Има живот со ХИВ

Антиретровирусна терапија. АРТ или „коктелот“

Антиретровирусна терапија или АРТ или КОКТЕЈЛ. Кога пристигна, ги сврте масите. Она што се знаеше за СИДА-та, во тие денови, на непостојаната смртност, започна да се менува.

Не секој ... и повторувам, не секој, можеше да има корист од самиот почеток, па дури и денес, не секој може. За оние кои не можеа, тоа беше затоа што СИДА отиде предалеку, предизвика премногу штета и остави премалку сила за борба. За оние кои денес не можеа, причината е иста. Напредокот на болеста. Тивкото и предавничко напредување. Ако имате само една причина да верувате дека имате ХИВ, тестирајте се.

Направете го тестот

Тестот, раниот третман и неговите цврсти намери ја менуваат оваа игра. Или не! Секогаш зависи и многу од вас!

Ова е големата поента што треба да се разбере во нашите животи! Како стигнавме до точка да имаме непрепознатливо вирусно оптоварување и, со некоја надеж, веќе не сме предаватели. За ова имам мои сомнежи, стравови, страдања. Но, треба да го имаме предвид и да го разбереме тоа

 

Дали Loveубовта имунизира? Дали Loveубовта и сексот се иста работа? Младите луѓе излегуваат од ХИВ од Loveубов

Не! Loveубовта не имунизира!

Јас сум блок текст. Кликнете на копчето Уреди (Молив) за да ја смените содржината на овој елемент.

… Антиретровирусна терапија - некако е тоа што не одржува во живот

… Тоа е многу важно за нас! Тоа е она што спречува еволуцијата од ХИВ инфекција во СИДА.

Антиретровирусна терапија Работи што треба да ги научите

Кога ја добив мојата дијагноза, постоеше повеќегодишна реалност: 

Немаше третман, немаше надеж дека ќе се лекувам, а проклетата болест беше фатална. Ако ја прочитате приказната за Бето Волп, смрт и позитивен живот, ќе видите колку му било тешко! За нас!

Теророт што го доживеав беше неопислив. Она што го напишав за тоа дека се плашам да изгледам како растение, можеби папрат, сам, како се суши, во вазна беше резултат на она што го видов како им се случи на првите луѓе што ги видов таму, во CRT-A, на Руа Антонио Карлос . 

Дали ја знаете логиката на ефектот ОРЛОФ? Ова е ова:

„Јас сум ти утре“! 

Тоа беше рекламата за одредена Вотка, онаа од Орлоф. Јас не добивам пи *** за тоа што ги напишав нивните имиња тука, но тие создадоа интересна работа, бидејќи рекламирањето, и јас ќе ја земам јадицата и ќе уживам во тоа, зборуваше за мамурлакот на Вотка, кој, како што велат, како и за алкохолот на јајца, може да ја оправда евтаназијата; пиларија на Луиз Фернандо Верисимо “.

Идејата беше да се каже дека оваа Вотка не дава мамурлак. Ако ме читаш, и си личност што живее со ХИВ и пие, застани!

Пијалокот и антиретровирусната терапија (ТАРВ ИЛИ КОКТЕЈЛ) не се совпаѓаат, бидејќи блажениот црн дроб ќе работи двојно. Десеткратно поради лековите и, не пиејќи, му давате голема услуга, неговиот црн дроб, една од најголемите жртви во оваа работа. 

Враќајќи се на третманот, на непостоење на него, сè што се виде беше органска дегенерација. Секоја личност што ја видов за еден ден. Направивме тестови за да видиме и да видиме колку се влошивме. За тоа направивме тестови за вирусно оптоварување!

Мојот личен страв беше Сува како растение во тенџере без вода

Се преплашив од другиот, исто како што се плашев од „да ги завршам моите денови како Валдир".

Осушен, цицан од болка, физички, ослабен, неспособен и кахектичен. Човечка руина.

Комбинирана терапија со коктели

ХИВ е типично составен од примарен вирусен тип (наречен „див тип“ вирус), како и мноштво вируси, секој со уникатни генетски потписи и конформации. Комбинација на антиретровирусни лекови (кои инхибираат две или повеќе фази од животниот циклус) се користи за да се потиснат што е можно повеќе од овие варијанти во точка каде што е вирусното оптоварување на една личност се смета за неоткриен.

Кога се користат во комбинација, антиретровирусните лекови дејствуваат како еден вид биохемиски „таг тим“. Ако лекот А, на пример, не е во состојба да ја потисне варијантата со потиснување на фаза во животниот циклус, тогаш лекот Б и Ц обично може да ја заврши работата со напад во друга фаза.

Како резултат, способноста на ХИВ да се реплицира е скоро целосно нарушена, со само неколку мутанти вируси кои можат да избегаат и слободно да циркулираат во крвотокот.

Генерално се препорачува да се препишат три различни лекови од две различни класи.3 Тест за генетска отпорност се користи од страна на лекарите за да помогнат во идентификување на видовите и степенот на мутации што постојат во нивната вирусна популација, што им помага да утврдат која комбинација на лекови веројатно ќе функционира најдобро за одредена ситуација.

Целта не е само да се постигне вирусна контрола, туку и да се надминат сите мутации отпорни на лекови кои можат да постојат во вирусната популација.

Зошто антиретровирусите не можат да излечат ХИВ? Резервоарите.

Подгрупа на вирусот, наречена за вирусот, е во состојба да се вклучи во клетките и ткивата во телото познати како латентни резервоари. Наместо да се реплицира и да се појавува од заразени клетки, провиралниот ХИВ се дели и реплицира со клетката домаќин, неоткриена од имунолошкиот систем. Може да остане во оваа состојба со години, па дури и децении, само за да се појави повторно кога третманот ќе престане или ќе се покаже како неефикасен.

Додека научниците не бидат во можност да го „исфрлат“ вирусот од овие скриени резервоари и во телесни течности, можноста на кој било агент целосно да го искорени ХИВ е малку веројатно, ако не и невозможна.

Започнување со антиретровирусна терапија

Во мај 2014 година, Министерството за здравство и хумани услуги на САД (ХХС) ги ревидираше своите упатства за третман на ХИВ, препорачувајќи имплементација на терапија кај сите возрасни со дијагностициран ХИВ, без оглед на резултат ЦД4 или фаза на болеста.4 Во минатото, третманот се препорачува само кога бројот на ЦД4 кај една личност паѓа под прагот од 500 клетки / мл.

Одлуката за HHS беше поддржана со докази дека раниот третман е поврзан со голем број позитивни резултати, вклучително и:

 • Намален ризик од болести поврзани со ХИВ инфекција
 • Намален ризик од пренесување од мајка на дете
 • Намален ризик од пренесување на ХИВ

Оваа последна препорака е дополнително поткрепена со докази дека антиретровирусната терапија може значително да ја намали инфективноста на лице кое живее со ХИВ, стратегија позната како третман како превенција (или TasP). Исто така, се покажа дека луѓето кои примаат рана терапија со ХИВ имаат 53% помали шанси да развијат сериозни болести, и ХИВ-поврзани и не-ХИВ.

Спротивно на тоа, одложувањето на третманот сè додека бројот на ЦД4 на лицето не падне под 200 (фаза на болеста позната како СИДА-та) може да го намали очекуваното траење на животот на таа личност во просек за 15 години.

Избор на соодветни лекови (ЛЕКОВИ) 

Целта на терапијата од прва линија е да препише лекови кои ќе обезбедат наједноставен распоред на дозирање, најмалку несакани ефекти и најмал ризик за развој на отпорност на лекови. Додека упатствата за третман редовно ќе се менуваат и развиваат со објавување на нови лекови или научни информации, сегашното тело на науката се залага за употреба на интегрални инхибитори аналози на новата генерација и нуклеозиди во прва линија на терапија.

Меѓу 39 антиретровирусни лекови одобрени од ФДА се 12 комбинации на фиксни дози (FDC) кои содржат два или повеќе лекови. Со ова, треба да пиете само една пилула (за разлика од неколку) дневно, што може да го направи поедноставно следењето на вашиот план за лекување.

Примери на комбинирани лекови со фиксна доза вклучуваат:

 • Атрипла (Сустива, Виреад, Емтрива)
 • Комплера (Едурант, Виреад, Емтрива)
 • Генвоја (Витекта, Тибост, тенофовир алафенамид, Емтрива)
 • Одефсеј (Едурант, тенофовир алафенамид, Емтрива)
 • Прескобикс (Презиста, Тајбост)
 • Стрибилд (Витекта, Тајбост, Виреад, Емтрива)
 • Триумек (Зиаген, Епивир, Тивикеј)
 • Трувада (Viread, Емтрива) 
Поедноставување за одржување на членството

Особено важно е одржувањето на планот за третман што е можно поедноставно, бидејќи сегашното истражување сугерира дека луѓето што се на третман треба да ги чуваат повеќе од 95% придржување кон постигнување на оптимални цели за терапија. Мојата најстара медицинска сестра (во смисла на историјата) Камила ми го објасни ова на крајот на денот, рано вечерта, сè уште на Руа Фреи Канеца, од каде што Чесното политичко џуџе Пастел де Чучу никогаш не требаше да ја однесе сидата дома , истребувајќи, без претходна најава, повеќе од шест илјади (6.000) пациенти во Емилио Рибас. Првиот пат кога отидов таму, поминав повеќе од девет часа (ДЕВЕСТ ЧАСА) во редот, за да ги набавам своите лекови и на Мара. Камила рече дека целта е 95%.

Две секунди подоцна, откако сфати дека ме тепаат како крава во градината за да направам математика, таа се насмевна и рече:

- „Изгуби, најмногу, еден излез“.

Ги администрирам двата третмани со Спартанска дисциплина, драконска строгост и тувтонска тупаница! Нашата цел е 100%. Па, да продолжиме. 

Третман со ХИВ - Придржувањето е сè, сè, сè и повеќе!

Земањето лекови точно како што е пропишано, без пропуштање на доза, е најдобриот начин да се постигнат најдобри резултати и да се минимизира неуспехот во третманот.

Ако третманот не успее

Општо, времетраењето на ефективноста на третманот е директно поврзано со стапката на усогласеност што едно лице е во состојба да ја постигне.

Неуспехот да се одржи вирусната контрола овозможува слободно размножување на вирусот, давајќи мутации отпорни на лекови можност да напредуваат и да станат доминантна варијанта. Кога тоа ќе се случи, третманот ќе стане сè помалку ефикасен и на крајот ќе престане да работи целосно. Ова е познато како неуспех на третманот.

Во оваа фаза, лекарите ќе треба да извршат тестови за генетска отпорност за да го идентификуваат степенот на отпорност на лекот. Во некои случаи, резистенцијата може да влијае само на еден или два лека; во други, целокупната настава може да биде неефикасна. Третманот потоа ќе треба да се прегледа за подобро да се надминат овие проблеми, истовремено решавајќи ги пречките за придржување што може да предизвикаат неуспех на третманот.

Да! Има живот со ХИВ

Вредната употреба на антиретровирусни лекови е важна. Но, здравиот начин на живот игра голема улога во тоа како се чувствувате секојдневно, како и во тоа како се справува со вашата болест.

Бидете во тек со вакцините

ХИВ го отежнува вашето тело да се бори против инфекциите. Може да се заштитите од одредени болести што можат да се спречат, а да бидете во тек со вашите вакцини. Прашајте го вашиот лекар кои вакцини се препорачуваат за вас.

Престани да пушиш

Пушење кога одитеcимате ХИВ има огромно влијание врз вашето здравје и може да ви одземе години од животот. Пушењето е нездрава навика во секој случај, но неговите последици по здравјето достигнуваат дури и повеќе луѓе со ХИВ, што значително го зголемува ризикот од рак на белите дробови, срцев удар и мозочен удар.

Умерете ги внесите на алкохол

Некои студии покажаа дека пиењето алкохол може да ја забрза прогресијата на ХИВ, дури и земајќи антиретровируси. 9 Можеби сакате да ја умерите потрошувачката на алкохол. Разговарајте со вашиот лекар за да видите што е најсоодветно за вас, а особено ако сметате дека ви треба помош за вашиот пијалок.

Паралелни терапии кои помагаат

Лековите без рецепт не го третираат самиот вирус, но се корисни во намалување на одредени проблематични симптоми и компликации на болеста.

Меѓу некои опции што треба да се разгледаат:

 • Болки без рецепт, како ацетаминофен, може да помогне во ублажување на главоболките и болките во телото.
 • Локален капсаицин може да се навикне на периферна невропатска болка.
 • Витамин Д и калциум: Антиретровирусната терапија може да предизвика намалување на густината на коските, оставајќи повеќе ризик за развој на остеопороза. Овие додатоци можат да помогнат во одржување на јачината на коските. 
Комплементарна алтернативна медицина 

Нема CAM терапии кои заземаат место на антиретровирусна терапија. Рече дека, многу луѓе со ХИВ се обраќаат кон алтернативна медицина како начин за управување со симптомите на болеста и несаканите ефекти на лековите за третман. Секогаш треба да разговарате со вашиот лекар пред да додадете нешто на вашиот план за лекување. 

Јога или медитација

Јогата и медитацијата можат да помогнат во ублажување на болката, како и во ублажување на чувството на стрес и депресија кои честопати доаѓаат со ХИВ дијагноза.10 Дополнителна придобивка на јогата е што е нежен начин за вежбање. 

Алфа липоична киселина

Иако не е широко проучена за ХИВ болка, се покажа дека алфа липоичната киселина ја подобрува болката во дијабетичниот нерв.11 Како такво, таа може да биде корисна во управувањето со невропатската болка и за оние со ХИВ. 

Медицинска марихуана

Медицинската марихуана може да помогне при болка, да ја намали гадењето и да го стимулира апетитот.12 Сепак, постојат недостатоци, вклучително и можноста од зависност. Покрај тоа, државните закони многу варираат кога станува збор за медицинска марихуана.

Додатоци на билки за спречување

Додека некои додатоци на билки се безбедни за употреба за време на третманот, други може да комуницираат негативно со антиретровирусни лекови. Поради ова, одредени билки како кантарион, лук (само додатоци, готвењето е во ред), маслото од гинго билоба, женшен, кава, златна треска и јаглика. 13 Ова не треба да се смета за исцрпен список; секогаш прво разговарајте со вашиот лекар пред да започнете со некој додаток на билки.

Превод од Клаудио Соуза на 29 септември 2020 година од оригиналот во Многу добро здравје Прегледано од Мара ТМ

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина