Има живот со ХИВ

01- Дали симптомите на ХИВ значат дека имам ХИВ?

Дали имам ХИВ? Господе!!!? Дали имам вирус што може да предизвика СИДА?

Симптомите на ХИВ се многу, исклучително генерички. Не преминувајте од впечаток дека ги имате овие симптоми до дефинитивната изјава: Имам ХИВ

ХИВ инфекцијата е можност ако сте имале незаштитен сексуален однос, ако користите инјектирање лекови кои споделуваат облека, но тоа треба да се докаже со тест.

Знам дека е застрашувачка можност дека станала личност која живее со ХИВ. Затоа е важно да се знае одговорот на ова прашање:

Дали имам ХИВ?

 

A единствениот начин да се знае сигурно дали имате ХИВ е да се тестирате. Ти не можете да им верувате на очигледните симптоми на ХИВ за да знаете дали имате вирус.

Познавањето на вашиот ХИВ статус обезбедува важни информации за да можете да преземете чекори за да бидете здрави вие и вашиот партнер (и):

 • Ако вашиот тест е позитивен, можете и треба да земате лекови за лекување на ХИВ. Кога земате ХИВ лек како што е пропишано, вирусното оптоварување се намалува. До степен до кој ниту еден тест не открие присуство на ХИВ, незабележливо вирусно оптоварување.
 • Тоа е најдоброто нешто што можете да направите за да останете здрави.
 • Имајќи незабележливо вирусно оптоварување, тешко е да се пренесување на вирусот.
 • Ако вашиот тест е негативен, ете го алатки за превенција, покрај кондомите, г.достапно денес повеќе од кога било.

Луѓето читаат за симптомите на ХИВ и ги мешаат со симптоми на СИДА.

А, растојанието што постои помеѓу овие две реалности постои дури и во календарот.

Патот, природниот пат на еволуцијата на болеста, ХИВ инфекцијата и нејзините симптоми, е многу различен од сето она во што обично верувате. Верувајќи сам, во време кога барав смрт, бев измамен и завршив со ХИВ затоа што верував дека ќе биде ова:

„Лопата, и топката“! Не, тоа не е.

ХИВ симптомите и знаците на СИДА НЕ Е ИСТО! Можете да прочитате дел од мојата грешка овде, во оваа многу јасна изјава во која велам дека, за мене, Не размислувам за лекување, со оглед на моите грешки.

Ако сте бремени и верувате дека имате ХИВ

 • Ако сте бремени, мора да направите ХИВ тест за да можете да започнете со третман ако сте ХИВ позитивни. Ако ХИВ-позитивна жена се третира за ХИВ во рана бременост. намалување на ризик од пренесување на ХИВ на бебето.

  Државата Сао Паоло беше во Бразил, првата држава што го искорени вертикалниот пренос. И Сантос, првиот град во земјата.

Текстот продолжува по видеото, но видеото е многу важно за вас и вашето бебе!

Само-тест за ХИВ тоа е исто така опција. Самоиспитување на ХИВ им овозможува на луѓето да направат тест за ХИВ дома или на друга приватна локација. Можете да купите комплет од аптека. Вашиот лекар може да ви даде еден, ако го имате. Некои здравствени оддели или организации во заедницата исто така обезбедуваат комплети бесплатно.

Кои се симптомите на ХИВ?

 

Постојат неколку симптоми на ХИВ. Не секој ќе ги има истите симптоми. Тоа зависи од личноста и фазата на болеста во која се наоѓаат.

Како имав ХИВ, поминав низ фаза 1: Акутна инфекција со ХИВ

 

Во рок од 2-4 недели по ХИВ инфекцијата, околу две третини од луѓето ќе имаат болест слична на грип. Ова е природен одговор на организмот на ХИВ инфекција. 

Симптоми слични на грип може да вклучуваат:
Овие симптоми можат да траат од неколку дена до неколку недели. Но, некои луѓе не покажуваат никакви симптоми за време на оваа рана фаза на ХИВ.
Не претпоставувај! ХИВ, или СИДА, не е, не е и никогаш не била казна. Одредени религиозни луѓе ги кажуваат овие работи. Но не и Христос!
Не претпоставувајте дека имате ХИВ само затоа што имаат кој било од овие симптоми. Тие се слични на скоро сите вируси. Меѓутоа, ако верувате дека сте биле изложени на ХИВ, тестирајте се.
Не навивај! Изродот не ве носи никаде

 

Еве што да направите:

 • Пронајдете место за тестирање за ХИВ во близина на вас- Може да направите тест за ХИВ во канцеларијата на давателот на примарна здравствена заштита, во вашиот локален здравствен оддел, во здравствена клиника или во многу други места. Користење на Локатор на услуги за ХИВ да најдете место за тестирање ХИВ во близина на вас.
 • Побарајте тест за ХИВ за неодамнешна инфекција- повеќето тестови за ХИВ откриваат антитела (протеини што вашето тело ги прави како реакција на ХИВ), а не самиот ХИВ. Но, може да потрае неколку недели по инфекцијата за вашето тело да ги произведе. Други категории на тестови можат да детектираат ХИВ инфекција порано. Кажете му на вашиот лекар или клиника ако мислите дека неодамна сте биле изложени на ХИВ. И прашајте, пред да користите, дали нивните тестови можат рано да ја откријат инфекцијата.
 • Знајте го вашиот статус- по полагањето на тестот, проверете дали ги знаете резултатите од тестот. Ако сте ХИВ позитивни, посетете лекар што е можно поскоро за да можете да започнете со третман со лекови за ХИВ. И бидете свесни: кога сте во рана фаза на инфекција, имате многу висок ризик да пренесете ХИВ на други. Важно е преземе акција за да се намали ризикот од пренесување. Постојат алатки за превенција како кондоми (кондоми), профилакса пред изложеност (PrEP) што може да ви помогне да останете негативни или ПЕП, што е итна медицинска помош!
Фаза 2: Клиничка латентност

Во оваа фаза, клиничка латентност, вирусот сè уште се размножува, но на многу ниски нивоа. Луѓето во оваа фаза можеби не се чувствуваат болни или имаат какви било симптоми. Оваа фаза е исто така наречена хронична ХИВ инфекција.

Без третман со ХИВ, луѓето можат да останат во оваа фаза 10 или 15 години, но некои побрзо ја минуваат оваа фаза.

Ако земате лекови за ХИВ дневно, точно како што е пропишано, постигнете и одржувате неоткривачко вирусно оптоварување, го заштитувате вашето здравје и го намалувате ризикот од пренесување ХИВ на вашиот сексуален партнер (и).

Но, ако вирусното оптоварување е откриено, тоа е полесно пренесе ХИВ, дури и кога нема симптоми. Важно е редовно да одите кај вашиот лекар за да го проверите вирусното оптоварување. Терапевтски одмор е скоро самоубиство.

Еве нешто јасно, симптомите на ХИВ не се симптоми од оваа фаза 3: СИДА

Практикантска работа која трае со години за да се развие

Ако имате ХИВ и не сте подложени на третман, вирусот го ослабува вашиот имунолошки систем и преминува во СИДА, последната фаза на ХИВ инфекција.

Симптомите на СИДА може да вклучуваат:

Sintomas do HIV e Sintomas da AIDS
Слика создадена од Мара

Секој од овие симптоми може да биде поврзан и со други болести. Единствениот начин да се знае сигурно дали имате ХИВ е да се тестирате. Ако сте ХИВ позитивни, давател на здравствена заштита ќе дијагностицира дали вашиот ХИВ напредувал во фаза 3 (СИДА) врз основа на одредени критериуми медицински.

Sintomas do HIV e Sintomas da AIDS II
Слика од Мара

Многу од симптомите и сериозните болести на ХИВ инфекцијата потекнуваат опортунистички инфекции кои се јавуваат затоа што имунитетниот систем на вашето тело е оштетен. Консултирајте се со вашиот лекар ако почувствувате некој од овие симптоми.

Дефинирање на СИДА во вашата исплашена мала глава

СИДА-та е крај фаза на ХИВ инфекција што се случува кога имунитетниот систем на организмот е сериозно оштетен поради дејството на вирусот.

Во Соединетите држави, повеќето луѓе со ХИВ не развиваат СИДА затоа што земањето лекови против ХИВ дневно, како што е пропишано, го запира развојот на болеста.

За лице со ХИВ се смета дека преминало во СИДА кога:

 • Бројот на вашите клетки ЦД4 падна под 200 клетки на кубен милиметар крв (200 клетки / mm³). (Кај некој со здрав имунолошки систем, бројот на ЦД4 е помеѓу 500 и 1.600 клетки / мм.) ИЛИ
 • тие развиваат една или повеќе болести опортунисти, без оглед на бројот на ЦД4.
Lifeивотен циклус на ХИВ

Без ХИВ лекот, кој всушност контролира животниот циклус на ХИВ, луѓето со СИДА генерално преживуваат околу 3 години. Јас, Клаудио, би сакал да ти дадам дополнителна порака на надеж, те наведувам да сметаш дека живеам со ХИВ веќе дваесет и пет години, но верувам дека се заразив со ХИВ во 80-тите години, работејќи во Ваџо Плаза , ова остава одредени научни вистини во корпата за отпадоци, но кога некој има опасна опортунистичка болест, очекуваното траење на животот без третман паѓа на околу 1 година. 

Многу опортунистички болести кои не се симптоми на ХИВ

ТБ Тоа одговара? Го имав ова.

Премногу

Да, тоа е сериозна и потенцијално фатална болест! Некои од неговите варијанти се неизлечиви! Невешт третман може да биде сериозен фактор на комплицирање!

QБи сакал да ја искористам оваа можност да ви кажам неколку работи. Кога ја започнав мојата борба, направив грешка што го повлеков мојот FGTS и, со тоа, завршив гол. Се борам да го запалам ова, бидејќи, иако повлекувањето во моментов е генерички код, во тие години беше нешто уникатно, што стави јоргован неон на главата во банката и „девојката касиерка“ го спомна кодот на глас и беше како да врескаше:

„Погледнете го заболениот од СИДА овде“!

Знаете ... Научив дека зборот е само збор

Ние сепак ќе зборуваме за овој запис. Одејќи понатаму, би имал право на бесплатни автобуси, се додека исполнував некои услови. Да, би имал право на бесплатен билет ако имав СИДА поврзана со две опортунистички болести. На овој начин, ако имав, на пример, СИДА, туберкулоза и хепатитис, добро, тогаш би можел бесплатно да се возам со автобус во градот Сао Паоло. За тоа ќе мора да биде скоро жива мртва.

Општество со чудно законодавство и, верувам, некако ќе откочам за тоа во мојот Подкаст ... И имам мал впечаток дека ќе се мачам ...

Па, имав туберкулоза. И ја лекував да живее (повторно) на улица, затоа што проклетиот свештеник се подготви со мене, во потпорната куќа, живеев ВО ТОА, и ме фрли на улиците, КАДЕ LИВЕЕВ ВТОР ВРЕМЕ.

Лекот за ХИВ сè уште може да им помогне на луѓето во оваа фаза на ХИВ инфекција и може, да, па дури и, како што се вели во англискиот текст, да спаси животи. Но, луѓето кои започнуваат АРТ веднаш по заразување со ХИВ, доживуваат повеќе придобивки - затоа тестирањето за ХИВ е толку важно.

Уредување на слика на овој текст од Мара. Марока моја!

Клиничка латентност на ХИВ инфекција.

Имунолошки систем

ХИВ во вашиот живот

Тестови за вирусно оптоварување

Забележете, мрежите ја пишуваат разликата помеѓу симптомите на ХИВ и СИДА


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Остави коментар

Научете да снимате совршено БЕЗ користење скапи камери и опрема и изненадете ги сите со вашите фотографии, дури и ако сте почетник. Курсот за онлајн фотографија е развиен така што вие, почетници, можете да го подобрите знаењето што е од суштинско значење за изведување на сите видови фотографија, следејќи едноставни упатства и со фантастични резултати.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата