

АРТ за време на терапија со ТБ го намали ризикот од смртност за 68% (RR = 0,64; 95% CI 0,29 -0,56).

„Го квантификувавме значителното влијание на АРТ врз намалувањето на смртноста за време на третманот со туберкулоза“, заклучуваат авторите. Тие забележуваат дека ХААРТ соработувајќи на програмите за туберкулоза се клучните компоненти на новата глобална стратегија за туберкулоза, неодамна одобрена од Светското здравствено собрание и дека „овие интервенции ветуваат намалување на одложувањата во дијагностицирањето на ХИВ инфекцијата, олеснуваат брзото спроведување на ефективна АРТ и намалување на смртноста од ТБ кај пациенти со ХИВ позитивни ”.

Референца

Одон и сор. Влијанието на антиретровирусната терапија врз смртноста кај ХИВ-позитивните лица за време на третманот со туберкулоза: систематски преглед и мета-анализа.ПЛОС Еден 9 (11): e112017. ДОИ: 10.1371 / oficial.pone.0112017 (2014).

Овој извештај е достапен и на руски јазик.

Мајкл Картер

Објавено: 19 декември 2014 година.

Claudio Souza
Ова е одговорно за преводот и прилагодувањето на бразилскиот португалски јазик

 

Забелешка на уредникот: Па откако ја добив дијагнозата, отидов да живеам во куќа за поддршка, Бренда Ли. Според докторот кој се грижеше за сите пациенти во куќата за поддршка каде што живеев, таа беше во фокусот на туберкулозата и морав да направам долг профилактички третман; впрочем, девојчето што ми го пренесе ХИВ, исто така, беше жртва на туберкулоза и профилакса не можеше да се исклучи со леснотија. ова се случи толку одамна што се сеќавам дека го направив ППД (...) и даде реагенс, да, за ТБ и, според тоа, третманот ни беше од корист.

Не можам, од етички причини, да кажам што видов, слушнав и живеев во оваа и друга куќа за поддршка (останав на двапати за краток период од шест месеци и завршив како избор да живеам на улица и да станам од таму) ), но, верувајте ми, видов доволно и и реков на сопругата, и наскоро ќе и кажам на пријателка дека, ако единствената алтернатива за мене е куќа за поддршка, ќе ме застрелаат во главата. Се врти и се движи, некој ми пишува, полн со прсти, објаснувајќи го необјаснивото, обидувајќи се да ми даде некое упатство како да хоспитализирам (...) некого на едно од овие места. Јас дури и не одговарам. Бескорисно е да се бараат овие информации од мене, па дури постои можност да се добие „вкрстен“ одговор.

Превод, лектура, адаптација и уредување на оригиналот на англиски јазик АРТ за време на терапија со туберкулоза го намалува ризикот од смртност кај луѓето со ХИВ од Клаудио Соуза на 15

Дозволена е репродукција на преведениот текст во целост или делумно, под услов да бидат поставени сите кредити, вклучително и оригиналниот извор.

Ако користите блог на системот Вордпрес, ве молиме РЕБЛОГ

Ви благодариме


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата