Има живот со ХИВ

Дали P24 антигенот во тестовите за ХИВ во четвртата генерација е сигурен?

Testes de quarta geração para HIV, Antígeno P24 Em Testes De Quarta Geração  Contra HIV É Confiável?, Blog Soropositivo

Дали P24 антигенот во тестовите за ХИВ во четвртата генерација е сигурен? Многумина ме прашуваат ова и одговорот е секогаш ист. Да, но изгледа дека луѓето не ја прифаќаат логиката, фактите, секојдневната вистина докажана од науката. Верувам дека истата тврдоглавост генерира „influencers„Анти-вакцини, кои не веруваат во глобалното затоплување, па дури и оние кои, луди максимум, меѓу сите лудории, тврдат дека земјата е рамна и е поддржана од четири слонови. Исусе, помогни им!

Значи, и можете да продолжите да ме барате на WhatsApp, јас завршив со истражување и преведување на овој текст. За да ви го олеснам животот. Одговорот на ова прашање нека биде добар за вас:

 

Дали P24 антигенот во тестовите за ХИВ во четвртата генерација е сигурен?

 

Дали тестовите од четвртата генерација кои користат антиген P₂₄ во ХИВ тестовите се сигурни? Дали е точен, дали е точен?  Os Комбинирани, брзи тестови за ХИВ од четврта генерација нудат поголема точност?

Па, ова се препорачаните тестови за рутинска употреба во Велика Британија, богата нација!

Колку се точни комбинираните тестови на 4-та генерација со антиген А24 за дијагностицирање на ХИВ? 

 

Важни работи што треба да ги знаете за антигенот P24 во тестовите за четврта генерација

  • Ова се препорачаните тестови за рутинска употреба во Велика Британија.
  • Тие го тестираат антигенот p24 и антителата, па затоа се посоодветни за откривање на неодамнешни инфекции.
  • Нивната чувствителност и специфичност се одлични. Во теорија, и јас го зајакнувам ова, ова е најточен и најсигурен дијагностички тест за ХИВ кој се користи рутински. На крајот на краиштата, тоа е лабораториски тест што може да открие анти-ХИВ антитела e p24 антиген.
  • Разберете дека тие се нарекуваат комбинирани тестови, бидејќи тие ги детектираат обете супстанции. Ова се тестови за „четврта генерација“, со модерна технологија и подобри од претходните генерации.

Четвртата генерација на ХИВ тест бара имунолошки одговори на ХИВ инфекција. 

Добро, антителата на ХИВ се произведени од човечкото тело како одговор на ХИВ инфекцијата. Сепак, неколку недели по изложеноста на ХИВ, имунолошкиот систем препознава некои компоненти на вирусот. Затоа, може да се верува на антигенот P24 во тестовите за ХИВ во четвртата генерација.

Ги барате овие информации, генерално, заради работи како што ги открива оваа врска, страв по секс без заштита!

Testes de quarta geração para HIV, Antígeno P24 Em Testes De Quarta Geração  Contra HIV É Confiável?, Blog SoropositivoИ така, почнува да генерира ХИВ антитела, со цел да го оштети, неутрализира или убие.

Затоа, овој период е познат како период на „сероконверзија“ и ваквите антитела продолжуваат во текот на целиот живот. И на овој начин, колку што сакав да ти кажам нешто поразлично, и затоа, дури и ако станете незабележливи, и тоа никогаш не беше проблем за мене или за Мара, вашиот ХИВ-тест секогаш ќе биде реактивен

Антиген p24 и тест за 4-та генерација.

Тоа е структурен протеин кој го сочинува најголемиот дел од вирусното јадро на ХИВ. Имајте на ум дека високи нивоа на p24 се присутни во крвта за време на краткиот период помеѓу ХИВ инфекција и сероконверзија, пред да исчезне.

Значи, по краток прозорец на време, тие можат да станат неточни! На овој начин, како p24 антиген обично се открива неколку дена пред антитела кон ХИВ, тестот што може да открие p24 има малку пократок период на прозорец.

Помал, всушност од прозорец за тестирање што открива „само“ антитела!

Тестови за ХИВ во четвртата генерација.

Комбинирани тестови од четврта генерација обично се изведуваат на плазма или серум. И тука се раѓа својството на изразување серопозитивен.

Две крвни компоненти, одделени од целата крв со употреба на лабораториска опрема. Примерок од крв се собира преку игла од вена на раката.

Примероците од многу поединци се анализираат истовремено, на лабораториска машина.

„Како и секој тест за скрининг, реактивниот резултат - реагенс - прелиминарен позитивен резултат, мора да се провери со тестови за потврда.“

Овие тестови може да се наречат и „четврта генерација“ или ELISA (анализа на ензимски имуноабсорбент). Лабораториските тестови од првата и втората генерација повеќе не се користат. Лабораторискиот тест од третата генерација открива само антитела и повеќе не се препорачува за рутинска употреба во Велика Британија.

Видови и брендови на Тестови.

Тестовите од овој тип вклучуваат: Комбо архитект Абот ХИВ, АДВИА Кентаур ХИВ Аг / Аб комбо, Генскрин УЛТРА ХИВ Аг-Аб, ВИДАС ХИВ панел e Витрос ХИВ комбо. Во имињата на производите, „Ag / Ab“ означува дека тестот бара антиген и антитела.

Некои тестови може да се опишат и како петта генерација.

Тие ги детектираат истите биомаркери.

Но, тие исто така можат да направат разлика помеѓу примероците позитивни на антигенот p24 и антителата. Како и помеѓу ХИВ-1 и ХИВ-2.

И вклучете го Био-Рад BioPlex 2200 ХИВ Ag / Ab e Elecsys ХИВ дуо.

Исто така, достапен е брз тест за комбинација на услужни точки, Алере ХИВ комбо. Има информации за овој тест на друга страница.

Периоди и точност на имунолошкиот прозорец

Testes de quarta geração para HIV, Antígeno P24 Em Testes De Quarta Geração  Contra HIV É Confiável?, Blog SoropositivoПериодот на имунолошкиот прозорец се состои од времето веднаш по инфекцијата, при што тестовите не се секогаш во можност да детектираат антитела или антигени p24, па затоа може да дадат резултат лажно негативно.

Тешко е да се каже точно колку трае имунолошкиот период на прозорци на какви било тестови, бидејќи постојат варијации помеѓу поединци и тоа е тешка тема за истражување, бидејќи неодамна ќе им требаат на заразените лица точно знаат кога биле изложени на ХИВ и тогаш ќе дадат крв повеќе пати.

И ќе има повеќе примероци во текот на следните неколку дена и недели.

Сепак, се проценува дека просечниот период на прозорец за тестовите од четвртата генерација е 18 дена кога се користи P24 антигенот во тестовите на четвртата генерација 

Со половина од сите инфекции откриени помеѓу 13 и 24 дена по изложувањето.

Повремено, овој период е малку подолг, 99% Лицата инфицирани со ХИВ би можеле да забележат одговориво рок од 44 дена по изложувањето!

И тоа, читателите, ги разјаснува, и добро, причините за 60-дневното следење пропишано од бразилскиот здравствен систем!

Моето извинување

И иако не чувствувам право да покажувам прсти, на мене е да се извинам. Погрешно поставените информации ми дадоа можност и несреќни можности за погрешно информирање. Единствено што можам да кажам за тоа е дека многу ми е жал и се срамам од тоа.

Сепак, овој текст се занимава со ситуација во друга, многу побогата земја.

Затоа, Упатства за Велика Британија тврдат дека лабораториски тест за антитела / антигени ќе открие повеќето лица заразени со ХИВ четири недели по специфичното изложување.

Лабораториските тестови од четвртата генерација се исклучително точни.

Но не и непогрешлив!

Главните прецизни мерки се a чувствителност, процентот на резултати кои се правилно позитивни кога ХИВ е всушност присутен.

И специфичност, процентот на резултати кои се правилно негативни кога ХИВ не е присутен.

Рационализирање во чувствителност, Еден преглед на Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) идентификуваше четири студии од две различни испитувања, со чувствителност секогаш погоре 99,7% за утврдена инфекција.

99% ефикасност за тестирање со P24 антиген во тестовите на четвртата генерација 

 Евалуација од Агенцијата за здравствена заштита откри дека девет од десетте оценети тестови имале чувствителност од 100%, додека француска проценка откри дека десет од дванаесетте теста имаат чувствителност од 100%. Најниската чувствителност беше 99,8%.

Слични резултати беа пронајдени за специфичност!

И двата теста верификувано од ЦДЦ имале специфичност од 99,5% или повеќе.

Сите тестови во евалуацијата од Агенцијата за здравствена заштита имале специфичност од 99,7% или повеќе, и француската студија откри дека сите тестовите произведени по 2000 година имале специфичност од 99,8% или повеќе.

Како и секој тест за скрининг, реактивниот резултат или реагенсот, прелиминарен позитивен резултат, мора да се потврдат со тестови за потврда.

Тестовите за потврда се секогаш неопходни.

Лабораторијата мора да го препроба примерокот со различен тест. И покрај тоа што беше направено со антигенот P24 во тестовите за четврта генерација; тогаш, мора да се собере и да се тестира нов примерок, со цел да се исклучи административната грешка, како што се мешани два примерока на пациент.

Резултатите од тестот треба да бидат достапни во зафатени клиники и во итни случаи во рок од еден ден или два.

Но, може да се побара од другите пациенти да чекаат подолго. Главното доцнење во добивањето резултати се должи на фактот дека примероците се анализираат во серии.

И може да трае лабораторија неколку дена за да се соберат доволно примероци за да се анализираат.

Британското здружение за ХИВ вели дека резултатите од тестот генерално треба да бидат достапни на лекарот кој го нарачал тестот за пет дена и на лицето кое го направило тестот за десет дена. ОВИЕ СЕ МИНУТИ НА ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО

Дали тестовите од четвртата генерација би биле посигурни?

Тестовите од четвртата генерација се исклучително чувствителни и специфични. Се посигурен при рано откривање на инфекции, отколку брзи тестови.

И тие се погодни за употреба при обезбедување непосредни резултати.

Не е потребно и кога луѓето најверојатно ќе се вратат за да ги добијат своите резултати. Бидејќи тестовите ги спроведува централна лабораторија, програмите за контрола на квалитетот се полесни за спроведување. 

Можеби треба да одите овој текст, за имунолошкиот прозорец. Тој може да биде добар за вас! Се отвора во истиот таб и е често ажуриран текст. 

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во Колку се точни комбинираните тестови од четвртата генерација за дијагностицирање на ХИВ?

Како и да е, одговорот на прашањето Тестовите со антигенот P24 во тестовите од четвртата генерација се прецизни Одговорот е да!

Оваа страница последен пат беше ревидирана во јуни 2019 година. Треба да се ревидира во јуни 2022 година.

 

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.