Има живот со ХИВ

Тестови за вирусно оптоварување со ХИВ или што да правам?

Тестовите за вирусно оптоварување на ХИВ и бројот на ЦД4 се прават непосредно пред да започнете со третманот

Вирусно оптоварување ако сте на третман со ХИВ

Вашето вирусно оптоварување треба да започне да се намалува веднаш штом започнете со третманот. Соодветниот третман секој ден нуди најдобри шанси за работа.

Ако имате потешкотии во лекувањето. И важно е да разговарате со вашиот лекар или друг професионалец во истиот тим!

Вашиот лекар ќе го провери вирусното оптоварување во рок од еден месец од почетокот на третманот.

Ако сè е во ред, повторно во три и шест месеци по започнувањето на третманот.

Ако вирусното оптоварување падне по четири недели по започнувањето на АРТ.

Ова укажува на тоа дека е можно да се достигне точката на несогледливо вирусно оптоварување.

Јас, Клаудио, никогаш не ги имав овие тешкотии. Спартанска дисциплина во мојот живот, поминав 180 километри напред и назад за да земам лекови!

Постигнување на вирусно оптоварување со оваа прва комбинација на анти-ХИВ лекови ни гарантира далечен удар во терапевтска смисла. 

Останав 12 години со само една шема.

Кога се смени, тоа се случи чисто и едноставно за поголема удобност. И забележете:

Ако поради некоја причина имав проблеми со оваа антиретровирусна терапија, би можел да се вратам на претходниот режим.

Има живот со ХИВ. Но, ова не е прошетка до плоштадот!

Важно е да разберете две работи:

Не може да се открие вирусно оптоварување не е лек! Е се отвори во друг таб

Тоа е вашиот ХИВ-тест нема да ви даде реагенс откако вашиот испит е неоткриен! Вашиот тест бара антитела

И сметам дека е интересно што мислите за тоа, мој славен читател:

Имав одличен пријател. Амарилис. Ми рече дека ја отвори свадбата, велејќи го ова, како што ми рече:

- „Слушај ме“: Не сум глупав. Знам какви се мажите и сè што прашувам е кога си со некој друг некаде, заштити се. Не внесувајте ХИВ во нашите животи “

 

А, Мане не беше во можност да го направи едноставното. Амарилис го загуби животот во 2003/2004 година, поради компликации со не-Хочкинс лимфом.

И сите бевме исплашени и запрепастени.

Нејзиното вирусно оптоварување беше несогледливо!

Таа беше одлична пријателка и се однесуваше кон мене со единствено достоинство кога се обидов да си го одземам животот во 2002 година. 

Патеката за мене не беше оваа прекрасна патека со бетонски под.

Како ова:

Целта на третманот со ХИВ е неоткривачко вирусно оптоварување. 

Сè ќе биде во ред ако вирусното оптоварување падне на незабележливи нивоа за три до шест месеци. Ако не, вашиот лекар ќе разговара со вас за можните причини за ова и ќе разговара што понатаму.

Тест што не може да се открие како вирусен товар е вашиот грал

Откако ќе имате незабележливо вирусно оптоварување, вирусното оптоварување ќе се следи на секои три до четири месеци.

Ако веќе некое време имате незабележливо вирусно оптоварување и добро се справувате со третманот, вашиот лекар може да понуди опција за мерење на вирусното оптоварување на секои шест месеци или секоја година.
Сите тестови за вирусно оптоварување имаат точка на отсекување под која не можат безбедно да детектираат ХИВ. Ова се нарекува граница на откривање. Кога вашето вирусно оптоварување е под нивото на специфичниот тест што се користи, се смета дека не може да се открие.
Но, ако направите тест со поголема чувствителност, во зависност од ова ниво, вирусното оптоварување можеби нема да се открие.

Би се чувствувал многу непријатно среде овој парадокс и токму од овој парадокс се шират моите грижи и предупредувања, раширени во скоро сите објави за кои се зборува „Јас = јас“!

Острината на тестот и неоткривањето е еднаква на непреносителот

Ако вирусното оптоварување не може да се открие во 40, како што е во Бразил и 26 во испит со поголема точност, каде лежи безбедноста?

Најчестите тестови можат да имаат пониска граница на откривање 20 40 или 50 копии / мл. Во некои земји, долната граница на откривање на тестот може да биде 200 примероци / ml.

Во истражувањето кое покажа дека „неоткривачки = непреносливи“, користениот праг беше 200 копии / мл. Ако одржувавте вирусно оптоварување под 50 примероци / ml најмалку шест месеци и продолжува да има добра адхезија, не постои ризик од пренесување на ХИВ на сексуален партнер.

Начинот на пријавување на резултатите од тестот може да варира. На тестови за вирусно оптоварувањетие можат да понудат резултати како што се „<20“, „<50“, „не се детектира“, „не е откриен“ (НД), „цел не е откриен“ (TND), „под границата на откривање“ или „нула“. И тоа не може да биде нула, но да. 

Може да заразиш некоја личност. Кондомот го избегнува ова и многу други работи. Сифилис, на пример

Скриени, не избегани. Тој е таму, демне

Пасерот на нивото на ХИВ е толку низок за да се измери, ХИВ не од вашето тело.

Можеби сè уште е присутно во крвта, но во количини прениски за да се измери. Тестовите за вирусно оптоварување го мерат само нивото на ХИВ во крвта, што може да биде различно од вирусното оптоварување во другите делови на телото, на пример, во течностите на гениталиите, во цревата или лимфните јазли.

HisОвој извадок од текстот што зборува за потенцијалните разлики помеѓу вирусното оптоварување во крвта и течностите на гениталиите ме тера да ја класифицирам изјавата на научниците за неоткривачкото вирусно оптоварување како непренослива како несовесна! Со прошка на Темер

Зошто е добро да имате невидлив вирусен товар

Да се ​​има неоткриено вирусно оптоварување е важно од повеќе причини. Како прво, бидејќи вашиот имунолошки систем е во состојба да се опорави и да стане посилен, тоа значи дека имате многу мал ризик да се разболите поради ХИВ. 

Исто така, го намалува ризикот од развој на други сериозни болести. Постојат докази дека присуството на ХИВ (особено поголемо вирусно оптоварување) може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања (болести како што се срцеви заболувања и мозочни удари).

Второ, несогледливо вирусно оптоварување значи дека ризикот ХИВ да стане отпорен на анти-ХИВ лекови што ги земате е мал.

Затоа треба да ги земате своите лекови “натаму".

Конечно, непредвидливото вирусно оптоварување значи дека вие можеби нема да можете да пренесувате ХИВ за време на секс.

Глас во толпата: разликата помеѓу оптимистот и песимистот е експоненцијално поголемо ниво на знаење.

И навистина, навистина, навистина, навистина е тажно да се запознаам со моите херои И ми честитам кога знам дека секоја личност што ја гледам и ја разбирам како разумна се согласува со мене. Lивеењето со незабележливо вирусно оптоварување и не користењето кондом може да има лоши последици.

Понатаму, многу е голема одговорноста да се претпостави. Дали некогаш сте размислувале за тоа?

Сепак, иако сметам дека е несоодветна изјава, не се согласувам.

За мене, ова е многу нејасна област, го бранам, денес, утре, вашето право да ги застапувате и пропагирате овие ЕСепак, сепак, го задржувам правото да ги изразам моите сомнежи и стравови со истата енергија, надминувајќи ја смртта, доколку е потребно!

Може да се открие вирусно оптоварување доколку сте под третман на ХИВ

Достигнувајќи незабележливи нивоа во рок од три до шест месеци, вашиот лекар ќе разговара со вас за вашиот тековен третман.

Тие можат да ви постават детални прашања за тоа како и кога ги земате вашите анти-ХИВ лекови.

И, ако сте земале други лекови - вклучително и лекови на рецепт, лекови без рецепт, билни или рекреативни лекови истовремено.

Ова е затоа што недостаток на редовен третман или интеракција со други лекови може да ги направи ниските анти-ХИВ лекови во вашето тело премногу ниски за работа.

Краток преглед на генотипизацијата.

Може да направите крвен тест за да го проверите нивото на анти-ХИВ лекови во крвта и да видите дали вашиот ХИВ развил отпорност на какви било лекови. затоа е направено генотипизирање.

За што служи тестот за генотипизација?

Што е генотипизација за ХИВ и за што е? „ТИЕ генотипизација тоа е испит кој го информира генетскиот код на вирусот. Тогаш е можно да се спореди геномот со кој лицето е заразено со она што се смета за „див“, односно дека нема мутации што се спротивставуваат на антиретровирусите.13 јуни. од 2016 година

- Извор на генотипизација ХИВ: За што служи? - Вива Казуза

Може да биде знак за потребата од промена во АРТ

Потоа, тие ќе разговараат за опциите со вас. Ова може да вклучува промена на вашите анти-ХИВ лекови за да пронајдете комбинација што работи за вас.

Да се ​​забележи вирусно оптоварување за време на третманот со ХИВ може да значи дека вашиот ХИВ може да стане отпорен не само на анти-ХИВ лекови што ги земате, туку и на други слични анти-ХИВ лекови.

https://soropositivo.org/2020/07/12/hiv-e-linfonodos-e-ganglios-linfaticos-e-hiv/

Толку многу работи предизвикуваат „гадење“, зголемени или болни јазли, т.н. реактивни лимфни јазли".

Ако земате третман со ХИВ и имате незабележливо вирусно оптоварување и имате тест кој може да открие вирусно оптоварување, ќе треба да направите уште еден тест за да го потврдите резултатот. Можеби е само она што се нарекува вирусно оптоварување „блип“.

Ако понатамошните тестови сепак покажат дека вирусното оптоварување повторно се открива, веројатно ќе треба да го промените третманот за ХИВ. Вашиот лекар ќе разговара со вас за вашите опции.

Вирусен Блипе - „Малиот скок на сеизмографот“!

https://soropositivo.org/2016/03/09/blipes-virais/

Луѓето со незабележливо вирусно оптоварување понекогаш го доживуваат она што се нарекува „блипе“ на нивниот вирусен товар. Вашето вирусно оптоварување се зголемува од незабележливо на ниско, но забележливо ниво пред повторно да не се открие на следниот тест.

Упатствата за вирусно оптоварување не мора да покажуваат дека вашиот третман со ХИВ веќе не работи. Постојат неколку теории за причините за трепнување. Ова вклучува варијации во лабораториски процеси или инфекција, како што се настинка или грип.

Ако вирусното оптоварување остане над дваесет последователни теста над видливо, или евентуално ако имате чести замолчувања, вашиот лекар ќе разговара за можните причини и дали треба да го промените вашиот третман.

Вирусно оптоварување и сексуално пренесување на ХИВ

Ако имате големо вирусно оптоварување во крвта, може да имате и високо вирусно оптоварување во други телесни течности, вклучувајќи сперма или вагинална течност. Во првите неколку недели по заразувањето со ХИВ вирусното оптоварување е обично исклучително високо. Луѓето со големо вирусно оптоварување се поинфективни и можат полесно да пренесат ХИВ. Од друга страна, ако ХИВ во крвта не може да се открие, тоа е веројатно (…) тоа е незабележливо во вашата сперма, течност од вагината или ректумот исто така.

Да имате неоткриено вирусно оптоварување значи дека нема да пренесувате ХИВ за време на секс.

Во 2011 година, голема научна студија покажа дека третманот со ХИВ го намалува ризикот од пренесување на ХИВ на заеднички хетеросексуален партнер за 96%. Единствената причина што не беше 100% е тоа што едно лице во студијата се здоби со ХИВ, но тоа беше само неколку дена пред или откако партнерот започна со третман.

Колку убава фраза. Како сигурност е да се спомене иднината на минатото!

Одев толку многу во овој лавиринт на хипотези што научив да останам на растојание од него. Тоа е минско поле и секој рудник со истечен рок на траење може да ве однесе лице во лице со про clearирно стакло. Малку чекор назад, ве молам!

Студии за партнери

Конечните резултати од студиите ПАРТНЕР 1 e ПАРТНЕР 2 беа објавени во 2016 и 2018 година, соодветно. Меѓу двајцата, тие регрутирале 972 геј парови и 516 хетеросексуални парови, во кои едниот партнер имал ХИВ, а другиот не. Во текот на студијата, хомосексуалните двојки имале 77.000 акти на продорен секс без кондом, а хетеросексуалните парови 36.000 дела. 

Студиите за ПАРТНЕР не откриле ниту еден пренос на ХИВ од ХИВ позитивен партнер кој имал непрепознатливо вирусно оптоварување (под 200 копии / ml).

Во 2017 година, слична студија исклучиво на 343 геј парови, Спротивностите се привлекуваат, исто така, не најде трансмисии од партнери со незабележливо вирусно оптоварување кај 17.000 XNUMX акти на анален секс без кондом.

Многу луѓе со ХИВ одат дотаму што не се заразни, а олеснувањето поврзано со вознемиреност за пренесување се многу важни придобивки од третманот со ХИВ. Можете да го земете предвид вашиот вирусен товар и веројатно заразноста кога размислувате за безбеден секс.

Кондоми

Ако сакате да престанете да користите кондоми, важно е да почекате шест месеци по првиот неоткриен тест на вирусно оптоварување за да се осигурате дека третманот работи. Исто така, важно е внимателно да разговарате за ова прашање со вашите партнери и да се осигурате дека тие исто така се задоволни со одлуката. Објаснувањето што значи незабележливо вирусно оптоварување може да ја намали вознемиреноста кај ХИВ-негативните партнери за пренесување на ХИВ, но оваа информација може да биде нова за нив. 

Текстот продолжува по повикот

https://soropositivo.org/2019/06/10/antirretrovirais-o-que-e-o-abacavir/

Иако третманот со ХИВ и незабележливото вирусно оптоварување ги штити вашите партнери од ХИВ, тие не ве штитат вас или вас од другите. сексуално преносливи инфекции (СПБ). Покрај тоа, во некои земји, сексот без кондом и без откривање на вашиот ХИВ статус е кривично дело, без оглед на веројатноста за пренесување на ХИВ. Ако користите третман со ХИВ за да спречите сексуално пренесување, таканаречениот TasP (Третман како превенција) се препорачува да се проверува почесто (на секои три до четири месеци) отколку што може да биде случај. Ова е да се провери дали вирусното оптоварување е сè уште незабележливо.

Анализирање на ЦД4 и вирусно оптоварување заедно

Ако во моментот не сте на третман со ХИВ, анализата на вирусното оптоварување и бројот на ЦД4 клетки може да помогне да се предвиди ризикот да се разболите од ХИВ во иднина. Иако бројот на ЦД4 е примарен индикатор што го користи вашиот лекар за да помогне во следење на здравјето на вашиот имунолошки систем, тестот за вирусно оптоварување исто така може да обезбеди важни информации.

Следува по повикот на написот подолу.

CD4

Меѓу луѓето со ист број на ЦД4 клетки, истражувањето покажа дека оние со поголемо вирусно оптоварување имаат тенденција да развиваат симптоми и да се развиваат опортунистички болестие побрзо од оние со помалку вирусно оптоварување.

Покрај тоа, кај луѓето со исто вирусно оптоварување, оние со помалку ЦД4 клетки имаат тенденција да се разболуваат побрзо.

Бројот на ЦД4 клетки е многу важен во овој контекст

Внатрешни врски во овој текст

  • Повеќе за важноста на тестирајте го вирусното оптоварување! Кога се проценува нашето вирусно оптоварување, лекарите и вие подобро знаете дали третманот дава добри резултати или не. Потребна е дисциплина за да се одржи третманот и има многу апликации што можат да ви помогнат во тоа. Јас користам MedSafe. Јас не воспоставувам врска, затоа што на тој начин сметав дека е подобро.
  • Бидејќи, тестирање  бројот на ЦД4 во вашиот крвоток ќе знаеме колку е подложно на други непријатности што можете да ги избегнете со едноставна хемопрофилакса.

Да се ​​зборува за вашето вирусно оптоварување е секогаш многу важно:

И колку побрзо се тестирате, толку поголеми шанси ќе имате да не развиете СИДА! Иако е личност која се сметаше и се сметаше за лице со СИДА (јас, на пример), секогаш ќе биде можно да се живее долг живот со СИДА! Да се ​​има долг живот со СИДА е многу можно отколку да се биде еден повеќе, осумнаесетти, на пример, отколку да се биде еден повеќе меѓу оние кои избегнаа на ХИВ! 

https://soropositivo.org/2019/05/20/infeccoes-oportunistas-ois-e-importante-saber-2/

Оваа страница е ревидирана во мај 2017 година. Треба да се ажурира во мај 2020 година. - Преглед на авторот, Роџер Пебоди сè уште не е воведен.

 

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина