Има живот со ХИВ

погледнете! Има живот со ХИВ

Да се ​​има бебе кое живее со ХИВ е сериозен чекор што треба да се направи. повторно издадени и проширени

Неколку часа по објавувањето на овој текст, еден пријател ме предупреди на нешто што тој го класифицираше како „фонетска дисонанца (какофонија во вистината)“, затоа што со читање на насловот се создава впечаток дека ќе ја пропишеме работата за оживување на дете со ХИВ!

Далеку од мене! Дури и затоа што само размислувајќи за тоа, се сеќавам на тоа мало девојче, со нејзиниот болен плач, како да прашуваше „зошто“. Lifeивотот, во тие денови, веќе многу се смени за мене.

По шокот и непосредниот шок, почнав повеќе да го ценам животот!

Како да е во техниколор и Dolby Surround! 

Но, ова е случај за друг текст, кој имам намера да го напишам во следните неколку дена.

За да го утврдам она што навистина имав намера да го кажам, сакав да покажам дека ако вие или некој што го познавате дека живее со ХИВ, можно е да живеете со ХИВ и да воспитате дете без ХИВ! Мислам дека, само по себе, е голем благослов, фантастичен напредок на науката и, да, и покрај жалењето, и покрај моите проблеми, продолжувам да верувам дека сè е како што посакува Бог!

Врз основа на оваа мисла, откако ја видов „кабината“, разбрав уште неколку работи и, да, за среќа, можев да го видам татко ми пред да го напушти овој свет и да му дадам мир што му беше потребен, барем со однос кон мене!

И тоа е тоа. Тоа значи да можете да живеете со ХИВ и да донесете дете на свет без благословениот ХИВ!

Тоа е тежок избор, но има сè за да биде успешен. Консултирајте се со вашиот акушер или гинеколог

Неколку часа по објавувањето на овој текст, еден пријател ме предупреди на нешто што го класифицираше како „фонетска дисонанца (какофонија во вистината)“.

Ter um bebê vivendo com HIV

Бидејќи, кога ќе го прочитате насловот, се создава впечаток дека ќе ја пропишеме работата за изнесување на дете кое живее со ХИВ!

Да биде далеку од мене! Дури и затоа што само размислувајќи за тоа, се сеќавам на тоа девојче.

И тој болен плач, како прашањето „зошто“. Lifeивотот, во тие денови, веќе многу се смени за мене.

По шокот и непосредниот шок, почнав повеќе да го ценам животот!

Како да е во техниколор и Dolby Surround!

Но, ова е случај за друг текст, кој имам намера да го напишам во следните неколку дена.

Можно е да се генерира бебе и да се оживее со партнер кој живее со ХИВ и да не генерира инфекции

За да утврдам што навистина мислев, сакав да покажам дека ако вие или некој што го познавате живее со ХИВ, можно е да се живее со ХИВ и генерирајте дете без ХИВ! Мислам дека, само по себе, е голем благослов, фантастичен напредок на науката и, да, и покрај жалењето, и покрај моите проблеми, продолжувам верувајќи дека сè е како што Бог сака!

Врз основа на оваа мисла, откако ја видов „кабината“, разбрав уште неколку работи и, да, за среќа, можев да го видам татко ми пред да го напушти овој свет и да му дадам мир што му беше потребен, барем со однос кон мене!

И тоа е тоа. Тоа значи да можете да живеете со ХИВ и да донесете дете на свет без благословениот ХИВ!

Гледате, раѓањето бебе е секогаш голема одговорност. Но, кога сте како мене и Мара, кои живеат со ХИВ, ова е животен проект, многу амбициозен чекор што избираме да не даваме!

Внимавајте, видете, сепак, градот Сантос помина четири години без ниту едно бебе што живее со ХИВ да дојде во Луз и, што е уште повеќе, со оглед на целосниот недостаток на ресурси, Куба беше првата земја (остров) која имаше вертикален пренос за кој се сметаше дека е искоренет од вертикалниот пренос.

Тоа е, без раѓање на бебиња со ХИВ.

Да се ​​роди бебе со ХИВ ви треба loveубов и грижа!

И затоа, потребно е да се имаат предвид овие три основни аспекти на овој „потфат“, така да се каже!

  1. Луѓето кои живеат со ХИВ можат да раѓаат без да им го пренесат ХИВ на своите бебиња.
  2. На овој начин, опциите за зачнување ќе зависат од вашето здравје, како и здравствената состојба и серолошкиот статус на вашиот партнер..
  3. Вашето вирусно оптоварување може да влијае на опциите за зачнување и испорака.
Ter um bebê vivendo com HIV
Генерирање живот е уникатно искуство! Ниту една друга жена нема да знае што чувствувате или чувствувате! И никогаш нема навистина да знаете што доживеале другите. Јас, како маж, многу им завидувам

Вистина е дека луѓето кои живеат со ХИВ можат да родат ХИВ-негативни бебиња засекогаш, но сепак, во минатото, на почетокот на деведесеттите години, па сè до „две илјади и така“ години, ова беше сосема поинакво, повеќе Божјата рака, иако науката веќе може да помогне.

Овие денови, повеќето совети за луѓето кои живеат со ХИВ е ист како што би им бил даден на секој друг што размислува за раѓање на бебе.

Сепак, потребни се дополнителни чекори за да се намали веројатноста за пренесување на ХИВ.

Овој пост бара, врз основа на информации од СИДАМПАТ, веб-страница на Велика Британија ви покажува што да разгледате кога имате бебе во Велика Британија, а сепак упатствата се слични на оние што живеат тука Braсил!

Бидејќи од зачнувањето до хранење на бебето, важно е добро да го одржувате вашиот здравствен тим добро информиран, со цел да се осигурате дека можете да го добиете најдобриот и најспецифичен совет што ќе му донесе на бебето најдобри резултати! 

Неоткриено вирусно оптоварување е состојба „sine qua non ”(неопходен) да има бебе кое живее со ХИВ

Ter um bebê vivendo com HIV
Важна е надворешната нега, вреди да се каже. Но, грижата за себе и за вашето здравје е да се грижи и за бебето!

Кога некое лице се лекува со ХИВ, со а незабележливо вирусно оптоварување, ризикот од пренесување на ХИВ кај бебето е само 0,1% (или еден од илјада). 

Помеѓу 2012 и 2014 година во Велика Британија, само 0,3% (три од илјада) од луѓето со ХИВ (вклучително и лица со поголемо вирусно оптоварување) пренеле ХИВ на своето бебе. Во Сантос сме вакви повеќе од четири години!

Најнови дизајнерски новости и истражувања (друга страница, на англиски јазик)

Потребни ви се совети

Кога размислувате за зачнување, советот ќе зависи од околностите на секоја индивидуа. Советот ќе се заснова на вашето општо здравје; дали вашиот вирусен товар; и ако вашиот партнер има ХИВ.

Ако веќе не земате лекови против ХИВ, ќе ви биде препорачано да го сторите тоа Јас го пребришав овој дел од текстот затоа што студијата СТАРТ целосно ги смени упатствата за третман!

ХИВ може да се пренесе за време на бременост и раѓање; има неоткриено вирусно оптоварување може да помогне да се спречи тоа!

Ако планирате да забремените и веќе сте земање лекови против ХИВразговарајќи со неговиот здравствен тим. Тие ќе ви дадат појасно разбирање за тековните лекови.

И, ако сепак е најдобрата опција за време на бременоста. Во Обединетото Кралство, ако вашиот сегашен анти-ХИВ лек е ефикасен, веројатно ќе ве советуваат да продолжите да го земате. И во Бразил!

Ter um bebê vivendo com HIVКако можеме да забремениме ако некој од нас е ХИВ негативен и живее со ХИВ?

Кога некое лице со ХИВ има неоткривачко вирусно оптоварување, нема ризик од пренесување на ХИВ за време на секс. Сè додека партнерот што живее со ХИВ има незабележливо вирусно оптоварување и никој од вас нема сексуално преносливи инфекции (СПБ), сексот без кондом може да биде добар на крајот.

Повторената изложеност може да доведе до зараза!

Ако вие или вашиот партнер имате видливо вирусно оптоварување, важно е да разговарате за опциите за зачнување кои го намалуваат или отстрануваат ризикот од пренесување за време на секс за вас / вашиот партнер и бебе. 

Пред да одлучите да не користите кондоми, замолете го вашиот здравствен тим за ХИВ совет за да може да потврдат што најдобро одговара за вас. 

PrEP, PEP, Tasp I = Јас?

Ter um bebê vivendo com HIV
Кога Мара и јас конечно решивме да живееме заедно, не бевме сигурни дека ќе одиме „предалеку“. Работите беа подобрени, очекуваниот животен век беше малку подолг. Но Но, пријатели, не сакавме да ризикуваме да ставиме потенцијален сирак на овој смешен планетоид! Сфативме погрешно! Но

Стравот и расудувањето беа основани за тие денови!

Ова може да вклучува и ХИВ негативен партнер кој зема PREP. А PREP намалува пренесување на ХИВ и е безбеден за време на бременост и доење.

Секој што планира бременост - со или без ХИВ - се препорачува да земаат дневно додаток на фолна киселина додека се обидуваат да забременат и во првите 12 недели од бременоста.

Фолната киселина (витамин Б9) им помага на клетките на телото да се развијат. Тешко е да се добие доволно само преку диета.

ХИВ третман за да има бебе кое живее со ХИВ

На сите бремени жени кои живеат со ХИВ им се препорачува да започнат со земање лекови до 24-та недела од бременоста, ако не се веќе. Ова е затоа што неоткриениот вирусен товар го спречува пренесувањето за време на зачнувањето, бременоста и раѓањето.

Планирање на испорака

Ако имате незабележливо вирусно оптоварување на 36-та недела од бременоста, опциите за породување се исти како и секој што нема ХИВ. Ако нема други размислувања, вагиналното породување е опција за вас. Е ви биде препорачано да раѓате во установа што може да ги обезбеди вистинските тестови и третман за вашето дете.

Ако вирусното оптоварување е големо (повеќе од 1.000 примероци), вашиот лекар веројатно ќе препорача планиран царски рез. Царски рез (познат и како царски рез) е операција за породување на бебе што вклучува отсекување на стомакот и матката на лицето. Ова спречува контакт со крв и други течности со кои бебето може да дојде во контакт за време на вагинално породување. Царски рез го намалува ризикот од пренесување на ХИВ.

Без оглед на нивното вирусно оптоварување, лице со ХИВ може да направи царски рез од други медицински причини.

Лекови за вашето бебе

Вашето бебе ќе треба да зема анти-ХИВ лекови некое време по раѓањето. Ова ќе биде во течна форма. Ова не значи дека вашето бебе има ХИВ.

Времето кое бебето ќе треба да го зема лекот ќе зависи од неговиот вирусен товар. Ако не се откривате за време на бременоста, вашето бебе ќе пие лекови две недели. Доколку се забележува, ова може да се продолжи на четири недели.

Во првите години од животот на вашето бебе, ХИВ-тестовите ќе се прават неколку пати: кратко време по раѓањето; за шест недели; на 12 недели; и на 18 месеци (последен тест против ХИВ антитела).

Проверете го ЦД4 периодично не му штети на лицето со ХИВ

Ако овие тестови се негативни и никогаш не сте доеле, можете да бидете сигурни дека вашето бебе нема ХИВ.

Хранење на вашето бебе додека живеете со ХИВ

Ter um bebê vivendo com HIV
Рената Чолби буквално направи дожд кога станува збор за поддршка на ХИВ-позитивни мајки. За неа сè започна на Божиќ. Виде дека нејзиниот син има многу повеќе отколку што и треба и ја започна својата работа. Штета што никогаш не бевме во можност да најдеме можност да разговараме лично и, покрај непреводливата сила на Мара да ме поддржува, Рената направи многу за мене, давајќи ми храброст!

Во Велика Британија (како и во другите земји со висок ресурс), се препорачува да не го доите вашето бебе. Најдобар начин да се осигури дека ХИВ не се пренесува е со формула за храна, бидејќи не постои ризик од пренесување на ХИВ.  

Иако ХИВ е важен фактор што треба да се земе предвид, тој не е единствениот. 

Може да размислите за доење од други причини. 

Ако размислите за доење, мора да имате непрепознатливо вирусно оптоварување и да одржувате редовни контакти со вашиот здравствен тим. 

Доењето додека живеете со ХИВ е многу покомплицирано!

Пред доење, важно е да разговарате за ова со нив, вашите лекари. Мора да го запрете доење se некои се јавуваат во следниве ситуации:

  • вашиот ХИВ станува забележлив; (овој ризик е толку сериозен што советувам да не доите)
  • вие или вашето бебе имате проблеми со стомакот;
  • вашите гради и / или брадавици покажуваат знаци на инфекција (испукани, болни или крваречки брадавици).

Ова ќе помогне да се намали преносот на ХИВ за време на доењето, но најефективниот начин за тоа отстрани ги сите ризици не е да доите.

Да се ​​роди бебе, да се генерира и поддржува вашето тело и на друга личност, што се шири во вас, е нешто уникатно! Само Вие ќе знаете што сте доживеале! И како ти завидувам !!!!!

Од зачнување до бременост, породување и хранење новороденче, вашето патување ќе биде уникатно за вас. 

Мора да добиете најдобра поддршка и медицинска нега за вас и вашето бебе. Одржувањето на контакт со вашиот здравствен тим ќе ви помогне да го постигнете ова. 

Превод од Клаудио Соуза на 05 ноември 2019 година од оригиналот во Да имате бебе кога живеете со ХИВ напишани од страна на Бакита Касада

 преглед закажан за во ноември 2022 година Предвиден е за преглед во ноември 2022 година.

Во однос на градот Сантос, таа беше без известувања за раѓање без ХЕВ серопозитивност во 2013 година.

Прочитајте го ова, ве молам:

Пред четири години градот на Сантос, на брегот на Сао Паоло, не регистрира ниту еден случај на контаминација на ХИВ вирусот од мајка на дете (наречен вертикален пренос), кај бремени жени кои прават специјализирана пренатална нега во градската здравствена мрежа. Градот спроведува програма за клиничка и психосоцијална поддршка што започнува со рано дијагностицирање. Потоа, таа се подложува на следење за време на бременоста, се јавува при раѓање и продолжува по раѓањето на бебињата.

Бремените жени кои бараат јавна мрежа за следење на бременоста поминуваат низ основната или семејната здравствена единица.

И тестирањето за ХИВ е законско барање.

Дали е твое право!

Побарајте го ова од вашиот лекар!

Забременување и воспитување на дете без ХИВ е можно!

Е важно!

И ова мора да се направи во првата консултација, се бара испитување на сексуално преносливи болести. Кога ќе се открие ХИВ, таа е упатена на пренатална нега во Интегрираното јадро за згрижување на деца (SENIC), каде што присуствува мултидисциплинарен тим. Вниманието е насочено и кон партнерот, кој е охрабрен да помине на преглед и третман, доколку е потребно, и да ја придружува пренаталната нега. И, добро е време да полагате испит за да го видите вашиот вирална активност.

Имајте на ум дека можно е да остарите кога имате ХИВ.

Има живот со ХИВ 

Според информациите од градот, некои чекори се одлучувачки за да се намали можноста за пренесување на вирусот на бебето. Бремената жена мора да земе антиретровирусен (лек за лекување и обид за елиминирање на вирусот); треба да се администрираат специфични лекови за време на породувањето; бебето мора да земе антиретровитален сируп во текот на првите 42 дена од животот и мајката не може да дои. Лековите и млекото во прав ги обезбедува градот бесплатно. Во моментов, десет жени се следат. Последниот случај на вертикално пренесување евидентиран кај бремени жени придружуван од единицата е пред четири години, кога еден од пациентите не се следат медицински препораки.

Да, не, знаењето не зафаќа простор, прочитајте за орален секс и ХИВ 🙂

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Разговарајте со Клаудио Соуза